icon

Málo peňazí na darčeky

15. nov 2019

Ahoj dievčatá,
blížia sa Vianoce a ja mám nervy v kýbli. Moja rodina si zvykla diktovať, čo chce na Vianoce pod stromček, kedysi som pracovala v zahraničí a kupovala som im pekné darčeky a niekedy aj drahšie, mala som na to a ja rada robím ľuďom radosť. Doba sa ale zmenila, v zahraničí už nepracujem, vrátila som sa na Slovensko, mám úspory, ale na tie siahať nechcem. Tie úspory sú určené na kúpu bytu. Ja sa rodine nikdy nezdôverujem, či už ide o súkromný alebo pracovný život, keď mám problémy, riešim to všetko sama alebo s partnerom. Je Vám to možno trošku čudné, ale s matkou nemám taký ten klasický vzťah matka-dcéra, nemám ju rada, ublížila mi veľmi, ale ak by som to mala rozoberať, tento príspevok by nemal konca.
Idem teda k veci. Blížia sa Vianoce a všetci si nadiktovali, čo chcú. Samozrejme matka parfém za 150 eur od Chanela, nejaký rolák alebo svetrík. Mama je generál, ona r ozkazuje. Tak aj rozkázala, aby som otcovi kúpila parfém a bratom tiež. Babke by som mala kúpiť topánky, mala by som kúpiť niečo aj sesterniciným synom, ktorí sa jej narodili. Cítim sa ako taký oslík, otras sa. A nie je to len na Vianoce, ale počas celého roka. Matka mi volá, či neprispejem babičke na tamto a toto.. ok, kúpila som jej k narodininám zlaté náušnice za 120 eur, kúpila som jej stôl za 100 eur, tam som jej prispela a tam tiež. Mimochodom babka má 6 vnúčat. Neviem o tom, že by jej niekto prispieval.
Moji bratia, jeden vôbec nepracuje, nechce sa mu, nechce ani chodiť na úrad práce aby mu aspoň úrad práce platil zdravotné, nie, jemu zdravotné platí mama. Druhý brat pracuje. Ani jeden z nich mi nikdy nič nedal, ani mame, ani otcovi, nedali nám nikdy nič či už k Vianociam, meninám alebo narodeninám. Ani ich "netrkne", že by bolo fajn dať darček svojím najbližším k sviatku.
Ja som vždy dà ¡vala veľa darčekov a teda vyšlo ma to na dosť peňazí a ja som minulý rok dostala jeden darček a to náramok - bižutériu. Viem, že sa to nedá takto porovnávať, ale nikdy som od nich skoro nič nedostala - mama hovorí, že nemala čas behať po meste.
Tento rok očakávajú darčeky, ale ja toľko peňazí, aby bol každý spokojný nemám. Rozmýšľala som, kúpiť im nejakú drobnosť a niečo ručne vyrobiť, lenže to by nikto neocenil a skončilo by to na dne skrine alebo v horšom prípade, v koši. Vonná sviečka je pre matku hlúposť. Ja im vlastne neviem povedať NIE. Poradíte, ako by ste to riešili?

misinka0611
15. nov 2019

Ja mám pocit z tvojich príspevkov a zároveň aj strach, že ty si schopna si zobrat aj uver len aby si kupila drahé darčeky rodine ktorá ta práve pre ne využíva.

majka99999
15. nov 2019

Ako niekto, koho matka mu stale pripomina, aby si umyl rano zuby a namaloval sa, ked ide von, aj ked doma nebyvam uz 20 rokov a 8 rokov som vydata... Radim ti odstrihnut sa a zit si svoj zivot. Lebo pridu deti a tvoja matka bude chciet riadit ich zivot tiez. Ja sa s mojou matkou dokazem rozpravat len cez telefon, pripadne ked tu je re deti par hodin a nema blbe reci. Ked som tam 1x do roka s detmi na vikend, odratavam hodiny, kedy ideme domov. Kedze moja mama vnucata chcela, tak ich tam necham, ale ja tam nevydrzim.

autor
15. nov 2019

@misinka0611 To určite nie, takú hlúposť neurobím. Len ma to trápi ako sa správajú.

dskjhfdlkdjhl
15. nov 2019

Oznam rodine, ze na vianoce mate s priatelom uz program a teda neprides. Darceky nech su pokupia, pripadne nech oslovia niekoho ineho, nie si povinna im davat to, co si zmyslia. Ak Ta mama takto otravuje aj cez telefon, tak je tam take "tlacitko" na ukoncenie hovoru. Zaves a zaves vzdy, ked bude protivna. Je to sice mama, ale ak sa chova ako vydieracka, tak nie si povinna ju pocuvat. Precitaj si o asertivite a zacni trenovat, pri vychove deti isto ocenis tiez.

misinka0611
15. nov 2019

Rodinu si nevyberies. Inac bola/boli takyto vždy, či zacali až potom keď videli, že sa ti v zahranici darí?

zabunkazblnk
15. nov 2019

Postav sa jej!!!chcu vonavky kup nejake lacne ..nepaci sa nech vyhodia!!!Mas pocit akoby si im bola nieco dlzna....Povedz ze darujes peniaze na charitu a aj prispej lubovolnou ciastkou

asia83
15. nov 2019

V predposlednej vete ste si odpovedali. Nikto vás nevie zmeniť, iba vy sama. Jednou vetou by ste sa mali v živote riadiť. Robte vždy iba to, čo cítite že je správne. Ak cítite, že je správne celý svoj majetok rozdať medzi rodinu, urobte tak. Ak cítite, že stačí jeden darček každému za normálnu sumu (ktoré ste spomenuli vy nie sú normálne), urobte tak.

autor
15. nov 2019

@dskjhfdlkdjhl Problém je, že som povedala, že prídem. A teraz neviem, ako jej povedať, že nie. Ona začne útočiť.

autor
15. nov 2019

@zabunkazblnk Minulý rok som na charitu prispela, v obchodnom centre bol vianočný stromček a na ňom priania detí z detského domova, 3 deťom som kúpila darček (neberte to,, prosím, že sa chválim) no a mamina reakcia : Ty si blbá.

autor
15. nov 2019

@misinka0611 Myslím, že až keď som odišla do zahraničia.

whatever1
15. nov 2019

Ked sa jej bojis povedat ze na take dary peniaze nemas, tak jej napis sms ze veci sa maju takto, v zahraničí uz nepracujes-cize uz tolko nezarabas a mozes si dovolit minut na kazdeho max 40euro(napr a to si myslim je viac než dost). Sesternici kupis co ty chces a das ked ju pojdes pozriet. Nech porozmysla a napise ci by chcela. Posli a vypni si mobil😅. Absolutne sa netrap co si pomysli lebo ju tak isto netrapi co si pomyslis ty ked od teba vyzaduje take drahe dary...a aj napriek tomu ze vie ze uz tolko penazi nemas. Z jej strany je to obrovska drzost.

black_olive
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
15. nov 2019

Nemoze Ta donutit, aby si prisla a tak isto Ta nemoze donutit, aby si kupovala nieco, co uz je nad Tvoj limit. Len toto si musis Ty zrovnat v hlave a potom ju dostat do reality-len najskor v tej realite musis byt Ty. Ty nie si povinna nikomu skakat tak, ako si zmysli-musis sa naucit povedat nie, hoci by si zo zaciatku mala kvoli tomu aj vycitky, hoci Ti ona bude nadavat. Toto musis prekonat a tak, ako si na to zvyknes Ty, bude si musiet aj ona. Len to chce trening.

autor
15. nov 2019

@dskjhfdlkdjhl Bude to znieť divne, zvlášť v mojom veku, ale... ja z nej mám strach. A popravde ju v kútiku duše nenávidím.

alica2202
15. nov 2019

tak na hlupe otazky hlupe odpovede: ano, nemam peniaze, nechodim do prace, chodim predavat Nota Bene a pod. Akoze nasrali by ma...kazdemu by som do darcekovej tasky kupila flasu vina, orechy, susene ovocie, nech si usta pocas Vianoc zamestnaju niecim inym a nie takymito sprostymi recami...
Alebo im to vrat a kazdemu rozdaj svoj zoznam s drahymi darcekmi, ze toto chces...

tropkica
15. nov 2019

Ja by som im povedala, ze sa proste tento rok neda a ci fakt to je pre nich len o prachoch a o tom kto da komu drahsi darcek, ze ake by to bolo im keby prides chcem toto a stoji to 2000 eur ale kup mi to lebo som si zvykla, ze kupujes alebo co si :D A ak zijes s priatelom chod k jeho rodicom alebo si urobte vianoce spolu, rodine mozes kupit aj drobnosti, my si vzdy davame oblecenie alebo obuv a take veci co clovek vyuzije a naozaj tricko nemusi stat 100€.

maminuska
15. nov 2019

no dobre ale je ten strach reálny ? Fyzicky ti ublíži ? Vyšklbe ti vlasy , alebo roztrieska dvere alebo čo ? Pokiaľ bude len hučať ....tak však na to existuje tlačidlo ...vypni .

dskjhfdlkdjhl
15. nov 2019

Ja Ta v podstate chapem, tiez som dlho riesila nieco podobne-strasne som chcela, aby moja mama bola so mnou spokojna. Az niekedy po 30-tke som pochopila, ze ona nevie byt s nicim spokojna, odvtedy sa mi ovela lahsie zije a jej pripomienky uz neriesim. Proste nie je vzdy vztah-matka-dcera taky, aky by mal byt. A kedze uz mam aj takmer dospelu dceru, tak mozem povedat, ze to nie je jednoduche ani z jednej strany, ozbvlast ak tie dve nie su na jednej vlne.
Ale Tebe doporucujem bud si teda nieco o asertivite precitat, pripadne sa poradit so psychologickou-mozno by Ti nejakych par sedeni pomohlo.

autor
15. nov 2019

@maminuska Ten problém sa vlečie už od detstve, bol by to veľmi dlhý príbeh. Minulý rok som tu o tom písala, ale neviem to už najsť.

mauzi
15. nov 2019

Možno by bolo naozaj fajn, ak sa chceš vyhnúť stretu na Vianoce, kvôli vysvetľovaniu aj, vziať priateľa a šup niekam na chatu, na wellnes, proste vypadnúť niekde na tých pár dní... a mrzí ma, aký máš vzťah s rodinou, ale nenechaj sa tak už využívať, lebo ubližuješ len sebe, drž sa

mariannavav
15. nov 2019

Neviem si predstavit, ze by mi mama takymto sposobom zasahovala do zivota a diktovala mi, co mam komu kupit, kde prispiet. Na darceky si zvykli a myslim si, ze tie najvacsie dary v rodine ocakavaju prave od teba. To, ze chce ist mama s tebou na dovolenku, ocakava, ze ju aj zaplatis. Proste vyuziva ta. Ja by som na tvojom mieste kupila co ti mama povedala, ALE v lacnej forme parfem 15e,...atd. A dala by som jej vediet, samozrejme slusnym sposobom, ze vianoce tento rok chces stravit s priatelom. A s kupou bytu by som sa poponahlala. Potom uz budu vediet, ze si bez financii a tie naroky nebudu uz take.

petruldo
15. nov 2019

sory ale ty nie si blbá ako sa vyjadrila tvoja matka ale sprostá ...... doplň si čo chceš. čo najskôr si nabrífuj asertívne správanie a nauč sa hovoriť NIE! ak ťa budú otravovať, nedvíhaj a nerieš, zablokuj číslo. ak bude treba odstrihni sa od nich. ty ozaj nepotrebuješ k životu TOXICKÉ osoby.
vianoce stráv s priateľom a domov nechoď, dary nekupuj a vybavené.

autor
15. nov 2019

Ja by som ten môj vzťah s matkou popísala v krátkosti. Nikdy dobrý nebol. Už ako dieťa som sa trápila, necítila som, že by ma milovala. Z detstva si pamätám veľmi veľa negatívnych vecí, ktoré ma boleli. Otec, to je pre mňa cudzí muž, nikdy si ma neprivinul, nepritúlil, nikdy nepohladkal, nemaznal ssa so mnou. Bol to a aj to je studený čumák. Nemám k nemu vôbec žiadny vzťah. Matka mne a bratom často nadávala, vraj sme sa nikdy nemali narodiť, mala náš radšej utopiť ako mačky, raz bratom balila kufre, pretože hnevali, akkože idú do detského domova. To som plakala aj ja, myslela som si, že už ich neuvidím. Pri učení nás bila, nadávala nám vulgárne. Sťažovala sa na nás pred celou rodinou, dokonca raz môj strýko povedal pred celou rodinou, že sú kkti a ani matka ani otec sa ich nezastali. Otec, keď som mala 4-5 rokov, pracoval ako kamionista a raz v noci prišiel aj s dodávkou a bratia sa strašne chceli povoziť a ja s m chcela tiež, otec nechcel ale nasilu som si vydupala miesto v aute. Tak sme išli a zrazu sa dodávka pokazila. Pamätám si, ako hnusne sa na mňa otec pozrel a povedal "Je to Tvoja vina". A mohla by som pokračovať ďalej.
Matka sa mi hrabala vo veciach, nikdy som nemala súkromie, prehrabávala mi skriňu, kabelku, školskú tašku, otvárala mi poštu, to bolo pre ňu celkom normálne. Keď mi domov prišiel výpis z účtu, otvorila ho a keď som minula podľa nej veľa peňazí (mojich peňazí( tak hneď nadávala a kričala. Krik, krik, krik.. ja už som alergická na jej hlas, som alergická na ňu a bohužiaľ ... ja ju nenávidím. Necítim sa dobre v jej prítomnosti a som šťastná, že už nie som s ňou. Ona by ma len kontrolovala.

autor
15. nov 2019

Nechcem, aby ste ma ľutovali, ale toti, čo som napísala je dôvod, prečo ju nenávidím.

sissy27
15. nov 2019

ja neviem, ty stále len dookola ako sa nedá a nemôžeš jej povedať nie a úplne zbytočné výhovorky. Tak len ďalej znášaj jej správanie a plať jej drahé darčeky, rozflákaj úspory na jej parfémy, dovolenky a sprostosti.
Alebo vyhľadaj ODBORNÚ POMOC, lebo všetky tu len derieme zbytočne klávesnicu.
A sa čudujem, že ju tvoj frajer neposlal ešte kade ľahšie a podriaďuje sa jej spolu s tebou. Že ty sa jej bojíš (aj keď bezdôvodne) je ešte ako-tak pochopiteľné kvôli rodinným väzbám, ale preňho je to cudzia osoba a takú by som ja osobne poslala tak hlboko a tak ďaleko, že by jakživ nenašla cestu späť.

evkano1402
15. nov 2019

musis sa od nej a od celej rodiny odstrihnut, inak nikdy nebudes OK.
Budes v poriadku, neboj sa, viem co je to taka zaludocna nervozita, ked sa mas s nou stretnut, ale to casom opadne.
Ty nie si na vine, je to porucha tvojej matky a rodiny a nikdy to neprestane, ale bude sa stupnovat.
pozri "narcisticka porucha osobnosti" a "no contact", jedine ty sama si dokazes pomoct

autor
15. nov 2019

@sissy27 Dovolenku si, ona plati sama, nie ja.

autor
15. nov 2019

@evkano1402 Mne je zle už vtedy, keď s ňou musím telefonovať. Už som o tom narcizme počula, ale neviem, či je to mamin problém.

dskjhfdlkdjhl
15. nov 2019

Tak ked Ti je zle uz len z telefonu, tak naco sa tam trepes? Chces sa zblaznit? Telefon vypni a kasli na to, ze si svoj zivot. Podla toho, co pises, ona nie je v poriadku a ak sa neodstrihnes, nebudes ani Ty.

autor
15. nov 2019

@dskjhfdlkdjhl Takto sa chovať k deťom v poriadku nie je. Ale ja som jejsi to nikdy nevyčítala. Ktovie, ako by reagovala, keby si prečítala to, čo tu píšem. Ale pochybujem, že by si priznala chybu. To my sme tí zlí.