icon

Má triedenie odpadu skutočne zmysel?

6. apr 2025

Ahojte triedim plasty umývam ich zálohové fľaše vraciam ich papier kartón.. Sklo dávam do komunálneho odpadu nakoľko tu nie je poblizku kontajner na sklo. Takisto jedlo netriedim osobitne. Kôš vynášam denne. No pre tie plasty a kartóny mam na balkóne smetisko. Nedá sa toho nijak zredukovať všetko je balené v plaste. Sme v domácnosti 3ja ale plastov ako po 10 tich,, jogurty mäso zelenina šampóny hocičo sa nájde vždy každý obal od keksa cukríkov., ja neviem ma to vôbec zmysel? Viacero ludi mi hovorilo ze oni keď idú po odpad aj tak všetko hodia spolu. Ako to reálne funguje? Kde sa otočím všade plasty. Každý obal od cestoviny od ryze a ze sa toho nazbiera. Navyše poplatky za odpad idú každým rokom hore človek aj straca motiváciu robiť to a ešte za to platiť také peniaze. Ďakujem

margotka17
7. apr 2025

Áno, triedime. Práve sme do zajtrajšieho zberu elektro dali vysávač, šľahač, video. Zároveň triedime aj ostatné veci. Neberiem v obchode sáčky, do ktorých vkladám nákup. Ak zabudnem tašku, v oddelení ovocia a zeleniny si vezmem krabicu, do ktorej všetko natlačíme a môj muž už tiež tak robí, ak zabudne tašku. Máme pivnicu, kde to dávame do pripravených vriec na odpad. Čo sa dá zúžitkovať z domácností šupky, škrupiny z vajec..., všetko skončí v komposte. U nás na dedine je dostatočný zber, v prípade potreby môžem odniesť u nás na zberný dvor odpad.

sidicek
7. apr 2025

Ono jedna vec je triedenie, ale druhá celkovo produkcia odpadu ,aspoň tým triedením si človek uvedomí koľko plastov nakupuje zbytočne a možno niečo zmení.

hiro
8. apr 2025

@margotka17 "video"? Bolo pokazene? Teraz som rozmyslal ze by som si zaobstaral este jedno pekne, ak by sa mi to co mam pokazilo ale pri tych cenach co sa predavaju som na to kaslal. Videa idu na aukro tak od 30 po 100€ za kus podla toho kolko funkcii maju...

margotka17
8. apr 2025

@hiro nebolo pokazené, ale už ho nikto nepoužíval doma. No škoda, že som ho neposuvla ďalej, ale dala do zberu. Jedno bolo Philips šedé a druhé čierne ani neviem značku.

hiro
8. apr 2025

@margotka17 Normalne chapem ze sa tolko ludi venuje zberu elektroniky, tipujem ze bez problemov z toho maju zo 2000 ci viac € mesacne. A to im staci naist jednu dve veci na predaj denne. A ti co vypratavaju stare domy tak z jedneho mozu predat spolu hodnotnejsie veci za 5000€ ako nic...

margotka17
8. apr 2025

@hiro no vidíš, ja som tam dala aj šľahač, lebo mám nový, ten starý slabo ťahal a zavádzal mi v špajze a vysávač tiež slabo ťahal. Potrebujem nový, len už chcem tyčový a zatiaľ som si nevybrala 😏.

bielasovicka
8. apr 2025

Ja netriedim. Jedine také ze kartóny, krabice, fľaše sklenené. To dave zvlášť do kontajnera nato určené. V paneláku nemám ani miesto na 3 smetné koše.

synne
8. apr 2025

Mám 1,5 izbový byt, ale keď sa chce, tak sa dá. V koši mám 2 separátne sáčky na bio a na komunál. Papier pod stolom. Plasty a sklo dávam spolu a manuálne vytriedim pri kontajneroch. Prípadne sklo vezmem hneď keďže je ho málo. Fľašu na olej mám vedľa sporáka. Lieky v lekárničke, raz za čas ju prezriem a odnesiem do lekárne. Elektro a baterky strčím do kabelky a nosím so sebou až kým neodovzdám. Tým, že odpad vytriedim na komunál mi stačí 1 mikroténové vrecko na týždeň.

petus998
8. apr 2025

@simsalabim ja toto presne iste

julish
8. apr 2025

@bielasovicka toto je strasne slaba vyhovorka. Snad nemas deti, hanbili by sa

bielasovicka
8. apr 2025

@julish moje deti už so mnou nebývajú. Bývajú v rodinných domoch a odpad triedia. Neviem prečo by sa mali hanbiť, oni sa nestarajú do mojich veci ci ja triedim alebo netriedim odpad.

cukroska
9. apr 2025

Triedime poctivo, okrem bio odpadu .

maranco
9. apr 2025

Obec každý rok zverejní Úroveň triedenia komunálnych odpadov za predošlý rok.
Podľa nariadenia vlády 330/2018 je stanovený poplatok za uloženie komunálneho odpadu podľa toho ako v danej obci triedili odpad.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

Obec kde polovicu odpadu vytriedili platí 15€ za tonu komunálneho odpadu.
Obec kde vytriedili menej ako 20% platí dvojnásobný poplatok 30€ za tonu komunálneho odpadu. Preto sa nedajú obce porovnávať s cenou len podľa počtu obyvateľov ale treba pozerať aj podľa triedenia.

anos18
9. apr 2025

@maranco toto nech si prečíta @gov a jemu podobní

maranco
9. apr 2025

@anos18 ešte je jedna zmena aspoň u nás tak bola, aby boli poslanci chrumkavý tak nezvyšovali poplatok za smeti, aj keď stúpali náklady ale smeti dotovali z iných daní, presúvali peniaze z iných položiek

kontrola im to zatrhla, že smeti môžu platiť len z peňazí vyzbieraných za smeti, tak potom museli o dosť zvýšiť poplatok za smeti aby to vedeli všetko zaplatiť

princezna_bosorka
9. apr 2025

netriedi len debil. Mas deti? a ak ano, chces aby tvoje deti prezili svoj zivot v normalnom svete alebo na smetisku.

Mam dve male deti, malu kuchynu a v nej 4 smetne kose. Triedime papier, plast, kompost a sklo (okrem toho mame kos na komunal). Pouzity olej zlievam do flase a tiez vynasam separe. Sklo nehadzem do kosa, odkladam na policku a raz za cas odnesiem. Ked sa chce, tak sa da.

mariska1989
9. apr 2025

Áno triediť ale nie na 100% nakoľko sme na dome a je kotol takže niečo menšie zhorí sem tam aj tam . No co som videla tak mňa skoro urvalo dali zber plastov a kovu tak ha tri vrecia jedno teda bolo plechovky z konzervy a dve boli teda plast no ja keď som to videla ako to vysypali do jedného auta no skoro som oslepla tak ja to triedim a oni to zmiešajtu

maranco
9. apr 2025

Takto dopadne krajina kde neriešia triedenie odpadu.

maranco
9. apr 2025

@mariska1989 my máme žltý kontajner, je spoločný na plasty aj kovy, potom to triedia na triediacej linke

17alexis
9. apr 2025

V dnesnej dobe netriedi odpad iba somar. U nas sa napriklad komunal vazi a podla toho platime smeti. Takze tych "somarov" motivuju aspon peniaze a ti normalni triedia tak ci tak. 😉 Neovplyvnim, kde ten triedeny odpad skonci, ale ovplyvnim to, ci ho vytriedim alebo nie.

mariska1989
9. apr 2025

@maranco u nás nie proste každý týždeň niečo iné len raz za čas dajú takto a normal to nedáva zmysel no

zoja6913
9. apr 2025

Triedi uz moj 5r syn, triedime uz zopar dobrych rokov, mame aj komposter, triedim aj na dovolenkach tiez

A vedeli ste ze cim menej ton komunalu ma dana dedina/mesto tym ma NiZSI poplatok od skladky??? Samozrejme ci to premietne starosta alebo primator do cien to uz treba s nimi riesit ale cim mensi poplatok od skladky tym by mali byt nizsie za odpad

Preto treba triedit, mat menej komunalu a zaujimat sa ci vam neopravnene nedviha starosta poplatky

cina1
9. apr 2025

@mariska1989 u nas sa zbieraju plasty a kovy spolu (jedno vrece/alebo jeden kontajner)

mariska1989
9. apr 2025

@cina1 a vystupujú to do jedného auta ? Ze sa zmiesa potom ten odpad ?

anos18
9. apr 2025

@mariska1989 veď potom sa kovy vytriedia od plastov

aandrea9
9. apr 2025

Triedime plasty okrem obalov od jogurtu a mäsa, to sa mi nechce umývať. Papier triedime. Balkón nemáme takže sa o to potkyname v špajzi. Sme mesto + - 20 tis.obyvatelov. minulý rok poplatok 35 eur osoba, tento rok 70 eur osoba. Myslím, ze na nejake triedenie sa väčšina ľudí za týchto okolností vykašle. To navýšenie je brutálne. My asi nie, sme iba dvaja takze toho odpadu až tak veľa nie je.

17alexis
9. apr 2025

@aandrea9 od jogurtov, aspon u nas, umyvat netreba. Ja len oplachnem a zahadzujem do plastov. Z masa sa dava do komunalu, pokial viem.

aandrea9
9. apr 2025

@17alexis no my plast zbierame, nechodím s každým obalom zvlášť denne. To by za dva dni smrdelo v špajzi už.

anos18
9. apr 2025

@aandrea9 ja si dám po použití plastový kelimok do dresu a ako si umývam ruky alebo nejaký riad, voda do neho nateká, tak sa to samé vymyje, potom vykotim, nechám odtiecť a dám do plastu.

cina1
9. apr 2025

@mariska1989 ved uz sa to zbiera spolu, v domacnosti cize v ramci vreca/kontajnera sa zbieraju platy a kovy spolu