Má triedenie odpadu skutočne zmysel?
Ahojte triedim plasty umývam ich zálohové fľaše vraciam ich papier kartón.. Sklo dávam do komunálneho odpadu nakoľko tu nie je poblizku kontajner na sklo. Takisto jedlo netriedim osobitne. Kôš vynášam denne. No pre tie plasty a kartóny mam na balkóne smetisko. Nedá sa toho nijak zredukovať všetko je balené v plaste. Sme v domácnosti 3ja ale plastov ako po 10 tich,, jogurty mäso zelenina šampóny hocičo sa nájde vždy každý obal od keksa cukríkov., ja neviem ma to vôbec zmysel? Viacero ludi mi hovorilo ze oni keď idú po odpad aj tak všetko hodia spolu. Ako to reálne funguje? Kde sa otočím všade plasty. Každý obal od cestoviny od ryze a ze sa toho nazbiera. Navyše poplatky za odpad idú každým rokom hore človek aj straca motiváciu robiť to a ešte za to platiť také peniaze. Ďakujem
My sme na dome. V zime to skladujeme na terase, inak v zahradnom domceku. Zalohove flase, plechovice je samozrejmost. Odkladam plasty, tetrapaky, kov, sklo, papier a pouzity olej. Mala som na skusku aj zbytky jedla, ale ked zacalo byt teplo to hnilo, plesnilo. Chodia brat raz za tyzden, to zasa za kazdu cenu robit nebudem. Snaha bola. Ked beru bio odpad tak v sezone zbytky ovocia a zeleniny idu tam.
A este doplnim - tiez nepochopim, ked niekto ide kupovat banany a da ich do sacku. Alebo kupi cesnak a zabali tiez zvlast do sacku.. to preco pre boha robite/robia?! Chapem ze tie banany niekedy su take “mokre” (ak su cerstvo vybrane z kartonov).. ale s ostatnym ovocim sa toto nestava.. tak naozaj nechapem co s tymi sackami robia ti ludia doma..Zrejme nic-vybalia doma a vyhodia sacky-v idealnom pripade do plastu.. vlastne je to celkom jedno, lebo pride vacsi vietor a tie sacky pak zdobia stromy a kriky po okoli..
Nie,netriedim. Ozaj v malom byte nemám priestor na ďalšie nádoby... Jedine keď je nejaká väčšia krabica, tak tú odnesiem zvlášť do papiera.
som v soku z niektorych komentov a chcem verit a dufat, ze do komunalu nehadzete aspon baterky, elektroniku, lieky a chemiu... ignoracia nasich deti toto.
@jablkovastrudla my 65 na osobu a bez ohľadu na to ci dieťa ci dospelý 😐 je to dosť
@tejana za mna je to jednoznacne strata casu a energie separovat, ked neustale nejaky neuvedomely obcan nahadze mirniks dirniks do kosov veci ako ho napadne a znehodnoti tym cely obsah. Deje sa to u nas na sidlisku neustale.
Ale separujem, v ramci moznosti.V zahranici som sa stretla aj s tym, ze separovanie je tam v niektorych krajinach neznamy pojem.
Triedime a snazim sa redukovat spotrebu - nevytvarat plastovy odpad i ked nie je to vzdy mozne, ale napr pred niekolkymi rokmi sme vodu kupovavali vo velkych 6-7l bandaskach - kupili sme nejaky ten systtem na filtrovanie vody a uz niekolko rokov tento odpad neprodukujeme, takisto s praskom na pranie - pouzivam tekuty a to bol kazdy mesiac-2 jedna dve prazdne plastove flase - chodievam čapovat do eko obchodu - nielenze neprodukujem plast ale ten detergent je aj omnoho lepsi, to iste s prostriedkami na umyvanie podlahy a samponom. Telovy gel sa snazim kupovat tiez čapovany alebo teda aspon v tych vrecuskach. Maso ak sa da tak nech mi ho priamo nakrajaju a dacaju do tych papierov. Kavu som tiez zrusila tu kapsulovu - to je dalsie kvantum zbytocneho odpadu
@lucyliu no lieky som asi 3x odniesla do lekárne jedna lekárnička sa ofucala ako ju to obťažuje druhá mi to schmatla z ruky s nervami a ďalšia ze načo 🙈 tri rôzne lekárne.. Strašne to demotivuje. Ešte som za debila ze to tam nosím
Autorka s tymi liekmi mam rovnaku skusenost, este sa lekarnicky na seba pozreli, ze ci mi nesibe, ze preco im to nosim :D
@muchotrafka298 a presne nato sluzia triediace linky, kde vyhadzu, co tam nepatri. Komunal sa netriedi, plasty, sklo a spol. ano.
Áno, triedim. Máme tri zberné miesta s kontajnermi a na všetkých sa úplne ako prvý zaplní ten na plasty. Neviem ako často ich vyvážajú, ale veľakrát sa stalo, že zatiaľ čo iné kontajnery boli skoro prázdne, tak pri tom plastovom boli veci aj na zemi, čo bol úplne plný
Zvlášť kategória sú poplnice na bioodpad, zvlášť keď tam niekto v lete hodí surové mäso alebo kosti a dva týždne na to praží slnko 🤦♀️
My triedime uz vela rokov. Netriedeny odpad sme t.r.dali vyvazat 1x za mesiac. Ak by som pozerala na poplatky, tak netriedim. Ale robim to z presvedcenia. Irituju ma mladi susedia, ktori netriedia.
@huxy ja som tiež v byte a triedim. Plasty mám v sáčku pred bytom, keď sa naplní, hneď vynasam do veľkého kontajnera na plasty. Papier mám v pracovni v papierovej taške. A kuchynský odpad (nie jedlo, to sa u nás nevyhadzuje) vyhodím hneď,ako vyprodukujem. Ošúpem.zeleninu, ovocie, vyčistim kávovar, očistíme vajcia, všetko dám do misky a hneď vynesieme. Ak mám sklo, buď nechám fľašku na zaváranie, ale keďže ich mám dosť, tak tiež hneď vynesieme von do skla. Všetko sa dá,ak sa chce.
@muchotrafka298 tak ale potom si aj ty ten neuvedomely občan.. čo hádže všetko bars jak.. je to na každom človeku.. tam sa začína. netreba pozerať na suseda, na štát, na kontinent.. začína sa u jednotlivca, ktorý má svoj rozum...
Ako moze niekto netriedit a eate to aj napisat? Absolutne nechapem. Triedim, jasne, chodim aj do bezobaloveho obchodu, vyberam si produkty balene v papieri, nie plastovych skatuliach. Neobjednavam si donasku, prasok aj avivaz capujem… na balkone nemam smetisko, mam trojity kos ukryty pod umyvadlom.
@tejana pisem vyssie, ze ja separujem v ramci moznosti. Lenze je stale vela ludi, ktorym je to jedno, nahadzu to barsjak ako ich napadne a nehovoriac o tom,ze tieto veci ako stavebny odpad, pneumatiky, kusy kobercov patria na zberny dvor, nie do kontajnera pri bytovke. A tym znehodnotia cely obsah. Takze ja rozumiem aj ludom, co vsetko hodia do komunalu, ze ved aj tak to vsetko konci v spalovni.
Dospelych nezmenis, ale u deti vies este vybudovat nejaky navyk, aby robili veci spravne.
@mandzula áno. Ja iný odpad, ako som vymenovala, ani nemám. Už keď niečo kupujem, kupujem tak, aby som hneď mala menej odpadu. Moc nekupujeme balené veci, keď salámu, tak hlavne krájanu, vody v plastových obaloch nekupujeme, ani plechovky, ovocie, zeleninu si nebavím, alebo mám vrecúško z textilu
Triedim. Akurat ale som prestala triedit bioodpad, pretoze nam presunuli nadobu na bioodpad a mam ju strasne daleko. Verim, ze coskoro vratia na povodne miesto, pretoze sa na to stazovali uz viaceri. A nemam kde skladovat viac bioodpadu, pretoze zijeme v byte a smrdi to a nechce sa mi behat s kazdou supkou o dve ulice dalej.
Inak teda minule som nad tym tak uvazovala, ze je to vlastne zbytocne, kedze vsetkych nas, co poctivo triedime, aj tak zahlti vsetok ten odpad z menej rozvinutych krajin. Aj keby sme robili neviem co vsetko, len taka India bez problemov zahlti celu Europu s mihnutim oka do vacku so znecistenim. Cize toto je boj, ktory, akokolvek sa mozeme kazdy snazit, co najviac sa da, nikdy nevyhrame, ked existuju krajiny, ktore toto maju totalne u prdele a nepouzivaju kose vobec, kde to este aby odpad triedili.
@diewcatqoo no vies, len ked sa k tym, ktori na to seru, pridame aj my, ktori moznost separovat mame, tak sme v prdeli uz uplne. Na bioodpad sa daju kupit nadoby, ktore su takmer vzduchotesne, mame taku - odpad zbierame aj niekolko dni, nebezim s kazdou supkou.
@mandzula ja to viem, ze tieto separovane veci su triedene na linkach. Ale vela ludi to nevie a mysli si, ze to konci proste na skladke vsetko spalene v spalovniach. V dnesnej dobe internetu sa da skutocne dohladat cokolvek, ze preco sa ma triediet, na co a kto chce, ten to spravi. Kto nechce, ten to nespravi.
@karolinakr_ba mozno to bolo v case, ked bol problem s odvozom vyhodenych liekov. Mne sa to nestalo nikdy, a keby aj, je to ich povinnost, neplatia za to, plati to stat, teda aj ja, takze oduty ksicht by ma nezastavil.
@muchotrafka298 ja chapem, ze existuju aj tupi ludia, to vsak neznamena, ze by som sa k nim pripojila. Ako pisem v uvode, ja mam svedomie ciste, ostatni nech nazru do toho svojho.

@tejana presne. Môj syn keď bol v puberte, tak do svojho koša v izbe hádzal všetko a sypal do komunalu. Iba raz som mu to kázala povyberat všetko a pretriedit a lenivosť ho prešla. Deti keď vidia, že triediť odpad je to isté, ako napríklad umyť si zuby, že o tom sa proste nebudeme doťahovať, či to spraviť treba alebo nie, tak sa naučia a budú to robiť aj v dospelosti. A btw, čo si všímam, tak väčší problém s triedenim má práveže staršia generácia, ktorá nebola zvyknutá od malička. Viem podľa našich, že tiež ich "donútilo triediť až to, že na dedine začali vynášať komunal len raz za mesiac.