Málo peňazí na darčeky
Ahoj dievčatá,
blížia sa Vianoce a ja mám nervy v kýbli. Moja rodina si zvykla diktovať, čo chce na Vianoce pod stromček, kedysi som pracovala v zahraničí a kupovala som im pekné darčeky a niekedy aj drahšie, mala som na to a ja rada robím ľuďom radosť. Doba sa ale zmenila, v zahraničí už nepracujem, vrátila som sa na Slovensko, mám úspory, ale na tie siahať nechcem. Tie úspory sú určené na kúpu bytu. Ja sa rodine nikdy nezdôverujem, či už ide o súkromný alebo pracovný život, keď mám problémy, riešim to všetko sama alebo s partnerom. Je Vám to možno trošku čudné, ale s matkou nemám taký ten klasický vzťah matka-dcéra, nemám ju rada, ublížila mi veľmi, ale ak by som to mala rozoberať, tento príspevok by nemal konca.
Idem teda k veci. Blížia sa Vianoce a všetci si nadiktovali, čo chcú. Samozrejme matka parfém za 150 eur od Chanela, nejaký rolák alebo svetrík. Mama je generál, ona r ozkazuje. Tak aj rozkázala, aby som otcovi kúpila parfém a bratom tiež. Babke by som mala kúpiť topánky, mala by som kúpiť niečo aj sesterniciným synom, ktorí sa jej narodili. Cítim sa ako taký oslík, otras sa. A nie je to len na Vianoce, ale počas celého roka. Matka mi volá, či neprispejem babičke na tamto a toto.. ok, kúpila som jej k narodininám zlaté náušnice za 120 eur, kúpila som jej stôl za 100 eur, tam som jej prispela a tam tiež. Mimochodom babka má 6 vnúčat. Neviem o tom, že by jej niekto prispieval.
Moji bratia, jeden vôbec nepracuje, nechce sa mu, nechce ani chodiť na úrad práce aby mu aspoň úrad práce platil zdravotné, nie, jemu zdravotné platí mama. Druhý brat pracuje. Ani jeden z nich mi nikdy nič nedal, ani mame, ani otcovi, nedali nám nikdy nič či už k Vianociam, meninám alebo narodeninám. Ani ich "netrkne", že by bolo fajn dať darček svojím najbližším k sviatku.
Ja som vždy dà ¡vala veľa darčekov a teda vyšlo ma to na dosť peňazí a ja som minulý rok dostala jeden darček a to náramok - bižutériu. Viem, že sa to nedá takto porovnávať, ale nikdy som od nich skoro nič nedostala - mama hovorí, že nemala čas behať po meste.
Tento rok očakávajú darčeky, ale ja toľko peňazí, aby bol každý spokojný nemám. Rozmýšľala som, kúpiť im nejakú drobnosť a niečo ručne vyrobiť, lenže to by nikto neocenil a skončilo by to na dne skrine alebo v horšom prípade, v koši. Vonná sviečka je pre matku hlúposť. Ja im vlastne neviem povedať NIE. Poradíte, ako by ste to riešili?
všetko je to v tvojej hlave. Ublíži ti ten, komu dovolíš aby ti ublížil. Čo ti príde dvere vykopnúť na štedrý večer a za vlasy ťa dotiahne k nej domov?
Nech sa plieska o zem, nekúpim, neprídem, hotovo. A kľudne sa so mnou nemusí baviť do konca života, aj tak si celej rodine dobrá len ako chodiaca peňaženka.
Jediný problém je fakt v tebe, aj keď do istej miery ťa chápem, predsa len je to rodina nech je aká je. Ale ty sa nevieš odstrihnúť a to je problém a len tvoj problém. Bojíš sa mamy, ale prečo? Veď nie si od nej závislá, nebývaš u nej, neživí ťa. Možno by si mala zvážiť nejakého psychológa, ktorý ti trošku napraví to zlomené sebavedomie a strach vzoprieť sa mame. Aj keď ani nie že vzoprieť, ale len jej normálne povedať "nie".
Asi tak ako písali baby ty nie si povinná niekomu kupovať to čo tebe sa nidky nevráti jednoducho povec nemám a basta 😣
Nikdy
@sissy27 Vieš, máš pravdu. Lenže ona by, bola schopná vypisovať a otravovať priateľa, aká som ja zlá, veď môjho ex (vtedy priateľa) keď stretla v meste, povedala mu niečo, čo malo zostať len medzi mnou a ňou.
Ahoj, nehnevaj sa, ale to každý ťa takto môže využívať?
Povedz mame, že tento rok a vlastne už nikdy také drahé darčeky nebudú, nezarabas nato, aby si oni rozkazovali čo máš komu kúpiť. A tak isto nemáš čo prispievať bratovi na notebook. A ešte keď to od teba žiadajú takým štýlom.
Všetko sú to od teba samé výhovorky, že nevieš povedať nie. Tak potom sa nechaj využívať aj naďalej, ale nikdy nebudeš mať vlastný život.
Si už dospelá, tak si stoj za svojím slovom a povedz im rázne NIE
tak existuje niečo aj ako blokácia , jednoducho ju blokne a je kľud.
Inak parfém za 150 eur je už vcelku veľmi kvalitný a nie je ho zrovna málo . Vysoko mieri tvoja mama.
ako ja rodičom kupujem vždy darčeky a nie lacné , lenže nikto ich odo mňa nepýta, nikto mi neprikazuje čo a ako . Toto čo máš ty je už zneužívanie.
Akoze musela?! Toto ja proste nechápem! Namiesto vycálovania kopec € za darčeky pre takychto vychcanych (sorry za výraz) ľudí ako je tvoja rodina ich investuj do nejakého poriadneho, intenzivneho kurzu asertivity, kde ťa konečne naučia povedať NIE. A najlepšie čím skor, aby si to rovno mohla aplikovať v praxi a urobila si poriadok s tvojimi úžasnými pribuznymi.
@maminuska Už to urobil, tiež nerozumel, čo to má znamenať. Moja matka v poslednej dobe mieri vysoko, v lete vysolila 800€ za odstránenie vrások. Budúci rok vo februári chce ísť na Maledivy a so mnou!!! Hrôza pomyslieť a neviem, ako sa z toho vyvliecť.
Ako? Možno by si si mala konečne uvedomiť že Vianoce nie sú o darčekoch!
Veď normálne všetkým povedz že tento rok to tak vyslo a tvojim darčekom bude čas ktorý venuješ svojim blízkym. Rovnaký darček si popros aj ty.
Možno sa potom aj tie vaše skomolene rodinné vzťahy upravia.
Podla prispevku si nezasluzia nic, ale keby som im uz mala nieco kupit, urcim si limit a dam im napr.poukazky.. Ak chce parfum za 150, smola, daj jej mozno 50e poukazku do Fann a nech si daco kupi.. To iste chlapom, poukazky do obchodu s oblecenim a nech si trhu...mas vybavene za par minut, nemusis vymyslat a behat po obchodoch
Pripájam sa, ako si ich naučila,tak ich máš 😊 ja som ako slobodná tiež kupovala rodičom,bratovi aj babke! Nič veľké,vždy nejakú maličkosť
Keď som sa vydala a narodila sa nám mala, kupujeme malej a jedným a druhým rodičom, súrodencom a podobne už nie! Ešte muž zvykol keď bol slobodný kupovať synovcom a neteriam,to tiež padlo! Minulý rok sme boli vo finančnej tiesni, takže sme kupovali len malej a nikto to neriešil, ešte nám hovorili nech sa opovazime niečo kupovať,keď sami nemáme dosť peňazí
Ešte sme dostali od rodičov my sami peniaze na prilepšenie
Prepac, kolko mas rokov? Kludne jej povedz, ze si nezamestnana a tehotna s dvojickami, ked jej nezalezi na vztahu s nou, ani tebe nemusi. Ja som tiez mala tazke obdobie, uplne som vypla rodinu asi na rok a vies co? Bolo mi lepsie, ako sa vecne spovedat, kefy pridem na nabstevu a kedy im porodim vnucata, preco zase niekam cestujem. 👍
@majka99999 No, ona by z vnúčat nadšená nebola, ona dieťa nazýva "problémom" 🙂 Mám 29 rokov, viem som dosť stará..
Nemusis ist s matkou na dovolenku, ani davat dary. Normalne zdvihni telefon, povedz jej, ze Vianoce stravis s priatelom a nie s nimi, ze sa o tom nemienis bavit. Poloz a hotovo. Nedvihaj. Je to trocha detinske, ale ked nemas na nu argumenty, tak proste pomoze len toto.
@majka99999 Že som nezamestnaná?? Uff, to by bol teror ako by ona vyvádzala.
prečo vyvádzala ? Veď ti peniaze nedáva. Pri nezamestnanom bratovi nevyvádza ?
Kup naco mas aj ked to bude vonavka za 5€ a sveter za 10€. Daj v ramci moznosti. Neries nikoho. Ak sa im nebude pacit co dostali nabuduce nedaj nic
prestan sa s nou stretavat, kontaktovat, zablokuj si ju aj ty aj priatel.. neviem co riesis, ale takto sa nechat deptat? dokedy to chces trpiet? a ako ta prinuti ist na dovolenku?
@maminuska Pre matku sú práca a peniaze to najdôležitejšie. Pri bratovi...ako to napísať.. Vadí jej to, nadáva mu, ale zdravotné za neho platí.
A co? Nech si vyvadza, nech si pozrie spravy, 4 rodin stravia tieto Vianoce bez svojich skopovinnych deti, to je tragedia (samozrejme aj pre ostatne rodiny, ktorym zahynuli blizki). 🤨
@airaw Neprinúti ma nijak, ale ona ma s tým stále terorizuje, stâle s tým otravuje. Určite mi bude zase nadávať, keď jej poviem, že nejdem.
stale plati ta 1. veta co som napisala 🙂 preco to neurobis?
Ked nebudes s nou v 1 miestnosti, ako ti moze nadavat? A ked budes, otoc sa a zabuchni za sebou dvere.
@majka99999 Áno, to je strašná tragédia. Aj som si poplakala. Ja, keď som odchádzala do zahraničia, tak mi povedala nech si uzavriem poistenie keby sa mi niečo stalo a museli by previezť moje pozostatky, vraj aby som ich nezruinovala 🙂
pozri ja mám domintného otca, všetko musí mať pod kontrolou , on je aj taký trocha manipulátor ale viem s ní komunikovať , naučila som sa ho spacifikovať bez toho aby som ho urazila , lenže to chce jednu vec ... nebáť sa.
Ty sa evidentne bojíš , prečo ? Koľko máš rokov ?
@majka99999 Cez telefón, ona je stíhačka.
kúp, čo chceš a na čo máš, nie si povinná nikomu nič vysvetľovať a nie to ešte kupovať
@maminuska Mám z nej strach. Neviem prečo, ona nevie komunikovať inak, ako krikom a nadávkami. Mám 29.

Takto, peniaze mu nedlzis určite. Poznám také prípady kedy najmladší súrodenec v pokročilom veku býva doma a mama sa o neho stará podobným spôsobom. V niekoľkých prípadoch proste človek prestal natvrdo prispievať uplne aby zistili ze si peniaze treba aj zarobiť a nie len ruku natrcit. Inak veľa šťastia a pevne nervy hlavne a nepodlahnut prosikom lebo to nikdy neskončí.