Má triedenie odpadu skutočne zmysel?
Ahojte triedim plasty umývam ich zálohové fľaše vraciam ich papier kartón.. Sklo dávam do komunálneho odpadu nakoľko tu nie je poblizku kontajner na sklo. Takisto jedlo netriedim osobitne. Kôš vynášam denne. No pre tie plasty a kartóny mam na balkóne smetisko. Nedá sa toho nijak zredukovať všetko je balené v plaste. Sme v domácnosti 3ja ale plastov ako po 10 tich,, jogurty mäso zelenina šampóny hocičo sa nájde vždy každý obal od keksa cukríkov., ja neviem ma to vôbec zmysel? Viacero ludi mi hovorilo ze oni keď idú po odpad aj tak všetko hodia spolu. Ako to reálne funguje? Kde sa otočím všade plasty. Každý obal od cestoviny od ryze a ze sa toho nazbiera. Navyše poplatky za odpad idú každým rokom hore človek aj straca motiváciu robiť to a ešte za to platiť také peniaze. Ďakujem
@huxy a neznasam, ked susedia davaju pred dvere odpad, ako aj tu niektore pisu, a po chvili smrad na celu chodbu, nehovoriac o tom, ze je to nebezpecne. a uz sme ohladom toho mali v bytovke od spravcu aj oznam, aby sa nenechavali kose a odpad pred bytmi, lebo keby sa muselo evakuovat, tak to brani v evakuacii
Ano aj na dovolenke aj v praci. Pre mna je to samozrejmost.
Az mi je divne kolkokrat tu je nie.
My triedime a tiez ma obcas frustruje kolko smeti mame v kuchyni. My nemame balkon, tak mame 4 kose - na plast, papier, bioodpad a komunalny, všetky v kuchyni. Obcas to vyzera ako na smetisku a plast odnasame pomaly kazdy druhy den. Aj som hovorila muzovi, ze jedna plastova skvrna v oceane je urcite nasa
Triedim... plastu, sklo, papier. Byvame v dome, ale nechodia nam smetiari, smetiaky mame asi 500m od domu. Vzdy rano, ked idem do prace, hodim do kufra to, co treba vyniest. Za mna je separovanie prirodzena cinnost. Bioodpad davam do komunalu, kedze nadobu na bio nemame. Prip ak idem k rodicom, zbieram do vedierka a vozim k nim pre sliepky.. ja skor nechapem, ako niekomu da napr sklo hodit do kominalu. Alebo papier... uf 😀
A este k tomu zalohy zbieram do extra vreca, ten mam v spajze, raz za cas vynesiem. Nic strasne
Jasne že triedim a čo sa s tým deje potom uz neni môj problém.Ja mám svedomie čisté a robím pre to maximum.Nám berú komunálny raz za mesiac a to máme smetnú nádobu 140l naplnenú len do 3/4.V garáži máme vrecia na plasty,papier,kov,sklo a raz za mesiac nám berú tento separovaný odpad. Srdce mi.puká keď sa u nás vo firme neseparuje 🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️🙈
Ano triedim vsetko poctivo. Papier, plast (v Ba tam patria ak kovy), sklo, kuchynsky odpad. A nie nehadzu to aj tak nakoniec do jedneho…
Nakupujeme suche potreviny v bezobalovom obchode (vacsinu), ked mi chybaju jedny cestoviny tak samozrejme kupim aj vramci nakupu v supermarkete, ale tak raz za mesiac doplnime v bezobalovom. Zeleninu nekupujem v plaste, skoro vzdy je aj alternativa, kde niecu napr 3 papriky alebo mrkva zabalene v plastovom sakli. My sme 4 z toho 1 dieta ma este plienky (cize to je vela odpadu komunalneho) a komunal vynasame tak raz za 3-4 dni 🤷🏼♀️ a to mame maly 10l smetiak. Niekedy ani nie je plny, ale plienky smrdia.
Triedime poctivo a potom mame uplne minimum komunalneho odpadu,takmer žiaden.
Plasty,kovy,papier,sklo pekne odovzdavame,popripade zanesiem na zberny dvor a vsetok bio odpad ide späť do zahradky,šaty nosim do kontajnera na to určeného.
Kazdy musi zacat od seba.
@gov a kto pise o novostavbe? Klasicky mensi dvojizbak v typickom 8posch. panelaku na sidlisku, pamata este casy, ked som ja sama bola dieta. Ja sa nepozastavujem nad tym, kolko odpadu vyprodukuju ini, hoci triedia. Ja triedim len zaklad, ale kos vyhadzujem raz tyzdenne. Ako niekto vyssie pisal - plast odvaza pomaly kazdy druhy den a vyzera to pomaly ako na smetisku. Ale hlavne triedit. My produkujeme napr. ovela menej odpadu. Kos sa naplni za tyzden, s flasami/plechovkami do zalohu idem raz/dvakrat mesacne
@simca06022011 prečo nie do papiera?
Triedim čo sa dá. Ale tiež sme odpadom zahadzany. Vynášajú malo lebo sme na dedine a platíme o pár eur menej než v meste. Tiež má to prestáva baviť ale ak by som nezriedka potrebujem minimálne 3 TKO nádoby takt mám 1 na TKO, 1 na plasty a 1 na papier. Zvyšok mame vrecia. Koše musíme mat presne farebne rozlíšené inak by nám ich nevyviezli.
@gov ten tvoj komentár resp. vysvetlenie, že prečo netriedis.. mi príde totálne detinsky a nelogicky. Akože zato, že všetkým občanom sa zvyšuje poplatok za odvoz odpadu- tak netreba triediť ? 🤔 Ak si si nevšimol, všetky poplatky sa zdvíhajú a všetky dane atď.. tak akože keď sa zdvihla daň za potraviny tak nebudeš jesť? Keď sa zdvihne cena energií, tak sa dáš odpojiť od elektriny a vody..? Atď.. tak reálne sa pýtam, že či nebudeš tankovať do auta? A budeš chodiť MHD... Keď sa zdvihnú ceny pohonných hmôt...🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
Ja len k tomu že nie je miesto.. moja sestra triedila odpad, aj keď bývala v garsónke s dvoma dcérami.. a ja som tiež triedila, keď som žila v garsónke s muzom - mala 24m ².. to nie je o mieste, je to o Tom či človek chce.. 🤷🏻♀️
@jana_eyre_2 presne, ja len kukam, na co vsetko sa ludia vedia vyhovarat. Ked sme boli na dovolenke, hotel nemal kose s moznostou separovat, tak sme to nosili do kosov cestou na plaz, ale ludom sa leni vyniest odpad pred dom.
@gov do mora sa dostáva práve preto, že odpad sa po celom svete skladuje na skládkach, mnoho z nich nemá ani dostatocne zabezpečené..
aspoň európska únia začala s tým aby sa niečo zmenilo.. to že mnohé iné veľmoci na to kašľu neznamená že máme aj my.. môžeme tu všetci oproti sebe stať a ukazovat na seba, kto čo nerobí a preto kašleme na to aj my, ale nič tým nezmeníme..
tak si to ľudia predstavujú? No henti seru na planétu, budeme aj my.. dobre, tak serme na to nech sa tu utopime v smetiach mozno raz niekto postaví vesmirnu lod ako vo woll-e.. 🤷🏻♀️

@huxy ono zas takto - nemam sice 5 kosov na vsetko, ale ako som pisala vyssie - plastove flase a plechovky davam samostatne a zalohujem, baterky tiez zanesiem do kosa na baterky co mame v potravinach,... ale zvysok proste ide do kosa spolu.
staci mi kazde rano vidiet z okna, ako dojdu 3-4 bezdaci na bicykli, poprehrabuju sa v zltom kosi, v modrom, povyberaju von a nahadzu naspat jak pride,,, tolko k triedeniu