icon

Málo peňazí na darčeky

15. nov 2019

Ahoj dievčatá,
blížia sa Vianoce a ja mám nervy v kýbli. Moja rodina si zvykla diktovať, čo chce na Vianoce pod stromček, kedysi som pracovala v zahraničí a kupovala som im pekné darčeky a niekedy aj drahšie, mala som na to a ja rada robím ľuďom radosť. Doba sa ale zmenila, v zahraničí už nepracujem, vrátila som sa na Slovensko, mám úspory, ale na tie siahať nechcem. Tie úspory sú určené na kúpu bytu. Ja sa rodine nikdy nezdôverujem, či už ide o súkromný alebo pracovný život, keď mám problémy, riešim to všetko sama alebo s partnerom. Je Vám to možno trošku čudné, ale s matkou nemám taký ten klasický vzťah matka-dcéra, nemám ju rada, ublížila mi veľmi, ale ak by som to mala rozoberať, tento príspevok by nemal konca.
Idem teda k veci. Blížia sa Vianoce a všetci si nadiktovali, čo chcú. Samozrejme matka parfém za 150 eur od Chanela, nejaký rolák alebo svetrík. Mama je generál, ona r ozkazuje. Tak aj rozkázala, aby som otcovi kúpila parfém a bratom tiež. Babke by som mala kúpiť topánky, mala by som kúpiť niečo aj sesterniciným synom, ktorí sa jej narodili. Cítim sa ako taký oslík, otras sa. A nie je to len na Vianoce, ale počas celého roka. Matka mi volá, či neprispejem babičke na tamto a toto.. ok, kúpila som jej k narodininám zlaté náušnice za 120 eur, kúpila som jej stôl za 100 eur, tam som jej prispela a tam tiež. Mimochodom babka má 6 vnúčat. Neviem o tom, že by jej niekto prispieval.
Moji bratia, jeden vôbec nepracuje, nechce sa mu, nechce ani chodiť na úrad práce aby mu aspoň úrad práce platil zdravotné, nie, jemu zdravotné platí mama. Druhý brat pracuje. Ani jeden z nich mi nikdy nič nedal, ani mame, ani otcovi, nedali nám nikdy nič či už k Vianociam, meninám alebo narodeninám. Ani ich "netrkne", že by bolo fajn dať darček svojím najbližším k sviatku.
Ja som vždy dà ¡vala veľa darčekov a teda vyšlo ma to na dosť peňazí a ja som minulý rok dostala jeden darček a to náramok - bižutériu. Viem, že sa to nedá takto porovnávať, ale nikdy som od nich skoro nič nedostala - mama hovorí, že nemala čas behať po meste.
Tento rok očakávajú darčeky, ale ja toľko peňazí, aby bol každý spokojný nemám. Rozmýšľala som, kúpiť im nejakú drobnosť a niečo ručne vyrobiť, lenže to by nikto neocenil a skončilo by to na dne skrine alebo v horšom prípade, v koši. Vonná sviečka je pre matku hlúposť. Ja im vlastne neviem povedať NIE. Poradíte, ako by ste to riešili?

0silvia0
16. nov 2019

NERIES co jej vadi, rob co vyhovuje tebe a frajerovi🙏

eliska13
16. nov 2019

@0silvia0 vieš tak ako psychicky týrané ženy sú už tak zmagorene, že uveria tomu čo im hovorí muž, že su neschopné, nič bez nich nebudu, tak aj ona je už je z mamy zmagorena.Radsej kúpi akoby počúvala, ze je nevďačná, sebecka a koľko sa s ňou v detstve natrápili

autor
16. nov 2019

@0silvia0 Vies, ale kto ma stale pocuvat tie jej kecy. Stale sa do vsetkeho montuje, vypocuva ma ako na policajnej stanici... vecer mi pisala, ze mi prisiel preplatok - teda, prisla mi posta a ona ju zase otvorila. Absolutne ziadne respektovanie sukromia.

stevvvka
16. nov 2019

Furt len mama hento mama tato a co povie nato ked budem mat deti a ona mi vynada...
Ked k nej nepojdes a nedvihnes telefon ako ti vynada? Dievca zlate toto by uspelo aj na trestne. Oznamenie o psychickom tyrani a je mi ta luto na to aby. Som ti nalozila este viac, ale prepac, neda sa inak.. Prestan riesit mamu a jej potreby a jej spravanie. Si dospela svojpravna oddnes im. Nedvihni telefon.. Ziadne take ze aspon drobnost.. Naco?? Vianoce su o laske a ludoch ktorych mame radi, ty z nej mas len stres, ani tam nechod.
A smer psycholog cim skor. Fakt.

eliska13
16. nov 2019

Tvojej mame bude vadiť vždy a všetko.A ešte veľa rokov potrvá, kým sa vymanis spod jej nadvlády a nebudeš sa cítiť vinna.

stevvvka
16. nov 2019

Tak si zmen adresu dorucovania posty.. Daj si p. O. Box. Vzdy sa DA najst riesenie ale ty nechces, len ako sa neda a neda lebo ty sa nechces odstrihnut od mamy, lebo cakas cely zivot kedy ti da uznanie a. Pochvalu. .. To naotaj tvoj zivot zavisi od jej ocenenia?? Dievca zlate spamataj. Sa..

evkano1402
16. nov 2019

poznate rozpravku Rapunzel, ako prvy krat usla z tej veze a potom tie jej stavy euforie a nasledne vycitiek?

judar
16. nov 2019

Takej matke generálke a diktátorke by som dala krabička s mašlu a vnej zabalený papierik na ktorom by stálo " Sorry, niesom dojná krava." ...diktuje si zoznam jak manžlka prezidenta pre celú rodinu vrátane darmožráčov....tvoj život je tvoj zivot niesi povinna jej nič vravieť proste choď do prdele a neobracaj sa lebo pre ňu si len rodinný donátor na štipku luxusu v rodine nič viac

tinnka30
16. nov 2019

no vidiš..ešte ušetrite aj za najom...a bude spokojna že neplatitš cudziemu..povieš jej že tak chcela..tak si ju ako poslušna dcera počuvla..

evkano1402
16. nov 2019

ona najprv musi pozbierat odvahu, mozno fakt potrebuje cas, to predychat, premysliet si...

Ak hned nekonas, to neznamena, ze nemozes planovat. Urob si plan, co a ako a pozor aby si nieco nevykecala.
- vlastne byvanie (zahranicie idealne), aby o tom vasi nevedeli (ani tvoji pribuzni)
- zmenit cislo, alebo nedvihat mobil, ak to ustojis, smsky od nich su mi u riti
- socialne siete zablokovat

a normalne zit, robit to, z coho mas radost, priatel ale musi byt na tvojej strane, budu utocit cez neho na teba

a nie si vinna a nemas zodpovednost za ich zivoty, len za ten svoj, len sa maj rada

autor
16. nov 2019

@evkano1402 Ja som jej svoje sukromie ddlho tajila, vedela, ze zijem v zahranici, ale o partnerovi som jej nepovedala, dozvedela sa o nom az neskor nahodou cez facebook lebo priatel tam mal nasu spolocnu foto a tak mu napisala. On bol urazeny, ze som ho zatajila a matka tiez.

autor
16. nov 2019

@stevvvka Ale ja ju ozaj nemam rada a uznanie od nej necakam, chhcem len, aby mi dala pokoj. Adresu som si davno zmenila, ale prisiel mi preplatok z Rakuska na adresu domov.

autor
16. nov 2019

@stevvvka Je to tak. Ak by som bola tehotna, od strachu by som to tajila velmi dlho a potom keby sa to prevalilo...raz mi otec povedal, ze som pi... ak by som otehotnela.

autor
16. nov 2019

S priatelom sa budeme brat, nasim som to nepovedala, na svadbe ich nechcem. Priatelovi to je cudne..

eliska13
16. nov 2019

Určite chod k terapeutovi, lebo raz sa Ti môže stať a neprajem Ti to, že sa budeš báť mať deti čo si aj písala, alebo sa budeš báť, že budeš taká istá voči dieťaťu.Ty iný vzorec ako despoticki rodičia nepoznáš.
Z detstva, výchovy čerpáme celý život, ak si nepočula pochvaly, uznanie tvoj vnútorný hlas si nič dobré o tebe nemysli.Uz len to, že si dokázala ísť do zahranicia, zatajila frajera je znak, že sa vymaniť chces.

https://eduworld.sk/cd/jana-antalova/4372/ked-m...

autor
16. nov 2019

@eliska13 Deti velmi chcem, ale ako si pisala, bojim sa ich mat. Bojim sa, ze im nebudem schopna dat lasku, na druhej strane mam priklad akym rodicom nikdy nechcem byt. Ja by som svoje deti vychovavala inak. Inak priatel chce spoznat moju rodinu :(

bambinomio99
16. nov 2019

No nauc sa povedat nie ...si dospela a uprimne naco si ich naucila,to ich musis oducit, a ak sa ti nepaci rypanie matky povedz jej to do oci , bud to prijme alebo zial sa vztah este viac nastrbi
Nezazila son zeby mi mama diktovala co jej mam kupit,vzdy to skonci tym ja nic nepotrebujem,kup detom ...a surodenci uz vobec,brat sa zlosti ked nieco kupim a segre kupujem len jej detom
My ucime base dcery ze dostanu od kazdeho 1 ks darceku a viac nic ...jednoducho to treba odnaucit
Ale hlavne ty sa musis tak nastavit

tinnka30
16. nov 2019

Darmo ti tu budu ženy pisat... proste nič ine neexistuje len povedat slovičko nie..predstavuj si v hlave dookola ako vyberaš z učtu 500e a vyhadzuješ ich z okna vlaku...a potom si predstavuj ako povieš nie..nekupim...mna by len ta predstava že dam za darčeky tolke peniaze,a este pre takuto rodinu veeelmi bolela...povedz nie..a bude čo bude..neboj sa prežiješ..nenastane koniec sveta😉

oli18
16. nov 2019

@kratucka Vianoce nie su hlavne o tom, ze vsetci su spolu, ako pises. Nastuduj si, o com su Vianoce.

eliska13
16. nov 2019

A o tomto píšem...že podvedome môžeš mať strach...tak jedno stretnutie predtým ako sa vezmete by bolo fajn nie?Akákoľvek by bola rodina môjho budúceho chcem ich vidiet

autor
16. nov 2019

@eliska13 Lenze matka by ma pred nim ohovarala a ktovie, co vsetko by mu natarala.

stevvvka
16. nov 2019

Ak chces mat pokoj, tak ju ignoruj, nekotakzuj, nedvihaj.. Darmo je tvoja mama.. Ozves sa neskor, ked budes mat v sebe upratane.
Aj teraz, ona si nadiktuje darceky, a ty jej ides odpisovat, ze nie a vysvetlovat, ze preco.. Nie si povinna jej nic vySvetlovat!! Nemas dovod sa ibhajovat, nech si ona mysli, co chce, to je je problem. Proste nekupis a bodka. Ked tam neprides do maja aj zabudne na vianoce.

autor
16. nov 2019

@oli18 Myslim, ze o narodeni Krista?

stevvvka
16. nov 2019

Ak je tvoj praitel chlap, postavi sa na tvoju stranu, a este jej aj vynada... Ak da na trapne ohovaracky, tak by som porotmyslala nad zmenou priatela..

0silvia0
16. nov 2019

@eliska13 nemusi byt taka ista ku svojim detom ako jej rodicia. Praveze ona si velmi dobre uvedomuje, aka byt nechce. Moja matka je slabym odvarom autorkinej matky a napriek tomu sa mi take spravanie hnusi a nikto neaplikuje take spravanie na svojich detoch, ani ja, ani moji surodenci...

autor
16. nov 2019

@stevvvka Uz som tam nebola od februara a, je jej to divne. Vraj ktovie preco, ci nahodou nie som tehotna. Povedala som jej, ze aj keby som bola, nie je to jej problem. Na to mi odpovedala, ze to je jej problem, ze to by som sa asi vratila domov...pche, to urcite.

0silvia0
16. nov 2019

Ved frajerovi vysvetlis, aku mas matku, a nechas na nom nech si urobi usudok... pripravis ho aj na reci okolo teba, hodinovu navstevu prezijete a ide sa dalej...

autor
16. nov 2019

@0silvia0 Ja som mu o nej hovorila, ale on to vsetko zlahcuje.

miadi
16. nov 2019

Inak niektore tie krivdy z minulosti -ze na vas mama kricala aby ste jej pomahali ked piekla na zakazku su take trivialne . Horsie je ze vam nadavala a ze si nechaš nadavat dodnes. Uz si davno dospela. Mohla si ju naucit ze ked ti toto povie Tak ju budes ignorovat. Ty z nej nemas nic. Ona stale nieco chce od teba= ty mozes viest pravidla hry. A tie reci ze co by nakecala priatelovi su smiešne. Ak by to boli klamstva nemas sa coho bat snad Ta on uz pozna? A nenechas ho snou sameho a uz by mohol z tvojho opisu vediet aka je. Ty si ten strach z mami robis realne vacsi nez by mal byt.

tinnka30
16. nov 2019

ved ona ti nadava cely život..nieje to nič nove pre teba...tak či kupiš tie darčeky alebo nie,nič sa nezmení..a hadam chlap ktoreho si chceš zobrat,nebude počuvat blbe reči tvojej matky..