Kvôli deťom sa nemôžem zamestnať
Zakladám túto tému aby sme sa podporili navzájom mamičky čo sme v rovnakej situácii, prípadne sa poradili ako ju riešiť... Mám dve detičky, starší synček bude mať tento mesiac 6 rokov, mladší mal v októbri 3. Obaja sa liečia na imunógii už nejaký čas. Starší už celkom dobre, už tak chorý nebýva a keď tak sú to len pár dňové soplíky a hotovo. Ale mladší je chorý prakticky stále, s týždňovými odstupmi čo je zdravý. Išla som z materskej na materskú, doma prakticky aj s rizikovým tehotenstvom som bola 6 rokov, ktorá ste to zažili viete o čom vravím, že som zúfalo túžila už ísť do práce. Takto pred rokom vo februári som teda nastúpila do práce. Vydržala som tam 9 mesiacov. S tým že za ten čas som nespočetne veľa krát riešila kam s chorým dieťaťom, prípadne kam s nimi cez prázdniny. Treba ešte napísať že na stráženie mám minimum možností,manžel jazdí s kamiónom, svokra mi umrela ešte pred našou svadbou, svokor pracuje ako šofér kamiónu, doma je zriedka.Ostatná rodina či priatelia tiež pracujú alebo majú tiež malé deti a keďže bývam na malej dedine nemám možnosti ani na žiadnu opatrovateľku ani nič podobné. Moja rodina býva od nás 90km a aj to mám už len ocina. Ten pomáhal ako vedel, ale tiež je náročné aby stále cestoval hore dole a veľakrát sa stalo že večer išlo dieťa spať, ráno vstalo choré a teraz čo? No, látali sme ako sa dalo, syn bol za ten čas hádam u polovice dediny, kde sa u koho dalo, u susedov, známych... Pár krát išli so mnou do práce aby som porobila aspoň to najsúrnejšie. Po 9 mesiacoch som si povedala že sa to takto nedá a dala som v práci výpoveď. Podala som si žiadosť o predĺženú RD zo zdravotných dôvodov a tú mi aj schválili. Teraz po 3 mesiacoch doma sa mi v piatok znova naskytla možnosť aspoň si na dohodu privyrobiť, no hneď prvý deň čo som mala nastúpiť zafungoval zákon schválnosti a syn vstal ráno s horúčkou, nemohla som nastúpiť, telefonovala som do práce či bude vadiť ak nastúpim až zajtra v pondelok. No samozrejme vadilo a zobrali na tú prácu inú žienku. Strašne ma to ničí, aj keď manžel zarába celkom dobre, nemôžeme si nijako vyskakovať a druhý príjem by nám bodol. A taktiež nie som typ ženy ktorá dokáže len tak sedieť doma, rada som v kolektíve, rada som užitočná a sebestačná. Boli ste v rovnakej situácii? Čo robiť? Dať tomu čas a počkať kým to najhoršie obdobie chorôb prejde? Bude to raz lepšie? 😅
@suzitok ja som skúšala zohnať aj niekoho na opatrovanie ale neúspešne. pár starších susied mi občas opatrilo deti ale veľakrát sa mi stalo tak že keď som potrebovala just sa nikomu nedalo. Proste to nebolo nič také na stálo. Mala som aj opatrovateľku zo susednej dediny. Odporučili mi ju. Ale to bola katastrofa, jednak si pýtala 4€ na hodinu, čo by za mesiac robilo celú moju výplatu a jednak bola hrozne nezodpovedná a aj som zistila že mi klamala, vraj má pedagogickú školu a mala obyčajnú obchodnú, takže som povedala že nikdy viac...
@amadora ved toto, ze mas zlu skusenost a ani jednej matke nie je jedno, kde ma dieta...tiez nie je riesenie ich posuvat kade-tade po susedoch, odzrkadli sa to na chovani, povahe...ale chapem, ze ak si nemala inu moznost chytila si sa kazdej ktora sa naskytla...si trochu v nevyhode, ze byvas na dedine, tam je to obmedzene, predsalen mesto ponuka viacero moznosti...
@suzitok ona mi to odôvodňovala práve tým že je vyštudovaný pedagóg tak nebude predsa pýtať menej ako nejaká 16 ročná šťanda niekde v BA (to som ju citovala). potom keď som raz spomínala známej túto skúsenosť s ňou tak mi povedala že akýže pedagóg, však ona má obchodnú skončenú
@suzitok veď mne nešlo o to aby mala pedagogickú školu ale ona s tým začala a presne to ma štvalo že ma podviedla a klamala. a boli tam aj ďalšie veci, napríklad som jej dala kľúče od pivnice s tým že tam deti majú odrážadlá a bicykle a môžu sa na parkovisku pred bytovkou voziť, že tam takmer nechodia autá a keď tak ich zďaleka vidí. keď som prišla z práce sa mi chválila že išli na odrážadlách cez dedinu po ceste dole kopcom a deťom sa odrážadlá rozbehli, jeden do jarku, druhý do stredu cesty a nevedela ktorého skôr chytať 😕 to mi až zle ostalo keď som to počula... alebo som prišla domov a hovorí mi že syn je celý deň horúci dáky. odmerám a on mal teplotu. a to ju nenapadlo mi zavolať alebo mu odmerať alebo tak. a ešte mala tú drzosť mi povedať nech ju odveziem na autobusovú zastávku ktorá je asi 15 minút cesty od nás, tak som bežala ešte susedu prosiť nech príde k synovi zatiaľ lebo však nebudem ho s teplotou brať milostivú zavážať 🙄
čo sa týka pečenia tak to všetko mám čo si písala, skúšala som aj rôzne reklamy na všemožných stránkach ale bez výsledku...
@amadora ach jaj...to mozno ta 16 rocna standa by mala vacsiu zodpovednost....mne na zaciatku chodial neter, mala 17 a nemala som snou problem...ale toto, ze zoberie deti von a pusti ich jedneho tadial, druheho tadial...nonsens !!! a potom to sama nezvlada...uzasna "opatrovatelka" a pekne draha :D
@amadora Toto je hnusne obdobie v zivote zeny - ked su zdravi, citis sa zbytocna, ked sa do niecoho pustis, ochoreju...To vlastne podnikanie je dobra cesta. Alebo, aj ked viem, ze to nie je lahke, sa skus poobzerat po praci, ktora sa da v pripade potreby robit z domu. Pamatam si, ake to bolo deprimujuce, ked som mala malinke deti, boli tri a v zasade zdrave. Ale vzdy, ked som sa pustila do nejakej aktivity, alebo prijala jednorazovu pracu, tak jedno ochorelo, potom od neho postupne ostatne a nakoniec ja. Uz som takmer stratila odhodlanie do cohokolvek sa pustat. Nakoniec sa mi podarilo najst si pracu, ktoru mozem takmer na 100% robit z domu. Prve mesiace som samozrejme musela byt na pracovisku, kym som sa zabehla, ale to sme museli nejako vykryt. Neda sa to sice, co sa naplne prace, ohodnotenia a moznosti karierneho postupu ani porovnat s tym, co som robila predtym, ani s ludmi nie som tolko, ako by som si prijala, ale ten pokoj v dusi, ze neukracujem ani svoje deti, ani zamestnavatela je na nezaplatenie. Velmi Ti drzim palce, neboj, za 1-2 roky to bude inak, maly si posilni imunitu, aj starsi bude vacsi, budes ho moct chvilu nechat doma, vela veci sa vyriesi. Bude lip.
@suzitok aj mne bola pár krát kmotrina sestra 18 ročná pri deťoch a to sa nedá porovnať, ja som mohla byť absolútne spokojná lebo som vedela že je o nich dokonale postarané
@rutie ďakujem krásne za podporu 🙂 takmer denne pozerám ponuky na profesii, ono ja by som najradšej robila z domu niečo, len otázka je čo, zatiaľ som nič také nenašla. už som bola aj na pohovore kde vysvitlo že ide o finančné poradenstvo, aj to som už rozmýšľala aj keď vôbec ale vôbec nie som typ na takúto prácu, ale v podstate je tam človek sám sebe pánom času. len tam tiež sú povinné školenia a teambuildingy a podobne a to by som zase musela nejako riešiť tak neviem... rodina mi teraz na narodeniny zaplatí kurz účtovníctva sa len nádejám že časom prípadne to by mi mohlo nejako pomôcť. už sa fakt chytám slamky že kam čo sa obrátiť :-P len dúfam že fakt aj mladší syn z toho vyrastie tak ako starší a že to snáď dakedy bude lepšie...
@amadora Do financneho poradenstva by som nesla, je to take osemetne, ale to uctovnictvo je dobra cesta. To je prave ta praca, ktoru si mozes v pripade potreby zobrat domov. Na zaciatku sice musis byt v praci, ale ked sa zabehnes a ziskas si doveru, tak to uz ide. Napriklad mzdy sa daju robit doma uplne v pohode.
Caute baby ja pedagogicku skolu mam a prax 10 rokov.prave som si otvorila jaslicky v Horskom parku v Ba tak ak budete potrebovat postrazit vase zlaticka tak sup ku mne🙂)
@amadora Na mna posobis ako akcna zena, mnoho zien to zobiere ako vyhovorku, preco musia ostat doma a vykaslu sa na to o nieco sa snazit. Viem, ze nezijes v regione, kde sa s ponukami prace roztrhlo vrece, ale sikovnych, pracovitych, spolahlivych ludi potrebuju vsade. Sanca na dvere zaklope, len treba byt pripraveny. Mne napriklad pomohlo to, ze som tak, za drobnu pozornost, ci protisluzby cele roky materskej robila danove priznania kamaratom a znamym. Nastudovala som si pri tom novely zakonov, prinutilo ma to drzat sa v obraze. Myslim, ze si ty mas oci otvorene a tie prilezitosti vo svojom okoli urcite zbadas. Fakt drzim palce!
@rutie ďakujem, si fakt zlatá 🙂 áno viem že sú ženy ktorým to vyhovuje že sú doma a manžel zarába ale ja nie som ten typ, rada pracujem, rada sa cítim užitočná a potrebná a mám tiež rada výzvy keď môžem samú seba prekonávať 🙂 tak si teraz celé dni lámem hlavu nad tým, ktorým smerom sa dať aby to bolo to najlepšie.
@amadora skus pozriet tu,ci tu nie je niekto na strazenie deti. Ja som si nasla prave tu opatrovanie pre deti www.domelia.sk
@amadora ahoj,
ja jedine riesenie vidim v tej opatrovatelke... tiez som riesila pri dcerke opatrovatelku a tiez som pri prvej mala smolu - nezodpovedna, klamala mi - ale vyriesit som to musela... na 3ti pokus sa zadarilo - nebudem tu pisat kolko ma vysla - v kazdom pripade to bolo viac ako priemerny sr plat, pre mna to ale znamenalo ze som mohla pracovat a nevypadla som z prace nadlho plus som samozrejme zarobila teda viac ako ma stala opatrovatelka...
teraz mam deti 2 a mame tetu na opatrovanie - som este doma, ale teta nam zatial pomaha po veceroch ked chceme s muzom niekde ist - je ochotna prist kedykolvek - berie 3 eura za hodinu - ale teda je to uz pomaly rodinna znama ( kedysi nam upratovala, teraz sa stara len o deti a sama nechcela zato nic...) viem ake tazke je to najst niekoho komu doverujes, hlavne pre pripad choroby - viem si ale predstavit zeby si doma zostavala naozaj len v case akutnej choroby ( 1-2hy den choroby ) a potom by to uz zvladla aj opatrovatelka - tym by si vynechala omnoho menej v praci a vela veci by sa zjednodusilo...
@amadora Funguje to tak,ak si chces zadat inzerat,tak si najprv zaplatis "clenstvo" a po inzerate sa ti budu same ozyvat,sk je samozrejme niekto z tvojho okresu. Po zaplateni poplatku sa ti spristupnia aj kontakty,ak ich maju uvedene. Za tyzden som v pohode nasla. Pripadne skus este na www.aupair.com tam si daj hladat slovenky... Zial poznam tuto situaciu a riesenim je bud starsia pani alebo nejaka opatrovatelka,ked nie je rodina po blizku...Praca na doma je tiez riesenim,ale ak potrebujes niekam pracovne odist,tiez ti musi deti niekto postrazit...
@amadora nemam cas citat celu diskusiu, takze vychadzam len z tvojho prveho prispevku, Pises, ze byvas na dedine a bol problem najst niekoho k detom, ked si potrebovala .... Ocividne tato sluzba u vas v dedine chyba, co tak si pobrat deti z okolia a opatrovat ich doma, budes mat prijem, zaroven budes doma s detmi a v zivotopise to bude urcite lepsie vyzerat ako sediet doma zo zalozenymi rukami a cakat, kym deti vyrastu z chorob?
@sisaka myslela som už aj na to, ale poprvé, po šiestich rokoch na MD som rada ak sa nájde chvíľa ktorú mám sama bez detí (a keďže manžel je doma zriedka sú tieto chvíle ozaj vzácne) takže nabrať si ešte ďalšie deti na stráženie, tak ma asi picne 😀 a druhá vec, keďže moje deti sú často choré, myslíš že mamičky by mi dali svoje zdravé deti kým sú oni v práci k mojim chorým? alebo im každú chvíľu poviem že viem že sa na mňa spoliehate ale nemôžem vám opatriť deti lebo sme chorí zase? to by asi nerobilo dobrotu...

@amadora
jaaaaj tie pocity poznam. ci to bude lepsie casom, to povedat neviem.
ja som tiez na predlzenej RD s mladsim, plany som mala uplne ine - povodne to malo byt tak, ze v juni 2013 skoncim skolu (robim si VS), v sept.2013 nastupi mladsi do skolky a ja do prace....
ale situacia je taka, ze do prace nemozem, skolu koncim az tento rok (aj to zacinam mat pochybnosti ci to niekedy vyuzijem, neviem co bude), ale inak sa neda.