Kyberšikana na fóre

medovkovycaj
16. okt 2015

Ahojte žienky,

nie som ani tehotná ani mamička, na toto fórum chodím z času na čas ( pred časom som potrebovala poradiť pri pracovnom probléme).
V poslednom čase ma doslova šokuje úroveň kyberšikany v rôznych témach.
Ak je téma vymyslená či hlúpa, nie je logickejšie na ňu absolútne nereagovať ako zhadzovať zakladateľku?

Pri rôznych partnerských problémoch sa tu často vyskytuje rada, aby ženy so sebou nenechali zametať, aby neboli handrami - pre internetové diskusie plné iných žien to neplatí? Tu im môžu všetci nakladať a ešte sa prispievateľky čudujú, že reagujú podráždene, či agresívne?

Zároveň prikladám niečo o kyberšikane, čo sa podľa mňa na túto stránku ideálne hodí:
Pre agresorov je ľahšie ubližovať niekomu, komu sa nemusia pozerať priamo do očí, menej vnímajú emócie a zranenie obete, menej si uvedomujú závažnosť svojho konania a zodpovednosť zaň. Takéto šikanovanie im môže pripadať iba ako druh neškodnej zábavy. Agresora zároveň ich anonymita chráni pred odhalením.

Ja osobne mám problém s vyjadrovaním - myšlienky mi lietajú kade a často mám hlúpe otázky, je to dostatočne legitímny dôvod, aby ma niekto urážal?

mickao
17. okt 2015

@medovkovycaj si to vystihla uplne presne. Je smutne, ked si niekto neuvedomuje vlastne slova a ich dopad na konkretnu osobu. Casto zabudame na stare zname "nerob druhym to, co nechces, aby robili tebe". Odsudzovanie a neopodstatnena kritika dokazu velmi ublizit. Vysmech za pravopis, za nazor a za cokolvek ine. Zienky, zamyslite sa. Nedavno tu bola tema o nepeknej tehotenskej knizke. Bolo naozaj nutne zakladatelke tak nakladat? V skutocnosti to moze byt velmi mila, slusna a citliva osoba a ked sa jej narodi babo, moze byt jedna z najstarostlivejsich mamiciek. A jej otazka isto nebola povrchna, len teraz mozno vsteko preziva intenzivnejsie.
Prikladov sikany je tu dost. Ako by sa vam pacilo, keby sa takto niekto ku vam spraval v realnom zivote??

worker_falcon
17. okt 2015

Takze ked niekto odpovie na polozenu otazku inak, ako si zadavatelka predstavuje, tak je to kybersikana? To vrav vies komu 😀 a jasne, toto je ukazkovy pripad sikany...
To ako mame odpovedat na otazku podla ocakavani len preto, aby to nebola nejaka pomyselna sikana? Aby sa zadavatelka necitila blbo? Mali by zalozit forum pre vecnych pritakavacov, kde si clovek pride pomasirovat ego a schvalit vsetko, co robi ci si mysli.
A aka to bola sikana, ked sa v skole horsi ziaci citili blbo pred tymi mudrejsimi? To ako ti mudrejsi sa mali tvarit ako hlupi, aby sa ti druhi necitili "sikanovani"?. Ja viem,teraz su na to uz diagnozy...
No a teraz do mna...

worker_falcon
17. okt 2015

@mickao v realnom zivote by taku otazku nepolozili takemu sirokemu spektru ludi. Opytali by sa najblizsich, s ktorymi sa dobre poznaju (a ktori ich akceptuju takych, aki su). A vacsinou su aj podobne mentalne vyspeli. Vyhodou, ale aj nevyhodou internetu je, ze na polozenu otazku sa dozvie clovek mnozstvo nazorov. Casto viac, ako by chcel. A dozvie sa objektivne nazory, len to je zda sa nevyhovujuce.

esterba
17. okt 2015

Za kybersikanu može byt povazovane vselico, napriklad hrube nadavky, vytahovanie sukromnych veci na svetlo bozie, nepravdivych, alebo aj pravdivych a nesuvisiacich s temou pod "ruskou anonymity"... Ale otrasny pravopis napriklad povazujem za kybersikanu nas ostatnych citajucich - ved ak nieco pisem a nie su to poznamky pre mna, tak preto, aby to ostatni citali. A je cista arogancia kaslat na pravopis a stylistiku, ked tym stazujem citanie tym, od ktorych to ocakavam. Nehovorim o zjavnych poruchach, ale to vidiet na texte. Najradsej mam specialistky na stylistiku, ktore doslova pišu ako hovoria a tam aj keby to bolo gramaticky dokonale, ani panbozko neporozumie, co vlastne chcu. Vacsinou to je este aj s chybami, a to je uz uplny gulas.
Druha kategoria su damy, ktore uz vopred "nechcu rady od dokonalych matiek alebo supermatiek". No tak tam skutocne treba pisat len tie najjednoduchsie riesenia problemu, bez ohladu na dieta, hlavne aby to bolo pre matku jednoduche a rychle, lebo kazdy zlozitejsi navrh je len pre supermatky a hlavne, nemozno pisat, co sposobilo problemy, ktore zakladatelka ma, lebo to zas robia len supermatky, ze sa zamyslaju nad pricinami problemov, aby ich mohli odstranit. To sa nenosi, kazda zmienka o chybe je evidentne kybersikana.

mawka
17. okt 2015

kybersikana je aj to, ked niekto vyjadri svoj nazor alebo vseobecnu myslienku a druha strana zacne mat ironicke poznamky o "supermatkach".

vacsinou je to tak, ze cim stupidnejsia otazka, tym stupidnejsia odpoved. to mas ako na psychiatrii, tazko budes vysvetlovat niekomu, kto vidi biele mysky, ze tam nie su. ale ked mu povies ano, vidim ich, tak sa skludni, lebo si na jeho vlne. preto sa cudujem, ze sa cuduju ini nad reakciami na ich temy pritiahnute za vlasy.

mimochodom, tu na koni je moznost zadat otazku do statusu. menej narocnu otazku. lenze to by museli tu zeny pouzivat hlavu, aby dokazali identifikovat rozdiel medzi menej vaznou temou a vaznou temou. je taky problem pochopit, ze: a.) googlim, ked nevygooglim, tak b.) dam otazku do statusu alebo c.) zalozim diskusiu a este je tu moznost d.) polozim otazku. lenze tu sa zakladaju temy piate cez deviate a potom zeny, ktore hladaju odpovede na vazne otazky alebo riesia vazny problem, sa musia brodit medzi kvantom zbytocnych tem a zerie to cas. toto sa da tiez ppovazovat za kybersikanu. ked je to tu denne zaspamovane stupiditami a je ich coraz viac, bohuzial.

medovkovycaj
autor
17. okt 2015

@worker_falcon preco by som mala ist do teba? 🙂

"Takze ked niekto odpovie na polozenu otazku inak, ako si zadavatelka predstavuje, tak je to kybersikana? To vrav vies komu emoticon"

nie slusne vyjadrovanie odlisneho nazoru naozaj nie je sikana, s tym suhlasim. Ale ak sa zakladatelka vyjadri, ze temu povazuje za ukoncenu a nasleduje dalsich 10 stran, kde jej dokazuju aka je povrchna/ hrozna/ hlupa,..... tak to za sikanu povazujem. To aj v realnom zivote po tom co ti kamarat/ znamy povie, ze sa uz o danej teme nechce bavit, mu ides 10x denne zazvonit a povedat aky je hlupak? Nie kazdy je silna vyspela osobnost, aby sa ho taketo aj ked internetove vyjadrenia nedotkli.

Ja to aj v realnom zivote niekedy s hlaskam prepalim, ale ked vidim, ze dotycnej osobe to ublizilo/ dotklo sa jej to, tak zaradim spiatocku...

Reagujem presne na vcerajsiu diskusiu, ktoru spomenula @mickao. Tam sa zakladatelka uz na prvych stranach vyjadrila, ze uz svoju otazku vyriesila, nech uz temu nechaju na pokoji.... vysledok? 15 stran, kde "damy diskutovali vseobecne" a odkazovali, nech je nad vecou a vyborne sa bavili na tom ako je zakladatelka uz na konci s nervami. Tu presne sedi ta veta - "Takéto šikanovanie im môže pripadať iba ako druh neškodnej zábavy." No zakladatelke nie ;)

mawka
17. okt 2015

@medovkovycaj preco porovnavas virtualny priestor s tym realnym? to su dve rozdielne veci.

medovkovycaj
autor
17. okt 2015

@mawka a preco? ked to niekto napise, tak to menej boli?

sissy27
17. okt 2015

@medovkovycaj kyberšikana je z môjho pohľadu niečo úplne iné, ako popisuješ ty... to, čo si popísala ty, je z môjho pohľadu len "aká otázka, taká odpoveď" ... že niekto niekoho upozorní na zlý pravopis - to je pre teba šikana? to je pre mňa normálna vec, preboha, veď ten človek sa tu chce prezentovať dobrovoľne, tak nech to má úroveň... či máš pocit, že žena (a na materskej obzvlášť, lebo takých je tu väčšina) je tvor vymletý a teda netreba očakávať nejaký prejav na úrovni?? nikto tu nikoho neupozorňuje na preklepy alebo sem tam chybu (veď aj majster tesár sa utne), ale čo vidím, tak sa to týka naozaj extrémov... samozrejme, sú tu aj dislektičky / disgrafičky či cudzinky, ale preboha zas nemôže ich byť toľko 🙂 btw. ak je toto šikana, tak potom sú deti v škole šikanované počas celej školskej dochádzky zo strany učiteľov, kam sa mám ísť sťažovať??
čo sa týka niektorých tém, kde podľa teba zakladateľka dostane "naložené" - buď konkrétna... a ja sa ti pokúsim na konkrétnom príklade objasniť, prečo dostala "naložené" ... uznávam, že občas to niektoré prispievateľky preženú, ale nemusí to byť zámer, často je to len pod vplyvom emócií, zo zle pochopenej reakcie a podobne... obyčajne to je len "akcia - reakcia" ... a to, že niekto vyjadrí svoj názor a druhá strana je citlivejšia, tak to ešte nie je kyberšikana...
kyberšikana je podľa mňa cielený útok na konkrétnu osobu, so zámerom ublížiť, ponížiť, zničiť, túto osobu si útočník vyberie na základe niečoho (poznajú sa z osobného života napr.), ale určite nie je kyberšikana to, že mi niekto nenapísal to, čo som chcela počuť alebo čo mi nie je pochuti a ja sa kvôli tomu cítim dotknutá... možno by pomohlo, keby si ľudia riešili svoje problémy v prvom rade s tými, ktorých sa to naozaj týka (partnerské, rodinné problémy), prípadne s blízkymi osobami (rodina, priatelia) alebo s odborníkmi (zdravotné problémy s lekárom - špecialistom, psychológom, sexuológom...) - akurát že mnohým je trápne vyrozprávať sa súkromne psychológovi, ale nie je trápne vyrozprávať sa na verejnom diskusnom fóre cudzím ľuďom, kde ma môže spoznať sused či kolegyňa...
vieš, napadlo ti, že napr. ja, čo nepoberám rodičák, sa môžem cítiť kyberšikanovaná tým, že v niektoré dni sa tu XXX užívateliek pýta "už vám došiel rodičák?" a za tri roky nie sú schopné pochopiť, že bez ohľadu na ostatné príde aj im a že to nemá nič spoločné s tým, ktorú banku majú?? alebo sa môžem cítiť kyberšikanovaná fotkami ocikaných paličiek?? (ukázať mi to cudzí človek na ulici tak mu asi ruku zlomím 😅, rozhodne by som sa cítila obťažovaná, tak prečo tu mi to pchajú "pod nos" legálne? )

zita19
17. okt 2015

@sissy27 klepsie by som to nenapisala, len neviem ci toto nie je uz cybersikana pre @medovkovycaj lebo nezdielas jej nazor do bodky, nejojkach obdivom...

sissy27
17. okt 2015

@zita19 čo narobíš... 😝 ale nebudem to brať osobne 😀

bajana
17. okt 2015

Myslím že kybersikana je niečo iné - keď anonymní užívatelia hrubo nadávajú a inak ubližujú konkrétnemu neanonymnému človeku...tu je len na nás, do akej miery svoju anonymitu nastavíme...takže sme rovnocenné...ja som anonymná, ak mi niekto v diskusii napíše niečo ostrejšie, bránim sa a určite doma z toho nenariekam...a áno, aj ja reagujem ostrejšie, keď mám pocit, že užívateľky (hlavne novo registrované) nerešpektujú pravidlá MK a s každým "problémom" (typu: Môžem byť tehotná? Je toto pozitívny test?atd) to tu spamuju novými diskusiami, potom zapadajú originálnejšie a špecifickejšie problémy

zuzkaanicka
17. okt 2015

@zita19 @sissy27 baby, pravda sa musi pisat tak, aby adresat ani nepochopil, ze ma nieco v neporiadku 😅 ... ked to clovek napise natvrdo, tak sa dotycny zacne branit a obhajovat, az sa nakoniec ukaze, ze je na tom este horsie ako sme si mysleli a to je potom uz len kybersikana 😝 😅

mawka
17. okt 2015

@medovkovycaj pochybujem, ze chodis po ulici a zadavas temy a ziadas ludi o radu. toto je velky rozdiel medzi realnym svetom a virtualnym. a presne pre to, aby sa ludia mohli pytat a aby ludia mohli odpovedat sa vytvorili internetove fora. este stale v tom nevidis rozdiel?

keby si sa ma spytala na ulici na nazor, tak ti odpoviem rovnako ako by som odpovedala tu. keby si urobila realnu diskusiu niekde v kniznici, rovnako by som diskutovala. to je uz na kazdom z nas, ci si virtualne masti ego alebo je rovnako priamy a asertivny aj v zivote. no pochybujem, ze by niektore zeny v realnom zivote vytvarali vo svojom okoli diskusie na temu uplne stupidnych otazok. asi tak to vidim ja.

mne to tu nepripada ako cyber sikana. skor je to tu casto dost pokrytecke. na jednej strane sa tu prezentuju zeny ake maju uzasne zivoty, prezentuju tu svoje sukromie a ked sa objavi nejaky cierny mrak v ich zivote, zakladaju sa nove nicky, aby ani nahodou nikto neprisiel na to, ze dotycna nema az taky uzasny zivot ao prezentuje. a toto pokrytectvo mi pride ovela horsie nez to, ze niekto napise, co si mysli.

rovnako je tu kopec "prevracaciek kabatov". aj z toho mi je zle. a len malo zien, ktore to nerobia a maju tu svoju liniu nazorov a nekakaju si do ust v kazdej druhej teme.

takze ked to logicky zhrniem, tu je skor problem v dvojtvarnosti ako v cyber sikane 😉

medovkovycaj
autor
17. okt 2015

@sissy27 ahoj, v prvom rade ďakujem za konštruktívny príspevok 🙂

„že niekto niekoho upozorní na zlý pravopis - to je pre teba šikana?“ -> ako som sa uz vyjadrila v príspevku o 10,29 “slušné vyjadrovanie odlišného názoru naozaj nie je šikana“

nepríjemný pocit z fóra mám už dlhšie, čo ma vytočilo bola však včerajšia diskusia o tehotenskej knižke, kam som už nestihla prispieť, keďže je už vymazaná. Na 15 stranách sa pár žien navážalo do jednej prispievateľky, ktorá sa jasne vyjadrila, že si to neželá. A pritom stačilo dať like na prvý „ostrejší “ príspevok, ktorých tam bolo neúrekom. Je pravda, že aj daná zakladateľka to neuniesla, a reagovala veľmi emočne, po takýchto príspevkoch sa jej však ani nečudujem. Mala tam fotku, takže je to útok na konkrétnu osobu, tamojšie príspevky osobne (a pár ďalších žien, ktoré vyzývali na stopnutie) považujem za ponižujúce.

Nie, nie si kyberšikanovaná tým, že sa XXX užívateliek pýta "už vám došiel rodičák?, podľa môjho názoru by si bola, ak by ťa opakovane označovali, rozoberali dôvody prečo ho nepoberáš (pri kopaní zemiakov si narazila na diamanty alebo ďalšie konšpirácie), slovne napádali, tvrdili, že klameš a neuveria, kým im neukážeš potvrdenie zo sociálky a napriek tvojmu výslovnému upozorneniu, že si to neželáš konali týmto spôsobom naďalej.
Takýto nejaký spád tu má skoro každá téma 😒

medovkovycaj
autor
17. okt 2015

@mawka ahoj, takisto ďakujem za konštruktívny príspevok 🙂

ale za tým počítačom, aj za novým nickom je stále ten daný človek z ulice, nie? s citmi a s istou hranicou citlivosti, za ktorú by človek nemal zájsť, hlavne ak si zadávateľ výslovne neželá a nie znova a znova sa do nej kolektívne navážať.

Veď ani ja nekritizujem za vyjadrenie názoru, ale prepáč podľa mňa ste to včera s tou tehotenskou knižkou prepískli. Chápem, že človeka niekedy otravujú zbytočné otázky, ale ako z témy tehotenská knižka vedia niektoré prejsť na spochybňovanie či je vôbec zakladateľka tehotná, keď prefotí tehotenskú knižku a napíše, že je namiesto v 3./4. týždni v 8/9/10 (nepamätám si presne), lebo sa dozvedela, že to nebola menštruácia ale krvácanie počas tehotenstva – tak ju osočujú, že žije niekde kde plynie čas inak.... a potom ste nabehli vy so „všeobecnými“ tvrdeniami. pritom sa len pýtala, či musí mať starú zažltnutú tehotenskú knižku z roku pána..... Bolo to jednoducho pre ňu dôležité. To že pre niektoré mamičky je to len zdrap papiera ich neoprávňuje k jej odsúdeniu ako mamičky, ktorá chce dieťa len ako módny doplnok. Stačilo napísať, áno/ nie, poprípade tu je link.... - čo už aj bolo napísané na prvej strane, veľa mamičiek však zjavne potrebovalo vyjadriť svoje rozhorčenie osobne. nechápem prečo to ťahať do extrémov.

a tie stupidné otázky tu budú stále, kým sa nejaká „novoprišelkyňa“ oťuká, že takéto otázky sa tu nenosia (pre ňu to môže byť naozaj dôležitá), príde ti ďalšia, ktorá založí novú. Mi to pripadá ako krst ohňom.

Ja som si až neskôr uvedomila, aké som mala šťastie, že v „mojej téme“ a neskôr aj do IP som dostala dobré rady a nie spochybňovanie môjho tvrdenia. V daný moment mi ubližovalo dosť bývalých, mne blízkych ľudí a keby ma niekto začal urážať za klobúk by som si to veru nedala.

medovkovycaj
autor
17. okt 2015

@zuzkaanicka prepáč ale dá sa vyjadriť názor tvrdo ale korektne. skús si predstaviť aké to je, ak máš problém a niekto ti tvrdo ale korektne a argumentmi povie svoj názor a aké to je, ak ti niekto začne nadávať, aká si hlúpa – čo urobíš? buď utečieš alebo zaútočíš späť.

medovkovycaj
autor
17. okt 2015

@zita19 ahoj,
nie ja mam tie hranice posunute vdaka zivotnym skusenostiam trosku dalej. pre ineho by to ale mohla byt chapane ako inzultacia, kedze som nikde o ochkani obdivom nepisala a ak si vsimnes do diskusii som sa nezapajala.
co som si vsak vsimla tak "miernejsie" prispievatelky maju vzdy mensi pocet likov, takze ak by som chcela obdiv, stacilo by zrejme oznacit vas dostatocne stavnatym vyrazom a poslat niekam a hned by sa to tu rozprudilo 😉

zuzkaanicka
17. okt 2015

@medovkovycaj pisem ja niekde, ze to treba vyjadrit hlupo, s urazkami? 😕 ... tu sa vsak bohuzial zacnu niektore urazat, aj ked im pravdu napises priamo, bez prikraslenia a aj napriek tomu, ze bez urazok ... ked uz reagujes na nejaky prispevok, tak reaguj priamo nan a nedomyslaj si to, co tam nie je 😉

mawka
17. okt 2015

@medovkovycaj ja ta poopravim. zrejme si si nevsimla, ako zareagovala zakladatelka a jej tri ci styri kolegyne. my sme si tam mozno robili srandicky, nie mozo, ale urcite, no ani jedna z nas priamo nezautocila na rozumove vybavenie konkretnej osoby. to, ze sa v nejakom prispevku nasli je uz ich problem a asi na tom nieco bude, ked sa v nom nasli. a to, ako zareagovali, s akymi vyrazmi, no prepac, ale to potom svedci o ich urovni. ale chapem, vcera ta to velmi poburilo, mala si prispiet vcera do tej temy a nie to tu dokola dnes obhajovat. az prilis vysvetlujes a obhajujes.

zuzkaanicka
17. okt 2015

@medovkovycaj ja som tu vcerajsiu debatku nemala precitanu celu ... ale ak uz obhajujes zakladatelku, tak verim, ze Ty si to mala vsetko dokladne precitane, aj zakladatelkine vulgarizmy a aj vulgarizmy jej roztlieskavaciek ... lebo ak raz poviem a, tak by som mala aj b ... ja som tam napr. vcera tiez trochu prispela, ale rozhodne som nikoho neurazila ... a takych tam bolo viac.
A mna by celkom zaujimal dovod, preco si zalozila tuto diskusiu ... bohuzial, zatial mam pocit, mozno sa mylim, ze len preto, lebo si vcera nestihla ukazat, aka si Ty slusna a zvysok kona nie ... ale mozno sa mylim ... len ak chces niekoho obranovat, tak si vyber lepsie, resp. uvadzaj vsetky fakty, lebo dnes Ti to az tak nevyslo 😉

zita19
17. okt 2015

@medovkovycaj tak odo mna sa stavnatych vyrazov nikto nedockal ani nedocka. Zato v tej vcerajsej teme, na ktoru nenapadne poukazujes sa stavnatych vyrazov uslo prave tym, ktore celu vec brali s nadhladom, mozno aj s ironiou. Co sa mojej osoby tyka, rozhodne nie som zberatelkou likov, je mi uplne jedno kolko ich mam za kazdy prispevok. Nebudem klamat, potesi kazdy, lebo naivne dufam, ze niekto s mojim nazorom suhlasi, ale nejak o pocet likov nesutazim. Ako som si vsimla, najviac sa lajkuju hlavne pochlebovacky a ritovlezky. Na tie ja svojim poctom likov nedosiahnem ani za sto rokov...
A keby si ma oznacila stavnatym vyrazom, ano, ozvala by som sa s vyhradou k slovniku (ako vcera) a tym by pre mna konkretny jedinec v diskusii skoncil.

medovkovycaj
autor
17. okt 2015

@zuzkaanicka
odpoviem ti protiotazkou: pisem niekde, ze nemozes pisat pravdu natvrdo?

a prepac, asi som ta nepochopila, podla mna presne odpovedam na tvoj prispevok. 😕
nikde som nepisala, ze treba pravdu povedat jemne, s prikraslenim a zdrobneninami, ty si mi vlozila do ust slova...... takze svoju poslednu vetu mozes aplikovat aj na seba 🙂 (a naozaj to nemyslim zle)

v prispevku pre sissy som uz uviedla, ze zakladatelka sa tiez nechala uniest emociami, a ano mala som ju celu precitanu. Preto tu zdoraznujem ten aspekt spiatocneho utoku. Naozaj jej tam hrozne nakladali, a vy ste to uz len dovrsili, aj ked ste jej stale pisali, nech si vylozili nohy a bola nad vecou, naozaj po tych urazkach bola nastartovana, no ten olej do ohna sa prikladal kvalitne.

A nie, nie som velmi slusna :D dokonca ma velmi prekvapilo, ako mnohych pohorsilo do p... od tinax. Len ako som uz spomenula vyssie nezvyknem prispievat do diskusii, skor som citatel, ale vcerajsia diskusia ma vazne nastvala. Ako doslova prkotina dokaze nastartovat zeny k totalnemu odsudeniu osoby, ktora len chce mat peknu tehotensku knizku.
Uprimne, keby som si to nechala ulezat v hlave, tak rano by som diskusiu nezalozila. A ako "chronicky citatel" momentalne velmi trpim, ze musim argumentovat, pretoze mi to moc nejde 🙂 . Ale kedze som uz zalozila diskusiu, tak si vase prispevky "vyzeriem".

Toto forum mam velmi rada, ako nezadana, mlada a bez deti sa tu clovek vela docita o veciach zo zivota, len to zdrbavanie zien, ako sirot pod ciernu zem mi strasne nesedi :(

Inac teba a mawku si pamatam az z konca diskusie, skor som myslela, ze sa mi ozve niektora zo zaciatku alebo stredu.

medovkovycaj
autor
17. okt 2015

@zita19 @mawka
Ahoj,
no zisli ste sa mi tu "tie z konca diskusie" - t.j. vylozit nohy a dat si vinko.

Naozaj jej tam predtym nakladali a preto reagovala ona i "jej suita" podrazdene i na taketo "jemne podpichovanie".

To je ako keby mne sa v skole vysmievali, ze som tucna, a vecer by mi niekto zartovne povedal, ze nemozem zjest jablkovy kolac, aby som nepribrala. Tak ja to nebudem brat zartovne a zrejme mu ten kolac pristane na hlave .... tot vsio 🙂 ten isty princip

zita19
17. okt 2015

tak ty si len citatelka... My co pravidelne vyjadrujeme svoje nazory (neboj sa, nevyjadrujem sa ku kazdej teme kazdy den, tie tisice prispevkov sa mi nazbierali v sukromkach, kde diskutujem s babami, ktore su mi najblizsie o veciach, ktore nam zivot prinasa), radime, odpovedame, vysvetlujeme elementarne veci (radim, odpovedam a vysvetlujem casto, v mnohych oblastiach, napriek tomu, ze mam v blogu statusy o prednostnom pouzivani googla pred kladenim blbych otazok do plena)... A ty sa pokusas nas sudit...
Ak to bolo urcene pre tie, co sa "zrealizovali" na zakladatelke mala si ich vymenovat a vyzvat do diskusie. Takto sa tvoj dobry (dufajme, ze dobry) umysel minul ucinkom. Tie realizatorky taketo temy prehliadaju ako krajimu.

zuzkaanicka
17. okt 2015

@medovkovycaj moj prvy prispevok v tejto diskusii som neadresovala Tebe, takze zase si tu len tocis svoje a nejako by si z toho chcela vykorculovat, len si sa chytila zlych predpokladov ... ale to je jedno, myslim, ze si stale nepochopila ani moj prvy, ani druhy prispevok, ale rozoberat to uz dalej nemienim, nie je to take dolezite, aby sme tym stracali cas.
To, ze Teba tie vulgarizmy nepohorsili, to nie je relevantne ... inych pohorsili ... podla mna do diskusie nepatria ... tipujem, ze ked sa bavis s niekym, tak ich nepouzivas 😉
Co sa tyka zmyslu zalozenia tejto diskusie ... stale mi to nie je jasne, ale tak nakoniec-rozhodne to tu moze byt zaujimavejsie ako o tehotenskej knizke alebo troch ciarkach na tehu testoch😅

alaguema
17. okt 2015

@medovkovycaj ja len stručne - každá stránka sa dá zavrieť, každé upozornenia vypnúť, každý počítač zavrieť. Šikana je seriózny problém v kolektíve/komunite, s ktorej členmi sa jedinec z nejakých dôvodov je nútený stretávať - napr. škola.
@mawka možno to nie je pokrytectvo (to zakladanie nových nickov), ale ochrana súkromia pri citlivých témach. Ja to úplne chápem a schvaľujem. Ono nie je až taký problém nájsť sa v téme, ktorá popisuje nejaký špecifický problém. Slovensko je malé a kôň veľký 😉 Ja to vnímam skôr z tej druhej strany, mne by sa nepáčilo, keby mne blízky človek náš problém preberal verejne, hoci aj anonymne. Preto to ani ja nerobím. Ale dá sa pochopiť, že keď je človek zúfalý, tak sa možno obráti o radu aj na úplne cudzích ľudí a tú anonymitu si radšej pozichruje novým nickom.

medovkovycaj
autor
17. okt 2015

@zita19 diskusia je zmazana, a presne nicky si nepamatam, bolo ich dost, preto takto "obecne". okrem toho nie je to problem jednej diskusie, uviedla som ju ako priklad, ktory ma nastartoval 🙂.
a este co som si vsimla, tymi likami, ci prispevkami som ta nechcela urazit, naozaj mi nemusis vysvetlovat 🙂 predpokladam, ze mas s detmi skusenosti, ja nie, tak logicky mas viacej prispevkov.

a stale si myslim, ze moze byt polozena a vhodne zodpovedana akakolvek otazka pre niekoho hlupa, ci naivna, nie je predsa povinne do nich prispievat 🙂

medovkovycaj
autor
17. okt 2015

@zuzkaanicka prepac, naozaj som si myslela, ze podton bol adresovany mne.
a kludne sa mozes do mna pustit...

@alaguema no v definicii sa naozaj nezhodneme 🙂