Málo peňazí na darčeky
Ahoj dievčatá,
blížia sa Vianoce a ja mám nervy v kýbli. Moja rodina si zvykla diktovať, čo chce na Vianoce pod stromček, kedysi som pracovala v zahraničí a kupovala som im pekné darčeky a niekedy aj drahšie, mala som na to a ja rada robím ľuďom radosť. Doba sa ale zmenila, v zahraničí už nepracujem, vrátila som sa na Slovensko, mám úspory, ale na tie siahať nechcem. Tie úspory sú určené na kúpu bytu. Ja sa rodine nikdy nezdôverujem, či už ide o súkromný alebo pracovný život, keď mám problémy, riešim to všetko sama alebo s partnerom. Je Vám to možno trošku čudné, ale s matkou nemám taký ten klasický vzťah matka-dcéra, nemám ju rada, ublížila mi veľmi, ale ak by som to mala rozoberať, tento príspevok by nemal konca.
Idem teda k veci. Blížia sa Vianoce a všetci si nadiktovali, čo chcú. Samozrejme matka parfém za 150 eur od Chanela, nejaký rolák alebo svetrík. Mama je generál, ona r ozkazuje. Tak aj rozkázala, aby som otcovi kúpila parfém a bratom tiež. Babke by som mala kúpiť topánky, mala by som kúpiť niečo aj sesterniciným synom, ktorí sa jej narodili. Cítim sa ako taký oslík, otras sa. A nie je to len na Vianoce, ale počas celého roka. Matka mi volá, či neprispejem babičke na tamto a toto.. ok, kúpila som jej k narodininám zlaté náušnice za 120 eur, kúpila som jej stôl za 100 eur, tam som jej prispela a tam tiež. Mimochodom babka má 6 vnúčat. Neviem o tom, že by jej niekto prispieval.
Moji bratia, jeden vôbec nepracuje, nechce sa mu, nechce ani chodiť na úrad práce aby mu aspoň úrad práce platil zdravotné, nie, jemu zdravotné platí mama. Druhý brat pracuje. Ani jeden z nich mi nikdy nič nedal, ani mame, ani otcovi, nedali nám nikdy nič či už k Vianociam, meninám alebo narodeninám. Ani ich "netrkne", že by bolo fajn dať darček svojím najbližším k sviatku.
Ja som vždy dà ¡vala veľa darčekov a teda vyšlo ma to na dosť peňazí a ja som minulý rok dostala jeden darček a to náramok - bižutériu. Viem, že sa to nedá takto porovnávať, ale nikdy som od nich skoro nič nedostala - mama hovorí, že nemala čas behať po meste.
Tento rok očakávajú darčeky, ale ja toľko peňazí, aby bol každý spokojný nemám. Rozmýšľala som, kúpiť im nejakú drobnosť a niečo ručne vyrobiť, lenže to by nikto neocenil a skončilo by to na dne skrine alebo v horšom prípade, v koši. Vonná sviečka je pre matku hlúposť. Ja im vlastne neviem povedať NIE. Poradíte, ako by ste to riešili?
@abbey1 Moze sa to tak zdat.
? A? Veď si dospelá, rieš. Raz budeš sama matkou, ako chceš svoje dieťa vychovávať? Veď sa odstrihni!Absolútne nič ti nebráni. Vieš, ako sa hovorí Act your age!
Keby si bola moja kamoska alebo kolegyna, (ak som chlap tak partnerku) tak tebou zatrasiem, dovleciem k psychiatrovi/psychologovi.
Si mlada ale neskutocne ovplyvnena !
Prosím ta rob s tym niečo, lebo toto si nezaslúžis. Vyslobod sa zo psychickej zavislosti a strachu. Ked mna otravuje muz, reklama, alebo cokolvek nedviham.sms mazem.mejly mazem.fcb insta mazem blokujem menim.
Uz som sa naucila ze si nepustim do zivota debilov a ak už nejakych toxickych mam tak ich vylucim.
Vylucila som par byvalych kolegyn, kamosiek, svagra svagrinu.
Je lahke nedvihat, presmerovat hovory, vypnut.ak to nevieš sama zver sa partnerovi a najme odbornikovi.ver ze ti to pomôže.tvoja matka ma cca 50r. este minimalne 30 ti môže zrat nervy, aj tvojmu mužovi a deťom.toto chces ?
Velmi suhlasim s lapalma@.zacni hneď .tvrdy sek lebo aj keby si sa rozkrajala, aj keby si kupila 2 parfumy , darceky za 10 000e aj tak budes hlupana.uz sa to vcera potvrdilo a bude to pokracovat.to si fakt nezasluzis.
Venuj sa ludom co ta maju radi a neublizuju ti.
🍀🍀🍀
@abbey1 Tazko sa to takto cez pismenka vysvetluje, je toho vela. A sama neviem preco ten vztah neutnem. Udrziavat ho nechcem, snaha o kontakt tam je len a len z jej strany.
Mne už nevysvetľuj, ja to nepochopím. Ty si to v sebe vyrieš. Možností je veľa. Ale zdá začni, že teba baví vaľkať sa v tom pseudoprobleme.
@abbey1 ok, dakujem za rady.
Žiaľ, niektoré dámy tu na MK celkom nepochopili, v akej strašnej závislosti žije autorka príspevku a ako jej matka svojou nezrelou chorou osobnosťou zničila život.
V našej spoločnosti je žena matka automaticky ctená ako dokonalá modla neschopná ubližovať a robiť chyby .... ach, aký to omyl !
Je mnoho žien - aj dôchodkýň, ktorých matky už nie sú medzi nami - a ony dodnes nespracovali psychické narcistické týranie, ktorého sa na nich ako deťoch dopustili. Je také ľahké radiť odstrihnúť sa .... ťažké realizovať to.
Písala som ti vyššie, že máš začať študovať túto tému - knihy som ti vypísala - ešte som zabudla na úplnú novinku českej autorky - Temné matky a jejich dcery - je o tom aj video na yt.
O tom, že nie si z toho vonku svedčí aj tvoja snaha vyrobiť matke šperkovnicu - prosím, nerob to. Ty sama vieš, že je to len ďalší krok k tvojmu poníženiu. Pýtaš si ho za to !!!!
Knihy a terapia - to je tvoja cesta !
GL 🙂
@abbey1 Ja tento cely BOOM okolo darcekov nechapem. Dofrasa, nie aby boli ľudia radi že mame voľno, najeme sa dobrých veci, ľudia sa postretavaju s ľudmi kt. nevideli dlho popr. môžu niekam aj na lyzovacku, Silvester vypadnúť. Stále sa riesi len hodnota darcekov, ľudia stresujú čo kupit , či majú dostatok darcekov. Určujú sú v rodine sumy za koľko kupit a sú schopní sa rozhádzať. Vrchol všetkého je zobrat si uver na darčeky. Sťažujeme sa že nemáme € a pritom každý rok v TV ako Slováci z roka na rok viac rozhadzuju..
@lapalma Dakujem za pochopenie. Knihy prave pozeram na martinuse a maju dobre recenzie. Chapem niektore dievcata, kto to nezazil, nevie porozumiet.
Ja by som to riesila skor takym sposobom, ze ak mne darceky dotycni nedavaju, tak nebudem ani ja im. Si dospela zena. Treba si sadnut s matkou a povedat jej, ze ta to nebavi, ze ti stale diktuje, co mas robit, a ze ked ty im nestojis zato, aby ta potesili darcekom tak to stopnete a nebudete si nic kupovat. To je uplne normalna vec.
@lapalma
mozem len potvrdit, aka je to hrozna tema a stale sa to deje.
Po 20tich rokoch som sa stretla so svojou 72rocnou tetou a ta mi so slzami v ociach povedala, ze az ked jej mama (moja babka) umrela pocitila neskutocnu ulavu a zacala zit, dovtedy mala z nej neovladatelny a nevysvetlileny a pohlacujuci strach.
Musis na sebe popracovat. Dovolim si tvrdit ze som zazila horsie psychicke deptanie otcom alkoholikom. A bolo to o to tazsie ze prve roky som bola jeho milačik a on moja prva laska. O to viac bolelo aka obluda sa z neho vdaka alkoholu stala. Ale odstrihla som ho emočne este ked sme žili v jednom byte. Proste som si povedala ze uz mi neubliži. Ze jeho jedovite zle slova zosmiešnovanie nič neznamena, ze je to jeho problem nie moj. A ty si dospela žena. Čo Ta nezabije to ta posilni. Si strojcom svojho štastia. Musis zmenit pristup lebo mamu nezmeniš, Vzchop sa!
Inak budes ako niekoho tetka v 72 citit ulavu až ked ti mama umrie. Tak chces žit???
Ahojte dievcata, tak ako ste mi tu radili, tak som jednala. Samozrejme, ze to dopadlo tak, ako som cakala, ale ulavilo sa mi. Rano mi mama volala, ze teda kedy pridem a teda co s tou dovokenkou, ze uz to treba zaplatit. Tak som jej povedala, ze plany sa zmenili a budem Vianoce travit s priatelom vo dvojici a na Novy rok ideme lyzovat. 2000€ na dovolenku nedam, kedze setrim na byt a tych 2000€ radsej dam na operaciu oci (som kratkozratka a velmi zle vidim). Skoncilo to vycitkami, ze som klamarka a podvodnicka, ze som urcite tehotna a ktovie kde vlastne som a s kym a co robim. Ze ktovie ci vobec chodim do prace a bla bla bla..viedla super monolog. Tak som jej zlozila. Predchvilou mi pisal moj ex priatel a tiez kamoska, ze im mama pisala, ze co je so mnou, kde som a co robim, vyzvedala. No fakt hroza :(
Drzim Ti palce, len tak ďalej, verím že to zvládneš!
@anjelaa Dakujem. Pride mi to ako psycho :(
Si na dobrej ceste - teraz si stiahni z netu knihu - Nenechte sebou manipulovat .....
S matkou nekomunikuj chvíľku, jednaj milo, ak bude treba, ale rázne....triezvo, pokojne hovor NIE! Nič nevysvetľuj, neobraňuj sa...nikomu nie si nič dlžná....zaslúžiš si úctu rovnako ako tvoja matka. A bratovi nedávaj ani cent - keď je zdravý, nech pracuje a nečaká na eurá od sestry, ktorú má za nulu a pokojne sa prizerá, ako ťa celá rodina šikanuje. Nekupuj si lásku nikoho, láska je totiž ZADARMO !!!!
Podmienečná láska, na akú si z rodiny naučená ako Pavlovov psík nemá hodnotu.
Si silnejšia, ako si myslíš, len treba začať žiť svoj život.
Na českej stránke bezpecnavina.cz si urob test o manipulácii - otvorí ti oči a je bezplatný.
Drž sa dievča a už nepovoľ !
@lapalma Dakujem pekne. Este mi pisala sms ze bratoi dlzim tie peniaze za notebook, tak ako to bude, ci ich poslem... nereagovala som. Inak tu stranku som si pozrela, ale testy som tam nenasla.
Palec hore, zrejme ostala zaskočená. Nechapem ešte otravuje tvojho ex 🤦♀️
@misinka0611 Ani ja nerozumiem, co tym sleduje. Aspon, ze sucasny partner ju blokol.
To čo je za manipulatora? Ved ona je zrelá na psychiatra a to myslím vážne alebo sa od nej co najrýchlejšie odstrihnut. 🤦♀️
Partner tiež urobil dobre, nedala by mu dýchať...
@gabrielita_8989 Ale cela rodina drzi s nou a nado mnou krutia hlavou. Ja som ta zla.
Jasne ze drzia s nou, vsak si dotovala vsetkych
@uglybetty1234 Mne to skor pride, zeze mama potrebuje mat kontrolu nad kazdym aspektom mojho zivota a kedze uz nezijem s nou, tak ma aspon bombarduje volanim a smskovanim. A ked ma nemoze kontrolovat, napr zavolat do prace ci tam naozaj robim, tak pise mojim partnerom (ex aj sucasnemu) a kamoskam. Uz som tu spominala ako chcela vidiet moje zmluvy, ked som skoncila v praci tak ukoncenie, stav uctu a podobne. Musela som jej dat adredu kde v zahranici zijem, vraj keby sa mi nieco stalo.
Samozrejme, otec je na maminej strane. Ked mu mama povedala, ze som jej nechcela ukazat stav uctu, hned jej kontroval: Ved ja som Ti to hovoril, ziadne peniaze nema, ja ju poznam.
Tak adresu ked ziju ludia v zahranici dat rodicom je uplne normalne. Ja som sa dost stahovala a vzdy si mama pytala adresu fakt ze Keby sa mi nieco stalo, adresu prace vypis z uctu pracovne zmluvy to uz Nie ..
Uz mi to ide na nervy dookola o tych tvojich peniazoch a ich typovackach ze ziadne nemas to otec vravi len aby Ta vyhecoval aby si im ukazala že mas. A ty jak mala im na to vzdy naletiš. Ved nech si myslia ze nemas aspon nebudu pytat drahe darceky.
Prosim, prestan sa nechat provokovat, je jedno, co si myslia oni, nech si myslia, ze nemas a co? Preto sa treba odstrihnut, lebo si slaba a naletis im na to. Nic im neukazuj, nic im nedokazuj, ziadne darceky, cokolvek. Teraz budu manipulovat, ze pomaly mama dostane infarkt, lebo si nevdacna hlupana. Mozno dokonca budu skusat byt mili, zvycajne to manipulatori robia, lenze ty uz si "podchytena", tak na teba bol uz len bic a ziadny cukor. Si dospela a ty nemas sa co spovedat niekomu. S kamoskou hod rec, nech o tebe mame nehovori nic extra, max. ze zijes. Budes to mat tazke do Vianoc, vydrz. Prvy krok je najtazsi.

@misinka0611 Mne už sa ježia chlpy, keď vidím tému o darčekoch. Koľko si vzájomne vydeluju financií na je, ako si musia na oplátku kupovať, ako sa niekto cíti ukrivdený, jeden dáva veľa, druhý málo. Načisto ľudia zblbli? Veď kúpim, čo chcem, za koľko chcem, poteším sa čomukoľvek, keď aj nepoteším, aspoň to predstieram. Darčeky sú o tom, že si niekoho vážim, že mi na ňom záleží, mám ho rada. Rovnako poteší darček za euro ako za tisícky, ak je daný z lásky. A ak nepoteší, je to problém vzťahu.