Mala by som navštíviť kostol na Vianoce?
Ahojte ani neviem ako začať...
Neviem ako a ani prečo... no dnes som mala nutkanie navštíviť kostol, hlavne teraz keď budú Vianoce, pri tejto myšlienke... som cítila pokoj, kľud také ani sama neviem ... ako keď sa započuješ do krásnej hudby, zavreš oči a nevnímaš ...
Nebola som v kostole nikdy (ak nerátam nejaké tie krúžky, ktoré ako pre deti robievali) verím v Boha (niečo silnejšie ako my) no nepotrebujem na to kostol a ľudí na to, modliť sa viem, často krát aj keď len pre seba alebo po svojom... som pokrstená, no to asi je všetko k tomu na úvod🙂
Môžem prísť do kostola keď bude otvorený, alebo ? Viem že cez Vianoce mavajú omše, čo sa robí, čo sa nerobí, čo malé deti? Prísť alebo nie snimi? Keď budem cítiť, že už sa cítim "dobre" a že som v pohode môžem odísť alebo musím počkať kým to všetko skončí? 😊
Mám veľa myšlienok a taktiež bolesti na 🩷 aj keď život mám so svojou rodinou a deťmi krásny, niekedy nás vedia v takéto dní bolieť slová a činy iných ludi... horšie ak to je blízka osoba 🙂
Takže naozaj ak nemáte čo k tomuto, naozaj čo mi poradí a odpovie na moje odpovede, tak nepíšte a nechajte ľudí, ktorý vedia o tom niečo, odpovedať mi 🙏
@zmrzlinka8 ty tu stale dookola pises svoje polopravdy.
vsak dnes je bezny sobas v oboch kostoloch v zmiesanych paroch.
ty si ale o tom ani nevedela, inak by si nepisala to co pises.
a presne ako pise maja22 nie je farar ako farar a nejde len o kazen ale aj postoj !
keby tieto prispevky pisala moja svokra pochopim, ale ty?
Na tomto webe sa daju fajn vyhladat sv.omse podla lokality: https://www.dokostola.sk/?den=dnes&typ=bohosluzby . Vo vacsich mestach su kostoly otvorene aj pocas dna a da sa v nich zastavit, pobudnut v tichu, len tak uplne jednoducho - v pritomnosti Jezisa vo svatostanku.
@maja22 hovorím jej v láske, že keď je už pokrstená, a cíti volanie, tak nech ide do kostola, v akej viere je pokrstená, a nie inde, ak teda nechce konvertovať. Celá táto diskusia začala kvôli @frflos_nespokojny ktory ju posielal kade tade po iných kostoloch. čítaj aj ty mňa s porozumením a neobviňuj ma z nedostatku lásky
@frflos_nespokojny sobáše zmiešané samozrejme existujú, ak na to získajú povolenie od svojej cirkvi, je to aj niekde v tých linkoch, ktoré som ti poslala a ktoré si nečítal
@zmrzlinka8 áno, viem, čítala som, prečo táto diskusia začala... Dotkla som sa ťa svojím vyjadrením, prepáč...
@zmrzlinka8 ty si to cele nepochopila. prosim zacni citad od zaciatku a pochopis preco som jej takto odpovedal a mozno nie 😉
@loliki no hlavne, že ty chápeš pointu 👍
@zmrzlinka8 Amen. 🙂
@frflos_nespokojny ja chápem, že máš svoj pohľad, veď ži ako ty chceš, si slobodný človek, ale z mojho pohľadu neporadil si dobre, aj keď si chcel dobre poradiť, preto som sa ozvala. nechcem sa nikoho dotknúť
Ale ved ta sa neodvolavaj na zlych ludi, Kasli na zlo vo vseobecnosti,najdi si dobrych inteligatnych veriacich,ktori nerobia,zlo a neohovaraju.Kostol,nieje pricina zlych ludi.Ty teda ked veris sustred sa na seba v kostole sa pomodli,, alebo omsa a zli ludia nech su ti ukradnuti, Aj tych zlych ludi Pan Boh miluje, ako teba. Boh nenavidi len HRIECH,..Ale tych ludi miluje vsetkych na svete,neviem kolko nas je na zemi asi tusim 7 miliard, tak vsetkych. To ,keby s imala v skole zlych spoluziakov ,tak nepojdes do skoly?
@zmrzlinka8 na ziadost jednej kocky som svoj posledny prispevk zmazal.
mame rozdielne postoje, preto nebude dobre dalej v tejto diskusii pokracovat aby si autorka mohla sama najst svoju cestu k poznaniu a neovplinilo jej to iba na jednostranny postoj co vlastne aj na zaciatku bolo myslene z mojej strany aby si vybrala sama.
prajem vsetkym dobru noc.
@zmrzlinka8 Prečo by sa nepokrstený nemal zúčastniť celej sv.omše? To čo je za somarinu.
Ty si kresťanka na pohľadanie. Autorka ešte len hľadá. Aj keď by bola katolíčka, môže si ísť do evanjelického kostola a keď sa jej tam bude páčiť, tak si k nim prestúpiť. Aj do synagógy môže ísť a konvertovať na judaizmus. Áno, kto je katolík a chce žiť podľa tejto viery, tak má chodiť do katolíckeho kostola. Napr nedeľná omša v protestantskom mu platná nebude. Lenže autorka ani nevie kde bola pokrstená a ty ju tu hneď buzeruješ.
Pises to, akoby si neverila, ze ty aj ty si mohla vstupit do kostola a cudujes sa sama sebe, akoby si vkrocila do Modrej laguny😅 Bola som v Prahe a vstupila som tak do 8tich,vsade sa pokochala a nechala nejake euro, vo Viedni prva cesta do Stefan domu, v BA dom sv. M., moj posledny kostolny ulovok bol Dom sv. Alzbety v KE... Mna kostoly, katedraly, kaplnky, kobky, krypty tahaju ako magnet, vzdy si predstavim, ze na tie steny, oltar, vitrazove okna pozerala moja babka, aj pra, mozno prapra... 💖 Nieco medzi nebom a zemou musi byt, sadnem v tej Prahe do lavice, pomyslim na nedavne umrtie v rodine a v tom zazneje velkolepy organ a J. J. Ryba... Hej mistre....neboheho milovana vianocna...
@nekonecna_katastrofa a kde píše, že nevie, kde bola pokrstená?
to nie je somarina inak, kedysi katechumeni naozaj odchádzali pred premenením, v časoch ranej cirkvi, teraz to vidno niekedy už len symbolicky pri veľkých sviatkoch. prečítaj si:
Všetko, čo predchádza obetovaniu, totiž rozličné žalmy, modlitby i čítania, sa kedysi nazývalo omšou katechumenov, pretože pri tejto prípravnej časti smeli byť prítomní aj katechumeni čiže ľudia, ktorí sa iba učili kresťanské náboženstvo, ale pokrstení ešte neboli; a pred vlastnou svätou omšou, ktorá sa začína obetovaním, museli odísť z chrámu.
@zmrzlinka8 Slúžia sa aj ekumenické bohoslužby. Navštevujú sa aj rôzne cirkevné zbory, Boh je jeden. Líši sa to v spôsobe vysluhovania Večere Pánovej a liturgie. Autorka môže navštíviť akýkoľvek kresťanský kostol, vypočuje si Slovo Božie. Náš katechizmus učí, že kam sme boli daní ( kde sme sa narodili ), bolo by dobré tam ostať. Som kalvínka.
Milá autorka, môžeš prísť do kostola kedykoľvek. Ak tam prídeš s malými deťmi, oni ti vlastne zároveň určia, kedy odtiaľ odídeš. Ak im už bude dlho a nevydržia sedieť potichu, tak je lepšie ich nenútiť zostať, lebo nabudúce nebudú chcieť prísť ani na tú chvíľu. Na začiatok by som išla pol hodinku pred omšou. Kostol býva otvorený, je málo ľudí a je tam väčšie ticho a pokoj - ak hľadáš to. Ak sa chceš zapájať do liturgie, tak to postupne odsleduj. Bolo by dobré, keby ti niekto vysvetlil, prečo tá omša má taký priebeh a čo prečo sa deje. Na liturgii sa zíde veľa ľudí a každý to prežíva po svojom. Niekto dbá na predpisy, úkony, iný medituje, počúva, nasáva, nabíja sa láskou a pozitivitou o odchádza v pokoji. Prajem ti príjemné zážitky a krásne Vianoce. ❤
Autorka, ak netušíš, čo sa v kostole počas sv. omše deje a chceš to vedieť, existujú knihy a články, ktoré ti to vysvetlia. Ja som si poprosila pod stromček túto knihu a neviem sa dočkať, kedy sa do nej ponorím 😍❤️ https://obchod.postoj.sk/krestanstvo-a-duchovny... Biskup Jozef Haľko má dar vysvetliť zložité veci jednoducho a veľmi rada ho počúvam. Kniha obsahuje aj fotografie, ktoré jednotlivé úkony sv. omše približujú. Je to hlboká a jedinečná obeta, ktorej v osobe kňaza predsedá sám Ježiš a zúčastňuje sa na nej celé nebo, aj keď je to našim očiam neviditeľné ❤️
Do kostola sa primarne (ne)chodi kvoli ludom, ale kvoli stretnutiu s Bohom. Ma Ti byt jedno, ci je tam "zly" clovek, sused, a co robi po omsi. Je to jeho svedomie, nie Tvoje. To je oslobodzujuce. Vsetci, co patria do cirkvi, ju tvoria a su hriesni. Kazdy. Kazdy robime denne xy hriechov, ci sa nam to paci, ci nie. Uz aj to pozeranie sa naokolo, kto je aky a posudzovanie, aj to je hriech.
Ja som si nasla cestu k Bohu az ako dospela, tesne pred 30-kou.
@zmrzlinka8 ale si prilis radikalna. Nema byt na premeneni??? Prosim Ta, to odkial mas? Jasne, ze na prijimanie ist nemoze, ale aby nemohol byt na premeneni, tak to netaraj, prosim Ta.
Ja som bola evanjelicka, ale od viery dobre daleko, mala som nablizku katolicky kostol a priatela katolika, tak som obcas zasla s nim. A az ovela neskor ma katolicky knaz, ktory ma chcel zachranit, vzal do Medzugoria. 3x denne svata omsa, vystup na Krizevac, ruzence. Po navrate domov, som sa sama zacala modlit ruzenec a o pol roka som mala krst (pre istotu, lebo som predtym robila ezoteriku a kadeco), prve svate prijimanie a uz ako matka, som mala birmovku. Takze keby platilo, ze nesmie ateista/evanjelik chodit do katolickeho kostola, mozno ani nezijem uz, mala som depresie a u evanjelikov mi nik nedokazal pomoct, ukazat cestu, len som sa mala modlit. Ale to som ja robila cely cas, ako som vedela! Az zivy Jezis v Eucharistii, hoci som ho neprijimala fyzicky, len tuzbou, duchovne, ma zachranil. Takze zase neodradzaj. Toto je mozno prvy krok, ktory spravila autorka. Len treba hladat potom celu Pravdu. A Boh sa jej da najst.
Autorka ja svoju cirkev vnímam ako rodinu, veľkú, niekoľkomiliónovú rodinu, takže sa v nej vyskytuje kadekto, je to široký výber, aj tá tetka, ktorá ohovára kade chodí, aj ten ujo, ktorý doma pije, trápi ženu a pred ľuďmi sa tvári že je najlepší manžel na svete, aj tie premúdrelé sesternice, ktoré ti dajú desiatky nechcených rád na počkanie, aj tie ukričané, nevychované deti ... ale jednoducho je to rodina, patria tam všetci a sú tam aj tí a to, pre čo sa tam oplatí byť a to je nad všetkým a nad všetko, každý má v nej svoje nenahraditeľné miesto a aj preto je ona sama nenahraditeľná 🙂
To mi pripomína v niečom samu seba… ja som však do kostola chodievala ako dieťa, skôr preto, že som musela. Neskôr, keď som bola staršia a mohla si vybrať sama, som kostol striedavo obchádzala, aj do neho prichádzala, hľadala a nachádzala, ale aj bola sklamaná z ľudí a isté veci sa v mojom vnútri priečili. Prišla som do bodu svojho života, keď som sa po materskej naplno vrátila do práce a bola som presvedčená, že návštevy kostola nepotrebujem, že je to stratený čas v mojom nabitom programe a aj osobná modlitba bola skôr vzácnosťou….všetko sa však zmenilo…,zo dňa na deň som skončila v nemocnici s dovtedy zdravou 2,5 ročnou dcérkou, diagnostikovali jej nevyliečiteľné onkologické ochorenie, zo dňa na deň som musela odísť z vysnívanej práce. Prvý mesiac sme boli v nemocnici v kuse, vtedy som cítila potrebu zájsť do kostola, ale nemohla som. Spomenula som si, ako som dostala odporučenie na Godzone - projekt, ktorý vytvorilo spoločenstvo espé, ktoré tvoria mladí kresťania / sú podporovaní aj biskupmi RK cirkvi, posledne na godzone tour bol prítomný aj biskup Haľko, aj apoštolský nuncius na SVK/. V nemocnici som spávala tak 2 hodiny v noci, boli to veľmi ťažké chvíle pre nás, a tak som mala dostatok času, počúvať ich hudbu, rozhovory na youtube, prednášky cez godzone academy a v krátkosti, dalo mi to veľmi veľa, zachránilo ma to od najčiernejších myšlienok, nasmerovalo ma to späť k pravidelým návštevám kostola a dalo mi to pokoj, ktorý som nemala, ani ked ešte bola dcéra zdravá. Špeciálne by som ti doporučila aj nájsť si rozhovory od RK kňaza, Janka Buca, ktorý spolupracuje s godzone / aktuálne je kňazom pre poslancov svk parlamentu/ , ktorý veľmi prístupnou cestou približuje Boha k nám, lebo či si to niektorí uvedomujeme viac, či menej, všetci ho potrebujeme a môžu prísť chvíle, hovorím za seba, kedy to bude to najvzácnejšie, to jediné, čo nás drží nad vodou.
Ja mám nutkanie zaletieť si do Kalifornie...
@avicii18 tak určite choď a tento komentár naozaj nebol vhodný na začiatku som písala nech každý takéhoto typu komentárov nechá ľudí nech mi napíšu o kostole viac 😊 takže ak chceš tak určite choď 🙂
Ďakujem každému že ste mi tu napísali, linky si určite poprezerám, a určite na začiatok pôjdem do najbližšieho a to je katolícky🙂 ... no a nechcela som aby ste sa tu pochytili, tak to ma naozaj mrzí, áno voľba je len na mne 🙂 ale ďakujem pekne ... ešte takto v rýchlosti... nikde nepíšem, že neviem kde som bola krstená, no bolo to v zahraničí 🙂 nie na Slovensku 🩷
Všetko si popozerám, a dám vám vedieť ako som dopadla 😇😇
@dadis ďakujem veľmi pekne 🥰
Odpust tej osobe, odlahne ti. Velmi drzim palce, aby ti navsteva kostola pomohla. Klopte a bude vam otvorene 🙂 ❤️

@zmrzlinka8 Jedine ty ju do toho tlačíš. Len to nevidíš, lebo si taká zaslepená svojimi pravidlami, zákonmi. Proste si nepochopila pointu kresťanstva, lásky, ani tejto témy.