icon

Kúpiť, nekúpiť nehnuteľnosť

5. júl 2022

Ľudia, my fakt váhame. Nevieme, či ísť cestou investovania-kúpy, alebo radšej do šetrenia peniažkov kvôli zdražovaniu, vojne a vlastne takpovediac neistote. Aspoň takto to vnímame teraz a možno nesprávne. Čo si myslíte. Máme strechu nad hlavou, kde bývať… vďaka Bohu. Nuž, ale je na predaj starý RD vedľa nás s veľkým pozemkom. Kebyže kúpime, sme finančne na nule, bez peňazí. Nekúpime, máme aj troška strach, že koho budeme mať za susedov, či nebudú tí neprispôsobilí.
Ako sa rozhodnúť?

kvetinka75
6. júl 2022

záleží na tom, koľko zaň zaplatíte, starý dom bude chátrať ale cena pozemku bude stúpať. Treba sa na to pozreiť tak, či v budúcnosti dostanete za ten pozemok viac. PRedpokladám, že kupujúci starý dom bude chcieť možno zbúrať a bude zvažovať, či sa mu oplatí kúpiť pozemok so starým domov. Ak to nie je vysoká suma, kúpila by som. My tiež teraz hľadáme nejaký pozemok na investíciu

zuzinabila
6. júl 2022

@elizabet173 neviem,ale toto sme riesili s viacerymi realitakmi a ceny nehnutelnosti sa budu postupne vyrovnavat nezavisiac od lokality.jasne ze hlavne mesto ostane top,ale ...kym to nie je osada v Sečovciach a pod,asi kazda nehnutelnost bude mat vyssiu hodnotu a bude zaujimava z hladiska predaja.hlavne,na SK dopyt výrazne prevysuje ponuku..

danadanaba
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
6. júl 2022

Zalezi na stave domu, lokalite, cene, veľkosti ... Iste netreba kupit hocičo.

kova85
6. júl 2022

ja by som kúpila. Vedľa nás bol starší dom na predaj už ale zgenerálkovaný čiastočne - nová strecha, okná. Veľmi rýchlo sme riešili jeho kúpu - síce pre švagrinú, žije mimo SR. Chceli to cigáni. Ešte po kúpe prišiel jeden za mužom, že mu viacej zaplatí. Ako nič proti nim, ale nechceli sme to dopustiť ...

mooonika1975
6. júl 2022

Kupit určite , polovica Slovákom žije z ruky do huby, nasetrite postupne, tak ako doteraz.

monika494
6. júl 2022

Ked mate kde byvat tak bych neriesila a v dnesnych casoch sa urcite nevycucala do nuly. Clovek nevie co ho caka pri dnesnej garniture, aka bude situacia s plynom, s neustalym zdrazovanim a stagnaciou platov, ci si opat nevymyslia na jesen covid alebo cosi obdobne.. A pri cenach stavebneho materialu, ktore su v porovnani s nedavnymi cenami az trojnasobne, je to risk.

danadanaba
6. júl 2022

Ja by som skor kupila nejaky byt, ktory mozem prenajat a ak nemate hypo, mozte aj na tom trosku zarobit

nada847
6. júl 2022

ak mate dom, teda tak som tomu pochopila, tak nie. len kvoli tomu. ze sa bojis kto si ho kupi? a co s nim budes potom robit? ak chces investovat, radsej by som kupila byt, ktory by sa prenajimal, no ak mate byt na 0 tak by som o tom neuvazovala

zenazaba
6. júl 2022

Kde byvate? U nas idu nehnutelnosti ako teple rozky. Je jedno, ci ide o novostavbu alebo staru hajtru. Ak by boli treba peniaze, nie je problem ani na polorozpadnuty domec najst kupcu v priebehu 1 dna. Takze urcite investovat.

nuci616
6. júl 2022

Kľudne kúp, čo viem od známej ktorá sa tiež takto rozhodla kúpiť tom bolo povedané že pokiaľ ho založí a rovnako založí aj byt v ktorom býva dostanú 100% čo je celkom raritka už by som tvrdila.

venividivikinka
6. júl 2022

Počas krizy je najlepšie sa zadlzit. Určite nie sporiť, preboha, ved tie peniaze stracaju na hodnote kazdy den! Ak uz sporiť, tak na finančných trhoch. Ale ja by som sla so kúpy, ak si to viete dovoliť. Nehnuteľnosť je nehnuteľnosť 🤷‍♂️ najlepší čas na kúpu bolo pred par rokmi a stále je horší a horší čas, ale aktuálne to par rokov lepšie nebude.inak je o tom kopec článkov a podcastov.

veronika0122
6. júl 2022

Jednoznačne kúpiť 🙂

vawa
6. júl 2022

Ja by som rozhodne do toho išla. Starý dom žiadny problém. Buď bude stáť alebo nebude 😉 .Keď je tam veľký pozemok je to len plus. Apropo ak sa bojíte, že sa Vám tam nasťahujú neprispôsobivý, týmto problém nevyriešite len oddialite. Oni určite prídu🤐

bambulka814
6. júl 2022

Ak neostane na poriadnu prerábku a starý dom ostane ladom pár rokov, je ako nehnuteľnosť v podstate odpísaný a nezaujimavy. Ale pozemok zaujímavý je pre Vaše deti určite, keďže je to hneď vedľa. Dom sa dá časom zbúrať a postaviť nový. Takže iba kvôli pozemku by som kúpila. Nevadí, že ostanete na 0, ak máte príjem a nie je obava z jeho straty, opäť postupne našetrite. Peniaze boli, sú a budú, to je staré pravidlo🙂. Alebo aj nebudú, ako v čase inflácie, ale aj to prehrmi, to sú základné princípy makroekonomiky.
Umenie je peniaze múdro spravovať.

martinenka886
6. júl 2022

Ono je to take no. Osobne ak mate stabiilny prijem mozno by som do toho aj sala, je to investicia do buducna, ci uz pre vase deti alebo to casom predate. Ceny nehnutelnosti dole len tak nepojdu

angela85
6. júl 2022

Ak máte na celú hodnotu domu,tak čas by som dala bokom a zvyšok dala na hypo. Treba tam rátať aj s nejakými starosťami a aj výdavkami. Či je ten dom na zbúranie,alebo ho treba udržiavať. Ak udržiavať,tak mesačne zálohy za elektrinu a iné treba platiť a dom v zime vykurovať a tak isto treba rátať aj s daňamiNebýva to veľa,ale treba na to mať ... Ja by som do toho určite išla. Len si fakt treba uvedomiť ako rýchlo ste schopný si spraviť rezervu,či ísť do úveru a ten radšej splácať a nechať si nieco bokom. Treba si to prejsť z každej strany. Lebo poznám ľudí,čo si brali úvery na bývanie a nezvládli to finančne...

bambulka814
6. júl 2022

Ešte je otázka lokalita, ak je to rómska obec, prip viac ako 20 km od mesta, až také investične zaujímavé to nie je, síce zarobíte na Tom časom o pár desiatok tisíc viac, ale vďaka inflácii to bude v podstate rovnaká suma, ako nákupná. Ale...ak je to dedinka, kde ste zakoreneni s manželom a býva sa vám super, je to stále výborná investícia pre Vašu rodinu. Toto by som ozaj zvážila, máme podobne plány aj my.

slovenka753
6. júl 2022

Ak nebudete mať vôbec žiadnu rezervu tak v žiadnom prípade. Nehovorím a držaní stotisíc ov na účte ale ak beriete hypo treba bezpodmienečne mat v rezerve aspoň polročny príjem. Ôkrem toho aby ste neboli prekvapeni ze po sprísneni podmienok hypo sa kupcovia v prípade predaja nebudú tak hrnut ako teraz. Okrem toho ten dom chcete na čo? Prenajať? Pokryje vám prenájom náklady? Už sa mi zdá ze to je dosť na hrane. Pripadne prenjamete to za cenu kde vám prenájom pokryje náklady?

jahodka11
6. júl 2022

kupit... peniaze stracaju na hodnote, nehnutelnost je nehnutelnost... aj ta moze padnut na cene,ale casom sa zasa vysplna... kdezto ked stratite peniaze.... tie vam nikto nevrati...

monane
6. júl 2022

ak je možnosť, kúpte. ak by ste sa aj dostali do finančnej tiesne, predáte ho . ja by som to skúsila

missdiva
6. júl 2022

Bez debaty by som kupila, obzvlast ked je vedla vas.
V najhorsom pripade ho mozete prenajat alebo bude to vase.

slavussik1
6. júl 2022

Starý dom? To sa rovná rekonštrukcia, treba peniaze , budete brať pôžičky, budete mať dlhy. Položte si otázku, čo od toho očakávate? Na ako dlho ho chcete mať? Chcete podnájomníkov? Viete aká je legislatíva? Viete koľko budú dane? Poradím iba toľko, sadnite si a pekne si to prepočítajte a rozhodujte sa na základe faktov. Pocity bokom, to vás zbytočne popletie. My sme riešili či predať alebo nepredat byt. A rozhodli fakty.

mykka
6. júl 2022

Kúpiť, neni o čom!!

michaela198717
6. júl 2022

Ja by som kupovala, kým sú ešte nízke úroky hypotéky

ladyblcha
6. júl 2022

Kupit, kedy budes mat znova sancu, kupit vedlajsi pozemok. Plus, v pripade problemov ho mozete predat/prenajat..

autor
7. júl 2022

Ľudkovia, ďakujem za rady 🤗
Tento srarý dom je neobývateľný. To znamená, že v tomto dome je suchý záchod, kúrenie bolo riešené na gamatky. Čiže do podnájmu, vôbec by sme nevedeli dať. A steny sú mokré zo spodu. Izby domu sú dobre veľké, aj dispozičné riešenie domu je na moje prekvapenie dobré, ale … Je tu to ale !
Okres - Nové Zámky. Nejde o BA kraj.

simca06022011
7. júl 2022

Kupit max za cenu pozemku

ladyblcha
7. júl 2022

Prenajat sa da aj pozemok, na zahradu. Ceny na m2 v nz su pomaly drahsie ako v nr, nechapem preco, ale ak je za akceptovatelnu cenu, ber to.

andreatytler
7. júl 2022

Ale ak nebudes nehnutelnost prenajimat, tak uspory co ste do domu dali, budu mat len male zhodnotenie v podobe stupajucej cenny nehnutelnosti.
Tam su ine vyhodnejsie sposoby investovania uspor. Iba ak by ste dom rychlo prerobili a predali so ziskom, ale to je pri starom dome velmi diskutabilne, ci sa to da.