icon

Málo peňazí na darčeky

15. nov 2019

Ahoj dievčatá,
blížia sa Vianoce a ja mám nervy v kýbli. Moja rodina si zvykla diktovať, čo chce na Vianoce pod stromček, kedysi som pracovala v zahraničí a kupovala som im pekné darčeky a niekedy aj drahšie, mala som na to a ja rada robím ľuďom radosť. Doba sa ale zmenila, v zahraničí už nepracujem, vrátila som sa na Slovensko, mám úspory, ale na tie siahať nechcem. Tie úspory sú určené na kúpu bytu. Ja sa rodine nikdy nezdôverujem, či už ide o súkromný alebo pracovný život, keď mám problémy, riešim to všetko sama alebo s partnerom. Je Vám to možno trošku čudné, ale s matkou nemám taký ten klasický vzťah matka-dcéra, nemám ju rada, ublížila mi veľmi, ale ak by som to mala rozoberať, tento príspevok by nemal konca.
Idem teda k veci. Blížia sa Vianoce a všetci si nadiktovali, čo chcú. Samozrejme matka parfém za 150 eur od Chanela, nejaký rolák alebo svetrík. Mama je generál, ona r ozkazuje. Tak aj rozkázala, aby som otcovi kúpila parfém a bratom tiež. Babke by som mala kúpiť topánky, mala by som kúpiť niečo aj sesterniciným synom, ktorí sa jej narodili. Cítim sa ako taký oslík, otras sa. A nie je to len na Vianoce, ale počas celého roka. Matka mi volá, či neprispejem babičke na tamto a toto.. ok, kúpila som jej k narodininám zlaté náušnice za 120 eur, kúpila som jej stôl za 100 eur, tam som jej prispela a tam tiež. Mimochodom babka má 6 vnúčat. Neviem o tom, že by jej niekto prispieval.
Moji bratia, jeden vôbec nepracuje, nechce sa mu, nechce ani chodiť na úrad práce aby mu aspoň úrad práce platil zdravotné, nie, jemu zdravotné platí mama. Druhý brat pracuje. Ani jeden z nich mi nikdy nič nedal, ani mame, ani otcovi, nedali nám nikdy nič či už k Vianociam, meninám alebo narodeninám. Ani ich "netrkne", že by bolo fajn dať darček svojím najbližším k sviatku.
Ja som vždy dà ¡vala veľa darčekov a teda vyšlo ma to na dosť peňazí a ja som minulý rok dostala jeden darček a to náramok - bižutériu. Viem, že sa to nedá takto porovnávať, ale nikdy som od nich skoro nič nedostala - mama hovorí, že nemala čas behať po meste.
Tento rok očakávajú darčeky, ale ja toľko peňazí, aby bol každý spokojný nemám. Rozmýšľala som, kúpiť im nejakú drobnosť a niečo ručne vyrobiť, lenže to by nikto neocenil a skončilo by to na dne skrine alebo v horšom prípade, v koši. Vonná sviečka je pre matku hlúposť. Ja im vlastne neviem povedať NIE. Poradíte, ako by ste to riešili?

0silvia0
16. nov 2019

Nech zlahcuje, pride a uvidi na vlastne oci...

autor
16. nov 2019

Myslim, ze moji bratia su na to este horsie nez ja. Nemaju ziadnych kamaratov, nikdy nemali priatelku, sex.. su len zavrety doma alebo idu spolu niekam na prechadzku. Nevedia ludom pozerat doo oci a myslim, ze ten co nepracuje a nikdy nepracoval ma soc fobiu, ale to si len myslim. Druhy pracuje, ale len preto, lebo pracuje vo firme nasho stryka, inak by, bol doma. Toto ma tiez velmi trapi.

oli18
16. nov 2019

Amonym, ako si sa ty "od mala starala, aby mali bratia co jest"?

0silvia0
16. nov 2019

Nevytahuj teraz aj bratov z vasej rodinnej traumatickej krabicky. Pories najprv seba, ked bratia uvidia, ze sa da fungovat aj inak, mozes pomoct aj im. Casom, pomaly, systematicky. Sama nie si este zahojena, pracuj teraz na sebe.

gabrielita_8989
16. nov 2019

Viem není matka ako matka. Ale keby mam takúto mater (s prepáčením) už by som ku nej ani nevrzla. Ja nenávidím keď sa mi niekto montuje do života. A Vám držím palce a základ je povedať NIE NEBUDEŠ MAŤ CO SI ZMYSLIS. Mne to príde ako totálne manipulovanie a zneužívanie.

autor
16. nov 2019

@oli18 Tak, musela som ist po skole na nakup a navarit im. Potom upratat cely byt a potom sa ucit.

eliska13
16. nov 2019

@0silvia0 tak som to nemyslela, že bude taká istá.Tak ako aj niekto, kto má otca alkoholika, tak sa mu to sprotivi, že na alkohol nesiahne celý život.Ale v tom zmysle, že bude o sebe pochybovať, alebo bude až príliš ustupciva, že detom zase dovolí všetko.Niest v sebe krivdu, že nie je pre rodičov dosť dobrá je ťažké.A ešte ich tak sklamala, že si dovolila mať dieta.

martinajurkechova
16. nov 2019

Proste im povedz, že si mala veľa iných výdavkov, že Vianoce nie sú o darcekoch a že ani ty od nich necakas darčeky. Ja osobne by som niečo kúpila len malým deťom v najbližšej rodine. Je mi až smiešne, že dospeláci čakajú darčeky od Ježiška.

autor
16. nov 2019

Co sa toho darceku tyka, uz mam napad. Vyrobim jej sperkovnicu, snad to oceni.

0silvia0
16. nov 2019

@eliska13 myslim, ze ani jeden rodic nie je taky ze uplne dokonaly. Kazdy si nieco nesie v sebe ci uz z detstva, ci uz z genetickeho materialu po predkoch, ci uz povahove crty a z tohoto vsetkeho sa namiesa specialny a jedinecny koktail. Nikto nie je dokonaly a mame cely zivot aby sme na sebe pracovali, niekedy sa nam dari lepsie, niekedy horsie.

janinah
16. nov 2019

Najvyšší čas sa vymaniť spod matkiných rozkazov,si dospelá,partner nech ťa podporí.Vianoce vo svojom s frajerom,k matke len na pár hodín na návštevu dakedy 26.dec. aj neskôr ,bratom ponožky,rodičom po dákom svetri a padla....a s úsmevom sa opýtaj hlavne tých bratov aký darček majú oni pre teba,však máš aj narodeniny....a tebe nech Ježiško donesie knižky o asertivite,potrebiješ ich ako soľ,

tinnka30
16. nov 2019

mna by tak trošku zaujimalo,čo od tejto diskusie očakavaš...zatial je to len osem stran o tom,že to nevieš mame povedat...ani si len nepripustila myšlienku,že to skusiš...dookola opakuješ,že kto ma tie jej reči počuvat...no ty..kto iny?ked to nevieš stopnut...počuvaš to tak či tak...ale peniaze minat nemusiš🙂

miadi
16. nov 2019

Ja uz mam pocit ze tato tema je vymyslena, Mamu si nevidela od februara. Tak nebude az taka stihačka ako sa tvariš. Komunikujete cely rok len Po Telefone. A ty sa bojiš nekupit vianocne darceky na objednavku. A matka co ta rok nevidela si stebou planuje dovcu na Male divy vo February. Takze mas vacsi problem tam lebo to je okolo 3000e na osobu tie vonavky su nic.

autor
16. nov 2019

@tinnka30 Ako s nou komunikovat, co jej odpovedat na jej dotierave otazky.

autor
16. nov 2019

@miadi Nemam dovod vymyslat si nieco, stihacka je poriadna, len tento tyzden mi vyvolavala najmenej 5 krat, tak som jej napisala, ze som v pri, ze nemam cas. Sazim sa vyhybat telefonatom ako sa len da.

tinnka30
16. nov 2019

pravdu..kratke jednoduche vety..

martina2ve
16. nov 2019

A ty si charita? Viem sa vcitit do tvojej situacii a viem si predstavit tvoju matku! Moja je presne taka ista, myslim, ze keby si viac popiseme o nasich matkach tak zistime ze sme mozno surodenci🙈 ale velky rozdiel je ze my sme si nikdy nedavali dary.ani na vianoce ani na narodky... darceky sme davali len malym detom v rodine.
Tak im skus povedat, ze nebudes tento rok kupovat darceky, ze potrebujes nasetrit, ze ziadne parfemy nebudu.Ja neviem ale celkovi mi to pride take divne ked si niekto diktuje dary, ja male dieta 😏 ved clovek zaraba a kupit si ho moze sam. Aspon ja to tak mam

autor
16. nov 2019

@miadi Milion smsiek kedy pridem a co s tou dovolenkou, stale smsky, telefonuje..

autor
16. nov 2019

@tinnka30 Ale ona nevie reagovat v klude. Ona hned krici a vycita mi nieco.

miadi
16. nov 2019

Jednoducho odpiš” NIE.” Dovolenka spolocna nebude šetrim na byt. A z toho dovodu ani darceky tento rok.

autor
16. nov 2019

@miadi A okamzite ma zahrnie vetami typu: Ty nemas peniaze? Nepracujes? To je divne. Urcite si nic nesetris... ty krava, si hlupa a podobne (citujem ju z hovoru v lete, ked so mnou chcela ist na 3dnovy vylet)

autor
16. nov 2019

@miadi a ak by som prisla na vianoce domov, nezabudla bymi pripomenut "Prines zmluvu". A doma by chcela vidiet zmluvu a internetbanking, kolko a ci si vobec sporim

miadi
16. nov 2019

No a ? Nech pise co chce. Odpises pracujem no nezarabam tolko. Ziadnu zmluvu ani internet banking by som neukazala. Ty fakt mas 29?

0silvia0
16. nov 2019

Nemozes sms odignorovat? Ak by mi matka napisala, ze som krava, tak by som jej odpisala, ze teda nech si najde lepsiu spolocnost, hadam by nechcela ist na vylet s nejakym dobytkom. Boze ty nevies, co jej mas odpisat? Rok ju nevidis a nevies utat pisomny kontakt? 🙄

autor
16. nov 2019

@miadi ano fakt mam tolko...

miadi
16. nov 2019

Tak neprides na vianoce domov co Ta tam taha ?

tinnka30
16. nov 2019

mam peniaze..pracujem..po novom roku kupujem byt..hotovo...nechaj ju dorozpravat a ukonči to pozdravom..

autor
16. nov 2019

@0silvia0 Ja mam s komunikaciou problemy

autor
16. nov 2019

@miadi Ano, chceze, aby som prisla domov.

miadi
16. nov 2019

Ale ty chces? O teba ide co chces ty.