icon

Málo peňazí na darčeky

15. nov 2019

Ahoj dievčatá,
blížia sa Vianoce a ja mám nervy v kýbli. Moja rodina si zvykla diktovať, čo chce na Vianoce pod stromček, kedysi som pracovala v zahraničí a kupovala som im pekné darčeky a niekedy aj drahšie, mala som na to a ja rada robím ľuďom radosť. Doba sa ale zmenila, v zahraničí už nepracujem, vrátila som sa na Slovensko, mám úspory, ale na tie siahať nechcem. Tie úspory sú určené na kúpu bytu. Ja sa rodine nikdy nezdôverujem, či už ide o súkromný alebo pracovný život, keď mám problémy, riešim to všetko sama alebo s partnerom. Je Vám to možno trošku čudné, ale s matkou nemám taký ten klasický vzťah matka-dcéra, nemám ju rada, ublížila mi veľmi, ale ak by som to mala rozoberať, tento príspevok by nemal konca.
Idem teda k veci. Blížia sa Vianoce a všetci si nadiktovali, čo chcú. Samozrejme matka parfém za 150 eur od Chanela, nejaký rolák alebo svetrík. Mama je generál, ona r ozkazuje. Tak aj rozkázala, aby som otcovi kúpila parfém a bratom tiež. Babke by som mala kúpiť topánky, mala by som kúpiť niečo aj sesterniciným synom, ktorí sa jej narodili. Cítim sa ako taký oslík, otras sa. A nie je to len na Vianoce, ale počas celého roka. Matka mi volá, či neprispejem babičke na tamto a toto.. ok, kúpila som jej k narodininám zlaté náušnice za 120 eur, kúpila som jej stôl za 100 eur, tam som jej prispela a tam tiež. Mimochodom babka má 6 vnúčat. Neviem o tom, že by jej niekto prispieval.
Moji bratia, jeden vôbec nepracuje, nechce sa mu, nechce ani chodiť na úrad práce aby mu aspoň úrad práce platil zdravotné, nie, jemu zdravotné platí mama. Druhý brat pracuje. Ani jeden z nich mi nikdy nič nedal, ani mame, ani otcovi, nedali nám nikdy nič či už k Vianociam, meninám alebo narodeninám. Ani ich "netrkne", že by bolo fajn dať darček svojím najbližším k sviatku.
Ja som vždy dà ¡vala veľa darčekov a teda vyšlo ma to na dosť peňazí a ja som minulý rok dostala jeden darček a to náramok - bižutériu. Viem, že sa to nedá takto porovnávať, ale nikdy som od nich skoro nič nedostala - mama hovorí, že nemala čas behať po meste.
Tento rok očakávajú darčeky, ale ja toľko peňazí, aby bol každý spokojný nemám. Rozmýšľala som, kúpiť im nejakú drobnosť a niečo ručne vyrobiť, lenže to by nikto neocenil a skončilo by to na dne skrine alebo v horšom prípade, v koši. Vonná sviečka je pre matku hlúposť. Ja im vlastne neviem povedať NIE. Poradíte, ako by ste to riešili?

brankova
15. nov 2019

U nas ficia posledne roky zazitkove darceky, pozvanie na veceru, do divadla, do kina. Nemam ani peniaze ani cas chodit po obchodoch. Skus tuto cestu.

silvusias
15. nov 2019

Podľa mňa by to vyriešil normálny rozhovor s rodinou a s mamou kde im proste povieš, že už máš vlastné bývanie, do toho si investovala a prost enemáš už toľko peňazí ako kedysi

majka99999
15. nov 2019

Citam, ze "ona si nikdy neprizna chybu". Si ako male dieta, co caka, ze ho mama pochvali za kresbu domceka. Ale ona len huci, ze komin je nakrivo a preco pri nom nie je jablon. PRESTAN cakat, ze si ona chybu uzna. To nie je dolezite. Odstrihni sa, nepotrebujes jej uznanie, aj keby si ziskala Nobelovu cenu, nebudes jej skratka dost dobra. Chci uznanie od ludi, ktorym na tebe zalezi, alebo aspon ta znasaju, od tvojho priatela, kamaratok, kolegov...

popolusska
15. nov 2019

tiez zarabame s muzom dobre, ale ani by mi nenapadlo dat 150 eur za parfum. A ani jeden z nasich rodicov by nieco take od nas neziadal. Cisty konzum toto....S rodinami (mojou, aj muzovou) uz ca. 5 rokov mame dohodu, ze v ramci kazdej rodiny si jeden clen tajne vytiahne dalsieho clena, ktoremu kupi darcek za 30 eur. Kazdy z nas si pritom napise svoj list Jeziskovi s prianim v hodnote 30 eur. Je to ohromna sranda, pri streomceku hadat, ktory darcek je od koho a kazdy rok kupujem pre pribuznych presne 2 darceky za 2x 30 eur.

lenadka
15. nov 2019

Ach, zle sa to číta je to presne ako píšeš, si pre nich oslik otras sa... Posielam objatie 🤗 nedaj sa. Buď dôležitá a povedz jej že nekúpiš. Namiesto parfémov bratom vodu po holení 😁 a mame dezodorant, lebo chamtivosť z nej smrdí ďaleko. Babke je to určite jedno či dostane teplé papuče alebo zlatý šperk, to už matka odkladá k dedičstvu po hej predpokladám... 😠... Nezaslúžiš si aby sa k tebe takto chovali.

simca06022011
15. nov 2019

@0silvia0 presne, kludne tých 100eur môžu brať ako darček na Vianoce. Mňa by hanba plieskala zbierať peniaze na nb od súrodencov 🤢

bagre
15. nov 2019

Uff ťažko sa to číta, a rozumiem že sa bojíš. Viem si to dobre predstaviť, hoci poznám v rodine len slabší odvar. Dobré je to, že konečne začínaš uvažovať čo chceš ty a že niektoré veci nie sú ok.. Možno by sa hodil aj psychológ, aby si mala niekoho kto pozná problém a vedie ťa postupne. Lebo tých boľavých miest máš v duši veľa a niektoré bude ťažko zvládať len s rozhodnutím že chceš. A po prečítanom radím sa odstrihnúť dobudúcna. Neviem si predstaviť ako by ste fungovali ako rodina a ešte ak príde raz dieťa. Radšej bez rodiny a v slobode ako byť uväznený v toxických vzťahoch. A čo sa týka darčekov - vieš nájsť jeden ozajstný a dobrý dôvod pre ktorý by mali niečo dostať?

autor
15. nov 2019

@bagre Viem, že to nie je normâlne a musím prekonať strach z matky. Ako mi dievčatá radili a aj Ty, naozaj by to chcelo psychoterapiu. Popravde, myslím, že okrem partnera si darček nik nezaslúži.

dopolbokaodrata
15. nov 2019

Tu nejde o to, že máš malo peňazí na darčeky, ale že ťa rodina ma za dojnú kravu a inak si ta vôbec nevážia. Čím skôr to utneš, tým lepšie.

ktochytavzite
15. nov 2019

No skus ze iz si nebudete kupovat darcekt,nech su kazdy sam kupi a ze uz nemas taky prijem.

somktosom84
Autor odpoveď zmazal
jullietka
15. nov 2019

No kedze ty rie darceky kupujes tak ty si povies kolko si za to ochotna dat. My sme si tiez kupovali kto co chcel,ale za nizsie ceny ako to pises ale momentalne som na RD cize zijeme z manzelovej vyplaty tak sme sa dohodli ze ziadne drahe dary sa kupovat nebudu,len malickosti alebo ked niekto nieco chce take drahsie tak sa viaceri z rodiny poskladame a hotovo. A pokial ako pises mate take vztahy a tebe nikto nic take nekupil a uz vobec nie take drahe ako si oni pytaju,tak by som absolutne neriesila kto si co mysli. Su to tvoje peniaze ktore si si zarobila a je na tebe komu co kupis. Vianoce su o tom ze sa cela rodine stretne,posedi,porozprava a nie o drahych daroch. Mne sa najviac paci ako sa stretneme cela rodina,hlavne z manzelovej strany je nas asi 35 plus deti male a to je pre mna na takych sviatkoch to najkrajsie 🙂

len_nig
15. nov 2019

Prosím ťa nenechaj sa vydierať a zneužívať, si dospelá žena. Kúp keď tak normálne darčeky, maličkosti a keď chceš byť na Vianoce s priateľom tak bud. Nikto ti nemôže rozkazovať, treba sa odstihnut a hlavne, keď bude mať mama blbé poznámky povedz, že sporis na byt nemusíš nič vysvetľovať. Hlavne nekupuj nič drahe keď si to nemôžeš dovoliť, úprimne takej rodine by som nič drahe nekupila ani keby mám peňazí jak grand. Veľa šťastia 😊

kulumulu123
15. nov 2019

Nekup nikomu nic a hotovo nie ste male deti co ocakavaju na vianoce prekvapenie od jeziska ci???

len_nig
15. nov 2019

Čítala som si už celú diskusiu a ty si ozaj veľmi slabá osobnosť, naozaj ti tu budeme zbytočne radiť keď ty sama nechceš...

autor
15. nov 2019

@len_nig Samozrejme, že chcem a aj preto som sem napísala.

jumama
15. nov 2019

Ja len skus si predstavit toto: Kupis nieco malicke, podla seba, nie co ti mama nadiktovala. Co najhorsie sa stane? Prosim skus si to predstavit. Coho sa tak strasne bojis?

jumama
15. nov 2019

Aj chvost moze vrtiet psom - pozri si video o asertivite:

https://www.youtube.com/watch?v=rNlRsAds8dY

... a dupni si doma trosku ;)

autor
15. nov 2019

Tak napísala som sprâvu, že prispievam naposledy a to ako bratom, tak aj babke a kúpim to, čo uznám sama za vhodné. A odpoveď? " Ty si hlupaňa".

miriam11
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
15. nov 2019

Napisala by som: ok, tvoj nazor, uvidime sa po vianociach.
Kupila by som darceky v hodnote max. 20-30 euro na osobu a snazila sa zdrzat co najkratsie. Takuto osobu si drzat co najdalej od tela..

uglybetty1234
15. nov 2019

to mi je luto, ako ta vyciciavaju... ale musis ty sama povedat DOST. Nie je to spravne, este aby som bratovi lenivemu prispela na pocitac. ZABUDNI!

miriam11
Odpoveď bola odstránená
sense
15. nov 2019

Najtazsie je 1x povedat nie.... potom to uz ide lahsie.... urcite by som pre darceky nesiahala na uspory

autor
15. nov 2019

@miriam11 tak ja som zvyknuta, hlupana je este velmi mierne.

autor
15. nov 2019

@0silvia0 Tak to bude najlepsie, aj ked to zabolelo :(

loginexistuje
15. nov 2019

namiesto darcekov si zaplat psychoterapiu potrebujes ziskat sebahodnotu ... mas stastie mas priatela o neho sa opri a domov chod ak tak len na navstevu darcek max 10 ecok na osobu a hotovo drz sa

uglybetty1234
15. nov 2019

inak ja neznasam ak niekto vyuziva vianoce pre ,,obohatenie,, Ja som kupila teraz mame CD Karel Gott - 80 hitov. Stalo 18 EUR a viem, ze pre maminu to bude top darcek este na niekolko rokov, to uz nepretromfnem 🙂

deniska14
15. nov 2019

Ja na tvojom mieste strávim Vianoce s priateľom a má druhý deň si splním povinnú návštevu d im darčeky aké uznam za vhodné ...tie komenty 2 hodky vydržím s varenými víno sa to dá a potom im zamavam a žijem si svoje...držím palce😜☺️

eliska13
15. nov 2019

Ja si pamätám ten tvoj príspevok spred roka.Presiel nejaký čas a nič sa nezmenilo.Ona je citový manipulátor chorá žena.Drzi Ta v hrsti a ty sa chces zavďačiť a niekde tam v kútiku duše čakáš, že raz Tá ocení.....tak raz a navždy si šikovná dospelá žena daj si záväzok, že budeš chodiť k terapeutovi, lebo toto peklo budeš mať ešte veľa rokov a bude sa stupňovať, keď bude staršia a ešte počkaj čo bude, keď prídu vnucence aké rozumy im bude dávať o mame.
Ja mám takú svokru celá rodina sa jej boji ešte aj mňa dokázala manipulovat úspešne som ju 5 rokov nevidela a je svätý pokoj.
Len či mama aj bratom hovorí čo treba sestre kúpiť.Ak si už sľúbila peniaze na NB, tak už prispej a ber to ako posledné Vianoce kedy si diktujú.Tvoja mama vie, že môže po tebe slapať a bude sa to stupňovať.Tvoja mama správaním docieli aj to, že sa cítis byť vinna za čokoľvek.Ist domov s darčekmi a cítiť sa tam zle je strašne.Najlepsie, ak to dokážeš by bolo spraviť si svoje Vianoce a prísť potom na návštevu.
A už dospej nie si dieťa na ktoré môže kričať a to sa ho bude báť!to už je preč... bude hucat, vyhrážať sa zo začiatku potom, ak zistí, že si neoblomna bude musieť zmeniť taktiku.