icon

Má žena s kočíkom prednosť na pošte?

26. jún 2024

Maminky neviete ako to funguje na pošte? Jedna pošta na celom sídlisku, prišla som a 49 ľudí predo mnou. V kociku 2 mesačne babatko. Čakať? Alebo ísť k okienku a prednostne sa to vybavuje? Dakujem

tomasisa
27. jún 2024

@ela90041 miracle to mozno dopne ked bude uz len digitalne euro, ked nebude elektirna,resp. vypadky...ked cokolvek ,,moderne a pokrokove,, bude hacknute...
a o clovecine ani nepisem....mozno je miracla vyznavackou automatizacie na tolko ze sa necha obsluzit robotom v kaviarni, ja teda nie..

3petka
27. jún 2024

Na pošte žiadna prednosť nie je. Už aj u doktorora pomaly musíš čakať 3 hodiny s malým dieťaťom aby si sa k nemu dostala.

ela90041
27. jún 2024

Vobec nevidim dovod preco by mala mat zena s malym dietatom prednost na poste. Ved ta je na materskej/rodicovskej dovolenke, tak je panom svojho casu a moze si predsa vybrat hodinu, kedy nie je spicka na poste. Pracujuca zena predsa tolko volby nema, ked musi ist do prace, cize ona tu rannu a poobednu spicku na poste nevie obist. Takisto ako u doktora, velmi boli kritizovane poplatky za objednanie na presny cas a teraz iba zneme, co sme zasiali, mnohi doktori to radsej vzdali a neobjednavaju, tak cakaju vsetci. A aj u doktora plati ze zena na materskej ma vacsi manevrovaci priestor, kedy do tej ambulancie pojde, ako zena, ktora okrem toho doktora musi stihnut aj pracovne povinnosti a ma neustale pred seba pustat uplakane deti, ved aj tato zena mala tie deti raz male, vzdy bude niekto, kto ma male deti. Z mojich skusenosti sa u doktora najviac vzdy ponahlaju ludia, ktori maju toho casu najviac.

maranco
27. jún 2024

@tomasisa * nebudem sa hadat lebo nastudovane to nemam,ale ked som si minuly rok hladala banku ktora poskytovala bezplatny ucet BEZ PODMIENOK tak taka neexistuje..vzdy nejaka podmienka bola...ale ano nazyva sa to bezplatne alebo zadarmo *

Ten bezplatný základný bankový produkt pre ľudí s nízkym príjmom do 825€ zo zákona musí poskytovať každá banka, len ti to sama od seba neponúkne, musíš si to pýtať.
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

Naozaj bezplatná banka bez podmienok je jedine FIO.
Tam máš bezplatne účet k nemu plastovú kartu, výbery z ľubovolného bankomatu, vklady/výbery hotovosti na pobočke, okamžité platby.
Jediná podmienka na bezplatný výber na pobočke (bez karty) je vybrať aspoň 50€.

Iné banky majú síce bezplatne účet bez podmienok (365, mBank) ale za plastovú kartu chcú poplatok, alebo za výbery s cudzích bankomatov, alebo za vklady/výbery na pobočke.

lenkakravcova
27. jún 2024

@tomasisa nebudú. Lebo banky majú zisk z platby kartou. Vždy sa nájde taká čo dá účet zadarmo.

mircalla
27. jún 2024

@tomasisa Ok, nemas IB, nepouzivas pokladne...aspon, ze vies pouzivat smart phone

tomasisa
27. jún 2024

@maranco nemam nizky prijem...neviem co Ta vedie k tomu si to mysliet
som ochotna platit aj za uhradu ,pohyby penazi priamo na pobocke ,hoc som nasla banku kde sa to nespoplatnuje,nemam problem peniaze vyberat z bankomatu, ak by vsak neboli tak by som si ich vyberala v banke
ak by som nemala smartphone svet sa nezruti, ak by to nevyzadovalo moje zamestnanie tak by som uz nemala ani ten
@lenkakravcova je to tvoj nazor ,mas vestecku gulu? ci? a zda sa Ti spravne ze banky maju zisk z platieb kartou?

lenkakravcova
27. jún 2024

@tomasisa nie nemám. Ale je to prirodzené. Vysoká konkurencia. Vždy sa nájdu také, ktoré ten produkt dajú zdarma.
A áno, je to tak správne. Z čoho iného by mali hradiť internetbanking, služby výberu, vkladu a iné - ak toto poskytujú zdarma? Kto by platil servery?
Všetko niečo stojí. Nič nie je zadarmo.
Na pošte to platí štát (čiže my všetci z peňazí). Pri platbách na účtoch sa to platí z transakcií.

tomasisa
27. jún 2024

@lenkakravcova a preco to maju hradit podnikatelia, ktory prijmaju tie platby, preco je spravne ze len oni? preco nie tretiny, cast banka,cast platiaci klient a cast ten kto platbu prijma?co je konkretne spravne na tom ze len jeden zucastneny subjekt z toho trojuholnika znasa naklady?
banky vo velkom robia reklamy ako je prefis platit kartou, ale realne neznasaju naklady,ani ten co plati kartou/tel. ci hodinkami,prstenom/len ten co poskytne tovar ci sluzbu....ci sa mylim ze to tak je?

mircalla
27. jún 2024

@tomasisa Vsak nech sa paci Fio je super, teraz je prave skandal, ze im x dni nic nefungovalo lebo utok hackerov a vela ludi prislo o peniaze.
Nikdy by som si do takej banky nedala peniaze, aby som usetrila 6 euro mesacne, takze podla mna je to jednak setrnost, ktora je uplne kontraproduktivna a jednak problem s pouzivanim technologii, ci uz to je daky strach alebo nesikovnost. U vacsine ludi je to rovnaky dovod - vsugeruju si, ze to nezvladnu, tak si vymyslia x vyhovoriek

tomasisa
27. jún 2024

@mircalla alebo to jednoducho nechcu,hoc cele dni pracuju s technologiami...a co ma s tym FIO ze s poplatkom ci bez...nejak mi to nedava zmysle ta tvoja vsuvka..ja robim v tiez s technologiami a denne sa stretavame s pokusmy ci dokonanymi ci nedokonanymi od hackerov....a firma kde pracujem zakupila najnovsie programy a technologie a vsetko trva dlhsie, nic nefunguje atd...nie vsetko nove je dobre....
virtualna realita je fajn, ja mam radsej realnych ludi a realne peniaze...ale to je uz daleko mimo temu tak aby sme nehatili diskusiu o prednosti na poste s kocikom...ale kludne do ss ak este potrebujes nieco podotknut,vypichnut,dodat...👍

lenkakravcova
27. jún 2024

@tomasisa platí sa to z ceny produktu. Podnikateľ s tým počíta. Čiže koniec koncov náklady znáša ten, kto tu službu používa - kupujúci.

Ako vidím, tak sa tomu nerozumieš. Zaloz si banku, plat ľudí, vývoj IT, plať servery a dávaj všetko zadarmo. Kľudne tvoje služby ako eshop využijem. Takú ponuku som ešte nemala. Budem rada.

maranco
27. jún 2024

@mircalla * Vsak nech sa paci Fio je super, teraz je prave skandal, ze im x dni nic nefungovalo lebo utok hackerov a vela ludi prislo o peniaze. *

Kde si sa to dočítala že veľa ľudí prišlo o peniaze?
Boli asi 2 dni útoky hackerov že niekedy nešiel IB, trebalo skúšať o pár minút alebo mobilná aplikácia išla pomaly, internet a servre boli preťažené. Aj tú info mali na web stránke aj na FB, nič netutlali.
Hackeri útočia na infraštruktúru aby boli služby nedostupné.

17-18.5. od piatku obeda do soboty nefungovala Tatrabanka ani ich web ani aplikácia, tiež boli pod útokom hackerov. Počas výpadku na FB nedali článok tutlali to, len neskôr začali odpisovať na komentáre že majú výpadok.

maranco
27. jún 2024

@mircalla mohli sa stať obeťou podvodu, toto som nahlasoval FIO banke pred mesiacom, pozri si dôkladne URL adresu, ak sa prihlásiš do banky na takejto stránke tak prídeš o peniaze.
To je link z podvodnej SMS, že balík sa nedá doručiť lebo chýba niečo doplniť

tomasisa
27. jún 2024

@lenkakravcova nepodsuvaj...nezvelicuj...
este budeme banky lutovat...sucitim s nimi...vyssie som pisala ze by bolo asi spravodlivejsie ak by tie naklady boli na 3 rozdelene...ale gratulujem ze ty tomu rozumies....
a nie neplati sa z ceny produktu...o tom ma nepresvedcis...pretoze cena nie je rozdielna pri platbe kartou vs hotovostou takze ?

lenkakravcova
27. jún 2024

@tomasisa neľutujem banky. To zveličuješ ty.

Áno, platí sa to z ceny produktu. Tak si aj ja nastavujem ceny na svojom eshope. Rátam s tým v nákladoch kým používam platobnú bránu //ja ju aktuálne nepoužívam, iba platby prevodom, ktoré sú zdarma//
Pri platbe na dobierku je príplatok za dobierku. To snáď vieš.

tomasisa
27. jún 2024

@lenkakravcova trochu empatie by ti neuskodilo... v restike je to ako? pouc ma..ti ktori platia hotovostou maju nizsiu cenu ako ti co platia kartou? ci? ako sa to tam zapocita do predajnej ceny ci nakladov?jozko mrkvicka zaplati za rezen 4,10 a ten z jaskyne fero skalny zaplati 4 eura? ci ako sa to tam premieta do ceny produktu?v potravinach, v obuve, v kadernictve, u taxikara....?

veronika150999
27. jún 2024

Staci si online pozriet kolko tam je ludi ( ak to dana posta umoznuje) a online si zarezervovat poradove cislo.

maranco
27. jún 2024

@tomasisa máš to rovnako ako s bločkom a bez bločku
ak s bločkom tak 20% musí podnikateľ poslať štátu
ak bez bločku tak mu tých 20% ostane naviac zisk, alebo ti môže dať zľavu

pri bločku aspoň tú sumu poplatku pre štát riadne vidíš, pri platbe kartou to kartové spoločnosti zakazujú uvádzať a cena musí byť rovnaká ako pri platbe hotovosti, nesmie byť navýšená o ich poplatok
ak by dovolili skutočné náklady za platbu kartou mať riadne zobrazené a aj vyberať, vtedy by to bolo spravodlivé

ešte príklad aby si pochopila predáš tovar za 100€ z toho máš všetky náklady 96€ ostane ti 4€ čistý zisk
zákazník platí kartou, tak poplatok nie je s tvojich zarobených 4€ ale z celej sumy platby 100€ ak je poplatok 1% tak banke ide 1€, tvoj zisk je potom 3€.
Tak odrazu ti zo zisku chýba 25%, lebo zákazník platil kartou.

libusak
27. jún 2024

Normalne si pockas v rade. Dieta v kociku nie je argument.

lenkakravcova
27. jún 2024

@tomasisa poučím ťa teda. Mám s tebou empatiu.
V reštike je to tak, že buď zaplatíš kartou a v Tom je zahrnutý i náklad na prevod. Alebo zaplatíš hotovosťou a v tom je zahrnutý náklad na vklad do banky.
To isté platí vo všetkých ostatných obchodoch. Vieš, keď ideš vložiť do banky hotovosť 1000€ tak ani to nie je zadarmo. 😀
V každom účtovníctve sa ráta s poplatkami za prevody alebo za vkladanie peňazí na účty. Nepoznám reštauráciu, ktorá by mala doma po mesiaci 10.000€ v ponožke. 🙂

minenkak
27. jún 2024

Inak mňa by zaujímalo, prečo by si niekto myslel,že má prednosť niekde , preto že má v decko v kociku

tomasisa
27. jún 2024

@lenkakravcova nemyslela som empatiu voci mne ale voci inym co nepodnikaju v online priestore....ano poznam pravadzky kde sa tie peniaze do banky nedostanu, lebo vykryju ine naklady spojene s pravadzkou...ale za to ak ich nie je dostatok tak ano musia ist do bvanky a vytiahnut za poplatok....takze ? ty mas jeden eshop a myslis ze tak funguju vsetci?

tomasisa
27. jún 2024

@maranco ved ano....podnikatel doplaca pri 100 zakaznikoch po 1 eure je to 100 eur, mne to nevysvetluj...presne pre toto som za rozdelenie na plecia bank, klienta a podnikatela, nie ze banka bude mat od rana do vecera reklamu ako je fakn platit kartou, ale ak tak klient ucini starata pripada len na plece podnikatelovi

kristiii
27. jún 2024

@lenkakravcova a ktorý podnikateľ dnes vkladá hotovosť v banke za poplatok, keď existujú vkladomaty?

lenkakravcova
27. jún 2024

@kristiii ku tomu vkladomatu sa ako dopraví? Zadarmo? Sú v každom malom meste?

Vždy sú tam nejaké náklady, či už spojené s hotovosťou alebo s prevodmi. Najlacnejší je internetbanking. Ale tam treba zase čakať 1 deň na pripis. Všetko má svoje výhody aj nevýhody.

maranco
27. jún 2024

@lenkakravcova od 10/2025 budú musieť všetky banky poskytovať posielanie okamžitých platieb do 10 sekúnd, momentálne to poskytuje cca 70% SK trhu (SLSP, VÚB, TB, FIO)

kristiii
27. jún 2024

@lenkakravcova keď nevyšiel argument s poplatkami za vklad, už tu máme dopravu 😆 Proste už vymýšľaš somariny.

lenkakravcova
27. jún 2024

@maranco V rámci 2 odlišných bánk?