icon

Má triedenie odpadu skutočne zmysel?

6. apr 2025

Ahojte triedim plasty umývam ich zálohové fľaše vraciam ich papier kartón.. Sklo dávam do komunálneho odpadu nakoľko tu nie je poblizku kontajner na sklo. Takisto jedlo netriedim osobitne. Kôš vynášam denne. No pre tie plasty a kartóny mam na balkóne smetisko. Nedá sa toho nijak zredukovať všetko je balené v plaste. Sme v domácnosti 3ja ale plastov ako po 10 tich,, jogurty mäso zelenina šampóny hocičo sa nájde vždy každý obal od keksa cukríkov., ja neviem ma to vôbec zmysel? Viacero ludi mi hovorilo ze oni keď idú po odpad aj tak všetko hodia spolu. Ako to reálne funguje? Kde sa otočím všade plasty. Každý obal od cestoviny od ryze a ze sa toho nazbiera. Navyše poplatky za odpad idú každým rokom hore človek aj straca motiváciu robiť to a ešte za to platiť také peniaze. Ďakujem

mandzula
6. apr 2025

@huxy komunal niekde zbieras a musis ho mat vela, ked neseparujes. Rozdel teda ten priestor, ktory na to vyuzivas, a vloz tam 2-3 sacky.

huxy
6. apr 2025

@mandzula mám 1 smetný kôš pri kuchynskom stole, je pri ňom miesto len na otvorenie mrazáku. Do klasického smetného koša nedás 2 sáčky, aby to aj držalo a vedela si tam separovať. A nemyslím, ze toho odpadu mame nejak vela. Smeti vynášam raz, dva krat do týždňa.

huxy
6. apr 2025

@mandzula mam 25 litrový kôš, tiež presne kvôli ušetreniu miesta
https://dajar.sk/bezovy-odpadkovy-kos-25-l-branq

lucyliu
6. apr 2025

@klotildabazarik ale no, v Ruzinove nemas kam dat sklo? A ked ho das ku kosu, tak kto ho ma akoze odtial odniest?

klotildabazarik
6. apr 2025

@lucyliu tam kde, byvam nemame kos na sklo

44janica44
6. apr 2025

Bývam v byte a triedim poctivo. Myslím ze každý normálne zmýšľajúci človek špeciálne rodič s deťmi by sa mal zamyslieť akú planétu deťom nechá. A triedenie je to najmenej co treba urobiť.
Mam 2 koše v kuchyni: malicky na komunal. Veľký na separ ( u nás plasty kov a tetrapack idú do jedného smetiaka ) papier toho je malo to si dám rovno k dverám a keď idem von vyhodím do koša na papier.
Bio mam na balkóne.

hankab
6. apr 2025

@karolinakr_ba ja tie sacky opakovane vyuzivam na vselico mozne, nikdy sa mi nestalo, ze pridem domov z nakupu, vybalim ovocie/zeleninu/pecivo a hodim sacok do plastov. Neberiem ich ale vzdy, iba ked kupujem kusovky vo vacsom mnozstve - napr. mandarinky, zemiaky. Svojim psom napr.kupujem surove kosti a aby sa mi v mrazaku nepolepili vsetky do seba, balim ich po 2ks do tych sacikov. Alebo ked mam mastny plastovy odpad, aby nebolo od neho uplne vsetko spinave v kosi, supnem ho do sacka.
Skor nerozumiem pouzivaniu tych speci sacikov na pecivo, kde zaklad je papier a spredu je plast, aby bolo vidno co v saciku je. Pri triedeni ho treba rozoberat a triedit zvlast, a to malokto robi. Vacsina ludi to proste supne do komunalu.

lucyliu
6. apr 2025

@klotildabazarik ja tiez nemam pri dome, ale ked nazbieram 3-4 sklenene veci, tak ich idem vyniest. V Ruzinove je vyse 100 nadob na sklo, naschval som pozrela, snad to nemas 10 km k najblizsiemu. Sklo sa da recyklovat znova a znova, je fakt smutne to nerobit.

mirage
6. apr 2025

@barka1 nikdy nepochopim banany v sacku.. ja ani rajciny, jablka nedam do sacku, doma samozrejme umyjem v teplej vode /nemyslim banany 🙂/

akika722
6. apr 2025

Triedim
Aj doma,aj do prace som si kúpila zvlášť na to koše

huxy
6. apr 2025

@mirage banány preto dávam do sáčku, lebo často sú mokré majú špecifický pach a nechcem, aby mi potom všetko od toho bolo cítiť. Ano, cítiť to, aj na ruke zvyknem cítiť. Paradajky väčšinou kupujem tie balené cherry alebo strapcové. Jablká kupujem minimálne, lebo kupenské nemám veľmi rada. Ale si predsav, že niekto kupuje napr.kilo jabĺk, kilo mandariniek. Neviem si predstaviť nabrať a odvážiť bez sáčku.

hopatko
6. apr 2025

@huxy vies, po tych tvojich xy komentaroch si ucebnicova ukazka toho, ako sa hladaju dovody a nie sposoby, skoda casu ti aj nieco vysvetlovat.

gov
Odpoveď bola odstránená
tetapetra
6. apr 2025

Papier, bio odpad a plastové obaly. Inak nie, načo? Všetko sa spáli. Alebo hodí na skládku.

zuzuliennka1
6. apr 2025

byvam v byte, takze samostatne kose na vsetko - nehrozi, mam 60l smetiak a ide tam vsetko. akurat plastove flase z mineralok alebo dzusu, alebo plechovky - odkladam a potom idem do potravin to tam zalohovat

gov
Odpoveď bola odstránená
huxy
6. apr 2025

@hopatko ja nehľadam žiadne dôvody, nepotrebujem ich. Lenže keď mi niekto píše, ako to spraviť, keď reálne sa to nedá 🤷🏼‍♀️

V byte 53 m2, v kuchyni každé miesto realne využité. Do detskej odpad a ani do obývacko-spálne nebudem dávať

maryetta
6. apr 2025

Ja sa pri tejto diskusii aj cudujem ze vobec je... fakt niekto neseparuje aspon zaklad? Sklo? Plasty? Kov. Papier. Komunal?
Ja to uz par rokov beriem za automaticke. Aj deti už od školky chodia upratovat a ucia sa separovat...

simca06022011
6. apr 2025

Triedim, prečo máš na balkóne smetisko? Mam pod drezom troj kôš a triedim komunal, plast a papier. Vyhodím keď je plný. Keby som.bola v byte dám si teda niečo.pdoobne na balkón alebo niekde a cestou von (v byte min 2x do dňa sme chodilo von) vynesiem. Pripadnr na plast velke zlte vrece (neviem kolko.plastu vyprodukujete). Kartóny krabice absolútne nezbieram.
Ja napr.sklo tiež neriešim, ani kovy, nemáme tu na to kos, najbližší je 1,5km. Čiže pokým neupratujem a nevytriedim zrazu za tašku skla, neriešim.
Inak u nás najviac odpadu vzniká.ked príde nákup, čiže ja všetko hneď upracem, vybalim z obalov všetko.co sa dá a.smeti hneď vyhodím z toho (ale nákup sa u nás rieši max raz za tyzden). Keď príde zásielka, tiež to.vybalim, poskladali na plocho a hodím k dverám a vyhodí sa to hned
Plastový odpad neumyvam pokým nejde o tie obaly z mäsa, to opláchneme, tu podlozku vyhadzujem.

simca06022011
6. apr 2025

V dnešnej dobe kuchýň a možnosti povedať z e v byte nie je kam dat.kos na triedený odpad je smiešne 😂

zuzuliennka1
6. apr 2025

@simca06022011 no u mna napr. nie je. Mame maly 2izbak, v kuchyni vyuzity kazdy centimeter, kupili sme dokonca mensi jedalensky stol, aby mi vosiel velky smetiak. Pod umyvadlom smetne kose nemam, mam tam tablety do mycky, velke hrnce, zapekaciu misu,.. proste ulozne priestory, kuchyna je fakt malinka. Nie kazdy byva v modernom 5izbaku

huxy
6. apr 2025

@simca06022011 v dnešnej dobe malých bytov a kuchýň ti to môže byť smiesne. Ja som vďačná za to, že mám kde dať veci potrebné do kuchyne a hlavne, ze mám kde bývať

huxy
6. apr 2025

@zuzuliennka1 mne ani veľký smetiak do kuchyne nevosiel, inak by som ani mrazák neotvorila 🤷🏼‍♀️

mirage
6. apr 2025

U nas stoji jeden smetny kos - jeho vyvoz 5 eur. Ide donho minimum. Triedime vsetko, aj caj ked si varim, ten obal dam do papiera, aj vreckovku od soplov, ci obal z cukrika ide do plastov. . Ale zas mam v spajzi dve velke nadoby - jedna papier a druha plasty, a mam sliepky, cize dnes, ked som osupala zemiaky, supy som uvarila sliepkam, zvysky masa sli psovi, ale ako pisem, byvam v doma, mam moznosti, keby sme v malom byte, bolo by to komplikovanejsie.
Inak toto je doba obalova - len jeden grecky salat - kolko odpadu - z ladoveho salatu, rajčin, oliv, feta syru, uhorky je pekna kopka plastoveho odpadu..

zuzuliennka1
6. apr 2025

@huxy my sme si kuchynu s muzom vyskladali doslova ako tetris, vsetko vyuzite, kazdy centimeter, ulozne priestory proste musia byt. Zvazovala som kose pod umyvadlo, ale na ukor miesta na kuchynsku drogeriu: saponat, tablety do umyvacky, tablety na kavovar, alobal/papier na pecenie,... pod umyvadlom mam ulozny priestor, okrem drogerie aj zapekaciu misu (jenske sklo), kuch. utierky, uteraky,.. a velky smetiak, raz tyzdenne vyhadzujem, sme cely den v praci, dieta v skole a sme len traja, takze ani odpadu vela nie je. Nemam dom, spajzu,.. keby som na to mala priestor - tak ano. Ale nemam

adri266
6. apr 2025

@jana_eyre_2 V piatok sme akurat v skole citali clanok o mikroplastoch. Vraj kazdy z nas ma v mozgu mikroplasty vo velkosti plastovej lyzicky. 😵
co som vsak predtym nevedela je, ze mikroplasty sa napr z flisoveho oblecenia dostavaju do vody pocas prania 😒

A autorke, ano, triedime, sme v byte, ale mame tasku na plasty, papier, vratne flase a malu nadobu na kompost. Tieto vynasame podla potreby. Sklo, baterky, olej takisto triedime, to priebezne odnasame. Triedim aj hlinikovy odpad, to nosim do skoly.

V obchode pouzivame platene tasky na pecivo aj ovocie.

Normalny kos tym padom staci vyniest raz za tyzden a sme traja.

huxy
6. apr 2025

@zuzuliennka1 ja to úplne chápem, lebo to mám rovnako, každý cm využitý, ešte aj smetný kôš na presno, pri väčšom by som neotvorila ten spomínaný mrazák.
A pod drezom mám tiež prostriedky na riadenie, saponát, nové hubky, kuch.váhu, tácky,...proste také veci, čo by som inak nemala kam dať.

simca06022011
6. apr 2025

@huxy tak maju/mate zle spravenú kuchyňuv tych bytoch. Pre mňa je to výhovorka. Aj v malej kuchyni v byte som mala riadny kos. A zabudovaný. Ale.ked myslíš, ze inak to nejde, tak nejde, to už je na vas 😊 a hlavne nejde ani tak o ten kos. Ale uvedomiť si, že ten odpad netreba doma zbierať xdni. Však 2x denne vychádza určite ni3kto.z domu a vezme to. Teraz som v dome ale aj tak nezbieram v špajza vrecia odpadu. Však zdvihnem sa alebo pošlem dieťa s košom a vysype sa hneď. Alebo si hodím ku dverám krabice a vezmem to hneď. Ak nemám miesto tak duplom. Ja napr neverím, že niekto netriedi odpad, zbiera smeti doma aj týždeň a nesmrdi mu ten kos. Čiže aj tak s tým treba chodiť častejšie.
@mirage vreckovka od soplov ide do komunalu a vrecka od čaju ak nie sú plastové do kompostu alebo komunalu. Čiže tam nenatriedis nič.

anos18
6. apr 2025

@gov mesta zvyšujú poplatky za odpad preto, lebo sami platia viac za skladkovanie. Viac sa platí za netriedeny odpad ako za triedený. Takže vďaka tomu,že sa malo a zle separuje, platíme viac.

huxy
6. apr 2025

@simca06022011 kuchyňu mám akú mám. Nemám peniaze nazvyš, aby som si ju kvôli "separovaniu" menila. Bola som vďačna, že kuchyňu mám peknú a v dobrom stave a naozaj nemusím nikomu odôvodňovať prečo je to tak. Nie každý môže mať novú kuchyňu na mieru atď.
A nie, nie každý vychádza z bytu aspoň 2x za deň. Robím na smeny a niekedy som rada, keď nikam nemusím.