Má zmysel ostať na Slovensku?
Ja viem ze toto je uz xta diskusia o politike, avsak mozno ide o trosku specifickejsi problem ako otazka koho volit.
Totiz cim viac sledujem predbezne ankety a vidim tie mozne vysledky, tak ma zacina popadat velmi neprijemny pocit - nie zrovna panika, to este nie, ale od spokojnosti to ma daleko. Taktiez aj rozumiem ze kazdy ma iny nazor a nikomu ho neberiem. Len sa mozno chcem takto vyrozpravat a poradit, CI je to, ako tieto veci beriem opodstatnene, alebo prehanam.
S priatelom sme obaja cca rok po vysokej skole, zarabame celkom dobre, byvame v BA v prenajme, deti nemame ani ich nejako neplanujeme. Cim viac ale sledujeme situaciu tu na SK, tym castejsie sa bavime o tom, ci ma zmysel tu ostavat, kedze je velmi pravdepodobne ze to tu pojde dole vodou ked sa k moci dostanu isti ludia, resp skupiny ludi.
Okrem fulltime prace mam aj dalsi prijem, nemale peniaze kazdy mesiac odvadzame na daniach, ale na kvalite zivota a sluzieb sa to nijako neodzrkadluje. Mentalita ludi mimo akejsi bubliny v ktorej sa pohybujeme je s prepacenim strasna, to je cisto moj subjektivny nazor, neodsudzujem ich, mozno to nie je uplne ich vina. Kazdopadne je utek dobre riesenie? Slovensko mame radi, mame tu rodiny, priatelov... vieme, ze ak si vsetci podobneho zmyslania povedia, ze to tu nema vyznam, tak to bude este horsie. Na druhej strane, mame predsa len jeden zivot, oplati sa takto "obetovat"? A len dufat v nejaku zmenu, ktora mozno ani nepride? Jazyk by nebol problem, praca tiez nie. Len si uvedomujem, ze v zahranici budeme stale len cudzinci, ze toto je taky ten domov, ktoreho stav by nas mal zaujimat a odchod znamena, ze sme to s nim proste vzdali.
Ako to vidite vy? Riesite alebo ste riesili nieco podobne? Vdaka
@stanulienkat ja ani neviem, za sa nasiel niekto taky. 🙄
Ale to mi pripomenulo jeden totalitny vtip. Janca mali prijat do KSC, tak mal pohovor pred komisiou. Predseda sa ho pyta:
- Janči, čo by si robil, keby sme otvorili hranice na západ?
- Ta vydrapal by še na najvyšši strom.
- Prečo, Janči?
- Ta žeby me tote co budu ucekat nezdupali.
- Dobre Janči, dobre, Neutiekol by si. A čo by si robil, keby sme otvorili hranice na východ?
- Ta tyž by som še vydrapal na vysoky strom.
- A prečo Janči?
- Ta že by som dobre vidzel toho šaleneho co by tam ucekal
@viestta tento vtip je stále aktuálny 😂
@janickacrazy ano, nestratil na svojej podstate vobec nic. Ten raj na zemi ani teraz nebude az taky ako sa niektori snazia tvrdit. Keby bol, uz davno zmenili adresu z Riazanskej v Bratislave na Bratislavsku v Riazani
Ono v podstate sa tu práveže oplatí zostať 😂 za chvílu to tu bude banánistan, už stačí mať len prašule a všetko si zaplatíš, podplatíš, zoženieš... čiže ak zarábate dobre tak sa tu práveže skôr oplatí zostať. Odišla by som jedine v prípade, že by som na slovensku zarábala takú klasickú tisícku čož nie je žiadna hitparáda, tým nikoho neuplatíš 😎
Milujem tých, čo sa hrajú na martýrov a ostávajú, lebo čo keby všetci odišli…. 🤦♀️
Po prvé - všetci nikdy neodídu a
po druhé nie ste takí dôležití a nenahraditeľní, že bez vás to na Slovensku padne.
Všetkym je určite jasné, že toto sú len reči ľudí, ktorí nechcú nič riskovať a boja sa vyjsť z komfortnej zóny, takto to zaobalia do kecov a ešte ich hej Slováci potľapkajú po pleci, že akí hrdinovia 🙄
Zbalila som to pred 20. rokmi, koli politickej situácii, keby som čakala, že ako sa to zlepší, tak sa nedožijem. Žijeme len raz, treba myslieť na seba a svojich potomkov.
Vies co, my mame tiez taku nasu bublinu, mimo nej mi to tiez pripada ako z hororu. Keby nemame deti, tiez by sme to asi skusili niekde inde.
@barborachors kks tato migrantska zastupna tema 😀😀 autorku netrapia migranti a mensiny, ale presne taky dementi ako ty, pre ktorych je to problem cislo 1 🙄
my sme žili vyše 11 rokov v zahraničí. Chlap sa chcel vrátiť, ja som sa nechcela a veru som si aj poplakala. Teraz žijeme na SR 7 mesiacov, v teplých krajoch 5 mesiacov. Je len otázkou času kedy zdvihneme kotvy a odídem definitívne NATRVALO. A nie, nie je to o peniazoch 😉 Byť vami, každopádne vycestujem, skúsim, rozhodnete sa, nemáte čo stratiť, len získať. Ja neľutujem jeden jediný deň za hranicami.
Hlasujem za odchod do zahranicia 😅
presne tak, máš dobrý obraz o tom čo chceš. Kvalita života, inštitúcií, vzdelanosti národa, ponúkaných možností....Stačí prísť na Moravu a vieme o čo kráča však? Všade sa nájde niečo. Jamajské ghettá, poľské, rumunské, aj slovenské...
Dosť často tu ženy píšu, že sa cítia ako prisťahovalci, ako ostblok občan druhej kategórie. Ja ti neviem, nikdy som ten pocit nemala, ja som všade doma. Chodím domácim na svadbu, krstiny, pohreb, firemný vianočný večierok. Nikdy som sa necítila ako prisťahovaná chudera. Áno, stretla som aj slovákov, poliakov, maďarov, kt. si priniesli zvyklosti zo svojich valalov, tak s tými sa v práci ani dvere nerozprávali. Pochopiteľné, však? Naopak, pracovala som s kolegyňou z Maroka, Talianska, kolega z Bagdadu, Rumunska, Iraku, Iránu, Číny =radosť chodiť do práce. Mnohé tu píšu o zdravotnej starostlivosti a cenách výkonov. Okolo roku 2001 som zaplatila za zubné ošetrenie v Nemecku 170 eur. A? Ak niekde zarobím 3x viac a viac ako v SR, tak je logické, že tam nebudú ceny ako za komunistického režimu. Mnohé nadávajú na zdravotníctvo vo Veľkej Británii. Ja som tam bola 3x operovaná. Bez známosti, poplatku, úplatku (na Slovensku asi štandard). Doktor na Slovensku mi (po návrate) pri vyšetrení povedal, že to mám krásne urobené. Je to len a len o danom jedincovi ako sa integruje medzi domácimi, koľko a ako je ochotný pracovať na sebe, vedieť jazyk krajiny, akceptovať kultúru domácich....
Píšeš, že ste rok po vš a nemáte deti. Určite choďte. Veď, keď sa nebude páčiť, môžte sa vrátiť, ste mladí a tú skúsenosť s životom v zahraničí vám nikto nezoberie. Keby som bola v tom veku, už tu nie som určite. Moje deti sa tiež nechystajú zostať na Slovensku. Starší syn (17) veľa cestujeme, sám, kvôli športu, po Európe a vždy keď sa vracia domov, má horšiu náladu a vždy hovorí, že vypadne hneď, ako sa bude dať.

Ja tu mam firmu, dobru pracu, manzela co slusne zarobi, dve deti, byvanie, hypoteku a realne rozmyslame ze to tu zabalime.. Tak na vasom mieste, mlady bez deti, bez hypo, zdravy, uz by ma tu nebolo..