Má človek pred smrťou viac energie?
Ahojte .Ocinov stav je veľmi vážny.Dekompenzovana cirhoza pečene.. Z nemocnice ho prepustili lebo mu už nevedeli pomôcť a stav sa nezlepšoval.Dali sme ho na oddelenie pre dlhodobo chorých je tam zatiaľ len druhý deň.Včera sme boli za ním a bol na nič . Podráždený, nervózny možno len neprejavoval radosť z toho ,že sme pri ňom.Rozprával o Tom ako pôjde cez cestu lebo tam je cintorín .Dneska náhle zlepšenie stavu.Radosť,prešiel aj sám po chodbe najedol sa .Chcem sa opýtať či je to ten stav kedy pred smrťou náhle u človeka prichádza ,, zlepšenie.,,. Ďakujem 🙏🙏🙏
@anonym_autor je to individuálne, u môjho otca žiadne zlepšenie nenastalo, u mužovho áno. Držte sa
áno stáva sa to ak hovoríme o dlhodobo chorých ľuĎoch, že sa im pred smrťou polepší. Teta nechcela jesť, zrazu si prikázala doniesť dlhý zoznam jedla a mala energiu, starký tak isto zrazu vyzeral lepšie. Mne sa toto dokonca potvrdilo aj pri psovi, že bol dlhodobo chorý a jeden deň zrazu mal plno energie ale konca dňa sa nedožil...
Áno, paradoxne je to naozaj v mnohých prípadoch tak,
Veľmi záleží od diagnózy ale všeobecne sa hovorí že ,, pred smrťou sa má stav polepšiť " .
Najčastejšie sa krátkodobo (väčšinou na deň-dva) stav zlepší najmä onko pacientom, pacientom s demenciou, als, parkinsonom, aj tým čo majú problémy so srdcom... prípadne chronické obličkové/pečeňové problémy, aj pri sepse.
@anonym_autor da sa povedat, ze sa stav zlepsi. Ale takym, co boli na tom viditelne zle, nie, ze den predtym zla nalada. To, ked uz cakate, ze to zial pride, a potom zrazu je uplne dobry den...tak to byva
Áno môj starký už nebohý rakovina močového mechúra 😭😭😭😭😭 už sú to 2 mesiace ale par týždňov pred smrťou mu začalo veľmi chutiť jesť a na druhy deň už nejedol nič nevedel sa najesť ani postaviť sa už nevladal😭 na koniec už ani nerozprával 😭😭
Ano, zazili sme to nedavno s babickou. Poslednykrat bola na oslave, nic ju nebolelo, aj si zakusok dala, smiala sa, konacik si dala s kolou, ako ona zvykla...ze ved lieky beriem, nemozem...a potom, ze ale vies co, nalej mi. Vydrzala do vecera sa zabavat. A o necele 3 tyzdne sa pominula z cista jasna. Ale mala nadorove ochorenie, dlho uz velke bolesti, metastazy...zomrela ale na zlyhanie srdca.
Áno , Ocino bol na tom dva týždne veľmi zle , išla som ho pozrieť a on behal po kuchyni ako srnka ,varil , urobil mi kávu , samé hihi-haha … pred polnocou zomrel
Na to iste mi otec zomrel. V piatok mu bolo úžasne, vravel že pondelok ide domov lebo on už je v poriadku. V sobotu doobedu zomrel.
@anonym_autor ja som počula že sa tomu hovorí ,,rozkvitnúť pred smrťou"..
Áno bolo to tak, ale teda v našom prípade to bolo pár hodín pred smrťou a veľmi výrazné zlepšenie
Naozaj neviem čo si mám o Tom všetkom myslieť....momentálne mi muž nejako nie je oporou...stále mi tvrdí,že však uvidíme na žiadne ,,povery neverí,,mňa to strašné bolí lebo prežívam fakt strašný smútok neistotou .Tri týždne bol v nemocnici nevedeli mu pomôcť tak včera ho previezli na toto oddelenie.Včera sme boli za ním bol naozaj nervózny zo všetkého z akejkoľvek otázky a dneska zrazu hop zázračné lepšie .Bojím sa.Zajtra ideme za ním tak uvidím ako je na Tom .
Naozaj neviem čo si mám o Tom všetkom myslieť....momentálne mi muž nejako nie je oporou...stále mi tvrdí,že však uvidíme na žiadne ,,povery neverí,,mňa to strašné bolí lebo prežívam fakt strašný smútok neistotou .Tri týždne bol v nemocnici nevedeli mu pomôcť tak včera ho previezli na toto oddelenie.Včera sme boli za ním bol naozaj nervózny zo všetkého z akejkoľvek otázky a dneska zrazu hop zázračné lepšie .Bojím sa.Zajtra ideme za ním tak uvidím ako je na Tom .
@anonym_autor bohuzial, aj my sme to zazili, naivne sme si mysleli, ze to pojde k lepsiemu (aj ked diagnoza to prakticky vylucovala).
Drzim palce, aby to u tvojho otca bolo dlhodobe az trvale zlepsenie, nikto ti ale teraz nepovie s istotou ani jedno ani druhe,,,,,
@anonym_autor nádej umiera posledná, treba dúfať v zázrak, ale zároveň aj uvažovať racionálne a počítať s možnosťou že je to zlepšenie pred smrťou.
ano. jeden den viac energie, chuti do jedla a dalsie dni uz len zle a potom to najhorsie..
Áno. Je to tak.
Nervový systém vypína alarmy prežitia lebo už nie sú dôležité (symptómy). Býva to pred smrťou, býva to aj pri reálnom zlepšení stavu. Ťažko povedať. Každopádne držím palce a dajte vedieť ktoré z toho to bolo. Držte sa.
Moja teta, poškodená pečeň, silné lieky a občasný alkohol. Ostala ležiaca, žltá, nevedela povedať ani vetu, závodnená. Poslali ju domov dožiť, zdravotná sestra ktorá jej chodila pichať infúzie povedala jej blízkym že ak sa dožije konca mesiaca bude to zázrak.
Už to budú 3 mesiace, stav sa jej veľmi zlepšil. Pomaličky začína chodiť, rozpráva, výsledky má lepšie.
Tiež sme sa báli že sa jej polepšilo pred smrťou, ona však dostala druhu šancu žiť.
stava sa to, ale na to sa nemozes poliehat.
v nasom zariadeni mame a ajsme mali zopar cirhotikov, ktori neprisli v moc dobrom stave. tym ze nevladali a nepili ( u nich to bol dosledok alkoholizmu ), cize vyhlis a tomu, co im skodilo, ich stav sa zlepsil. to velke brucho psotupne opadlo, su stihli, zacali chodit, prestalipouzivat plienky, chodia na wc.
@anonym_autor u nás v rodine sme to všimli áno. To zlepšenie. A keď sme si už začali robiť nádeje, tak...
Moja teta, poškodená pečeň, silné lieky a občasný alkohol. Ostala ležiaca, žltá, nevedela povedať ani vetu, závodnená. Poslali ju domov dožiť, zdravotná sestra ktorá jej chodila pichať infúzie povedala jej blízkym že ak sa dožije konca mesiaca bude to zázrak.
Už to budú 3 mesiace, stav sa jej veľmi zlepšil. Pomaličky začína chodiť, rozpráva, výsledky má lepšie.
Tiež sme sa báli že sa jej polepšilo pred smrťou, ona však dostala druhu šancu žiť.
@anonym_33aaaa ďakujem za povzbudivé slová 🙏
Áno je to tak tiež sme to tak mali.
Smrt je celkom ina ako si ju predstavujeme. Ako vidime vo filmoch. Znamky toho ze prichadza koniec u dlhodobo chorych je, ze nechcu jest, ani uz poriadne nejedia, malo piju, vela spia. Chcu zvacsa vidiet len tu najblizsiu rodinu a niekedy ani ich. Vyrusuje ich to, nemaju silu, energiu. A taj dalej. Ked tvoj ocino kazdy den normalne je a pije, asi este nie je tak blizko konca. Ale ano, hovori sa ze sa tym ludom polepsi, aj u muzovho otca to tak bolo. Niekolko dni uz lezal len spal nic nejedol, zrazu sa prebral, sadol si a pytal si mlieko akoby nic.
@anonym_autor áno je to tak.zazila som to u mamy aj u otca,deň pred smrťou...
@mirokub nechcela som to písať tak hnusne ale nedá mi.. si teda dobrý kkt. Jedinci ako ty, očividne rozmýšľajú len semenníkmi. Snáď si to raz tvoja rodina nepovie, keď budeš ty v najhoršom ležať a nedajbože sa ti prilepší. 🤮
@anonym_autor U onkologických pacientov áno. Stretla som sa s tým viac krát v rodine. Možno sa mu polepsi a bude lepšie aj dlho. Neviem. Nemal nikto v rodine. Držím palce a prajem veľa síl.
@anonym_autor áno je to tak.zazila som to u mamy aj u otca,deň pred smrťou...
@astrobot Aj my v rodine. Až mal človek pocit, že je to ešte na dobrej ceste.U maminej sestry asi tak mesiac pred smrťou. Úplná zmena.Zrazu veľa energie,pozitívna,začalo jej chutiť jesť a vždy verila. Moja zlatá. Neskôr už bola zle natom.Ale do poslednej chvíle sa sama chcela aj v nemocnici postarať o seba hygienu,toaleta..Ale už to nedokázala. Strašné tie smrteľné choroby.

@anonym_autor údajne pred smrťou sa stav pacienta polepsi na krátku dobu....