icon

Umývať obaly pred triedením odpadu alebo nie?

Včera o 13:42

Dnes som pri umývadle stála s kelímkom od jogurtu v ruke a normálne som sa zasekla, či ho mám opláchnuť, alebo ho hodiť do plastu tak, ako je.
Doteraz som špinavé obaly aspoň rýchlo prepláchla. Nie do lesku, ale nech v nich nezostáva jogurt, omáčka alebo niečo, čo potom smrdí v koši. Lenže posledné dni si hovorím, či tým pri každom obale zbytočne nemíňam vodu a nerobím z triedenia ďalšiu domácu robotu navyše.
Opláchnuť, keď je to naozaj špinavé, alebo neriešiť a netváriť sa, že každý kelímok musí ísť do plastu ako nový?

anonym_e4b92e
Včera o 13:45

Ma sa oplachovat, kym to pride na skladku moze sa tam zacat tvorit plesen a potom to vyhadzuju lebo neda sa to uz zrecyklovat. Najma v tychto teplach treba dat pozor nech tam nie su zvysky jedla alebo napoja.

anonym_fb6470
Včera o 13:46

Presne to, na kontajneri je napísané, ze len čisté obaly, a toto mi tiež napadlo. A tak spinave plasty neumyvam, škoda vody, aj to patrí k ekológii, idú do komunalu.

marianarem
Včera o 13:48

@anonym_autor Ja to davam do umyvacky s ostatnym riadom.

anonym_b68d46
Včera o 13:48

@anonym_autor to tu ani nepíš , keď je nedostatok vody , aby si ešte takto vodou plytvala !

marsmykkok
Včera o 13:55

prepláchnem pod tečúcou vodou narýchlo a ak je obal veľmi znečistený proste hodím do komunálu

anonym_40bc78
Včera o 13:57

presne, ked si porovnam kolko vody mam minut na kazdy kelimok, obal od masa.. co je ekologickejsie? Oplachujem podla chuti. Ak mam nejaku vodu v hrnci, oplachnem v nej a potom polejem vonku nejaky kvet s tou vodou.

euka210
Včera o 14:10

@anonym_autor fuj, to ako potom by vsetko smrdelo? Samozrejme, ze kelimok preplachnem, aj flase, aj krabice od mlieka, aj konzervy...

euka210
Včera o 14:11
@anonym_40bc78

presne, ked si porovnam kolko vody mam minut na kazdy kelimok, obal od masa.. co je ekologickejsie? Oplachujem podla chuti. Ak mam nejaku vodu v hrnci, oplachnem v nej a potom polejem vonku nejaky kvet s tou vodou.

@anonym_40bc78 obaly od masa sa vraj nemaju davat

anonym_eeeb82
Včera o 14:14
@marianarem

@anonym_autor Ja to davam do umyvacky s ostatnym riadom.

@marianarem mikroplasty ti nic nehovoria?😀

anonym_be558c
Včera o 14:22

Ja som sa na toto nedavno pytala AI, ktora mi teda odpovedala, ze obaly sa nemusia umyvat do cista, ze to sa umyva na tych triediacich linkach, ze je to zbytocne plytvanie vodou. Obaly od mäsa zvyknem oplachnut, absorbcnu podlozku vyhadzujem do komunalu, to sa vraj neda zrecyklovat. Ci mala pravdu s tym umyvanim neviem, od jogurtu neumyvam kelimky. Iba tie obaly od masa.

anonym_40bc78
Včera o 14:22
@euka210

@anonym_40bc78 obaly od masa sa vraj nemaju davat

@euka210 ved ta plastova vanicka je z plastu, nie? Nemyslim tu vlozku vnutri.

zabka79
Včera o 14:24

@anonym_autor oplachujem.ale vytriem obruskom

cheeta
Včera o 14:29

Bývalá kolegyňa sa dôsledne opýtala v OLO (Bratislava, odvoz odpadu)...napr. od jogurtu, tvarohu stačí vyskriabané lyžičkou....Lebo oplachovaním vodou...hádaj, čo?

cheeta
Včera o 14:31

Ešte doplním situáciu v BA, komunál, aj s plastovými vecami ide do spaľovne, to je ten vysoký komín vo Vlčom hrdle

sara07
Včera o 14:39

dám do myčky , ide všetko čiste,

anonym_58e512
Včera o 14:39

Nikdy som nic neoplachovala

ljmmm
Včera o 14:47

neumyvam ani nebudem. proste sa nebudem zdrziavat s umyvanim odpadu, ved ked je toho vela to by boli desiatky litrov vody denne. nie

anonym_1de046
Včera o 14:54

Volakomu doma netečie voda lebo jej je málo. A ľudia umývajú odpad v umývačke predtým ako ho vyhodia 🙈 Ľudia ved už sa preberte, nie ste tu sami na tejto zemi, ozaj vám to už hrabe volaktorym.

anonym_a80891
Včera o 15:06

Položim do drezu. Cez deň oplachujem popri varení veľa vecí od ovozel po náčinie kt.nejde do umyvačky, tak sa to opláchne.

moonlight1210
Včera o 15:06

Namocim hned, ako sa vyprazdni. Potom vytriem a vyplachnem. Vyvazaju tu nas kazde 2 tyzdne. To bol na neprezitie ten smrad.

maca1984
Včera o 15:59

Neoplachujem .

kvietok2012
Včera o 18:00

Neoplachujem.nič...

rozculena
Včera o 21:24

Kelímky od jogurtu netreba umývať.
Obaly od mäsa netreba umývať,ale tú vrchnú fóliu treba úplne odtrhnúť.Absorbčná podložka patrí do komunálu.
Také tie tácky od kureniec do komunálu-sú nasiaknuté krvou,rovnako ako absorbčná podložka.

marca12
Včera o 21:40

Vacsinu neoplachujem. Maso kupujem vacsinou v masiarstve,ale sacok zvyknem trochu preplachnut,lebo to smrdi potom v tom vreci. Takisto ak mam maso v plastovej vanicke,tak ju trochu oplachnem saponatom,nech to tam nesmrdi.