Málo peňazí na darčeky
Ahoj dievčatá,
blížia sa Vianoce a ja mám nervy v kýbli. Moja rodina si zvykla diktovať, čo chce na Vianoce pod stromček, kedysi som pracovala v zahraničí a kupovala som im pekné darčeky a niekedy aj drahšie, mala som na to a ja rada robím ľuďom radosť. Doba sa ale zmenila, v zahraničí už nepracujem, vrátila som sa na Slovensko, mám úspory, ale na tie siahať nechcem. Tie úspory sú určené na kúpu bytu. Ja sa rodine nikdy nezdôverujem, či už ide o súkromný alebo pracovný život, keď mám problémy, riešim to všetko sama alebo s partnerom. Je Vám to možno trošku čudné, ale s matkou nemám taký ten klasický vzťah matka-dcéra, nemám ju rada, ublížila mi veľmi, ale ak by som to mala rozoberať, tento príspevok by nemal konca.
Idem teda k veci. Blížia sa Vianoce a všetci si nadiktovali, čo chcú. Samozrejme matka parfém za 150 eur od Chanela, nejaký rolák alebo svetrík. Mama je generál, ona r ozkazuje. Tak aj rozkázala, aby som otcovi kúpila parfém a bratom tiež. Babke by som mala kúpiť topánky, mala by som kúpiť niečo aj sesterniciným synom, ktorí sa jej narodili. Cítim sa ako taký oslík, otras sa. A nie je to len na Vianoce, ale počas celého roka. Matka mi volá, či neprispejem babičke na tamto a toto.. ok, kúpila som jej k narodininám zlaté náušnice za 120 eur, kúpila som jej stôl za 100 eur, tam som jej prispela a tam tiež. Mimochodom babka má 6 vnúčat. Neviem o tom, že by jej niekto prispieval.
Moji bratia, jeden vôbec nepracuje, nechce sa mu, nechce ani chodiť na úrad práce aby mu aspoň úrad práce platil zdravotné, nie, jemu zdravotné platí mama. Druhý brat pracuje. Ani jeden z nich mi nikdy nič nedal, ani mame, ani otcovi, nedali nám nikdy nič či už k Vianociam, meninám alebo narodeninám. Ani ich "netrkne", že by bolo fajn dať darček svojím najbližším k sviatku.
Ja som vždy dà ¡vala veľa darčekov a teda vyšlo ma to na dosť peňazí a ja som minulý rok dostala jeden darček a to náramok - bižutériu. Viem, že sa to nedá takto porovnávať, ale nikdy som od nich skoro nič nedostala - mama hovorí, že nemala čas behať po meste.
Tento rok očakávajú darčeky, ale ja toľko peňazí, aby bol každý spokojný nemám. Rozmýšľala som, kúpiť im nejakú drobnosť a niečo ručne vyrobiť, lenže to by nikto neocenil a skončilo by to na dne skrine alebo v horšom prípade, v koši. Vonná sviečka je pre matku hlúposť. Ja im vlastne neviem povedať NIE. Poradíte, ako by ste to riešili?
Presne ako pise @sissy27 vsetky rady su uplne zbytocne, treba navstivit psychologa, lebo tu moze byt milion prispevkov typu-odstrihni sa, nekupuj drahe dary atd, Ty melies svoje, ako sa nic neda. Tak ked sa neda, tak sa neda. Potom je tazko a zbytocne radit.
podla toho co pises, je to ucebnicovy priklad, sorry.
Teba, ako svoje dieta (nie si nahodou najstarsia ?) povazuje za svoj majetok a vsetko, co mas ty, pripadne co zarobi tvoj partner, neskor aj deti, teda jej vnucence je podla nej JEJ majetok.
Ona to v hlave tak, ze ma na to pravo.
Na bracha sice naoko nadavat bude, ale nic neurobi, prave naopak, pravdepodobne uz aj on je vychovany tak, ze ty sa mas postarat o neho. Vsak ste rodina, nie.
Ty v ich hlavach nie si ludsky jedinec, len "otrok", ktory ma plnit ich maniere a to len preto lebo si s nimi pokrvna pribuzna, teda dcera, co asi najhorsi pripad.
nájdi si črty narcistickej poruchy osobnosti tak ako ti píše @evkano1402 a posúď, či to nesedí na tvoju matku. Jej osobnosť určite nie je v poriadku a celá rodina ste ňou ovplyvnení.
@sissy27 Ja to chápem a už dlhšie rozmýšľam nad psychoterapiou, myslím, že ma to dosť poznačilo. Samozrejme som vďačná za Vaše rady.
Ja teda nechapem ak mas zle vztahy s mamou a lakomych a lenivych sirodencov naco im kupujes darceky? Babke papuce pyzamo naco su jej nausnice do truhly?stol bolo treba novy! A pred tym jedla na zemi?prepac skor mi to pride ze si sa im doteraz chcela ukazat ako si v baliku jak sa mas dobre ked robis vonku a tu mate nech zavidite. Jezisko nosi dobrym a poslusnym.vyries to klidne na mikulasa kazdemu kladivo nech si jeziskove vytlcu z hlavy stopni kohutik odkladaj si setri... Ak nevies povedat nie vobec na vianoce s rodinou nebud.vianoce su o rodine nie o darcekoch.kto tebe nic tomu ty tiez nic.mame sveter alebo bizuteriu za 10-20 bars to aj do kosa hodi ak vies ze Ti nieco da a stastne a vesele majtr ma radi nie si povinna nikomu nic vysvetlovat..
@evkano1402 Som najstaršia. Oni nemuseli nikdy nič, ja už odmala som musela upratovať a starať sa o to, aby braTia mali čo jesť. Ku mne boli rodičia oveľa prísnejší.
lol ze ty sa nikdy nezmenis a neprerusis kontakt s matkou a chces len, aby sme ta tu lutovali? 🙂
@saxana000 Nie, to vôbec tak nebolo, to mama mi volala so slovami "Neprispeješ babke na toto, Nedáš bratovi"...Ja som sa nikdy nechválila.
@airaw nie, ľútosť nepotrebujem, už som dostala rady ako to riešiť. Chcela som len vypo#uť a poradiť.
Nečítala som všetku príspevky ale keby mi raz niekto povie ze mu musím kúpiť to a to a keď poviem nie začne do mňa rýpať ci vôbec pracujem tak už odomna nedostane nikdy nič... My kupujeme z mojej strany len deťom z mužovej si dávame navzájom ale tiež vždy len niečo menšie max do 30 pre všetkých. Vôbec by som nič nevysvetlovala co a prečo. Proste nie som obchod že si niekto nákaze že toto a toto musí byť. Bodka a čau. Bud si spokojná alebo je to tvoj problém
Vobec som necitala diskusiu, ale nie si povinna kupovat vobec nic. Pointa vianoc nie je v darcekoch. A uz vobec nie co sa tyka dospelych ludi. Mamina ma velmi sebecky pristup...
nezvyknem prispievat, ale neda mi to.
citala som vsetky tvoje prispevky, necitala som vsetky reakcie ostatnych. som v podobnom veku ako ty. poradim len strucne: nechod tam na vianoce, povedz, ze ides s frajerom na wellness (aj chod, ak to mate radi, alebo chodte lyzovat, na chatu alebo co), nedavaj im ziadne darceky (ved sa cez vianoce neuvidite, tak nemusis; mozes bratom nieco male dodatocne dat, ak mas s nimi dobry vztah) a hlavne, zozen si psychologa. takyto vztah s rodicmi je pre mna uplne nepredstavitelny. nic im nedlhujes a potrebujes si to v sebe vyriesit.
V tom pripade moja odpoved by bola sorry mami setrim na byt skus inde...
Ak by to bola bytostne dolezita vec neviem zuby napriklad ale nausnice? To fakt? Ach...
Vianoce majú byť o rodine, spolupatričnosti, láske, priateľstve. Nie o darčekoch. To asi oni nechápu. Vieš, ako by som to spravila ja? Spravila by som veľký darčekový kos plný rôznych dobrôt, čo ma ten ktorý člen rodiny rad. A bodka. Nič viac. Darčeky kupujem deťom, dospelým len drobnost
Prepáč ani som nedočítala ani len tvoj úvodný príspevok Skončila som pri tom že ako kázal aby si kúpila aj sesternicinym deťom niečo..🙈🙈🤦♀️
Preboha živého to kde zmení Nechaj sa s neužívať A rozhodne nekupuj Všetko to čo si nadiktovala Ja by som to nespravila Ani keby si mala peňazí na rozdávanie už z princípu!
Keď je taká múdra nech kúpi také darčeky sama a nie určovací čo chce a ešte navyše širokej rodine si kupovať takto darčeky ja neviem tak každý má zvyky iné OK ale odtiaľ potiaľ nie??
Vzhľadom na to že píšeš že nemáš s ňou dobrý vzťah tak by som jej požiadavky absolútne ignorovala a viac sa s nimi ani netrápila nedaj sa zneužívať a ukáž svoju hodnotu ináč to bude mama robiť nadalej!!!
Pochopila by som keby boli v nejakej naozaj hmotnej núdzi že ťa poprosia občas o peniaze ale už som si dočítala ten tvoj príspevok a teda dopisujem ešte že rozhodne nepokračujú sponzorovaný tvojej rodiny pokiaľ nejde o život! A dupľom keď máš bratov darmožráčov nech sa trošku postarajú aj oni
Povedz im aj ty, čo si prosíš pod stromček, v takej istej hodnote, ako pýtajú od teba.
Druhá možnosť, všetci ste dospelí ľudia, každý si vie kúpiť čo chce. Dohodnite sa na nejakej sume, povedzme 10-20€ a každý kúpi tomu druhému darček v tej hodnote.
vies anglicky?
pozri toto, je tam vysvetlene, co sa deje, preco sa to deje a ako z toho von
kludne napis IP, ak potrebujes konkretne poradit, presla som si tym😢
https://www.youtube.com/user/NarcissimSurvivor
psycholog je samozrejme super, ak mas tuto moznost, predtym sa uisti, ze vie, co je to "narcisticka porucha osobnosti" a vie co je "Narcissism CPTSD Complex Post Traumatic Stress Disorder"
uprimne ti drzim palce a hlavne NEMAS SA COHO BAT!
Nemas preco mat vycitky, akekolvek, a uvedom si ze tvoja matka nerozmysla ako ty, nepocituje empatiu, sucit, lasku (iba lasku k tvojim peniazom) a fakt je, ked sa od nich oslobodis, budes sa citit ovela lepsie, konecne normalne.
musíš sa začať cvičiť v asertivite. My sme darčeky v rodine stopli, dávame si len drobnosti. A ak už aj tak nemáš dosť dobré vzťahy s rodinou, horšie to už hádam nebude. Máš svoj život, začni viac myslieť na seba. Držím palce
Ja darujem darčeky len osobám ktoré mám rada . A nie lebo to rodokmeň káže .
No máš to blbe keď že slovíčko NIE nepoznáš .
Inak som tvojej babky otca dcéra tiež by sa mi niečo zišlo 🤷🏼♀️🤦🏼♀️
Tak zase ďalší telefonát, že kedy prídem a aby som nezabudla, že som bratovi dlžná peniaze. :( Hlava ma bolí.
Necitala som prispevky, ale z casti ako by som o sebe citala, a tym rozdielom, ze ja som stale v UK a stale dobre zarabam.
Ja som prestala byt somarom otras sa, led som si kupila byt tu, v Londyne.
Vtedy som povedala jasne mame, ze kupujem si byt, skoncila doba share house. Ze od tejto doby sa staram iba sama o seba, lebo mam hypoteku, ktoru ked platit nebudem, tak som na ulici. Dala som jej posledny balik, dost velky, penazi a odkazala na brata, ktory a nou byval, platil symbolicke najomne, uzival si zivota a dovoleniek 6 x do roka.
Bolo mi to tazke stopnut, ale ja som isla do sveta preto, aby som sa ja mala lepsie. Nie any som mala 12 of pondelka do soboty, niekedy AJ v nedelu, byvala co najlacnejsie a zivota vsetkych co si o to poziadaju.
Tebe odporucam matke kupit lacnu bizarre na vianoce, otcovi ponozky, babke kozmetiku a bratom nic. Zacni sa pripravovat na to, ze si ides kupovat nehnutelnost, tak uz zacni setrit.
Dúfam, že si jej povedala, že neprídeš a bratovi nie si nič dlžná.
Dievča zlatá, tebe pomôže len spravna odborná pomoc. Zbytočne ti bude 100 žien tu na koni písať a vysvetlovat čo máš robiť. Akoby hrach na stenu hadzal.
Podobne sme fungovali my... vies co? PRestala som nakupovat darceky a vybavene... nekupujem darceky takmer nikomu. Naucili sa vsetci diktovat si a ziadat, moja mama hadam nikdy nepovedala ze chce nieco pod 100EUR... polamentuje si, ze nema uz kremy, ze neviem co, kedze sme jej nekupili pod stromceky/ na narodeniny.. ale nevsimam si to 🙂 Dalekej rodine vobec dary nekupujeme, babka si nikdy nic nepytala, uz vobec nie nausnice.. skor sa potesila drobnostiam. Nie som drzgros, ale videla som, ze to nema ziadny efekt, aby nas niekto cakal kvoli darom, aby moje dieta videlo len nahananie sa za drahymi darcekmi... Na Vianoce som nebola s nasimi asi od 18tich.. ked tak prideme na skos na navstevu a dost...
@zuzka102 Nedokázala som to :(
A citam tu diskusiu dalej a dalej... a mala by si si to precitat po sebe. SI DOSPELA. Ked sa rozhodnes, ze nebudes mame viac dvihat telefon, tak ta nik nemoze nutit (extrem), ak nebudes sponzor rodiny a nebudes na vianoce tam, tak tiez... Ako jej povedat ze neprides? Nuz zdvihni telefon, povedz ze si si spravila super program s priatelom a neprides. Hotovo. Ak by ti vycitala nieco, alebo nebodaj horsie, vies co ja robim? OK, mama, papa.. a skladam telefon... ;) hnusna som ano.. bola som aj ja krepa, prisposobovat sa, pomahata.. prisiel den, ked som potrebovala ja nieco a nebolo nikoho.. az taketo nieco ti musi oci otvorit?
@zuzka102 Ja som tie peniaze sľúbila.. čo už teraz.
ak si sľúbila a je ti to hlúpe nedať, povedz, že je to posledný príspevok a nezabudni pripomenúť, že tento rok darčeky nekupuješ, pretože na Vianoce ani nebudeš doma. Idete s priateľom na chatu/wellnes/dovolenku a že prídeš na chvíľu po sviatkoch. Si dospelá, jedného dňa sa treba začať tak aj správať.
A nejake lacnejsie parfemy by im nestacili? Toto je viac nez drze podla mna... Vobec nejde o to, ci na to mas, alebo nie...ale trochu skromnosti by im veru nezaskodilo. Inak toto kupovanie darcekov na Vianoce ja tak neznasam! My sme sa v rodine dohodli, ze darceky sa kupuju iba tym najmensim, cize detom. Tie maju z toho najvacsiu radost a tak to ma byt.

a že si si vybrala z môjho príspevku to najmenej podstatné 🙄
ešte raz, lebo fakt toto tu je len zbytočné mrhanie časom - vyhľadaj odbornú pomoc. Psychológa, terapeuta, mentálneho kouča... nech ťa dá dokopy. Správanie tvojej matky nie je v poriadku, ale ju nezmeníš, ani ona sa nezmení a pokiaľ bude vidieť, že vždy u teba dosiahne čo chce, tak sa jej požiadavky voči tebe budú len a len stupňovať. Všetky rady ktoré ti tu kto napísal - aj keď v podstate je len jediná: ODSTRIHNÚŤ SA - sú úplne zbytočné, tvoja odpoveď je vždy "ale nedá sa". Sama to proste nezvládneš, my to za teba nevyriešime, tvoj priateľ asi tiež nie, takže naozaj vyhľadaj odborníka. To budú tvoje najlepšie investované peniaze a vianočný darček zároveň.