Má triedenie odpadu skutočne zmysel?
Ahojte triedim plasty umývam ich zálohové fľaše vraciam ich papier kartón.. Sklo dávam do komunálneho odpadu nakoľko tu nie je poblizku kontajner na sklo. Takisto jedlo netriedim osobitne. Kôš vynášam denne. No pre tie plasty a kartóny mam na balkóne smetisko. Nedá sa toho nijak zredukovať všetko je balené v plaste. Sme v domácnosti 3ja ale plastov ako po 10 tich,, jogurty mäso zelenina šampóny hocičo sa nájde vždy každý obal od keksa cukríkov., ja neviem ma to vôbec zmysel? Viacero ludi mi hovorilo ze oni keď idú po odpad aj tak všetko hodia spolu. Ako to reálne funguje? Kde sa otočím všade plasty. Každý obal od cestoviny od ryze a ze sa toho nazbiera. Navyše poplatky za odpad idú každým rokom hore človek aj straca motiváciu robiť to a ešte za to platiť také peniaze. Ďakujem
@anos18 a aký to má význam ze mi ho triedime . Robota navyše
Triedime ale zas zvyšujú sumu za smeti tak rozmýšľam či sa na to nevykaslem. Keby dali aspoň dakú zľavu za to triedenie.
@anos18 a čo ma spoločné to že ako triediť odpad keď ja ho doma triedim oni spoja dokopy a potom ho znova triedia.. proste za mňa zbytočná robota navyše
@julish palim papier. . Nemaj strach žiaden plast do peca nehadžem . I keď okolo bas sú taky adepti ktorý pália bordel vonku a bez problémov plienky . Proste na niektorých veciach máš papier tak to palím poprípade co he drevené a nedávam do komunálneho.
@mariska1989 a odkiaľ máš, že ho spoja dokopy? U nás ho veru nespájajú, niekedy ide viac áut za sebou, jedno vezme komunal, ďalšie zbiera plasty.....
@mariska1989 vlastne to môžeš aplikovať na všetko. Prečo by som mala dodržiavať zákony, keď iní ich nedodržiavajú? Prečo by som mala dodržiavať pravidlá cestnej premávky, keď iní na to kašlú?
Mimochodom, separovaný zber neplatia obce, ale výrobcovia. A tie triedicky sú tam na to, aby sa čo najviac vytriedilo, nakoľko náš štát/ občania odmieta spaľovne a vybral si cestu triedenia. A verte, nikto z vás by v tých triedickach nechcel pracovať.
@anos18 videla som to presne do jedného auta to šlo.
@april171 som sa stratila o čo teda ide 🤔 lebo teda ja triedim a nevidím dôvod netriediť keď iný netriedia
triedime , separujeme, ale tak bol som u sestry v amerike.. a tam sa to delilo inak.. specialna velka polica na plasty a papier a ten v kategoriach, tvrdy papier, makky , letaky, ciernobiele papiere, tvrdy plast makky , igelity, viecka z flasiek, biele farebne, a este take velke vrchnaciky z mlieka, na elektroniku dalsia specialna polica, vsetky igelity umyva aby to nesmrdelo v garazi, kym to vyvezie.. a zberny dvor bol taky park s vysokymy stromami. kde boli jednosmerky, a islo sa autami po cestach a hadzalo do kontajnerov, na hlinikove plechovky su zberne domy otvorene 24/7 , vsetko umyva lebo by to neprebrali , zvacsa sa to odovzdava zadaramo aj farebne kovy a zelezo.
@mariska1989 sorry, nejako som to v rýchlosti zle pochopila
Skôr to bol taký všeobecný povzdych.
My sme v tomto psycho. Nikto z obce a okolitych dedin podla mna nebol tolkokrat na zbernom dvore minuly rok ako moj muz. Mame velke smetiaky na plast, papier, kovy+tetrapaky, zalohovane flase a plechovky. Kontajner na sklo na rohu ulice. Na dvore komposter, kde hadzem bio rozlozitelne zvysky. Flase nosime spat do obchodu.
Plasty a papier su na tom vzdy najhorsie - tiez na vyvazaju iba raz za mesiac. Niekedy pocas mesiaca este muz ide 2x vyniest priamo na zberny dvor 2 velke vrecia.
Jedine, co netriedim su zvysky vareneho jedla. Obec nam sice ponukla zvlast nadobu aj odvoz, ale neviem si predstavit do nej v stredu hodit maso, a vyvoz by bol az v pondelok. V lete tyzden v 38 stupnoch to musi byt skvely smradecek. Zvysky jedla teda splachujem do zachoda, kanaliaciu nemame.
@hankab to je zaslúžené, ale aj na zamyslenie, či by ste ten odpad nevedeli zredukovať. Tým, že ho vytriedime, nezmizne. Ja nad tým už premýšľam takto a začala som chodiť do bezobaloveho obchodu, keď aspoň ryžu, cukor, sódu bikarbonu a iné veci kúpim bez obalu.
Na zvyšky z jedla mame zvlášť nádobu, ktorú vynášajú raz za týždeň.
@andreakotesova toto mame. Nas je 7....mame veľa odpadu....preto triedime
@hankab to je zaslúžené, ale aj na zamyslenie, či by ste ten odpad nevedeli zredukovať. Tým, že ho vytriedime, nezmizne. Ja nad tým už premýšľam takto a začala som chodiť do bezobaloveho obchodu, keď aspoň ryžu, cukor, sódu bikarbonu a iné veci kúpim bez obalu.
@kompy akym sposobom ho v kancli mam redukovat? Tam si nekupujem veci z bezobaloveho obchodu. Vyhadzujeme donho napriklad obaly z donasky obedov, kedze v praci nemame vydajnu. Cize bud vyhodim obal z bagety z automatu, alebo plastovy obal z prineseneho jedla. Mam donaskara poprosit aby mi nosil obed v plastovej doze, ked nestiham doma varit?
@kompy akym sposobom ho v kancli mam redukovat? Tam si nekupujem veci z bezobaloveho obchodu. Vyhadzujeme donho napriklad obaly z donasky obedov, kedze v praci nemame vydajnu. Cize bud vyhodim obal z bagety z automatu, alebo plastovy obal z prineseneho jedla. Mam donaskara poprosit aby mi nosil obed v plastovej doze, ked nestiham doma varit?
@hankab rovnaký problém s obedmi v robote mam aj ja. A ani nevidím nejaký priestor na zlepšenie. V bývalej práci som väčšinou ignorovala obedy v plášte poskytované zamestnávateľom a nosila som si z domu. Teraz absolútne nemám priestor na to, aby som si nosila, aj keď pri troch deťoch varím denne, aj keď bývam dlho v práci, takže beriem obedy z kantiny. Máme výdajňu a nakladajú priamo na taniere. Ale keď je sviatok, tak výdaja nefunguje a obedy prídu v plaste. Neboj sa, už si nerobím ilúzie ani o bezobalovych obchodoch. Zvykla som si tam kupovať makadamové orechy, ktoré mi presýpali z veľkej sklenej fľaše do mojej 7dcl fľaše od medu. Naposledy, keď som tam prišla, tak mali na pulte položené veľké plastové vrecko s makadamovymi orechmi, ktoré vysypajú do tej ich veľkej bezobalovej fľaše. Tak som si povedala, že veľké plastové vrecko orechov si viem kupit cez internet aj ja. Moja romantická predstava, že nakupujú v nejakých vo ja viem júnových, alebo akých prírodných vreckách, sa rozplynula. Zase aby sa tam nedostali škodcovia, tak možno musia byť v plaste. Takže preto som písala, že už na to hľadím skôr cez redukciu, ako cez recykláciu. Ale aj my kupujeme Magnumy, alebo v zime biouhorky v plaste. Nedá sa tomu úplne vyhnúť.
@hankab rovnaký problém s obedmi v robote mam aj ja. A ani nevidím nejaký priestor na zlepšenie. V bývalej práci som väčšinou ignorovala obedy v plášte poskytované zamestnávateľom a nosila som si z domu. Teraz absolútne nemám priestor na to, aby som si nosila, aj keď pri troch deťoch varím denne, aj keď bývam dlho v práci, takže beriem obedy z kantiny. Máme výdajňu a nakladajú priamo na taniere. Ale keď je sviatok, tak výdaja nefunguje a obedy prídu v plaste. Neboj sa, už si nerobím ilúzie ani o bezobalovych obchodoch. Zvykla som si tam kupovať makadamové orechy, ktoré mi presýpali z veľkej sklenej fľaše do mojej 7dcl fľaše od medu. Naposledy, keď som tam prišla, tak mali na pulte položené veľké plastové vrecko s makadamovymi orechmi, ktoré vysypajú do tej ich veľkej bezobalovej fľaše. Tak som si povedala, že veľké plastové vrecko orechov si viem kupit cez internet aj ja. Moja romantická predstava, že nakupujú v nejakých vo ja viem júnových, alebo akých prírodných vreckách, sa rozplynula. Zase aby sa tam nedostali škodcovia, tak možno musia byť v plaste. Takže preto som písala, že už na to hľadím skôr cez redukciu, ako cez recykláciu. Ale aj my kupujeme Magnumy, alebo v zime biouhorky v plaste. Nedá sa tomu úplne vyhnúť.
@kompy my popravde ani nikde v okoli bezobalovy obchod nemame. A inak vsetko, co kupujem, je zabalené v plaste. Aj to, co vobec nemusi byt. Lenze ked to raz potrebujem k vareniu a nie som ochotna behat sa pozriet do ineho obchodu kvoli 1 veci (a spalit pritom benzin) ako ju maju zabalenu tam, tak zas aj ja mam rada svoje pohodlie na ukor plastu, ktory vytriedim. Skor by tieto veci mali ist a byt riesenie niekde na pociatku, aby si ludia v obchodoch napr. nebalili 1ks citrona do sacku. Pripadne mam problem aj s tym, ze v Kauflande si naberiem do stacit napr. kilo ceresni, ktore nemam ako inak odniest. A musim nan navarit nálepku, inak mi ich nenablokuju. Co dalej s tym sackom a nálepkou n nom? Da da to dalej recyklovat? Lebo so plastu to sice v konečnom dosledku hadzem, ale mozno pri triedeni sa to cele kvoli nálepke vyhodi a nezrecykluje.
@kompy my popravde ani nikde v okoli bezobalovy obchod nemame. A inak vsetko, co kupujem, je zabalené v plaste. Aj to, co vobec nemusi byt. Lenze ked to raz potrebujem k vareniu a nie som ochotna behat sa pozriet do ineho obchodu kvoli 1 veci (a spalit pritom benzin) ako ju maju zabalenu tam, tak zas aj ja mam rada svoje pohodlie na ukor plastu, ktory vytriedim. Skor by tieto veci mali ist a byt riesenie niekde na pociatku, aby si ludia v obchodoch napr. nebalili 1ks citrona do sacku. Pripadne mam problem aj s tym, ze v Kauflande si naberiem do stacit napr. kilo ceresni, ktore nemam ako inak odniest. A musim nan navarit nálepku, inak mi ich nenablokuju. Co dalej s tym sackom a nálepkou n nom? Da da to dalej recyklovat? Lebo so plastu to sice v konečnom dosledku hadzem, ale mozno pri triedeni sa to cele kvoli nálepke vyhodi a nezrecykluje.
@hankab pochybujem, že mikrotenove sacky recykluju. Mňa napr. štve aj to, ako na to kašlú niektoré prímorské krajiny. Napr. minulý rok v Podgore v Chorvátsku. Nevedela som nájsť kontajnery na separovany odpad a keď som sa spýtala domácej, povedala, že v sezóne nerecykluju, lebo to nestíhajú odkázať a spracovávať, ze len v zime...
@hankab pochybujem, že mikrotenove sacky recykluju. Mňa napr. štve aj to, ako na to kašlú niektoré prímorské krajiny. Napr. minulý rok v Podgore v Chorvátsku. Nevedela som nájsť kontajnery na separovany odpad a keď som sa spýtala domácej, povedala, že v sezóne nerecykluju, lebo to nestíhajú odkázať a spracovávať, ze len v zime...
@kompy V prímorskej krajine som videl miestnych, ako z lode vyhadzovali plast do mora a na pláži ho hádzali za kríky. Nerozumel som, prečo si takto ničia svoju krajinu.
Triedim odpad už asi 25 rokov, je to pre mňa automatické ako dýchanie. Predstava, že hodím sklo do komunalu by mi asi ani nedala spať 😁. Hlavne ale rozmýšľam pri nakupovaní a snažím sa nakupovať tak, aby bolo čo najmenej odpadu. Nie som lenivá zaniesť odpad do zberného dvora, ak je treba a nefrflem na výšku poplatku za odpad, lebo ho tvorím. Sám od seba nezmizne. Ja sa ale celkovo snažím správať ekologicky, aj na úkor svojho pohodlia.
@april171 Klobúk dole pred vami,ako poctivo triedite odpad.
@april171 Klobúk dole pred vami,ako poctivo triedite odpad.
@kelia to triedenie je najmenej, to sa zautomatuzuje časom, skôr sa snažím nakupovať tak, aby nebol odpad, to je väčšia výzva. A najviac pomôže, keď človek prestane aplikovať ačohentizmus, jednoducho, snažím sa veci robiť čo najsprávnejšie bez ohľadu na to, či to robia aj iní. Moje svedomie mi za to ďakuje 😁
@anonym_autor Práve sklo treba triediť. Rozkladá sa viac,ako tisíc rokov. Je to oveľa väčšia záťaž pre prírodu,ako tetrapaky. My triedime všetko. Sklo,plast,tetrapaky,papier,kov,lítiové batérie a aj kuchynský odpad a elektronický. Prírodu musíme chrániť. Ľuďom je to žiaľ jedno,že keď hodia smeti do komunálu,skončia na skládke. To sú takí,ktorých zaujíma len sa dobre najesť,pozerať telku,atď. Rozhodne je to o inteligencii. Jednoduchší ľudia nechápu,že je veľmi dôležité chrániť prírodu. Skôr tí,čo žijú v meste sú rozumnejší.
@kelia to triedenie je najmenej, to sa zautomatuzuje časom, skôr sa snažím nakupovať tak, aby nebol odpad, to je väčšia výzva. A najviac pomôže, keď človek prestane aplikovať ačohentizmus, jednoducho, snažím sa veci robiť čo najsprávnejšie bez ohľadu na to, či to robia aj iní. Moje svedomie mi za to ďakuje 😁
@april171 Zabudla som napísať,že aj zálohujem. Áno,ja to isté. Snažím sa kupovať menej polotovarov,lebo je to len samý obal a hlavne plast. Ľudia by si to mali uvedomiť. Ja aj obal od cukríka nechodím do koša. To nehrozí. Všetko umývam pretože tí,ktorí pracujú na triediacej linke majú aj tak dosť ťažkú prácu a nie aby ešte museli čuchať ten zápach z neumytých konzerv od rýb alebo jogurtov 🤢
@kompy Veľmi smutné. Chorváti by sa mali snažiť recyklovať aspoň plast.
Triedila som, ale ako som videla pár rokov dozadu smetiarske auto a všetky odpady dokopy dali tak už nie,, muž áno ja nie, ak to do večera nevynesie tresknem to ráno cestou do roboty do jedného,,
@zuzulka558 Žiaľ takú skúsenosť som mala aj ja na začiatku,keď nám dalo mesto sáčky na triedenie. Náš zrecyklovaný materiál vysypali do komunálneho. Nebola to chyba smetiarov. Bývalá kolegyňa mala takú istú skúsenosť. Čo oni s tým majú ? Je to chyba štátu. Schvália zákon,že sa musí recyklovať,ale už nezabezpečia vozidlá,ktoré budú zvlášť odvážať sklo,plast atď. Slovensko je Kocúrkovo a dlho ním bude.
Triedim, vsetko a pomyje a stare pecivo nosim susedom. Ti nam na oblatku kolko krat daju vajicka ci zeleninu co pestuju (vo velkom), ale neocakavam, za to nic.
Triedit som sa naucila v anglicku, tam nam plasty ani nevyviezli ak nasli co i len jeden spinavy kelimok alebo obal. Ked sme sa prestahovali na SVK mne proste neslo vyhodit plastovu flasu do komunalu 🫣 a tak zacali triedit aj nasi (byvali sme chvilu s nimi).
Triedime, odkedy sme na dedine, veľmi poctivo. Mne to už nedá ani mimo domu a vždy hľadám príslušný kontajner, keď nie je, vezmem veci na vyhodenie domov a doma vytriedim. Aj baterky nosím do DMka, zubné kefky zbiera syn v EKO škôlke a podobne
Učíme tomu aj deti, jw to budúcnosť.
Oblečenie charita a darovanie známym, prip z toho mám handry, alebo odnesiem do škôlky, vyrábajú z toho. V živote som oblečenie nevyhodila do kosa. Aj v H&M je kontajner
Čo sa mi neosvedčilo je ta Eko kozmetika na doplnenie, z bioobchodu, bolo to strašne drahé. Radšej kupujem tie náplne.
@slniecko5 Super prístup 👌🏻

@vroni ja sa nehadam. Mala som šéfku,čo tam žila. Bolo to až choré, keď rozprávala. Všeobecne mi tam veľa vecí príde nezmyselných. Ale to je len môj názor.