icon

Mala by som navštíviť kostol na Vianoce?

12. dec 2024

Ahojte ani neviem ako začať...
Neviem ako a ani prečo... no dnes som mala nutkanie navštíviť kostol, hlavne teraz keď budú Vianoce, pri tejto myšlienke... som cítila pokoj, kľud také ani sama neviem ... ako keď sa započuješ do krásnej hudby, zavreš oči a nevnímaš ...
Nebola som v kostole nikdy (ak nerátam nejaké tie krúžky, ktoré ako pre deti robievali) verím v Boha (niečo silnejšie ako my) no nepotrebujem na to kostol a ľudí na to, modliť sa viem, často krát aj keď len pre seba alebo po svojom... som pokrstená, no to asi je všetko k tomu na úvod🙂

Môžem prísť do kostola keď bude otvorený, alebo ? Viem že cez Vianoce mavajú omše, čo sa robí, čo sa nerobí, čo malé deti? Prísť alebo nie snimi? Keď budem cítiť, že už sa cítim "dobre" a že som v pohode môžem odísť alebo musím počkať kým to všetko skončí? 😊

Mám veľa myšlienok a taktiež bolesti na 🩷 aj keď život mám so svojou rodinou a deťmi krásny, niekedy nás vedia v takéto dní bolieť slová a činy iných ludi... horšie ak to je blízka osoba 🙂

Takže naozaj ak nemáte čo k tomuto, naozaj čo mi poradí a odpovie na moje odpovede, tak nepíšte a nechajte ľudí, ktorý vedia o tom niečo, odpovedať mi 🙏

zmrzlinka8
12. dec 2024

@frflos_nespokojny z cirkvi ani z kostola sa nemá robiť holubník. Sú určité pravidlá. Pokrstený má navštevovať kostol tej viery, kde bol pokrstený. Nemôže katolík chodiť na evanjelické alebo iné sv. omše a opačne. To nie je divadlo či kino.
A nepokrstený sa nesmie zúčastňovať celej sv. omše, najmä nemá byť prítomný pri premenení.
To nie je o zákazoch a zarytosti, ono to má hlbší význam a človeku by to vo svojej podstate poškodilo.

frflos_nespokojny
12. dec 2024

@zmrzlinka8 nevyznam? som pokrsteny katolik a nepaci sa mi ta viera ake rozdiely robi.
ake maniere pouziva. o tom by som vedel pisat. vyrastal som v rodine, kde som navstevoval oba kostoly a mam vtom az velmi jasno. a chodievam do oboch kostolov.
prezil som si svoje. mam katolicku manzelku aj dceru. nakoniec aby som to nehrotil,
boh je len jeden a nato aby sa clovek pomodlil nepotrbuje farara

zmrzlinka8
12. dec 2024

autorka, keď chodia babky do kostola, to neznamená, že sú bez hriechu. To už je na ich svedomí. Nenechaj sa tým odradiť. Ty sa sústreď na svoj vzťah s Bohom a nesúď nikoho. Súdiť ich bude Boh.

zmrzlinka8
12. dec 2024

@frflos_nespokojny na pomodlenie nepotrebuješ síce farára, ale na sviatosti áno.
ty si pokrstený, ale nepraktizujúci, preto niektoré veci nevieš

frflos_nespokojny
12. dec 2024

@zmrzlinka8 a preco by som nemal chodit do ineho kostola? ake pravidla?
ty si nebola v zivote asi v evanjelickom na bohosluzbe
vyskusaj a potom ta budem pocuvat

zmrzlinka8
12. dec 2024

@frflos_nespokojny predstav si že bola, ešte ako neveriaca. vtedy pracovne.

frflos_nespokojny
12. dec 2024

@zmrzlinka8 som velmi rad a tesim sa z toho, ze si nasla svoju cestu, ale teraz , ked si veriaca skus ho navstivit a potom napis aky hlavny rozdiel tam vidis

zmrzlinka8
12. dec 2024

@frflos_nespokojny teraz ho určite nenavstivim, ja patrím do katolíckeho kostola, tam mi je dobre.

loliki
12. dec 2024

@zmrzlinka8 Prosím Ťa, neodraď autorku svojimi príspevkami od návštevy katol. kostola. Podľa Teba Boh je katolík? Skús byť tolerantná a dopraj autorke slobodu. Aj Boh nás stvoril slobodných, a miluje aj tých, ktorí navštevujú nie katolícke kostoly. 🙂

maja22
12. dec 2024

@zmrzlinka8 viem, že to myslíš dobre, ale trochu menej zákonníctva a viac lásky, prosím...

emka530
Odpoveď bola odstránená
maja22
12. dec 2024

Autorka, už ti tu povedali podstatu... Len ťa chcem povzbudiť, nasleduj volanie Ducha... Ak si bola pokrstená, bolo do teba zasiate semienko viery priamo Duchom Svätým a On pôsobí nenásilne, pozýva ťa, ale ty to máš v rukách... Pozýva ťa do bližšieho vzťahu s Ním, s Otcom a Ježišom... Do vzťahu, to znamená spoznávať, prijímať, milovať a byť milovaná... Prijmi túto ponuku. Chodenie do kostola nie je o vzťahu teba a ohovárajúcich tetiek, ale teba a Boha... Neposudzuj ľudí okolo, zameraj sa na svoju dušu, ktorá túži po Otcovom objatí...

zmrzlinka8
12. dec 2024

@loliki to mi je jasné, že Boh miluje všetkých, ale chodiť treba tam, kam patrím, a krstom sa človek začleňuje do cirkvi, keby bola nepokrstená, tak môže vyberať. Ja ju nenútim nikam chodiť ani ju neodrádzam, naopak, rešpektujem slobodu človeka a práveže jej chcem dobre, aj o tom je láska, že chceme človeku dobre, takže keď viem, že niečo jej ublíži, tak ju upozorním, aby o tom vedela, to je všetko.

emka530
Odpoveď bola odstránená
belasy_motylik
12. dec 2024

@zmrzlinka8 môžeš chodiť do akéhokoľvek kresťanského kostola-evanjelického, gréckokatolíckeho, pravoslávneho, aj do synagógy, či už sa pomodliť, alebo aj príležitostne na omšu/obrady, nie všetky sú pre katolíka platné, ale navštevovať môže ktorékoľvek, takisto podujatia, aktivity inej kresťanskej viery, napr. tie, ktoré tvoja farnosť neponúka, asi preto sa volá kresťanská viera kresťanskou, lebo patríme pod jedného a toho istého Boha, nemyslíš? Nehovorím že pravidelne, pravidelná návšteva je, pochopiteľne, očakávaná vo "svojej" cirkvi, ale keď je potreba, chuť a dôvod tak sa k tomu naša cirkev stavia ekumenicky, tak v jej mene, prosím, nešír nepravdy a netvor bludy.

zmrzlinka8
12. dec 2024

@maja22 ved ty jej hovoríš presne to, čo som povedala aj ja predtým, že nech sa sústredí na svoj vzťah s Bohom a nepozerá na ohovárajúce tetky v kostole, že to je už na ich svedomí , a ze Boh ju volá. tak neviem, prečo ma kritizujes

loliki
12. dec 2024

@zmrzlinka8 Miláčik, nechaj to na Pána Boha. On dal do jej srdca túžbu ísť do kostola a On jej ukáže aj cestu. Nemaj strach. Žiadny kostol jej neublíži. Ak Ti môžem poradiť, relaxuj, medituj, uvoľni sa, miluj, nesekíruj, hľadaj radosť v Pánovi a dá ti za čím túži tvoje srdce. ❤

zmrzlinka8
12. dec 2024

@belasy_motylik takže jej odporúčaš chodiť do evanjelického kostola, aj keď vieš, že tam nemôže ani prijať sviatosti ani sa aktívne zúčastňovať liturgie ano?

loliki
12. dec 2024

@zmrzlinka8 Čítaj s porozumením. A nehádaj sa.

maja22
12. dec 2024

@zmrzlinka8 skús si po sebe prečítať s nadhľadom, ako píšeš... Autorka nie je ešte vôbec ukotvená vo viere, je hľadajúca a potrebuje najprv zistiť, prečo je vôbec potrebné a dobré do kostola chodiť... Že ju tam Boh nevolá náhodou... Však ona sama píše, že netuší ani, čo sa v kostole odohráva... Nemôžeš začať štvormesačné dieťa prikrmovať segedínom, lebo mu viac uškodíš ako pomôžeš, netlač na autorku, čo musí a čo nemá, Boh si ju postupne privedie, kde chce...

belasy_motylik
12. dec 2024

@zmrzlinka8 vnímaš o čo tu v základe ide? Autorka po dlhej dobe má potrebu nájsť opäť svoju cestu k Bohu a potrebuje povzbudenie v láske k tomuto kroku, to je všetko ❤️

zmrzlinka8
12. dec 2024

@maja22 on ju privedie, to nemám pochýb. ale nie je kostol ako kostol, ani cirkvi nie sú rovnaké a ona už pokrstená je.

zmrzlinka8
12. dec 2024

@belasy_motylik a čo som napísala ja o 22:18 ?

frflos_nespokojny
12. dec 2024

@zmrzlinka8 a co ked je pokrstena? co to znamena?
si horsia ako knaz.

loliki
Autor odpoveď zmazal
zmrzlinka8
12. dec 2024

@frflos_nespokojny tak keď už krst nič neznamená, tak tu nemá význam niečo vôbec písať

zmrzlinka8
12. dec 2024

@belasy_motylik áno áno, tak ju povzbudzujme, nech rovno konvertuje na inú vieru???

maja22
12. dec 2024

@zmrzlinka8 áno, nie je kostol ako kostol a predstav si, nie je ani farár ako farár... Pokojne môže "naraziť" na takú kázeň, že opäť sa bude kostolu vyhýbať... Lebo ešte nie je vo vzťahu s Bohom a bude sa na to pozerať cez ľudí, na ktorých natrafí... ČLovek ukotvený vo viere vie, že všetci sme hriešni a padáme a raníme iných, ale človek hľadajúci vníma vieru cez tých, ktorí sa k nej hlásia a buď zažije prijatie, alebo odmietnutie... Ja rozumiem, že to myslíš dobre, ale ako som už písala - zákonnícky... Nie zákonníctvo je dôležité, ale láska... Dosť to tu svojimi vyjadreniami hrotíš...