Lockdown v Rakúsku
Prečo sa to v Rakúsku dá inak? Síce majú zatvorené obchody od 19.00...vonku sú bez rúška všetci, aj keď je všetko momentálne zmrazené na 10 dni!!!! "Len" Rakúska vláda dáva 4 fondy tým,ktorí nemôžu mať otvorené prevádzky vo výške ich platu už od marca!!! Všetky rakúske deti dostali 650€ na zakúpenie Pc... aby mohli študovať.!!!! A u nás čo? my môžme skapať
@marca12 to nie je pravda, ze nase zdravotnictvo je v prdeli. Kuk debaty pod rakuskymi clankami, tam kurzovi vycitaju ze nepripravil nemocnice na druhu vlnu a ze teraz musia mat vsetci obmedzenia,ebo rakuske nemocnice kolabuju.
Pred materstvom som zila pestry medzinarodny zivot, mam mnoho kamaratov za hranicami a my na tom naozaj vobec nie sme zle. Kamaratka z Rumunska pri prvej vlne musela vypisovat papier aby mohla vyjst na ulicu a uz je 7mesiacov zatvorena doma. V Cechach su na tom naozaj zle mladi lidia, su v nemocniciach s tazkym priebehom / kamaratkin tato je primar v Motole.
Naozaj je to za hranicami zle a vo vela pripadoch prisnejsie.
@gabrielkaa, ako hovoríš, mali by. A mali by aj dostať preklenovacky od marca, dotácie na zamestnancov, podporu z nájomného atd. Mali by, lenze za osem mesiacov nedostali zatiaľ ani fn. Vlastne dostali, 500 € na majiteľa. To ta fakt vytrhne. Z toho si tak kúpiš lano, aby si sa mala na com obesit.
@vroni poznám veľa ľudí , ktorí dostali. Je tu viac fondov, ktoré si môžeš požiadať a podľa daňového priznania ti to vyrátaju. A hlavne mesačne. Živnostníci na SK toho asi veľa od marca nedostali
Tak vnesiem do toho realitu, je Vieden a zivot mimo Viedne. To je velky rozdiel. Vo Viedni sa nemate ako niekomu vyhnut na hlavnych uliciach a niektori, prave studenti sa tam pred dvoma tyzdnami muckali pred uni na trave ako keby nic v skupinke 15 ludi a pod. My sme doteraz fungovali medzi mestom a nasli chalupou na vidieku. A teda vidiek regionalen taku podporu ako Wien nedostal. Cize tak sa aj zariadili. Ale opatrenia sa dotknu vsetkych, lebo cisla velmi narastli. Tiez vela ludi robilo domace a garazi really parties a to tazko najst a trestat. Kto chce, cestu najde. Pre zahajenim toho ostrejsieho lockdownu tu bucala polka dediny z garazi. Teraz je dost otazka ake budu Vianoce. Ludia dnes isli nakupovat vsetko co vidia. Jednoducho to nie je take odlisne. Vraj vo Wien uz sa da aj nejako otestovat, na vidieku vobec. Pripadne poslu ludi do 60km vzdialenej nemocky, lebo nikto iny to nerobi. Jedine co Tu je fakt dobre je to, ze tie opatrenia su podane kludne, je to prehladne a ludia to nejako znasaju. Na Slovensku je to dost nejasne tie neustale zmeny. Tu aspon viem, ze ok takto to bude a vybavene. Tie laptopy boli taka nedokoncena akcia, ale zase je to pre socialne slabych. Hoci ono aj cela Kurzarbeit je take oddalovanie katastrofy. Je to zlozita tema aj pre nas v Rakusku a zatial to umelo udrziava pracovne miesta. Ludia tiez nevedia co vlastne bude.
@gabrielkaa, žijem tu a mam tu firmu, takže mam dosť dobrý prehľad, kto a na aké dotácie ma nárok. Vyplácajú sa zatiaľ len tri fondy - wko - to je tých 500 € pre majiteľa (a nie pre firmu), na SK je to tuším 400€. Vyplácajú sa dotácie poľnohospodárom (to sú tiež jediní, ktorí neprotestujú, hoci inak majú vždy ako prví plnú hubu vyhrážok) a postupne dopláca ams dotácie na Kurzarbeit (približne rovnako dostaneš aj na SK, len sa to inak vola) . Fa síce veľa trubi do sveta, ale zatiaľ nevyplatil nikomu ani cent (to viem s milionpercentnou istotou, tieto dotácie sa začnú uvoľňovať až v januári 2021), tých 80% bude ratanych z DPH, čiže mali a noví utru hubu. Tí zvyšní môžu dúfať, vyplatene zatiaľ nebolo nič. Banky sa tvária, že oni nič, oni muzikant, síce dostali balík, ale podmienky vyplácania si mohli určiť sami, čo v drvivej väčšine vyzerá tak, že jednoducho z neho peniaze nevyplácaju. Som v centre mesta, na obchodnej ulici a väčšina majiteľov prevádzok vôbec neráta s tým, že prežijú.
@vroni aj ja tu žijem. Wko vypláca cez Härtefall fond mesacne podla výšky príjmu. Dá sa požiadať an o kostenzuschuss.... ale však keď tu žiješ tak vieš . Na SK sa myslím nevypláca každý mesiac. Aspoň čo som sa bavila s niektorými živnostníkmi, ale nejaký jednorazový prispevok
@gabrielkaa, Härtefallfond vypláca 500 €. Mesačne. Neviem, komu inak, vyplácajú 500 Euro od drobných živnostníkov až po ľudí s príjmom nad 10000 mesačne. Ale dobre to znie, že podľa výšky príjmu, v realite nepoznám nikoho, kto by dostal inú sumu. Na SK sa vypláca podpora SZCO 400€. Tiež mesačne. O fixkostenzuschuss skutočne môžeš požiadať. Za obdobie od marca 2020 sa začnú schvaľovať žiadosti od 20.12.2020. Schvaľovať žiadosti, nie vyplácať peniaze. Na druhu fázu ešte neboli ani určené podmienky (teda boli a EÚ komisia ich zrušila ako nezákonné). To je realita. Plno reči a skutek utek.
@vroni härtefall vypláca do 2000 mesačne a o zuschuss sa už dalo od leta požiadať. ......
@vroni asi žijem v inom Rakúsku potom
@gabrielkaa, no, asi žiješ. Ja nepoznám nikoho spomedzi snáď 70 ľudí, kto by dostal inú sumu ako 500 Euro. A žiadať môžeš od leta, dostaneš najskôr od januára.
@vroni to že nepoznáš neznamená, že nedostal 😗
@vroni zuschuss 1 fáza sa už vyplácala 🙂
@vroni JOJ pardon. Ten emotikon mi ušiel ...
@gabrielkaa, ty blaho, to mam na daňovom osobného klamár, čo mi píše, že až od januára. Musím informovať účtovníčku, že už vyplácajú....
@vroni neviem koho máš, ja som už žiadala a aj dostala
@gabrielkaa, ja len Liebesbrief, že až po 20.12. Tri firmy
@simsalabim no moja dcéra platí 50% za VŠ internát v Prešoveaj keď tam vôbec nie sú, a aj to sa museli študenti vzbúriť aby vôbec zlavnili cenu keď tam nie je nikto....
@miriam_s no ale vidis, aspon nejaka zlava je lepsia ako nic, ci? Tam ani euro a 3 mesacna vypovedna lehota.
@simsalabim internáty nespravuje štát, každá univerzita si ich spravuje sama a aj s platbami za internát je to veľmi individuálne... Niekde platia plnú sumu, my musíme platiť 50% a niektoré univerzity dali ozaj minimálne alebo odpustili... Viacmenej to zavisi od finančnej situácie univerzít
@simsalabim dcéra nemoze vôbec rozviazať zmluvu , dá.s ale jednostranne podľa zmluvy ak by porušila pravidlá ...
Inak @simsalabim ako je to s testovaním v Rakúsku ? Sesternicin manžel tam robí opatrovateľa, vracia sa domov , a chceli sme nech si dá urobiť test pretože bývajú aj s našou babkou a jej sestra je tam tehotná... On nam tvrdí že si tam nemôže urobiť test lebo nie je rakúšan ( pritom teraz sa to aj mení na hraniciach že musí byť test pri vstupe ale neviem ako to je keď on tam pracuje...) Bez ohľadu ale na pravidlá chceme aby si ho urobil... Inak tiez šíri kadejaké bludy o tom ako v Rakúsku nikto rúška nenosí a je tam úplne ok situácia len sme oklamaní mediami .
Oni majú celkovo veľmi zle.tu zmluvu postavenú a ak aj chcú ukončiť zmluvu dovolia im ak nájdu za seba náhradníka na izbu čo je teraz nemôžne.. keby sa do toho obul právnik urcite.by došlo na to že zmluva je protipravna ale tu je dosť zlý systém a tento rok statnicuje takže tazko robiť cirkus keď potrebuje zostatnicovat a určite by robili zle pretože tu je dosť čudná politika...
Napríklad v takom Grazi nestretnete na ulici s ruskom takmer nikoho. Ja si tam pripadám ako posledný jednorozec. Nosia ich len na povinných miestach - verejná doprava + obchody.
@miriam_s asi to bude ako pise @vroni. Synovec doteraz test nepotreboval, tak neviem. Ak bude musiet ist na skusky osobne, asi si urobi PCR test tu a ten mu bude par dni platit na cesu tam aj spat. Prisiel sa otestovat v 1.celoplosnom, vratil sa do Viedne a hned na druhy den prisiel naspat, lebo univerzita presla na online vyucovanie a zaroven tam bol ten utok. Vo Viedni je prihlaseny na pobyt, tak ho hadam otestuju aj tam, ak bude treba.
Haha ako som sa zasmiala na tom príspevku 😃 nepoznám nikoho koho deti by dostali 650e na počítač 😃 no a od utorka hart lock down...ešte závidís?
@miriam_s Manzel nech sa da otestovať privátne lebo ten zadarmo test co robia vo viedni tak tam sa caka dlho na výsledok a to by mu uz neplatilo asi na hraniciach

@vroni za november bolo restikam schválených 80% obratu. Takze to by mali isto dostať aj priznávali príjmy.