Má triedenie odpadu skutočne zmysel?
Ahojte triedim plasty umývam ich zálohové fľaše vraciam ich papier kartón.. Sklo dávam do komunálneho odpadu nakoľko tu nie je poblizku kontajner na sklo. Takisto jedlo netriedim osobitne. Kôš vynášam denne. No pre tie plasty a kartóny mam na balkóne smetisko. Nedá sa toho nijak zredukovať všetko je balené v plaste. Sme v domácnosti 3ja ale plastov ako po 10 tich,, jogurty mäso zelenina šampóny hocičo sa nájde vždy každý obal od keksa cukríkov., ja neviem ma to vôbec zmysel? Viacero ludi mi hovorilo ze oni keď idú po odpad aj tak všetko hodia spolu. Ako to reálne funguje? Kde sa otočím všade plasty. Každý obal od cestoviny od ryze a ze sa toho nazbiera. Navyše poplatky za odpad idú každým rokom hore človek aj straca motiváciu robiť to a ešte za to platiť také peniaze. Ďakujem
@cina1 jemine, tak poplatok za komunálny odpad , spokojná??
@sofinkasara a ty si?
@hiro rodinny dom plati rovnako za osobu nie za nadobu. My sme 4v dome a mame skoro 200€ rocne. Dobre dali nam papierovu nadobu a bio. Plasty musime do vriec davat. Musime to skladovat mesiac niekde. Neskutocne to smrdi. A za 15r v dome ani jedno jedine znizenie poplatku za smeti. Kazdy rok viac a viac
@gypsomilka V Ziline nie. Za byt platime rocne 250€. Rodinny dom pre hocikolko ludi ak mu postaci 80l kos tak zaplati 19€ za rok.
Na margo triedenia odpadu - cerstva skusenost z dnesneho poobedia.
Triedila som botnik, vyradila som asi 4 pary mojich topanok - 3x tenisky, vsetky vo velmi dobrom stave, nosene len mnou, jedny este celkom fajn na normalne nosenie, dva pary take na donosenie a jedny sandalky.
Nechala som ich v skatuliach dole pod bytovkou pri ohrade so smetiakmi. Ze pojde niekto okolo, vezme. Dennodenne bezdaci vyberaju odpad.
Doma som bola asi 15min, na tie smetiaky vidim z okna kuchyne, ked zrazu dochodkyna so psom na vodzke, taka ta typicka dochodkyna, co vsade je, vsetko vie - vzala skatule a vsetky topanky smarila do poloplnych spinavych kosov 🤦🏼♀️ odtial ich vyberat uz teda nebudem.
Dali by sa aj predat. Minimalne tie tri pary tenisiek. Ale nemam na to cas a nechce sa mi babrat so skatulami a platit horibilne postovne. Ze niekomu spravim radost. Tak okej.
@anonym_autor nie, nedava to zmysel, tak ako zakaz spalovacich motorov. Ale my triedime, nejako sme si zvykli a bavi nas to. Plast, bio, papier, flase, plechovky, lieky.
A ako by ste si asi predstavovali narabanie s tým odpadom, ktorý aj vy tvoríte? Separovanie je zbytočnosť, spalovne nikto nechce, znížiť svoj komfort (napríklad aj tým, že nebudem nakupovať banány v sáčku, milionkrát balené veci... čiže minimalizovať tvorbu odpadu) tiež nikto nechce. Obce a mestá by asi mali likvidovať odpad zadarmo, že?
Ideálne by bolo, aby sa odpad vyvážal do nejakých iných krajín a my sme ho nemali na očiach, že? Aj od nás záleží koľko odpadu na svete bude, my určujeme, čo sa kupuje.
@gypsomilka V Ziline nie. Za byt platime rocne 250€. Rodinny dom pre hocikolko ludi ak mu postaci 80l kos tak zaplati 19€ za rok.
@hiro v BA sa tiez plati za nadobu, ale teda za 3 mesiace je to vyssia suma ako v Ziline za rok.
Minimalizujem čo najviac množstvo možných odpadov - čiže nekupujeme nič, čo nepotrebujem. Dlho som chodila do bezobaloveho obchodu, kým ho nezrušili, nedávam banány či jeden kus poru, zeler do sáčku v obchode, tašky vlastne, polotovary takmer ziadne. Triedenie je šanca vrátiť suroviny do obehu a necerpat ďalšie zdroje. Za mňa je to základná povinnosť. Žiadna spása, keďže už je odpad vyprodukovany. Jeden český autor to pekne vystihol: triedenie je ako keď sa v reštaurácii dobre najete a neprdnete si potom. Skrátka zakladna slušnosť. Voči spoločnosti, deťom, voči planéte.
Na margo triedenia odpadu - cerstva skusenost z dnesneho poobedia.
Triedila som botnik, vyradila som asi 4 pary mojich topanok - 3x tenisky, vsetky vo velmi dobrom stave, nosene len mnou, jedny este celkom fajn na normalne nosenie, dva pary take na donosenie a jedny sandalky.
Nechala som ich v skatuliach dole pod bytovkou pri ohrade so smetiakmi. Ze pojde niekto okolo, vezme. Dennodenne bezdaci vyberaju odpad.
Doma som bola asi 15min, na tie smetiaky vidim z okna kuchyne, ked zrazu dochodkyna so psom na vodzke, taka ta typicka dochodkyna, co vsade je, vsetko vie - vzala skatule a vsetky topanky smarila do poloplnych spinavych kosov 🤦🏼♀️ odtial ich vyberat uz teda nebudem.
Dali by sa aj predat. Minimalne tie tri pary tenisiek. Ale nemam na to cas a nechce sa mi babrat so skatulami a platit horibilne postovne. Ze niekomu spravim radost. Tak okej.
@zuzuliennka1 to su ti nasi chudobni dochodcovia.. ja som pre jednu dochodkynu vadna lebo veci posuvam cez bazar a nevyhadzujem :DDD a nekupujem somariny.. proste uplna socka som... to ona nikdy nerobila, vsetko vzdy vyhodila :D
@zuzuliennka1 to su ti nasi chudobni dochodcovia.. ja som pre jednu dochodkynu vadna lebo veci posuvam cez bazar a nevyhadzujem :DDD a nekupujem somariny.. proste uplna socka som... to ona nikdy nerobila, vsetko vzdy vyhodila :D
@simca06022011 ked som to videla, ze to vyhodila, normalne som sa aj nastvala ze kurnik, som to fakt mala radsej dat na bazar, pockat kym to niekto kupi a potom to este aj posielat, alebo to vyhodit hned aj sama. Odkedy posta dvihla postovne az niekde do stratosfery a packeta straca zasielky, sa mozem na nejake predaje dalej vykaslat.
@simca06022011 ked som to videla, ze to vyhodila, normalne som sa aj nastvala ze kurnik, som to fakt mala radsej dat na bazar, pockat kym to niekto kupi a potom to este aj posielat, alebo to vyhodit hned aj sama. Odkedy posta dvihla postovne az niekde do stratosfery a packeta straca zasielky, sa mozem na nejake predaje dalej vykaslat.
@zuzuliennka1 normálne by som ju zastavila a spýtala sa jej co tým sleduje, mozno netusi ze to je myslene este pre niekoho .my tiež bezne nechávame pri smetiakoch použiteľné veci.
@zuzuliennka1 normálne by som ju zastavila a spýtala sa jej co tým sleduje, mozno netusi ze to je myslene este pre niekoho .my tiež bezne nechávame pri smetiakoch použiteľné veci.
@sidicek bola som doma pri okne s vyhladom presne na tie smetiaky

@sofinkasara no nie je to daň! je to normalny poplatok za odpad
@cina1 jemine, tak poplatok za komunálny odpad , spokojná??