Ľudia narodení po roku 1930 sa dožívajú vyššieho veku
vsimli ste si ze ludia narodeni 1930 a viac sa dozivaju vyssieho veku ako teraz?
mne mladi kamosi umreli a nechapem...mali 30 a 40 rokov..
ked pozeram ludi aj na cintorine ci pomaly prezili dve vojny sa dozili 80 rokov !
s lekarkou som sa bavila a ludia mladi zacinaju umierat kde je problem
ved aj 80r babka par rokov zije ''v shite tejto modernej doby''
kde je problem to vazne ten stres ci co.
@viestta sama som studovala genetiku ale toto mi neda rozum co sa deje.
@idamia aj rastlin. zial mala som to ako vedlajsi predmet. zial mutacia je svina ale coraz mladsi ludia tym trpia ja sa pytam preco.
@idamia chapem pred par rokmi nebolo vela moznosti a urcite nie tolko poznatkov , ale diagnostika urcite sla vopred ale... .no ked teraz cakame na MRI a CT par mesiacov, to tiez nie je ziadna vyhra ale chapem okrem bezneho RTG je to silny vydobytok....autoimmunne ochorenia? sa skuste spytat ako narastol pocet. ako to je mozne
Prepac, ale pisala si, ze komunikujes s nemocnicami a centrami a "je to zle". Tak ich konfrontuj s tvojimi zavermi a teda ak ste v takej zivej komunikacii, ze ti podavaju statistiky o veku zomrelych, opytaj sa ich preco ti ludia zomreli. Asi ti to budu lepsie vediet povedat ako na modrom koniku.
@lenka188 konfrontovala som a budem pokracovat, s mnohym inym s ktorym som sa stretla pocas liecby.
@idamia este som zabudla povedat, ono je dost podstatne, ako pacient opise ze je chory , ako su dostupne metody, v tom pripade RTG v mnohom zlyhala komunikacia medzi obycajnym clovekom a lekarom, pretoze ludia nevedeli presne opisat co im je a jasne ked je kasel hned sa ide na RTG ale bezne sa na zapal pluc neumiera, ked su vcase podane atb.
Vtedy neboli energetaky. 😀
Moja babka bola narodena v roku 1930, prezila len 2. sv. vojnu, ziadne dve vojny. Dozila sa sice 91 rokov, ale mali tvrdsi zivot, tym, ze ako 15rocna prisla o otca vo vojne, kedy ho vlastni udali. Poslali ho vlakom niekam na nutene prace, vlak vybuchol, nemali o nom ziadnu zmienku. Ona ako najstarsia musela matke pomahat sa starat o mladsich surodencov a makat. Vo svojich 40tich rokoch pochovala 19rocneho syna, mojho stryka, ktory zomrel na rakovinu.
Podla mna ti, co sa dozili vysokeho veku boli zvyknuti na fyzicku pracu, skromnu stravu, permamentne davkovanie stresu, cize boli psychicky odolnejsi. Len dedukujem, ale v nasej rodine sa veru ti, co vojnu prezili, dozili vysokeho veku, druha babka 85 rokov, jeden dedko 86 rokov, druhy sa omylom otravil, ten sa vysokeho veku nedozil
@personality to ani nehovorim o tom., total vsinstvo a kopec ludi to pije s alkoholom.
@0silvia0 zaujimavy pohlad, dakujem sa za prispevok.
"tí čo prežili vojnu" ďalej "tí čo prežili covid" ďalej " tí čo sa nezaočkovali proti chrípke a prežili ju", ďalej "tí, čo prežili infarkt (prvý, druhý, tretí, dosaď si)", atď. Všímaš? Akože áno - tí, čo prežili, tak prekvapivo tí sa dožili vysokého veku wooooow 😳. Zázrak... Ale teraz vážne. Za mňa vysvetlenie umierania mladých ľudí - socík - nuda, žiadne mobily, len tv, v ktorej nebolo nič, kulturák, v ktorom nebolo nič, divadlo - len dovolené predstavenia, tie lepšie okamžite vypredané, určite toho nebolo toľko ako teraz, dovolenka na zlatých pieskoch alebo na balatone bol highlight roka (teda, ak človek nebol z tých vyvolenejších). V robote sa nikto nepotrhal, veď načo, proste no stress. Teraz - úplný opak, milión možnosti, treba všade byť, všetko followovať, všetko využiť, všade byť vidieť, piť energeťáky, fajčiť kadejaké jahodové cigy a proste byť in, stále vládať, stále fičať od rána do večera 🤷. Lebo stále je čo pozerať, či na mobile, či na netflixe, či niekam ísť do kina na niečo nové, všade kopec vzruša, človek to nevie/nechce vypnúť. A potom do toho stihnúť aj nejakú tú robotu a kamošov a tak... 😉. A k lekárovi moc nie je kedy, no tak ma nejak pichlo trochu, ale radšej pôjdem autom ako peši, radšej energeťák ako vodu a ísť spať normálne, radšej hodín tabletku nejakú a hádam to prejde, lebo zajtra musím byť v robote a podať zas stopercentný výkon, lebo však hypo na môj nový bungalov v satelite nepustí... O rok, že do dôchodku v 55, tak o rok tiež môžeme snívať 😁. O potravinách si nemyslím, že si nekvalitné. Závisí od toho, čím sa kŕmiš. Ja doma varím, aj za socíku kŕmili tie kravy na družstve kadečím, postrekovali kadečím, nemám ružové okuliare, že sme vtedy jedli neviem aké super bio potraviny. Kopec postrekov bolo následne zakázaných, ale pôda je už kontaminovaná, kto vie na koľko rokov, myslím si, že vtedy nastal veľký rozmach alergií, a teraz v podstate žneme čo sme zasiali. Ale to je len také moja konšpirácia, nič z toho nemám potvrdené štúdiou. (Momentálne sa mi vybavuje len ospevovaný herbicíd DDT, ktorým sa postrekovalo asi všetko za socíku).
A vysledok tej konfrontacie je aky? A o kolko % vlastne stupla ta umrtnost mladych ludi? Asi ste v dobrom vztahu, ked ti davaju tieto udaje, tak preto ma zaujima, co ti nemocnice a centra teda povedali.
@luccija neviem no, napr. v takom mc donalde to praska vo svikoch s mladymi, starceka tam nenajdes, ja pamatam dobu, ked sa doma poctivo varilo, teraz ked je vsetko k dispozicii "vonku" je jednoduchsie si nieco kupit, plus v casoch tazkych vojny atd. ludia jedli striedmo, teraz je aj narast obezity, smaozrejme su aj zdravi jedinci, ale niekedy to ludia robia len pre vzhlad, nie pre zdravie, stacilo mi minule v posilke vypocut si dvoch chalanov, ktori si objednali nieco "silne" ako predtreningovku, ktore u nas nie su schvalene, nejake mega davky kofeinu, taurinu a nejakej latky na aktivaciu mozgu..mamky o tom urcite nevedia
@idamia neboli diagnosticke metody ako CT ci mri
@zobaka ved prave tie potraviny....
@mikadooo v mnohom s tebou suhlasim
@zobaka lenze to je to, ze oni vedia ze cukry tuky a fast food zapricinuju toto, ale nestopnu to. preco je legalizovany alkohol a cigarety napriklad.
@zobaka ved prave :((((
Porovnávaš dve skupiny: mŕtvych mladých a žijúcich starých. Neoočítas mŕtvych starych a žijúcich mladých.
@slovakboy ja neviem co pocitam ale som 40tnicka kde aj mnoho mladsich uz nezije.
autorka, vies aka bola detska umrtnost na prelome 19teho a 20teho storocia hoci aj tu na sk?
A ze je viac rakoviny? Je to z dovodu vyssieho velu dozivania ludi
ale ved v mojom okoli zomieraju 30-40tnici aj v dnesnej modernej dobe
@tululu ockovianie napriklad.
@slovakboy kto poda tuto statistiku? robi sa pri kazdom umrti pitva?
Autorka, ja s tebou do urcite miery suhlasim.
Je vseobecne zname, ze dnesni ludia maju viac chorob a komplikacii, ako generacia pred nimi. Teraz sa bavime o chorobach typu cukrovka, vysoky tlak a uz aj rakovina.
Neviem ako u VAs, ale u Nas v UK, je momentalne epidemia rakovinu a to SA bavime o mladych dospelych.
Este velmi Vela ludi prezije aj tazke ochorenie, co javiem porazku a potom dlho, dlho s komplikacii ziju dalej. Volakedy clovek dostal porazku a bud hned zomrel, alebo do troch dni s komplikaciami.
Vzdy zomierali aj mladsi ludia, ale stari ludia zomierali skor, preto SA aj do dochodku islo skor.
Ja co mam pacientov, tam vacsina SA narodila v 30 rokov minuleho storocia, teraz uz mame aj 40 roky. Tam su rozne choroby a neduhy.
A potom dlho, dlho nic a idu ludia nasej generacia, ale tam je to skoro vzdy rakovina.
Ja viem, co chces povedat. Ono, ale vies ako sa hovori. Uvedomis si, ze starnes, ked tvoji kamarati zacnu zomierat.