icon

Mala by byť voda v reštaurácii zadarmo?

18. aug 2025

Videla som, ako sa ľudia hádajú o tom, či by mala byť voda v podniku k objednávke zadarmo? Či už ak si dám jedlo alebo kávu. Niekde v zahraničí dostanem vodu automaticky zadarmo, tu si za pohár čistej vody pýtajú aj dobré pálky. Čo si o tom myslíte?

kaca222
19. aug 2025
@sisaka

Už sa musím normálne smiať na tejto téme. Cena 1 litra pitnej vody je na Slovensku 0.001 €. Čiže cena nejakeho 3 dcl pohára vody je 0.0003 €.
Pre reštauráciu by to bol čistý bankrot, keby ľuďom dávali k jedlu pohar vody zadarmo, všakže. Preto je ok, keď tam hodia koliesko citronu a ľudia zaplatia aspoň euro, lebo kto to kedy videl, dať zákazníkovi niečo zadarmo. No a teraz tá predstava, že prirátajú 0.0003 € k cene jedla, ak EU nariadi podávať pitnú vodu “zadarmo” v reštauráciách, tak do reštaurácií už nikto nebude chodiť lebo si to nebude môcť dovoliť a budú reštaurácie rovno bojkotovať.
No hlavne, že si to tu všetky odobríte, ako je to na Slovensku super zaužívané a aké je dôležité si za tú vodu zaplatiť, lebo inak by ľudia chodili do reštaurácií len na čistú vodu z vodovodu a v tých lepších by to zase bolo pod úroveň servírovať pitnú vodu. 😂

@sisaka neprirátajú k cene jedla 0.0003€, ale to, čo doteraz dostávali za tú vodu. Ak si doteraz v priemere každý tretí zákazník objednával vodu za 3€, tak zvýšia cenu každého hlavného jedla v priemere o 1€.
Prípadne zvýšia viac, lebo sa dá predpokladať že poklesne objednávanie platených nápojov a stúpne objednávanie vody “zadarmo”.

kaca222
19. aug 2025

A vôbec mi to nevadí, aspoň sa podporí pitie vody namiesto limonád či sladených sýtených nápojov.
Preto v nóbl reštauráciách dostaneš aj fľašu vody na stôl a nikto ti ju neúčtuje, lebo cena je nastavená tak, aby si to mohli dovoliť.

sisaka
19. aug 2025
@kaca222

@sisaka neprirátajú k cene jedla 0.0003€, ale to, čo doteraz dostávali za tú vodu. Ak si doteraz v priemere každý tretí zákazník objednával vodu za 3€, tak zvýšia cenu každého hlavného jedla v priemere o 1€.
Prípadne zvýšia viac, lebo sa dá predpokladať že poklesne objednávanie platených nápojov a stúpne objednávanie vody “zadarmo”.

@kaca222 presne na tom sa bavim, ako si to pekne odôvodnite vy zákazníci aj oni reštaurácie, skratka máte na to rovnaký pohľad a tým pádom si to reštaurácie môžu dovoliť , preto slovenská gastronómia tak vyzerá ako vyzerá.
To isté je v témach o zdravotníctve, kde pacienti obhajujú praktiky a správanie personálu.
Mňa to štvať nemusí, hlavne že vám, ktorých sa to týka to vyhovuje a aj keď nie, viete to “ospravedlniť”.

nin12345
19. aug 2025
@sisaka

@kaca222 presne na tom sa bavim, ako si to pekne odôvodnite vy zákazníci aj oni reštaurácie, skratka máte na to rovnaký pohľad a tým pádom si to reštaurácie môžu dovoliť , preto slovenská gastronómia tak vyzerá ako vyzerá.
To isté je v témach o zdravotníctve, kde pacienti obhajujú praktiky a správanie personálu.
Mňa to štvať nemusí, hlavne že vám, ktorých sa to týka to vyhovuje a aj keď nie, viete to “ospravedlniť”.

@kaca222 doteraz si žiadny každý tretí zákazník neobjednal vodu za 3€. Doteraz bola čistá voda automaticky zdarma. Je to absolútny základ. Preto to chcu uzákoniť. Toto je novodobá záležitosť platenie za vodu v hodnote ani nie cent 3€. A presne ako píše @sisaka tak proste týmto štýlom tu ochvilku budete obhajovať prečo je v poriadku že za klímu v reštaurácii sa musí platiť.

hefo
19. aug 2025

Opakujem, tá voda nestojí na nákladoch cent, cena suroviny je tam nepodstatná - ten servis, že niekto tú vodu naleje, donesie, odnesie, umyje poháre, zaráta rozbité poháre, utrie rozliatu vodu atď. stojí na nákladoch minimálne desiatky centov. O ušlej tržbe za iné nápoje (často je cenotvorba taká, že reštaurácia oveľa viac zarobí na nápojoch než jedlá) nehovoriac.

Ale inak vodu nikto zákazníkovi neupiera, na záchode sa môže napiť slobodne a zdarma. Servírovaná voda je normálny nápoj a ten môže byť, keďže zatiaľ máme ako-tak slobodnú cenotvorbu, platený, alebo ako "súčasť menu" k jedlu aj zdarma, podľa rozhodnutia majiteľa. Nadmiera regulácií len dusí podnikateľské prostredie, pre zákazníka to v konečnom dôsledku môže byť výhodné len opticky (ak budú mať povinnosť servírovať vodu všetci, tak si to všetci nejako zarátajú do ceny, a teda stúpne cenová hladina podobne ako pri zavedení nových daní alebo iných povinností dopadajúcich na všetkých).

hefo
19. aug 2025

@nin12345 "Doteraz bola čistá voda automaticky zdarma." - kde to?

kaca222
19. aug 2025
@hefo

@hefo u nej v meste (vraj) a v nákupných centrách (vraj). Myslí si, že je to tak všade

anonym_759382
19. aug 2025
@hefo

Opakujem, tá voda nestojí na nákladoch cent, cena suroviny je tam nepodstatná - ten servis, že niekto tú vodu naleje, donesie, odnesie, umyje poháre, zaráta rozbité poháre, utrie rozliatu vodu atď. stojí na nákladoch minimálne desiatky centov. O ušlej tržbe za iné nápoje (často je cenotvorba taká, že reštaurácia oveľa viac zarobí na nápojoch než jedlá) nehovoriac.

Ale inak vodu nikto zákazníkovi neupiera, na záchode sa môže napiť slobodne a zdarma. Servírovaná voda je normálny nápoj a ten môže byť, keďže zatiaľ máme ako-tak slobodnú cenotvorbu, platený, alebo ako "súčasť menu" k jedlu aj zdarma, podľa rozhodnutia majiteľa. Nadmiera regulácií len dusí podnikateľské prostredie, pre zákazníka to v konečnom dôsledku môže byť výhodné len opticky (ak budú mať povinnosť servírovať vodu všetci, tak si to všetci nejako zarátajú do ceny, a teda stúpne cenová hladina podobne ako pri zavedení nových daní alebo iných povinností dopadajúcich na všetkých).

@hefo ked niekto vyklepe rezen z kg kare za 6 euro, z ktoreho ma minimalne 7 reznov, na jednom kare ma krasny zarobok. ceny uz su davno premietnute v jedle, a je to drze ponukat tocku. ked tak, mali byt len neperlive mineralky ako to byvavalo doteraz. a nie nukat vodu s jednym platkom citrona. alebo nech ponukaju citronady, OK tam sa predpoklada vyssia koncentracia ovocia minze a mozno cukru, daka ta namaha pri zarabani ochutenej limonady...ale toto je vrchol drzosti.

nin12345
19. aug 2025
@hefo

@hefo v reštauráciách k jedlu 🙂 skús čítať nebudeš mať blbé otázky

nin12345
19. aug 2025
@kaca222

@hefo u nej v meste (vraj) a v nákupných centrách (vraj). Myslí si, že je to tak všade

@kaca222 ja si nemyslím že je to tak všade ja si myslím že by to tak všade malo byť

hefo
20. aug 2025
@nin12345

@hefo v reštauráciách k jedlu 🙂 skús čítať nebudeš mať blbé otázky

@nin12345 Invektívy si vyprosím, každopádne neviem o tom, že by v mojom okolí bývala doteraz servírovaná voda k jedlu bežne zdarma a už teraz nie je. To hovoríš o Slovensku? A o ktorej lokalite? A prečo doteraz bola automaticky a zdarma a už nie je?!?

Otázky, samé otázky. Asi nebude problém úplne v čítaní, skôr vo formulácii písania...

majkamajusqa
20. aug 2025

V zivote som nebola nikde v zahranici kde by sa neuctovala. Uplne normalka. Ta voda aj nieco stoji, aj ten casnik nieco stoji, co ti ju prinesie. A zadarmo sa ten pohar tiez neumyje. Robim uz nejaky ten rok v gastre a vsade sa plati.A najlepsie ked pri tom pohari s vodou sedia 3hodiny a este si vypytaju lad lebo je uz tepla 😅

tamitamitami
20. aug 2025
@majkamajusqa

V zivote som nebola nikde v zahranici kde by sa neuctovala. Uplne normalka. Ta voda aj nieco stoji, aj ten casnik nieco stoji, co ti ju prinesie. A zadarmo sa ten pohar tiez neumyje. Robim uz nejaky ten rok v gastre a vsade sa plati.A najlepsie ked pri tom pohari s vodou sedia 3hodiny a este si vypytaju lad lebo je uz tepla 😅

@majkamajusqa Naozaj? My veľmi veľa cestujeme teraz prevažne na Slovensku, kým sme nemali dieťa tak aj zahraničie. Veľa krát sa stravujeme v reštaurácii (2-3 krát týždenne), ak je možnosť vždy skúšame nový podnik. Asi 2-3 krát sa nám stalo že nám vodu zaúčtovali a 1-2 krát nám povedali že vodu v ponuke nemajú.

Vždy si normálne objednáme jedlo, kávu/ochutenú vodu a poprosíme či by nám mohli doniesť aj čistú vodu. Dokonca zopár lepších podnikov má zadarmo pre hostí aj malé "predjedlo" - olivové tyčinky, praclíky, chleba s masťou, bagetu s cesnakom....

Iná vec je ak niekto príde sadne si na čistú vodu a čaká že bude sedieť zadarmo. Potom chápem že si restovrácia, kaviareň účtuje poplatok. Predsa len takýto "hostia" držia stôl. To snáď ale nikto nerobí.

mamutka
20. aug 2025

@anonym_autor táto téma mi pripomenula ako som počula rozhovor prevádzkovateľa jedného bufetu v kopcoch s akými skostnatelým úradníkom. Vysvetľoval mu ako to tam chodí a ake majú plány. A popísal že “k tej a tej polievke sú tri kúsky chleba automaticky. Ale je tu taky košík a bežne deti prídu poprosiť či môžu ešte chlebík a samozrejme sa im to dáva len tak. Z nikoho neubudne a tým ľudom sa to ráta” ( áno, radi sa vrátia aj pre takýto prístup )
Tak asi tak je to aj s tou vodovodkou. Z nijakej reštaurácie neubudne, keď da tým pár ľudom čo si poprosia tu čistú vodu zadarmo a kopa ľudí sa s chuťou vracia, keď majú radi tento prístup. Všetci vieme že tie kvalitne suroviny v restikach sa v drvivej väčšine nakupujú z najlacnejších zdrojov a nie z welfare chovu z opačného konca dediny. Nikto neverí tomu, že v kuchyni majú všetci zamestnanci dokonale hygienické návyky a že keď im pečivo spadne na zem, už sa viac nedostane na stôl. Ako zákazníci toho znasame a tolerujeme dosť, ešte aj platíme tringelty. Tak trocha vody sa v tom ako milé gesto bez problémov stratí. Lebo proste nie vždy sa da najesť doma, ľudia aj cestujú. A nie, neda sa vždy vybrať si z ich predražených minerálok. Ako som už predtým spomínala, moje dieťa okrem čistej vody nechcelo pit nič. Žiadna voda z fľaše čo sa tvárila ako neperliva nemala úspech. Proste sú ľudia čo pijú len tu z vodovodu a nič iné.

mk1111111111
Autor odpoveď zmazal
anonym_69d103
22. aug 2025

Kľudne by mohli dávať. Ze to nie je zadarmo? Ale no tak, kolko uz len reštaurácia zaplatí za vodu co ludia vypijú 🙂. To je taky argument...ved tak nech dajú každé jedlo o 10 centov drahšie no. A bude zaplatená aj voda a zákazník to nepocíti. Videla som uz aj uctenku, kde si restika pytala 9 euro za džbán vody 😀. Aké slovenské.

gerrwie_girl
22. aug 2025
@majkamajusqa

@majkamajusqa tak hádam nesedia len pri tej vode, či? 🙂

7komorova
22. aug 2025

@anonym_autor podla mna by mala byt zadarmo. Ja som rozmyslala, keby mam ja nejaku cukraren tak isto by som davala ku kazdemu zakusku vodu zadarmo. A cez leto na kazdom stole dzban s vodou. Ked si niekto kupi nieco z podniku tak jasne ze zadarmio

anonym_885196
22. aug 2025

buď bude voda zadarmo a vysoké ceny ostatného alebo sa za vodu bude platiť. Inak to na Slovensku nevidím.

anonym_fc88cb
22. aug 2025

nedavno som bola na Pustevnach,(Libusin) kde sme sa zastavili na obed. ked som pre maleho chcela pohar vody ( mali sme komplet obed a dospeli aj napoje), prisla casnicka, ze nam ju nedonesie, lebo ju nema ako nauctovat..som rada ,ze sme mali v batohu flasu vody,lebo ochutenu vodu nepije..

maranco
22. aug 2025
@anonym_885196

buď bude voda zadarmo a vysoké ceny ostatného alebo sa za vodu bude platiť. Inak to na Slovensku nevidím.

@anonym_885196 zaveďme poplatok za pripojenie na WiFi, zapnutie ventilátora, klímy, za použitie teplej vody na toalete aj za počet útržkov toaletného papiera, použitie špáradla alebo korenia, poplatok za odfotenie jedla na sociálne siete, poplatok za prinesenie detskej stoličky, poplatok za použitie prebaľovacieho pultu alebo ohrev vody na umelé mlieko

anonym_c704f9
22. aug 2025

Popri VŠ som brigádovala v kaviarni a by ste sa čudovali koľkí za deň tak prišli. Skupina 4 z toho si 1 dal kávu a ostatní len vodu z vodovodu pri ktorej dokázali sedieť na wifi aj 2-3 hodiny a konečný účet bol 1.5€

gerrwie_girl
22. aug 2025
@anonym_fc88cb

nedavno som bola na Pustevnach,(Libusin) kde sme sa zastavili na obed. ked som pre maleho chcela pohar vody ( mali sme komplet obed a dospeli aj napoje), prisla casnicka, ze nam ju nedonesie, lebo ju nema ako nauctovat..som rada ,ze sme mali v batohu flasu vody,lebo ochutenu vodu nepije..

@anonym_fc88cb to je otras...by mi bolo trápne čosi take niekomu povedat, ze to nemám ako zaúčtovať

vevesh
22. aug 2025
@majkamajusqa

@majkamajusqa takmer vsade, cest vynimkam, som dostala zadarmo vodu z vodovodu v zahranici. V tych lepsich dostanes bud dzban s citronom a ladom alebo normalne kupovanu sedmicku flasu miestnej neperlivej vody. Niekde aj horucu dali zadarmo (na mlieko), niekde si to zaratali ako caj. Tam, kde si to zaratali ako caj, som druhy krat nevosla, ak som mala na vyber...

dkethe
22. aug 2025

Ak mam 4 cenovu, k neske ani utopencovi vodu neponukam. Ak mam normalnu restauraciu, tak k objednavke jedla automaticky donesiem dzban pre 2os. Ucta k zakaznikovi, ako servitka k jedlu ci toaletak na zachode. Radsej nech si dvihnu jedlo o 50 centov pausalne, ak je to taaaak likvidacne, ale pytat penaze za cistu vodu alebo do nej alibisticky drbnut citron a nazvat to limonadou, je doslova trapne. A cim lepsia restika, tym viac.

anonym_3e7432
22. aug 2025
@vevesh

@majkamajusqa takmer vsade, cest vynimkam, som dostala zadarmo vodu z vodovodu v zahranici. V tych lepsich dostanes bud dzban s citronom a ladom alebo normalne kupovanu sedmicku flasu miestnej neperlivej vody. Niekde aj horucu dali zadarmo (na mlieko), niekde si to zaratali ako caj. Tam, kde si to zaratali ako caj, som druhy krat nevosla, ak som mala na vyber...

@vevesh presne tak viacerí by sme sa tu zhodli ako čítam predošlé a aj posledné odpovede. Len pár žienok v tejto diskusii čo je predsa príliš nóbl čistú vodu (točku) ani nepije - zásadne minerálky iné je trapas. A vraj je normálne ju všade účtovať. Len v menuckarnach nie🤣🤣🤣 no nech pridajú tie svoje menuckarne. Kvalitnú a na úrovni reštauráciu by hanba fackovala účtovať si za čistu vodu a v živote sa mi to nestalo ani na SK ani doma vo svete

anonym_3e7432
Autor odpoveď zmazal
anonym_3e7432
Autor odpoveď zmazal
liaka
23. aug 2025

@anonym_autor v Trnave v jednom podniku mali vonku stolik a tam džbán s vodou a s tromi pohármi, ak by bol niekto iba smädný tak sa môže napiť len vonku ale nie vysedávať. A k tomu misku s vodou pod stolíkom pre psa alebo macku. U nás v reštaurácii zas pri obedovom menu dávajú džbán s citronovou vodou a džbán pomarancovej malinovky zadarmo neobmedzene , ze si nalejete kolko chcete.

smejo111
23. aug 2025

Myslím, ze tam išlo o vodu s citrónom. Keď mi príde z pohľadu majiteľa reštaurácie stôl, ktorý pri 2 kolacoch a 3 litroch vody sedí 3 hodiny. Súhlasím za spoplatnenie. Predsa môže na tom mieste vymeniť aj 4-5 iných klientov. Pri dnešných daniach, odvodoch a platení zamestnancov má majiteľ co robiť aby restiku, cukráreň uživil.
Niekde v zahraničí pitná voda netečie automaticky z vodovodu zadarmo, a platí sa. Poháre musí niekto umyť. Niekto koho zaplatím.
Koľko stojí kilo citrónov? Nie, nie sú zadarmo 🙄
Ale z pohľadu bezneho zákazníka, je to veľa. Ale z môjho pohľadu, ak si chcem posedieť, je normálne za služby, čas zaplatiť. K jedlu pohár vody môže byť zdarma, v restike. Ako v každej slušnej reštaurácia, ci cukrárni. Ale sedieť pri kolacoch s 3 litrami, 3 hodiny je už nonsens. ( nečítam komentáre)