Má triedenie odpadu skutočne zmysel?
Ahojte triedim plasty umývam ich zálohové fľaše vraciam ich papier kartón.. Sklo dávam do komunálneho odpadu nakoľko tu nie je poblizku kontajner na sklo. Takisto jedlo netriedim osobitne. Kôš vynášam denne. No pre tie plasty a kartóny mam na balkóne smetisko. Nedá sa toho nijak zredukovať všetko je balené v plaste. Sme v domácnosti 3ja ale plastov ako po 10 tich,, jogurty mäso zelenina šampóny hocičo sa nájde vždy každý obal od keksa cukríkov., ja neviem ma to vôbec zmysel? Viacero ludi mi hovorilo ze oni keď idú po odpad aj tak všetko hodia spolu. Ako to reálne funguje? Kde sa otočím všade plasty. Každý obal od cestoviny od ryze a ze sa toho nazbiera. Navyše poplatky za odpad idú každým rokom hore človek aj straca motiváciu robiť to a ešte za to platiť také peniaze. Ďakujem
V Nemecku vedia rozobrat smeti a poslat pokutu tomu, kto nespravne triedi. Asi aj u nas ludia potrebuju sankcie, asi to po dobrom proste nejde.
Kto chce, hlada sposoby, kto nie, hlada dovody.
Mne je z toho smutno. Nielen z tejto (ne)separacie odpadu, ale celkovo, ako si zijeme v style "po nas potopa" - do kazdej rodiny aspon 3 auta treba a ak je skola viac ako 300m od domu, deti tam treba vozit aspon do 7.triedy. pritom koniec ropy zazije este nasa generacia a nase deti si uz na dovolenku kazdy rok neodletia, nevieme zit bez lacnych kramov z ciny, co nam zadarmo cez pol sveta dovezu atd atd
@mandzula presne aj ja odnášam lieky a netrápi ma kto sa ako tvári.. ale úprimne ja som nikdy nemala problém napr. Minule mi ešte lekárnička vysvetľovala ktoré lieky sa triedia a ktoré nie ale s takým uplne priateľským tónom... Ja mám asi celkovo šťastie na ľudí lebo mne sa ozaj výnimočne stane, že by som nejak nepochodila alebo na mna niekto zazeral... A ďalšia vec niektorí ani nezazerajú len majú proste taký pohľad
My uz v skole v kazdej triede, chodbe a na dvore mame kose na separovany odpad. Mame zber bateriek, zubnych kefiek a oleja.
Ale je vidiet, ze niektore deti doma neseparuju.
Som prekvapená, že sa v tejto diskusii našli odpovede, že odpad netriedia. 🥲 Momentálne žijem mimo Európy a som zhrozená z toho, že ľudia, ktorí každý deň prídu do práce, sú tak leniví, že keď si urobia minimálne tri kávy za deň, tak na každú použijú jednorázový plastový pohár, len preto, aby nemuseli umývať sklenený pohár alebo šálku. Na grilovanie na pláž, prinesú všetko v jednorazových plastových obaloch, rovnako tácky na grilovanie...Po víkende neskutočné množstvo odpadu, ktorý putuje do spaľovne. Ak objednám pre syna obed v školskej jedálni dostane ho v jednorázovom obale.... Neskutočné. O hotelových komplexoch a veľkých podnikoch je asi zbytočné písať. Ja osobne sa snažím vytvárať čo najmenej odpadu, recyklovať čo najviac a podporiť aj ostatných aby sa nezaujímali len o svoj majetok a svoj "dvor" ale aj o prírodu. Kamarátka z Japonska mi zas povedala, že u nich napr. na ulici nie je žiadny odpadkový kôš. Aj keď si v meste, máš si smeti priniesť domov. 🤔
@mandzula ano, cakala som, kto toto vytiahne, ze ked sa k nim pridame my... ja sa k nim pridat nemienim, pisem, ze triedim. Ale taka moja uvaha, ze proti nim neexistuje ziadna sanca, ze zem bude bez mikroplastov.
Inak, ten bioodpad netriedim dva tyzdne. Verim, ze nam nadobu vratia, takze neplanujem zatial investovat. Inak triedim vsetko, triedime aj olej a hlinik.
Poctivo... Zvlášť plasty, kovy, bio odpad z kuchyne do kompostera, baterky, papier, vratné fľaše.. Elektro a káble kožkárom raz za čas, šatstvo do zberných nádob umiestnených v dedine. Všetko z potravín predtým ako hodíme do koša oplachujeme samozrejme. Neviem si predstaviť netriediť, príde mi to také barbarské no....
Áno triedim,mám smetné koše z Ikey a triedim v nich komunal,plasty, papier,plus mám malý kôš na bioodpad a plastové fľaše dávam zvlášť do tašiek..Vôbec nemám kvôli triedenie zaprataný celý balkón,okrem bio koša mám ostatné v kuchyni,sú poskladané na sebe,takže zaberú minimum miesta..A u nás chodia smetiari zvlášť pre plasty,zvlášť pre komunal,zvlášť pre papier aj pre bio,takže určite to nie je tak,že aj tak všetky smeti končia v jednej kope..
@diewcatqoo ja som to myslela skor tak vseobecne, ze toto mnohi pouzivaju ako argument, preco netriedit. Nadoba bola len odporucanie.
@huxy ja by som to aj v malom byte robila tak, ze vynesiem cestou do obchodu, prace, na prechadzku kazdy jeden kus, je to fakt o tom, ci chces alebo nie. V praci som mala pod stolom vrece (kancelaria 2x3 metre) a vzdy ho po tyzdni viezla domov, proste nastavenie v hlave by mi nedovolilo konat inak. Este aj z kosov na chodbe som vyberala plastove flase a nosila ich domov.
ano triedime ...inak dovolim si povedat, ze dedina kde byvame tak 90% ludi triedi, nie kvoli tomu pretoze su taki eko zmyslajuci, ale odvoz odpadu je raz za dva tyzdne a do ciernej nadoby by nezmestili ludia vsetok odpad bez triedenia...a ak chce mat clovek dve cierne nadoby musi si platit tu dalsiu nadobu...kdezto vytriedeny odpad vezmu v akomkolvek mnozstve
boze uz deti sa v skolkach a skolach ucia, ze triedime odpad a potom tu citam od dospelych ludi, ze netriedia. Ja uz neviem ach
triedime vsetko, kelimky neumyvame, staci vyskriabat, to fakt skoda vody
@nenne27 kazdy sa chce spravat aspon trosku normalne a preto z casti triedime. No myslienka triedenia je dobra ale ja by som privitala viac motivacie. Triedim snazim sa ucit deti atd ale nic z toho. Smeti treba platit ale ked fakt kazdy rok zvysia poplatok,stracam chut triedit
@karolinakr_ba ja ti len dam odpoved, co robim s pouzitymi plastovymi sackami, zbieram do nich hovienka mojho psa 🙂 recyklacia na vyssej urovni, a nie nebalim kazdu blbost zvlast, avsak pecivo a podobne musis dat do sacku.
My sme v tomto psycho. Nikto z obce a okolitych dedin podla mna nebol tolkokrat na zbernom dvore minuly rok ako moj muz. Mame velke smetiaky na plast, papier, kovy+tetrapaky, zalohovane flase a plechovky. Kontajner na sklo na rohu ulice. Na dvore komposter, kde hadzem bio rozlozitelne zvysky. Flase nosime spat do obchodu.
Plasty a papier su na tom vzdy najhorsie - tiez na vyvazaju iba raz za mesiac. Niekedy pocas mesiaca este muz ide 2x vyniest priamo na zberny dvor 2 velke vrecia.
Jedine, co netriedim su zvysky vareneho jedla. Obec nam sice ponukla zvlast nadobu aj odvoz, ale neviem si predstavit do nej v stredu hodit maso, a vyvoz by bol az v pondelok. V lete tyzden v 38 stupnoch to musi byt skvely smradecek. Zvysky jedla teda splachujem do zachoda, kanaliaciu nemame.
Iba plasty, papier a bioodpad, sklo nemam kam hadzat tak "vylozim" ku komunalnemu🙄

Ano triedime vsetko poctivo- mame 5 smetiakov- komunal, plasty, sklo, kuchynsky bioodpad a papier plus nadobu na baterky. Vazim si nasu planetu a tiez to ucim moje deti. Taktiez chodim casto do zberneho dvora kde bezplatne vyhodim objemnejsi odpad alebo veci ktore sa daju este pouzit do KOLa- tam to za par drobnych predsju dalej. Urcite nejde vsetok odpad do jedneho- ani do spalovne, staci si poziet videa na FB OLO 🤷♀️ tiez nechapem ako v dnesnej dobe moze niekto netriedit s vsetko hodit do jedneho - rozum sa nad tym zastavuje…
My ako 5 clenna rodina co vari 2x denne mame 1 cierne vrece 60 l na tyzden ( niekedy ani to nie) co ide do komunslu, zvysok je triedeny odpad