Ľudia narodení po roku 1930 sa dožívajú vyššieho veku
vsimli ste si ze ludia narodeni 1930 a viac sa dozivaju vyssieho veku ako teraz?
mne mladi kamosi umreli a nechapem...mali 30 a 40 rokov..
ked pozeram ludi aj na cintorine ci pomaly prezili dve vojny sa dozili 80 rokov !
s lekarkou som sa bavila a ludia mladi zacinaju umierat kde je problem
ved aj 80r babka par rokov zije ''v shite tejto modernej doby''
kde je problem to vazne ten stres ci co.
Myslíš? Prví traja súrodenci môjho starého otca zomreli ešte ako deti.
@stanulienkat no kde asi, Zem a Vek 🤦♀️
Však si hľadaj nadmerné úmrtia a neznama príčina úmrtia. Neboj, na Slovensku to myslím nebolo zaznamenané
ja poviem podla nasej rodiny, kde proste babka 96rokov... a tak... ide o klud, pokoj, system, nenahananie sa... moja vynervovana babka z druhej strany, sa veru dozila ledva 70tky, nahanat sa, brigady, vyvarat, vypekat, fajcit, prejedat sa. Druha dlhoveka strana = striedmi pokojny zivot. JEdlo sa skromne, pracovalo sa, von sa robilo, o podsatne veci sa staralo.. nik sa nekrmil polotovarmi, restauracie a aj to az v podstate v novej dobe, boli na sviatky a pod.
A dalsia vec, kedze moj pradedko vlastne zil pocas vojny, jeho deti sa narodili pred alebo pocas vojny.. bolo ich 7 deti... a 2 zomreli mlade... takze zomierali aj mladi.
Rakovina je zivotneho stylu ako aj velmi vela ochoreni a za mna, faktor no.1 je stres.
Priemerny vek dožitia v začiatkoch 20st bolo 50-60r ... Píšem o priemere, z toho môžeš krásne vidieť že asi pozerás na pár hrobov, kde mali ľudia šťastie že žili dlhšie.. moja babka inak bola narodená v roku 1937 a zomrela keď mala 68..
Môžem napísať úmrtia všetkých svojich starých rodičov, ktori boli narodeni od cca 1928-1937..
mamina mama - 68r - infarkt
Mamin otec - 60r - nehoda
Otcov otec - 65r - infarkt
Otcova mama - 69r - chrípka
Takže - asi si podvedome vyberas hroby kde ležia ľudia čo sa dožili vysokého veku.. skús sa prejsť po cintoríne, ktory pochádza tak z 50rokov minulého storocia a budeš zhrozená koľko detí tam leží.. napríklad čo zomreli na osýpky.. nájsť tam 80r človeka bude takmer nemožné.. 😏
Dúfam teda že táto diskusia nemala smerovať k príčine - očkovanie proti kovidu 🥴
@jana_eyre_2 urcite nie, som ockovana.a nebudem pripisovat ze zdravy clovek zomreel na rakovinu kvoli ockovaniu
Urcite to bude vakcinou a po najnovsie aj toeu zelenou zabou na oblaloch (kedze je to znak ze je tam pridany zabi jed😁😂)
@derdia nedokazem sa smiat ale dakujem za vtip viem ze si to myslela v dobrom.
@oslo1 TY PISES: A teraz ruku na srdce, ked idete k lekarovi, lebo na slovensku tam chodite ako na hodiny klavira a nemam dojem, ze by ste boli zdravsi ako my v UK. Opytal sa vas niekedy vas lekar, ako spite, ci dobre spite, aky mate apetit, co jete, ci varite, kolko toho denne nachodite/nasportujete? Ci ste spokojne so svojim zivotom?
Lebo tieto otazky sa ja pytam denne svojich pacientov (a to som iba sestricka) .
Vies co? Pytame sa. Ale poznas aj podla odpovedi tu na Mk:Lekar ma tu drzost povedat mi, ze mam nadvahu, ze mam schudnut...Co ho je do toho??... a podobne odpovede sa tu docitas. Teraz uz doktor aby drzal hubu.
Vacsina pacientov ma nadvahu, alebo je doslova tucna. Ked na to lekar upozorni, tak sa rozsafne zachichocu. Ked lekar povie-schudnut, tak milion kecov o tom preco sa to neda, sko sa to neda, kecy okolo genetiky a preco by vlastne mali?? Oni si mozu robit co chcu...
Ludia sa vyzeru do cukrovky, hypertenzie, hypercholesterolemie..atd. Nezaujima ho, ze stravou a pohybom si vie upravit cukor, cholesterol, tlak, klby, unavu...a X dasich chorob. Nie su ochotni NIC urobit pre svoje zdravie, komfort. Jednoduchsie je zrat a sediet. Mnoho ludi netusi, ze okrem velmi vela ochoreni, obezita podporuje aj vznik rakoviny. Dalej fajcenie..Pac s Astmou, alebo Rakovinou pluc, lekar im povie nefajcit. Hafaj co? Seru na neho, ved poistovna zaplati vysetrenia, drahu liecbu, osetrovanie.
Takze ludia SABOTUJU liecbu svojou lenivostou a nezodpovednostou. Zatazuju zbytocne poistovne, lebo nie su ochotni nic urobit pre svoje zdravie.
Ja len že do pôdy ide strašne veľa chémie, polia by boli neúrodné a bol by hladomor.. nemá ,,živiny,, každý rok, aby sa niečo vypestovalo.. mám známeho čo s tým robí a veľmi sa mi smial ako ma to zaskočilo, je toho veľa a všade a jasné že sa množstvo musí zvyšovať a tak je to so všetkým žiaľ😥
Ja by som preplacala liecbu len tym, ktori by sa sami pricinili k liecbe. To jesr obezita - musi schudnut. Ma rok. Ak neschudne neliecime. Fajcis, prestanes alebo nepreplatim lieky.
Alkohol to iste.... Atd. Proste vyzadovala by spm aj pristup pacienta. Nie len vsetci sa snazia a oni nic.
@derdia a ako by si to odkontrolovala, ci ten clovek za to robi nieco a ci nie? nie kazdy schudne mavnutim prutika a nie za kazdym problemom je to ze niekomu vaha ukazuje viac kg ako sa niekomu paci... niekto vobec.
@jana_eyre_2 Ja som mal tak 10 rokov dozadu otravu krvi. Kebyže sa narodím o 50 rokov skôr, tak som už 60 rokov po smrti. Aj s modernými liekmi som mal namále. Vtedy by som nemal šancu. A so mnou tisíce iných
@stanulienkat dnes som videla ozralkynu,poznam ju 2 roky, denne slope. ma cirhozu , ascites, a vedome sa zabija este aj fajci, je odpadky ale je tu a stale zije...ako to je mozne? denne, fakt denne. ona uz ma tak dokatovanu pecen, ze ju zlozi par piv.
potom umrel clovek co nepil nefajcil. rakovina je skurvena nahoda aj. nie je to len vec obezity. proste nahoda. ( neobhajujem obezitu)
Rakovina nie je vynález modernej doby. Rakovinou trpeli aj starí Egypťania. Rakovinu majú aj zvieratá či rastliny ktoré to určite nemajú z vakcíny od ,,Fajzera".
To, ze ta alkoholicka zije je suhrn viacerych faktorov-imunita, genetika, odolnost organizmu...cojaviem. To je ako ked niekto fajci 40 rokov fenne 30 cigariet a "nic" mu nie je a potom niekto fajci 5 rokov 10 cigariet a dostane rakovinu. Ako pises, aj nahoda, aj genetika, zivotne okolnosti, prostredie...
Nemozeme za vsetkym hladat logiku. Ale ked viem, ze prababka mala vysoky tlak, babka mala vysoky tlak, otec ma vysoky tlak, v rodine su porazky, tak ja robim vsetko pre to, aby som co najviac eliminovala rizika tejto choroby. Takisto ked mam astmu, tak predsa nebudem si sama zhorsovat stav fajcenim. Ludia by mali chorobam aktivne predchadzat. Ja viem, ze nie vzdy sa to neda. Ale na kazdu radu ked ma niekto milion vyhovoriek, tak skoda prace. Ked niekomu lekar povie, ze treba na zlepsenie stavu robit to a hento a uz pri odchode vidime, ze ten clovek nic z toho nebude robit, lebo je najlahsie ist k lekarovi a ten nech sa trapi. Samozrejme, ze v pripade ked sa stav nezlepsuje, tak na vine je lekar a cele zdravotnictvo je zle.
@yosi presne tak. Rakovina je popisana par tisic rokov dozadu. Samozrejme, ze svoje v dnesnej dobe robi vzduch, poda, strava, pesticidy, kozmetika, fajcenie, alkohol, opalovanie.....
@stanulienkat podla mna sa nepytaju... a neriesia, kazdy lekar si ide svoje, pacient je pomaly nakuskovany na organy, casti tela ako keby nemalo nic s nicim suvis :D Nikdy som tieto opisane otazky od lekara nedostala, vzdy sa tvarili (mala som ich viac), ze vsetko v pohodicke aj ked som sa stazovala na to alebo ono a pytala sa, ak naozaj nieco svietilo, co nebolo ok, napr v odberoch :D a ako to nakoniec vsetko dopada, ani nejdem pisat, ot by som tu bola do dalsich vianoc :DD
A k rakovine.. u nas v rodine mali rakovinu dve zeny (gynekologicke diagnozy).. obe stihle ako prutiky, jedna sportuje aktivne a druha je taka no ciperna aktivna zena domaca. A rovnako dvaja muzi (pečeň), ziadny obezni objedeni chlapi, jeden trochu viac alkoholu = ale teda to je take "slovenske", inak bezni muzi. Cize ano, obezita nie je zdrava, vela chorobam nahrava = najviac podla mna srdcovo-cievnym, ale nie je to parameter, na ktory sa da vsetko zvalit. Naopak mam babky fakt jedna bola obezna cely zivot, fajcila, prejedacky = zomrela cca 70rocna ale na ziadnu extra chorobu, ziadna rakovina, proste srdcovo cievny probelm, druha rpi sebe, fajcila, prilezitosne si dala vinko a ta zije este do dnes a diagnozy nema ziadne. Ma okrem toho kllud, nepracuje hadam od 50tky a predtym tiez pracovala, len tak v pohode...
Ja som teda presvedcena, ze je to v prvom rade stres. Opalovali sa a jedli somariny aj ludia pred 40-50-60rokmi. A k tomu, ze je toho vela.. no lebo sa to diagnostikuje lahsie/rychlejsie.
Moja babka ma 91rokov,narodila sa v roku 1933. Vraví,že cely život jedla striedmo,tvrdo pracovala, keď mohla,tak si vždy na ráno dala do poharika😁😅 ešte sa dokáže sama o seba postarať, slabšie počuje, operovali jej žlčník,reuma,ale inak nič.. moja mama,jej dcéra,ma 62rokov,chodí jej 1xdo týždňa upratať,navariť na víkend,býva cca 80km od nej. Tiež poznala hrôzy vojny, sestra jej zomrela na Španielsku chrípku, rodina jej robila prieky, vlastná matka ju nemala rada ,uprednostnovala staršiu sestru,zosypala sa psychicky,napriek tomu je tu a mam pocit,že niekedy ma viac chuti do života ako ja,41ročna...
@simca06022011 ano, ako pises. Netvrdim, ze za vsetkym je obezita. Ale ma na svedomi vela chorob. Ako pises aj ty srdcovo-cievne. Ale to nebagatelizujme. To je vysoky tlak napr-ten moze byt nebezpecny, kedze moze predchadzat mozgovym prihodam. A k tej strave v minulosti-nejedli sa take kvanta, jedli sme striedmejsie, lebo ani nebol vyber. Mali sme potuchu, co sme jedli (aj ked kvalitu zo sociku mame zidealizovanu), ludia sa hybali, v robote fyzicky makali. A este rolu zohrava genetika. To co si moze dovolit jeden, iny si musi odopierat.
@stanulienkat ano to som pisala v tom mojom prvom prispevku, ze sa jedlo striedmejsie (no ako kde, moje babky veru nie.. :DDD preot pise, ze to nie je jediny faktor, ak sa hybes a si v pohode tak ani nejake to nezdrave jedlo raz za xdni ti neuskodi ) = vidim to napr. zo strany svojho chlapa, kde fakt to dozitie, najma zien je vysoko nad 90tkou, to su zeny co aj ked napr mohli mat nadvahu v aktivnom veku, ale postupne menej a menej jedli, malicko, primerane aktivitam. Vela chodili/chodia. To som si pri svojej nebohej babke vsimla, ze jej vyrazne sa pohorsilo, ked prestala chodit. To je gro = hybat sa, stava a teda ten stres. Aj teraz praca = nik si nemoze byt nicim isty, moje babky pracovali zvacsa cely zivot v komunizme, mali klud a pokoj. Pripadne neskor to bola statna sprav a tak, a tiez netriaslo sa pod nimi nic, mali klud, bolo ich dost... no stress. To sa dnes neda porovnat, tlak na vykon, na uspech, aby sme mali, zarobili, vedeli.. k tomu si ludia tu pracu aj znechutia, cize chodia este aj viac s nervami tam. Proste zivotny styl na figu. A multitasking. Ktory ako som sa docitala, velmi zle posobi na mozog (rovnako aj ponocovanie), mozno preto zvyseni pocet alzahaimerov a pod. neurologickych ochoreni?
Nuz je o com diskutovat a premyslat 🙂))
A napr starsie zeny u nas v rodine maju kopec "zdravych reci", ktore uplne realite odporuju, a aj tak su zdrave? :DDD napadne ma napr. prihorene jedlo je zdrave (pecivo, lievance.. hura hura.. dviha ma zo stolicky, ked nam tlacia cierne lievance)
A genetika, to je take = moze nemusi... mali sme taky rozhovor u nas, ze keby malo byt zdravotnictvo efektivne, tak by geneticke testy urobili uz detom = alebo mladym dospelym = a vedeli by ake maju predispozicie na co, a pokyny, odporucania by isli rovno... popri tych nakladoch co mame stale na vysetrenia.. no neviem ci by sa neoplatilo 🙂)
@simca06022011 hej suhlasim. To je cela veda okolo toho. Ale tie geneticke testy by nam aj tak nic nepovedali. Mam ich robene. A vysledok? Moze a nemusi byt niekedy rakovina. Takze sme pri tom,o com je cela debata. 😀Nieco mame vo svojich rukach a nieco nie. Zivot hlavne nie je spravodlivy. Bohuzial.
@stanulienkat mas tie celkove urobene? otec si dal robit a to ma hadam 50stran s popisom, odporucaniami
@simca06022011 hej. Bola som v studii.
Priemerný vek dožitia hovorí opak.
Tvoja bublina (osobná skúsenosť) je irelevantna v štatistike. Ľudia sa dožívajú viac a žijú kvalitnejšie životy ako bolo pred 50-100 rokmi
@misanthropicdann je to sice pravda, ale teraz mame boom chorob z blahobytu :DD
Akoze neviem, to je podla mna uplna blbost, jeden moj stary otec sa dozil sice 88 rokov, narodeny v 1926, prezil 2 svetovu vojnu aj v koncentraku bol. Ale to bol vlastne vynimka, inak druhy stary otec zomrel v 56. Obidve stare mamy mali nieco vyse 7O. To uz moji rodicia maju tolko rokov aj svokrovci, teda tak myslim okolo 70. Ja mam 39 rokov a nemam pocit, ze by nejak hufne okolo mna umierali moji rovesnici. Akoze jasne, ze poznam takych, co zomreli mlad,i ale to tak bolo vzdy. Ved mladym sa aj nehody stavaju , neumieraju iba na choroby. Mojej svokre velmi skoro umrela mama, vychovavala ju starka.

@viestta ok asi som ta zle oznacila