Mala by byť voda v reštaurácii zadarmo?
Videla som, ako sa ľudia hádajú o tom, či by mala byť voda v podniku k objednávke zadarmo? Či už ak si dám jedlo alebo kávu. Niekde v zahraničí dostanem vodu automaticky zadarmo, tu si za pohár čistej vody pýtajú aj dobré pálky. Čo si o tom myslíte?
@carolynka neriesim cenu vecere.
pisem o inom - o komentar vyssie je to vysvetlene.
v nazoaj slusnych restauraciach nechas za veceru pre dvoch viac, nez sedemdesiat eur a fakt si nechcem predstavit, ze mi tam v nejakom dzbane postavia na stol vodu z tocky.
@nyusika v takych restauraciach ti postavia sedmicku ci litrovu flasu stolovej vody zadarmo....
Tak moje deti na sk nechceli pit nic ine len vodu - cistu vodu bez somarin vo vode, ziaden citron, ziadna mata. V podstate im ziadna trzba neusla lebo oni okrem vody nic ine do ust nezobrali a boli by ostali bez pitia a ja by som bola musela hladat po nejakych lazoch flasu neperlivej, cistej vody ako z vodovodu. Mne by nebolo vadilo aj platit za flasu pitnej vody a teda ja som zvyknuta, ze ked niekde prideme a pytame flasu vody tak nam donesu flasu vody s precintovanym vrchnakom. Voda z vodovodu ma zvycajne taku chut, ze to clovek nevypije a za nachapovanu vodu vo flasiach typ evian sa plati
@anonym_autor preto je cena vody z vodovodu taka vysoka, aby to ludi odradilo pit vodu z vodovodu, ale aby si radsej objednali iny nápoj, na ktorom maju svoje marze. Chápete, ze tie podniky z toho ziju??? Z marze na tovaroch? Porovnávate vodu z toalety s ktorou spláchne s vodou koru s zakaznik objedná??? To ze zakaznik spláchne, sice minie tu istu vodu ale predpokladam, ze ak si nieco objedná, urobi tržbu, na ktorej mam marzu a tym padom ta voda v zachode je v cene. Ale ked si objedná vodu z vodovodu, tak sedi pri stole, a ked si objedná vodu, tak si neobjedná iny nápoj. Keby prislo za den do podniku 100 ludi a sto ludi by chceli len vodu z vodovodu ktora ma byt zadarmo, co by podnik zarobil? Ide o to, te ta voda v cenníku, je taky isty tovar ako iny nápoj. Preto nemoze byt zadarmo alebo za par centov, lebo by si ludia objednávali tu vodu ktora je najlacnejšia, lebo su lakomí, alebo chcu usetrit, ale tym padom by podnik nezarobil. Chápete, ze podnik kupi napr. Vineu za 1,60 centov a predá ju za 2,50 tak zarobí na tej Vinei 90 centov, v tom ma naklady na podnik, ako najom, dane, vyplaty atd. Kazdy by tu chcel vsetko zadarmo, alebo za par centov, ale takto podnikanie nefunguje. A prirovnavat to k tomu ze aj Kadernicka ti da pohar vody zadarmo je fakt uplne mimo, lebo ta to ma taktiez v cene sluzby za ktoru zaplatis.
@nin12345
tak sa napi v ramci navstevy toalety z vodovodneho kohutika a mas vybavene.
v podstae si aj prilohu k jedlu vies prineist sama - ked mas zahradu, rovno si prines zeleninu...
@nyusika presne to napadlo aj mna🙈 nech sa teda napíšem na wc a ma to výbavene.
Akože Slovač by všetko len zadarmo brala. Inak u nášho známeho je napr. pivo lacnejšie ako kofola. Prečo? Aby mu tam nevysedavala mládež pri 3 dcl kofoly pol večera.
@moonlight1210 Je to tak, ale aj nie je. Lebo ak káva stojí 2,20€ a voda 60 centov, tak pochybujem že by dali kávu za za 1,60 bez tej vody. A ak káva s malou vodou stojí 2,20€ a kýva s veľkou vodou 2,80€, tak to je riadny rozdiel. A ak niekde stojí káva 2,80€ tak ani na tú nebudem chodiť lebo je to prestrelené. Či už s vodou alebo bez nej.
A čo ak si donesiem vlastnú fľašku a pôjdem si nabrať vodu na záchod?
@sisamisaaa Ok, maju to zle vyriesene.
Kazdoadne pozerat na vodu ako na komoditu, co ma byt zadarmo, lebo je z kohutika, nie je spravne.
Aj doma mas pocit, ze je zadarmo, ale v realite za kazdy pohar vody platis statu.
@moonlight1210 splietaš úplne od veci. Tá voda nie je kradnutá, ani ju nikto nevylieva len tak pre zábavu.
Za tú vodu sa platí - či už zaplatí za ňu reštaurácia, alebo je automaticky par centov prirátanych ku každému jedlu, čiže de facto aj tak platí zakaznik, alebo ju priamo naúčtujú zákazníkovi už v spomínaných premrštenych cenách.
@sisaka nepochopila si. nevadi. neriesme to.
Ano,myslim si ze ano,mala by to byt ale nie povinnost,ale skor dobry mrav.Vsetci vieme ze cokolvek,ci jedlo,kavu,drinky sialene preplacame,takze ano myslim si ze voda s citronom zadarmo na stole by mala byt automaticky v slusnej restauracii zadarmo.Naopak ak si jiekto za vodu uctuje povazujem.to zanstrasne ubohe a smiesne.
https://domov.sme.sk/c/23512938/ziadne-flase-ne... - ja som zvedava ako nas stat bude motivovat restauracie aby splnili toto dalsi rok v lete 😃
https://domov.sme.sk/c/23512938/ziadne-flase-ne... - ja som zvedava ako nas stat bude motivovat restauracie aby splnili toto dalsi rok v lete 😃
@fairyy ja by som za toto bola rada, aspoň to ľudí podporí v pití čistej vody a zníži ekologický dopad… ale je mi úplne jasné, že tú cenu zaplatíme vo vyššej cene jedla 😃 každopádne by som to privítala
Ano,myslim si ze ano,mala by to byt ale nie povinnost,ale skor dobry mrav.Vsetci vieme ze cokolvek,ci jedlo,kavu,drinky sialene preplacame,takze ano myslim si ze voda s citronom zadarmo na stole by mala byt automaticky v slusnej restauracii zadarmo.Naopak ak si jiekto za vodu uctuje povazujem.to zanstrasne ubohe a smiesne.
@maminkadeticiek videla si niekedy uctovnictvo restauracii a pohostinstiev, aby si dokazala povedat, ze za nieco sialene preplacame?
@carolynka máš pravdu a ani tu tak nikto nevysedava pri vode. Skôr pri káve alebo podobne. Ja som robila vo viacerých gastrach a toto som nikdy nevidela. Že by tam niekto sedel na vode. A tu paranoidne ženy píšu že Slováci majú inú mentalitu že budú sedieť na vode lebo je zadarmo. Však to je smiešne. Všade je voda zadarmo aj v nákupných centrách. Pri zmýšľaní týchto žien by odtiaľ mali odchádzať ľudia s plnými napustenymi bandaskami vody lebo je zadarmo... Och a hlavne aj tak to nie je zadarmo. V cene jedla je réžia prevádzky do ktorej spadá aj čistá voda. V Írsku by sa asi pozerali na nich ako na bláznov keby im zauctuju smiešny pohár vody
@nin12345 v nakupnom centre nas vodu zadarmo? zijes na SK?
@anonym_autor preto je cena vody z vodovodu taka vysoka, aby to ludi odradilo pit vodu z vodovodu, ale aby si radsej objednali iny nápoj, na ktorom maju svoje marze. Chápete, ze tie podniky z toho ziju??? Z marze na tovaroch? Porovnávate vodu z toalety s ktorou spláchne s vodou koru s zakaznik objedná??? To ze zakaznik spláchne, sice minie tu istu vodu ale predpokladam, ze ak si nieco objedná, urobi tržbu, na ktorej mam marzu a tym padom ta voda v zachode je v cene. Ale ked si objedná vodu z vodovodu, tak sedi pri stole, a ked si objedná vodu, tak si neobjedná iny nápoj. Keby prislo za den do podniku 100 ludi a sto ludi by chceli len vodu z vodovodu ktora ma byt zadarmo, co by podnik zarobil? Ide o to, te ta voda v cenníku, je taky isty tovar ako iny nápoj. Preto nemoze byt zadarmo alebo za par centov, lebo by si ludia objednávali tu vodu ktora je najlacnejšia, lebo su lakomí, alebo chcu usetrit, ale tym padom by podnik nezarobil. Chápete, ze podnik kupi napr. Vineu za 1,60 centov a predá ju za 2,50 tak zarobí na tej Vinei 90 centov, v tom ma naklady na podnik, ako najom, dane, vyplaty atd. Kazdy by tu chcel vsetko zadarmo, alebo za par centov, ale takto podnikanie nefunguje. A prirovnavat to k tomu ze aj Kadernicka ti da pohar vody zadarmo je fakt uplne mimo, lebo ta to ma taktiez v cene sluzby za ktoru zaplatis.
@mistymay33 to tu nevysvetlis.
@katkaseiner kde v zahraničí dajú zadarmo? V USA a v Kanade. Automaticky, hneď ako sa človek usadí a bez vypýtania.
@sisaka ano ale pri inych napojoch platis za lad nehorazne prachy a k tomu tip povinny, bez neho za nepustia z restiky.
cize tu vodu teda servis okolo nej zaplatis v tom tipe.
v nazoaj slusnych restauraciach nechas za veceru pre dvoch viac, nez sedemdesiat eur a fakt si nechcem predstavit, ze mi tam v nejakom dzbane postavia na stol vodu z tocky.
@nyusika predne ludia v restikach kde jeflo stoji 25-30€ ani tocku nechcu.
@anonym_autor mala
@anonym_autor inak kaviarne a restauracie maju v ponuke vodu v skle /ak uz niekto nechce pit sladke napoje, lebo je bio, eko, raw…/ ale to si málokto kupi, lebo to uz stoji viac ako capovana kofola… takze tak… slovac si nekupuje kvalitu, ale kvantitu, a vsetko by chceli zadarmo.
Vsetkym co tu vypisujú ako podniky zdieraju ludi šialenými cenami, by som priala aspon par mesiacov v takom podniku pracovat, alebo ho vlastniť. By sa vam skuceravili chlpy ake platby musis mesacne plati. Z kazdej ceny, ktoru vy zaplatíte podnikateľ musi plati, DPH, najom, energie, zamestnancov, prenajom kasy, odvoz odpadu, odvoz bioodpadu, účtovníka, dan pre SOZA / ked pustat v podniku hudbu/ urcite som zabudla napisat kopec inych platieb. A aby nebolo malo, nasi poslanci si zamysleli ze je to malo, tak nam drbli este aj transakcnu dan. Takze k tovaru ktory kupi, toto vsetko prirataj a vyjde ti ze cena ktoru musi nastavit aby vobec prežil. V ideálnom pripade by mal tvoriť zisk, ktory nasledne opäť zdaní. A po novom ak ked zisk nevytvorí, ale je v mínuse - aj tak plati dalsiu dan, ktoru mi vyrubia z obratu. Takze este raz? Kde je priestor ma to, aby daval tu vodu zadarmo? Ak chces vodu, lebo si smädná, tak bud chod do potravin a kup si vodu v plaste, alebo ked chces ist do kaviarne tak si kup vodu v skle, ktoru ti donesie na stol, za ktorym sedis obsluha, ktora je tam zamestnaná a dostava za to mzdu a zaplat za nu advekvatnu sumu, za to, ze sedis na zadku, a pijes ju z čistého pohára, ktory niekto umyl v umyvacke prostriedkom na umývanie poharov a potom sa chod na toaletu vycikat, umy splachni, umy si ruky mydlom a utri do papierových vreckoviek. To vsetko budes mat v cene tej vody v skle.
@sisaka ano ale pri inych napojoch platis za lad nehorazne prachy a k tomu tip povinny, bez neho za nepustia z restiky.
cize tu vodu teda servis okolo nej zaplatis v tom tipe.
@natalka13 za žiaden ľad neplatím, práveže väčšina reštaurácií podáva túto grátis vodu s ľadom (okrem čínskych, tí dávajú izbovej teploty) a aj ostatné nealko nápoje sú s ľadom, bez doplácania za ľad (takú blbosť som v živote nepočula), tip povinný nie je, to si pekne mimo, ale je dobrým zvykom ten tip nechať, lebo je to zaužívané. Ten tip rozhodne neslúži na pokrytie nákladov na vodu, to si asi myliš s talianskym copertom.
Milujem, keď ma ide niekto presviedčať ako to funguje v krajine kde nežije a má info akurát tak z počutia.
Bezne objednavam dcere k jedlu dzus a poprosim k nemu aj pohar vody na rozriedenie alebo rovno zriedit. teraz mame este dalsiu rocnu malu a niekedy poprosim rovnako obsluhu ci by jej mohli priniest vodu nikdy mi nikto vodu pre deti neuctoval..bavime o klasickom obede a ucte okolo 50e..
@anonym_autor inak kaviarne a restauracie maju v ponuke vodu v skle /ak uz niekto nechce pit sladke napoje, lebo je bio, eko, raw…/ ale to si málokto kupi, lebo to uz stoji viac ako capovana kofola… takze tak… slovac si nekupuje kvalitu, ale kvantitu, a vsetko by chceli zadarmo.
Vsetkym co tu vypisujú ako podniky zdieraju ludi šialenými cenami, by som priala aspon par mesiacov v takom podniku pracovat, alebo ho vlastniť. By sa vam skuceravili chlpy ake platby musis mesacne plati. Z kazdej ceny, ktoru vy zaplatíte podnikateľ musi plati, DPH, najom, energie, zamestnancov, prenajom kasy, odvoz odpadu, odvoz bioodpadu, účtovníka, dan pre SOZA / ked pustat v podniku hudbu/ urcite som zabudla napisat kopec inych platieb. A aby nebolo malo, nasi poslanci si zamysleli ze je to malo, tak nam drbli este aj transakcnu dan. Takze k tovaru ktory kupi, toto vsetko prirataj a vyjde ti ze cena ktoru musi nastavit aby vobec prežil. V ideálnom pripade by mal tvoriť zisk, ktory nasledne opäť zdaní. A po novom ak ked zisk nevytvorí, ale je v mínuse - aj tak plati dalsiu dan, ktoru mi vyrubia z obratu. Takze este raz? Kde je priestor ma to, aby daval tu vodu zadarmo? Ak chces vodu, lebo si smädná, tak bud chod do potravin a kup si vodu v plaste, alebo ked chces ist do kaviarne tak si kup vodu v skle, ktoru ti donesie na stol, za ktorym sedis obsluha, ktora je tam zamestnaná a dostava za to mzdu a zaplat za nu advekvatnu sumu, za to, ze sedis na zadku, a pijes ju z čistého pohára, ktory niekto umyl v umyvacke prostriedkom na umývanie poharov a potom sa chod na toaletu vycikat, umy splachni, umy si ruky mydlom a utri do papierových vreckoviek. To vsetko budes mat v cene tej vody v skle.
@mistymay33 a prosím čo je tá voda v skle? U nás som to nevidela v reštikách. Buď si vypýtaš minerálku - zaplatíš alebo čistú vodu - nezaplatíš. Voda v skle je ako fľaškovaná čistá voda?
@mistymay33 nie som bio-eko-raw, dokonca nie som ani vegan/vegetarian a pijem na 99% len čistú vodu. Z džúsov, Coly a iných sladených nápojov sa nedokážem napiť. Takisto mi vadia bublinky v minerálke, keď potrebujem uhasiť smäd. K jedlu mám najradšej čistú vodu či už doma alebo v reštaurácií. V reštauráciách si k jedlu objednávam k čistej vode aj víno, niekedy pivo, v čínskych a japonských čaj, niekedy saké, v indickej chai…
Nevidím na tom nič divné, že potrebujem uhasiť smäd čistou vodou.
Zaujímavé, keď sú témy o pití sladených nápojov, tak sa všetky dušujete ako nič iné ako vodu nepijete, ale tu sa tvárite, že v reštaurácií sú ľudia, čo sa nenalejú kofolou, colou, Spritom a inými presladenými nápojmi hotovými sockami, čo nie sú dosť nóbl alebo nemajú peniaze na niečo drahšie 🤦♀️
Tera mi napadlo, že sme boli v juli v Španielsku a podľa ich zákona sú údajne povinný dať ti na vyžiadanie čistú vodu z vodovodu zadarmo, čo sme využívali a nikde nebol problém. Dokonca nám ju často doniesli v sklenej fľaši na stol (fľaša bola “recyklovaná” z vína)
Do reštaurácií ako som písala, nechodíme sedieť pri pohári vody, takže myslím si, že pri učte 100€ ich fľaša vody z vodovodu nezrujnovala. Ak áno, nedávali nám to najavo.
@mistymay33 neprehanajme, robila som v gastre 🙂 a zas pytat peniaze za tocku je troska odveci, dobre? priznavam ze najmy su neunosne, to je pravda. ale pytat si za tocku je riadne odveci.
@mistymay33 a aby som za jeden platok vybuchaneho kare so 4 pecenymi zemiakmi zaplatila 10 euro a 3 eura tatarka, dakujem pekne. mysl;im ze tam ma dost penazi na pokrytie nakladov. nezabudajme, ze si dava vela veci do odpisu a stratovi nie su 🙂 neboj sa ty. stratovi nie.
@mistymay33 neprehanajme, robila som v gastre 🙂 a zas pytat peniaze za tocku je troska odveci, dobre? priznavam ze najmy su neunosne, to je pravda. ale pytat si za tocku je riadne odveci.
@anonym_759382 odveci je pýtať si v reštaurácii točku
Keď som robila čašníčku, jeden pán sa so mnou hádal. Objednal si kávu .. ku káve sme vždy dávali deci vody zdarma. Lenže on si k tej káve objednal 2dl minerálnej vody, ktorú som mu normálne naúčtovala (mali sme lievanu aj) a on sa so mnou hádal že voda ku káve má byť zdarma .. a aj bola ale on chcel minerálnu .. nevedel to pochopiť

@nyusika tak ja som vegetarian a nekupujem steaky za 50 eur na osobu. Takze ano, aj v dobrej restauracii sa da najest za 70 EUR 😂