icon

Mala by byť voda v reštaurácii zadarmo?

18. aug 2025

Videla som, ako sa ľudia hádajú o tom, či by mala byť voda v podniku k objednávke zadarmo? Či už ak si dám jedlo alebo kávu. Niekde v zahraničí dostanem vodu automaticky zadarmo, tu si za pohár čistej vody pýtajú aj dobré pálky. Čo si o tom myslíte?

Strana
z7
magdusaaa
23. aug 2025

@anonym_autor no tá z točky by mala byť určite zadarmo

barbie2023
23. aug 2025

Neviem , nikdy som restiku nemala. Ale asi by som si to zaratala do iných nákladov a ponukala ju akoze " zadarmo".

gabrielabydzo
23. aug 2025
@sisamisaaa

@anonym_autor K jedlu alebo ku káve zadarmo, ak by som prišla len na vodu tak si ju zaplatím. Ak mi vodu naúčtujú k objednávke, viac tam nechodím. Ja to mám takto a sú reštaurácie, kde to proste nerobia. Presne toto teraz začali robiť v reštike kde sme nechávali tak 300-400€ mesačne a riešili sme to so šéfkou, odmietla ustúpiť, nemá to ani v cenníku, a tak kvôli 15-18 eurám mesačne čo chcela naviac zarobiť na tom istom prišla o 300-400€ lebo sme tam prestali chodiť a chodíme inde kde nám vodu k objednávke neúčtujú. A je mi jedno kto si čo o tom myslí, ja to mám takto.

@sisamisaaa neviem či bývate niekde v zahraničí keď píšete o tejto sume v reštike ale to Slovenské chválenkarstvo vám jednoducho zostalo.To je Slovenské chváliť sa že ja na to predsa mám.Ja nepotrebujem vôbec chodiť do reštiky viem si aj doma navariť.Aj vodu si dať kedy ja chcem.

dzejsik
23. aug 2025

@anonym_autor bezne si objednavame dzban vody alebo vody s citronom a nevadi mi za nu zaplatit pokial stoji normalne … jedine co ma pri tom vie nastvat, ked miesto citrona niektore podniky pouziju citrodeko, na to sa uz casnikov radsej dopredu pytam

sidicek
23. aug 2025

Obyčajná kohutikova voda zadarmo, minerálna sa platí.Nikto normálny nechodi do reštaurácie na obyč.vodu bez jedla ,takže tie kecy, ako by ľudia sedeli hodiny pri vode su úplne mimo.Ja ak mám pocit, ze to v nejakom podniku prehanaju ,ci uz neochotou dat vodu alebo inym ,tak jednoducho nechodím. Reštauračné služby u nas sú úrovňou biedne ,zato cenami na sa splhaju nad zahranicie česť výnimkám.

jaga61
23. aug 2025

@anonym_autor mám taký dojem, že na Slovensku majú ľudia ochotu zaplatiť aj za úplne prirodzené veci. Podnikatelia sa budú diviť keď im do podniku nikto nebude chodiť lebo sú nenažraný. Asi málo cestujete keď aj za obyčajnú vodu chcete platiť.

sidicek
23. aug 2025
@sisamisaaa

@kaca222 Kľudne nech je v cene kávy ale odmietam za ňu platiť navyše, či si dám deci alebo pol litra!
Ale toto to je sila. My sme tiež minule vrátili celú kávu, bola tak horká že sa nedala vypiť. Čašníčka povedala že to preto lebo im prišla zlá zmes a ukázala nám že 100 arabica, žiadna robusta v nej a že všetci ju vracajú že sa to nedá piť. Ale zaúčtovala ju. Tak sme tringelt nenechali. Lebo tak vedia že je zlá, a aj tak ti ju spravia a čakajú čo bude, bez upozornenia, bez ničoho.

@sisamisaaa presne to je to slovenské podnikanie, mna raz v jednom podniku okradli spôsobom "ceny vo vitrine /zakusky/ neplatia a v kase mame nahodené iné " uz som tam viac nešla , ja z duše neznášam ,ak zistím, že ma niekto chce obabrat .

sisamisaaa
Autor odpoveď zmazal
sisamisaaa
23. aug 2025
@sidicek

@sisamisaaa presne to je to slovenské podnikanie, mna raz v jednom podniku okradli spôsobom "ceny vo vitrine /zakusky/ neplatia a v kase mame nahodené iné " uz som tam viac nešla , ja z duše neznášam ,ak zistím, že ma niekto chce obabrat .

@sidicek to je moc...

anonym_759382
23. aug 2025
@sidicek

Obyčajná kohutikova voda zadarmo, minerálna sa platí.Nikto normálny nechodi do reštaurácie na obyč.vodu bez jedla ,takže tie kecy, ako by ľudia sedeli hodiny pri vode su úplne mimo.Ja ak mám pocit, ze to v nejakom podniku prehanaju ,ci uz neochotou dat vodu alebo inym ,tak jednoducho nechodím. Reštauračné služby u nas sú úrovňou biedne ,zato cenami na sa splhaju nad zahranicie česť výnimkám.

@sidicek odkiaľ vies ci je voda kohútikova ked nie, ked je LEN napisane ze voda s citronom. moja. moja moja, za deci dat .50 centa je trochen moc ci?

sisamisaaa
23. aug 2025
@gabrielabydzo

@sisamisaaa neviem či bývate niekde v zahraničí keď píšete o tejto sume v reštike ale to Slovenské chválenkarstvo vám jednoducho zostalo.To je Slovenské chváliť sa že ja na to predsa mám.Ja nepotrebujem vôbec chodiť do reštiky viem si aj doma navariť.Aj vodu si dať kedy ja chcem.

@gabrielabydzo ??? Čo to má spoločné s touto témou?
Btw, keď si taká šikovná a varíš doma, skúsila si si niekedy spočítať koľko dáš za jedlo mesačne? Suroviny, energie, čas ktorý tráviš pri sporáku, benzín ktorý minieš aby si nakúpila, čas ktorý stráviˇš v obchode... Skús si to niekedy spočítať, bežne dnes človek zarobí okolo 5-6€ na hodinu v čistom takže si to zrátaj. Ja na tieto veci miniem 0. Nuž minieme 300-400€ v reštaurácii, dvaja podotýkam. A potom si môžeme porovnať či ten rozdiel stojí za to minút všetok svoj voľný čas mimo práce, ktorý môžem venovať veciam ktoré ma naozaj bavia, na varenie ktoré z duše neznášam. Ak ťa varenie baví je to iná vec, ale ak nie, schválne si to niekedy hoď do kalkulačky a potom sa môžme znovu pobaviť o tom že či na to mám a či sa to oplatí.

derdia
23. aug 2025

@anonym_autor ja som si dala vodu s citrónom 500 ml.
5.50 eur.
Hanba.
Kubík stojí 1.50 a stočné ďalších 1.50.
Mala byť spoplatnená, ale presne tak ako platia oni. Alebo o trosku viac. Nie takto.
Od vtedy si vodu nedám. Minule sme si sadli, priniesli svoju vodu, a dali len kávu.

kaca222
23. aug 2025
@sidicek

@sidicek reč tu je aj o kaviarňach a ja som si teda veľa krát dala “len vodu”. Ideme s kamarátkami sadnúť, jedna si dá limonádu, druhá kávu, lebo nemá problém vypiť kávu o šiestej večer, a ja volím práve vodu s citrónom. Beriem ako samozrejmosť, že za ňu zaplatím podobne ako za iné nápoje. Nepochybujem o tom, že niekto takto príde s notebookom a dve hodiny si vybavuje maily. Presne kvôli tomu je a musí byť voda spoplatnená. Pohár vody ku káve/koláču je iný prípad, už len z psychologického hľadiska to veľa urobí.

sisaka
23. aug 2025
@kaca222

@sidicek reč tu je aj o kaviarňach a ja som si teda veľa krát dala “len vodu”. Ideme s kamarátkami sadnúť, jedna si dá limonádu, druhá kávu, lebo nemá problém vypiť kávu o šiestej večer, a ja volím práve vodu s citrónom. Beriem ako samozrejmosť, že za ňu zaplatím podobne ako za iné nápoje. Nepochybujem o tom, že niekto takto príde s notebookom a dve hodiny si vybavuje maily. Presne kvôli tomu je a musí byť voda spoplatnená. Pohár vody ku káve/koláču je iný prípad, už len z psychologického hľadiska to veľa urobí.

@kaca222 v živote som nevidela niekoho piť len vodu v kaviarni (asi preto, že nežijem na Slovensku a tu ľudia chodia do kaviarni na kávu/čaj. )
Mimochodom - Téma je - voda v reštauráciách, nie v kaviarňach. Ak na Slovensku chodíte do reštaurácií sedieť pri pohári vody, tak máte problém. Bežne sa ľudia do reštaurácií totižto chodia najesť a k jedlu si dajú buď ponúkanú čistú vodu zadarmo, alebo si vyberú z nealko/alko nápojov.
Ešte som sa nestretla s tým, že by to ruinovalo majiteľa reštaurácie, ale to je asi fakt tým, že v mnohych krajinách ľudia chodia do reštaurácií jesť a nie vysedávať a cucať 3 deci koly/vody 2 hodiny.

euka210
23. aug 2025

@anonym_autor pokial je to z vodovodu, tak ano.

kristina2412
23. aug 2025

Chodíme s kamarátkou do jedného bistra, minule sme si objednali fľašu vína, nejaké cestoviny a keďže som nevedela ako to s tou vodou majú tak som poprosila čašníka o dve neperlivé minerálky. Ostal sa na mňa vyjavene dívať, že dámy prosím minerálku nie , hneď som tu aj s džbánom vody, minerálka úplne pokazí chuť vína. Ku káve dávajú bežne dva deci vody a nikto nesedí hodiny len pri káve lebo ich zákusky sú široko ďaleko najlepšie. Ak dajú vodu zadarmo samozrejme sú to náklady naviac ,za umytie pohára atď ,ale napríklad minule som videla ako si kolegyne delili porciu na dve a vyžiadali si ešte jeden tanier, alebo dve dámy v rokoch si objednali pol litra limonády a dva poháre, bežne nosia jednu limonádu, jeden pohár....

anonym_a40af3
23. aug 2025

@anonym_autor kde v zahranici si dostala vodu gratis?
Ku kave da dava, inak sa plati. Vsade v zahranici sa za vodu plati, napr v taliansku platis min. 3 eur/ osoba len za to ze ta vobec obsluzia, mas v cene kusok chleba, vodu nedavaju ani v ramci toho gratis

sisaka
23. aug 2025
@anonym_a40af3

Ku kave da dava, inak sa plati. Vsade v zahranici sa za vodu plati, napr v taliansku platis min. 3 eur/ osoba len za to ze ta vobec obsluzia, mas v cene kusok chleba, vodu nedavaju ani v ramci toho gratis

@anonym_a40af3 kde? Kanada, USA, UK, Írsko, Španielsko, Nórsko, Švédsko, Francúzsko, Austrália …
A kto vie, kde ešte… Takže žiadne VŠADE sa platí 🙄

sidicek
24. aug 2025
@sisaka

@kaca222 v živote som nevidela niekoho piť len vodu v kaviarni (asi preto, že nežijem na Slovensku a tu ľudia chodia do kaviarni na kávu/čaj. )
Mimochodom - Téma je - voda v reštauráciách, nie v kaviarňach. Ak na Slovensku chodíte do reštaurácií sedieť pri pohári vody, tak máte problém. Bežne sa ľudia do reštaurácií totižto chodia najesť a k jedlu si dajú buď ponúkanú čistú vodu zadarmo, alebo si vyberú z nealko/alko nápojov.
Ešte som sa nestretla s tým, že by to ruinovalo majiteľa reštaurácie, ale to je asi fakt tým, že v mnohych krajinách ľudia chodia do reštaurácií jesť a nie vysedávať a cucať 3 deci koly/vody 2 hodiny.

@sisaka chvalabohu zas veľa takých individui co sedia v kaviarni LEN pri vode nie je, ja osobne takých ľudí nepoznam,ale zjavne sa nájdu, tiež tomu nerozumiem ,ved ak idem večer tak vyberiem podnik kde sa dá napr. niečo zjesť a nie kaviareň keď 2 z 3 kavu nechcú 🙂 uz sa tým majiteľom co spoplatnuju vodu ani nečudujem ,ako to tu tak čítam.

vevesh
24. aug 2025
@anonym_a40af3

@anonym_a40af3 napriklad v nemecku a rakusku je pol na pol (a tam, kde nedostanem, tak nepojdem druhykrat🤷‍♀️), vo svajci normalne, v kazdom moslimskom state dostanes zadarmo balenu vodu na osobu, v grecku v restikach (dokonca na benzinke za natankovanie dostanes balenu vodu zadarmo- a to ti oni natankuju, donesu citacku kariet a niekde aj sladkost pribalia...), v belgicku tiez, v srbsku tiez nam dali....ako, je to dost normalne a caste a ja sa divim, za co su slovaci ochotni zaplatit, ked v zahranici je to viac ako normalne, ze gratis....

kaca222
24. aug 2025
@sidicek

@sisaka chvalabohu zas veľa takých individui co sedia v kaviarni LEN pri vode nie je, ja osobne takých ľudí nepoznam,ale zjavne sa nájdu, tiež tomu nerozumiem ,ved ak idem večer tak vyberiem podnik kde sa dá napr. niečo zjesť a nie kaviareň keď 2 z 3 kavu nechcú 🙂 uz sa tým majiteľom co spoplatnuju vodu ani nečudujem ,ako to tu tak čítam.

@sidicek neviem čo je zvláštne na pití vody, v živote by som si nedala limonádu, čo je vlastne len kvalitný nápoj sprznený cukrom. A s koláčmi je to rovnaké, ale to už je o životnom štýle, pre niekoho je bežné napchávať sa sladkosťami. To teraz znamená, že taký človek si nemôže ísť s kamarátkami sadnúť do podniku? Čo máme čakať vonku? Sú kaviarne, kde máš v ponuke nekonečno rôznych nápojov a sú kaviarne, kde máš na výber akurát tak tú limonádu, džúsy, koly apod. Vďaka bohu za vodu.

majkamajusqa
24. aug 2025

Baby nebudem sa s vami hadat, ale fakt sa najdu taky ludia. Robim v gastre cely zivot tak asi viem

sidicek
24. aug 2025
@kaca222

@sidicek neviem čo je zvláštne na pití vody, v živote by som si nedala limonádu, čo je vlastne len kvalitný nápoj sprznený cukrom. A s koláčmi je to rovnaké, ale to už je o životnom štýle, pre niekoho je bežné napchávať sa sladkosťami. To teraz znamená, že taký človek si nemôže ísť s kamarátkami sadnúť do podniku? Čo máme čakať vonku? Sú kaviarne, kde máš v ponuke nekonečno rôznych nápojov a sú kaviarne, kde máš na výber akurát tak tú limonádu, džúsy, koly apod. Vďaka bohu za vodu.

@kaca222 nie ,nechodila by som do podnikov kde si neviem nič vybrať a nesedela by som tam pri vode a to doma pijem iba vodu .A áno keď viem ,ze nič nechcem, tak sa idem s kamoškou prejsť do parku napr.

kaca222
24. aug 2025
@sidicek

@kaca222 nie ,nechodila by som do podnikov kde si neviem nič vybrať a nesedela by som tam pri vode a to doma pijem iba vodu .A áno keď viem ,ze nič nechcem, tak sa idem s kamoškou prejsť do parku napr.

@sidicek áno bude sa skupina prispôsobovať jednej, len za to, že si nechce objednať limonádu ani kávu 😆 dobre teda

gabrielabydzo
27. aug 2025
@sisamisaaa

@gabrielabydzo ??? Čo to má spoločné s touto témou?
Btw, keď si taká šikovná a varíš doma, skúsila si si niekedy spočítať koľko dáš za jedlo mesačne? Suroviny, energie, čas ktorý tráviš pri sporáku, benzín ktorý minieš aby si nakúpila, čas ktorý stráviˇš v obchode... Skús si to niekedy spočítať, bežne dnes človek zarobí okolo 5-6€ na hodinu v čistom takže si to zrátaj. Ja na tieto veci miniem 0. Nuž minieme 300-400€ v reštaurácii, dvaja podotýkam. A potom si môžeme porovnať či ten rozdiel stojí za to minút všetok svoj voľný čas mimo práce, ktorý môžem venovať veciam ktoré ma naozaj bavia, na varenie ktoré z duše neznášam. Ak ťa varenie baví je to iná vec, ale ak nie, schválne si to niekedy hoď do kalkulačky a potom sa môžme znovu pobaviť o tom že či na to mám a či sa to oplatí.

@sisamisaaa tých 400€ mesačne mám na nákup pre celú rodinu.Sama sa nikam nevozím,neviem na čo,chodíme autom všetci spolu.Nič neminiem žiadne energie akože na tu chvíľu čo ja navarím?To snáď mesačne platí každý človek doma za energie to dá snáď logiku .Bežne sa platí voda a elektrika.Taká lenivá som ozaj není aby som si nevedela sama doma navariť,pre celú rodinu.

simca06022011
27. aug 2025
@sisaka

@anonym_a40af3 kde? Kanada, USA, UK, Írsko, Španielsko, Nórsko, Švédsko, Francúzsko, Austrália …
A kto vie, kde ešte… Takže žiadne VŠADE sa platí 🙄

@sisaka nepamatam sa ze by som napr vo francuzsku dostala vodu zadarmo.. na stol.. ak neratam RESTAURACIU kde sme sme ale za jedlo platili 30-40 a viac eur na osobu. V kaviarnach absolutne

sisaka
27. aug 2025
@simca06022011

@sisaka nepamatam sa ze by som napr vo francuzsku dostala vodu zadarmo.. na stol.. ak neratam RESTAURACIU kde sme sme ale za jedlo platili 30-40 a viac eur na osobu. V kaviarnach absolutne

@simca06022011 téma sú reštaurácie, nie kaviarne. Vo Francúzsku a Španielsku sme si vypýtali (v reštaurácií) - dali nám zadarmo.

kaca222
27. aug 2025
@sisaka

@simca06022011 téma sú reštaurácie, nie kaviarne. Vo Francúzsku a Španielsku sme si vypýtali (v reštaurácií) - dali nám zadarmo.

@sisaka celý čas sa bavíme aj o kaviarniach, bohvie aký bol pôvodný názov témy. Už autorka v príspevku spomína aj verziu KU KÁVE.

sisaka
27. aug 2025
@kaca222

@sisaka celý čas sa bavíme aj o kaviarniach, bohvie aký bol pôvodný názov témy. Už autorka v príspevku spomína aj verziu KU KÁVE.

@kaca222 názov hovorí o reštauráciách, vychádzam z toho. Ku káve sa v Európe bežne dáva voda… Tých, ktori si údajne chodia sadnúť na vodu z vodovodu do kaviarne alebo reštaurácie nechápem a v živote som sa s niečim takým nestretla.

kaca222
27. aug 2025
@sisaka

@kaca222 názov hovorí o reštauráciách, vychádzam z toho. Ku káve sa v Európe bežne dáva voda… Tých, ktori si údajne chodia sadnúť na vodu z vodovodu do kaviarne alebo reštaurácie nechápem a v živote som sa s niečim takým nestretla.

@sisaka tak u nás v meste v min.dvoch kaviarniach ku káve vodu nedostaneš 😃a to sú vyslovene kaviarne s X druhmi káv. Tiež sa mi to nepáči

Strana
z7