Má triedenie odpadu skutočne zmysel?
Ahojte triedim plasty umývam ich zálohové fľaše vraciam ich papier kartón.. Sklo dávam do komunálneho odpadu nakoľko tu nie je poblizku kontajner na sklo. Takisto jedlo netriedim osobitne. Kôš vynášam denne. No pre tie plasty a kartóny mam na balkóne smetisko. Nedá sa toho nijak zredukovať všetko je balené v plaste. Sme v domácnosti 3ja ale plastov ako po 10 tich,, jogurty mäso zelenina šampóny hocičo sa nájde vždy každý obal od keksa cukríkov., ja neviem ma to vôbec zmysel? Viacero ludi mi hovorilo ze oni keď idú po odpad aj tak všetko hodia spolu. Ako to reálne funguje? Kde sa otočím všade plasty. Každý obal od cestoviny od ryze a ze sa toho nazbiera. Navyše poplatky za odpad idú každým rokom hore človek aj straca motiváciu robiť to a ešte za to platiť také peniaze. Ďakujem
Ja netriedim. Jedine také ze kartóny, krabice, fľaše sklenené. To dave zvlášť do kontajnera nato určené. V paneláku nemám ani miesto na 3 smetné koše.
@bielasovicka Ja chodím s vytriedeným odpadom zhruba každý druhý deň. V chodbe mám papierovú tašku.
V dnesnej dobe netriedi odpad iba somar. U nas sa napriklad komunal vazi a podla toho platime smeti. Takze tych "somarov" motivuju aspon peniaze a ti normalni triedia tak ci tak. 😉 Neovplyvnim, kde ten triedeny odpad skonci, ale ovplyvnim to, ci ho vytriedim alebo nie.
@17alexis My sme mali veľa vytriedeného odpadu a platili sme rovnako,ako tí,ktorí triedili menej.
V dnesnej dobe netriedi odpad iba somar. U nas sa napriklad komunal vazi a podla toho platime smeti. Takze tych "somarov" motivuju aspon peniaze a ti normalni triedia tak ci tak. 😉 Neovplyvnim, kde ten triedeny odpad skonci, ale ovplyvnim to, ci ho vytriedim alebo nie.
@17alexis Videla som pri jednom dome kontajner, ktorý bol totálne prepchatý odpadom.
@gypsomilka presne po tohoročnom zvýšení cien, oplotení zberného dvoru.. som prestala s triedenie. Záhradný odpad sme mohli vyvážať kedykoľvek.. odrazu oplotili a môžme iba v určené hodiny..dosť, že sa mi doma váľali plastové fľaše, plasty, papier, teraz ešte budem musieť obchádzať doma, položenú, trávu, zelinu, lebo ju nemôžem vyviezť bez obmedzenia.. aj tráva pôjde do odpadu...
@laila22 my sme mali moznost,ze ak mas vela bio odpadu ,co sa uz nezmesti do bio nadoby,mozeme doniest na zberny dvor. To sa najnovsie uz neda a musime si kupit len dalsie vreco. Cize dalsie peniaze za odpad 🤦🏼♀️
Triedila som dlho, kým som raz nevidela na vlastné oči, ako prišlo auto a papier, sklo aj plasty nabralo všetko dokopy.. odvtedy v tom nevidím zmysel.. triedila som aj kuchynský odpad ale tie červíky ma dostali, čo lozili po celom poklope, čiže ani to. Aj ma to mrzí, ale nevidím v tom za takýchto podmienok zmysel.🤷♀️
@tairyx Bioodpad máme aj my a nikdy tam neboli červíky. Je potrebné častejšie vynášať. Asi tam bolo mäso. My tam mäso nehádžeme. Všetko sa zje.
@gov do mora sa dostáva práve preto, že odpad sa po celom svete skladuje na skládkach, mnoho z nich nemá ani dostatocne zabezpečené..
aspoň európska únia začala s tým aby sa niečo zmenilo.. to že mnohé iné veľmoci na to kašľu neznamená že máme aj my.. môžeme tu všetci oproti sebe stať a ukazovat na seba, kto čo nerobí a preto kašleme na to aj my, ale nič tým nezmeníme..
tak si to ľudia predstavujú? No henti seru na planétu, budeme aj my.. dobre, tak serme na to nech sa tu utopime v smetiach mozno raz niekto postaví vesmirnu lod ako vo woll-e.. 🤷🏻♀️
@jana_eyre_2 Presne. Veľmi dobre ste to napísali 👌🏻
Triedime poctivo a potom mame uplne minimum komunalneho odpadu,takmer žiaden.
Plasty,kovy,papier,sklo pekne odovzdavame,popripade zanesiem na zberny dvor a vsetok bio odpad ide späť do zahradky,šaty nosim do kontajnera na to určeného.
Kazdy musi zacat od seba.
@kim12345 Lenže tie kontajnery na šatstvo vykrádajú. U nás sa v nich hrabú bezdomovci. Oblečenie dajte radšej do charity.
@gypsomilka presne po tohoročnom zvýšení cien, oplotení zberného dvoru.. som prestala s triedenie. Záhradný odpad sme mohli vyvážať kedykoľvek.. odrazu oplotili a môžme iba v určené hodiny..dosť, že sa mi doma váľali plastové fľaše, plasty, papier, teraz ešte budem musieť obchádzať doma, položenú, trávu, zelinu, lebo ju nemôžem vyviezť bez obmedzenia.. aj tráva pôjde do odpadu...
@laila22 a presne o tomto je, je ľahšie sa na niečo vyhovoriť než prekonať nejakú nepohodu.
Som prekvapená, že sa v tejto diskusii našli odpovede, že odpad netriedia. 🥲 Momentálne žijem mimo Európy a som zhrozená z toho, že ľudia, ktorí každý deň prídu do práce, sú tak leniví, že keď si urobia minimálne tri kávy za deň, tak na každú použijú jednorázový plastový pohár, len preto, aby nemuseli umývať sklenený pohár alebo šálku. Na grilovanie na pláž, prinesú všetko v jednorazových plastových obaloch, rovnako tácky na grilovanie...Po víkende neskutočné množstvo odpadu, ktorý putuje do spaľovne. Ak objednám pre syna obed v školskej jedálni dostane ho v jednorázovom obale.... Neskutočné. O hotelových komplexoch a veľkých podnikoch je asi zbytočné písať. Ja osobne sa snažím vytvárať čo najmenej odpadu, recyklovať čo najviac a podporiť aj ostatných aby sa nezaujímali len o svoj majetok a svoj "dvor" ale aj o prírodu. Kamarátka z Japonska mi zas povedala, že u nich napr. na ulici nie je žiadny odpadkový kôš. Aj keď si v meste, máš si smeti priniesť domov. 🤔
@sopevka Ako v tých zahraničných filmoch. Automaty na kávu by sa mali zakázať aj polotovary. Nikdy som si neobjednala jedlo v plastovom obale. Iba pizzu,lebo viem,že je v kartóne 🙂 Donesiem si z domu aj vodu alebo čaj.
Triedim, vsetko a pomyje a stare pecivo nosim susedom. Ti nam na oblatku kolko krat daju vajicka ci zeleninu co pestuju (vo velkom), ale neocakavam, za to nic.
Triedit som sa naucila v anglicku, tam nam plasty ani nevyviezli ak nasli co i len jeden spinavy kelimok alebo obal. Ked sme sa prestahovali na SVK mne proste neslo vyhodit plastovu flasu do komunalu 🫣 a tak zacali triedit aj nasi (byvali sme chvilu s nimi).
@banalu ale nie vsetky oblay treba umývať, napriklad od jogurtu urcite netreba..a tiez je to zas zbytocna voda, kt. odtecie do kanalizacie
@laila22 a presne o tomto je, je ľahšie sa na niečo vyhovoriť než prekonať nejakú nepohodu.
@april171 ja som triedila, ale ide to od 10 k 5. Poplatky za smeti sa šplhajú a miesto toho aby po obci dali smetisku na na plast, papier sklo, tak sa s tým mesiac doma fackujem. Predali na nádoby na záhrady odpad, že budú zvážať.. no nádoby na zostali, záhradný odpad už nie k nezvazau.. každý si ma odviezť na zberný dvor.. dalo sa tam vyviezť v ktorúkoľvek hodinu. Už nie, lebo to oplotili a dali hodiny od do.. takže ľuďom nevychádzajú v ústrety... Lež, si stanovujú oni podmienky.. zaujímavé, že v iných obciach sú aj nádoby na triedený odpad u nás nie...
@anonym_autor len plasty, ale obal z jogurtov, masa a mlieka vyhadzujem do koša. Nemienim chovať potkany a myši v pivnici a ani umývať a preplachovat tieto plastové obaly.
Mňa najviac vytáča, že aj tak väčšina obalov recyklovatelna nie je, ale kto si pozera a vôbec pozná tie drobné popisky na plastoch. Ďalšia vec je co s tým robia potom. Recykluje sa úplne minimum. Jedine riešenie je vyrábať obaly co sú kompostovatelne a jednoduché na recykláciu, ale na tom by toľko nezarobili, keďže by to bolo drahšie. A tam presne je kameň úrazu.
@laila22 my sme mali moznost,ze ak mas vela bio odpadu ,co sa uz nezmesti do bio nadoby,mozeme doniest na zberny dvor. To sa najnovsie uz neda a musime si kupit len dalsie vreco. Cize dalsie peniaze za odpad 🤦🏼♀️
@gypsomilka ja mám už plný komposter a nemám kam dávať ten kompost, tak asi len pred obecný úrad ho vysypať.
@anonym_autor triediť, a keby triedili všetci všetko tak sa menej platí za smeti.. podľa mňa to význam má. Mne je jedno do akého smetiarskeho áut to ide, ja to triedim a nech si s tým robia co chcú. Véd dan za smeti je nehorázna suma a keď su viac početná rodina to ďalší príjem pomaly.. za mňa triedenie..
@anonym_autor triediť, a keby triedili všetci všetko tak sa menej platí za smeti.. podľa mňa to význam má. Mne je jedno do akého smetiarskeho áut to ide, ja to triedim a nech si s tým robia co chcú. Véd dan za smeti je nehorázna suma a keď su viac početná rodina to ďalší príjem pomaly.. za mňa triedenie..
@sofinkasara u nas kazdy rok vychadza info,kolko mesto vyprodukovalo komunalu a ci menej ako predchadzajuci rok alebo viac. Doteraz bolo vzdy ze kazdy rok vytriedene viac aa viac a menej komunalu. Ale kazdy tok zvysene poplatky za smeti. Takze u nas to neplati,ze menej za smeti.
Len taký tip…od júna robím domace sirupy rôznych chuti a nielenze je to podstatne chutnejšie a zdravšie a ekonomickejšie, ušetrili sme tam kopec plastových flias doteraz. Keď minieme, urobím novy a tak dokola točím zopar sklenených nádob. No waste♻️.
@banalu ale nie vsetky oblay treba umývať, napriklad od jogurtu urcite netreba..a tiez je to zas zbytocna voda, kt. odtecie do kanalizacie
@cina1 ja davam kelimky do umyvacky, kedze kose na separ mam v spajze, aby to tam nesmrdelo a neplesnelo, kym vynesiem cely sacok do bedne.
A napisala som, ze v anglicku nam nevyniesli spinave plasty nie tu na SVK 😉
Len taký tip…od júna robím domace sirupy rôznych chuti a nielenze je to podstatne chutnejšie a zdravšie a ekonomickejšie, ušetrili sme tam kopec plastových flias doteraz. Keď minieme, urobím novy a tak dokola točím zopar sklenených nádob. No waste♻️.
@slniecko5 👍 kedysi boli sirupy iba v skle.. všetko sa balilo do papiera, jogurty v skle, igelitky neexistovali.. malinovky farebné iba v skle 🙂, na pečivo papierové sáčky, rovnako na zeleninu a ovocie...
A pre tych co vedia anglicky :DD co to o mikroplastoch, chemikaliach .. v kadecom🙂 a nasom zdravi.. co tam po recyklovani, ale my to vsetko zjeme, alebo inak "vstrebeme do tela"...
https://www.youtube.com/watch?v=rObAX1r8r0s@sofinkasara u nas kazdy rok vychadza info,kolko mesto vyprodukovalo komunalu a ci menej ako predchadzajuci rok alebo viac. Doteraz bolo vzdy ze kazdy rok vytriedene viac aa viac a menej komunalu. Ale kazdy tok zvysene poplatky za smeti. Takze u nas to neplati,ze menej za smeti.
@gypsomilka tak ja neviem, ale dan za smeti nám každým rokom stale stúpa a za člena platiť pomaly 50e sa mi zdá prehnane. Ako nepozerám kto kde kolko platí ale je to vela.. a vidím ze v okolí malinko ľudí separuje a myslela som ze tým, ak by ľudia viac separovali by bola aj dan menšia..
@gypsomilka tak ja neviem, ale dan za smeti nám každým rokom stale stúpa a za člena platiť pomaly 50e sa mi zdá prehnane. Ako nepozerám kto kde kolko platí ale je to vela.. a vidím ze v okolí malinko ľudí separuje a myslela som ze tým, ak by ľudia viac separovali by bola aj dan menšia..
@sofinkasara 13 centov na deň nie je veľa. Je to veľa keď to musíš zaplatiť za X ľudí naraz, hlavne že rodinný dom s 10 ľuďmi zaplatí 50 spolu ako byt za jedného. Škoda reči.
Tak či tak zvyšovanie má 2 dôvody - mestá potrebujú príjem a cena spracovania smetí tiež rastie každý rok a neklesá teda ak je viac vytriedené by poplatok mal klesnúť.
@sofinkasara 13 centov na deň nie je veľa. Je to veľa keď to musíš zaplatiť za X ľudí naraz, hlavne že rodinný dom s 10 ľuďmi zaplatí 50 spolu ako byt za jedného. Škoda reči.
Tak či tak zvyšovanie má 2 dôvody - mestá potrebujú príjem a cena spracovania smetí tiež rastie každý rok a neklesá teda ak je viac vytriedené by poplatok mal klesnúť.
@hiro rodinny dom plati rovnako za osobu nie za nadobu. My sme 4v dome a mame skoro 200€ rocne. Dobre dali nam papierovu nadobu a bio. Plasty musime do vriec davat. Musime to skladovat mesiac niekde. Neskutocne to smrdi. A za 15r v dome ani jedno jedine znizenie poplatku za smeti. Kazdy rok viac a viac
@sofinkasara no nie je to daň! je to normalny poplatok za odpad
@hiro rodinny dom plati rovnako za osobu nie za nadobu. My sme 4v dome a mame skoro 200€ rocne. Dobre dali nam papierovu nadobu a bio. Plasty musime do vriec davat. Musime to skladovat mesiac niekde. Neskutocne to smrdi. A za 15r v dome ani jedno jedine znizenie poplatku za smeti. Kazdy rok viac a viac
@gypsomilka nie všade sa platí v RD na osoby..u nás sa platí na objem kontajnera a v závislosti od frekvencie vývozu

Triedim ale nie uplne poctivo. Kazdy rok da mesto info kolko odpadu sa vytriedilo ake super atd. A potom. Potom pride zvysenie za smeti ,vtedy chytim nervy a hadzem ako pride.