Málo peňazí na darčeky
Ahoj dievčatá,
blížia sa Vianoce a ja mám nervy v kýbli. Moja rodina si zvykla diktovať, čo chce na Vianoce pod stromček, kedysi som pracovala v zahraničí a kupovala som im pekné darčeky a niekedy aj drahšie, mala som na to a ja rada robím ľuďom radosť. Doba sa ale zmenila, v zahraničí už nepracujem, vrátila som sa na Slovensko, mám úspory, ale na tie siahať nechcem. Tie úspory sú určené na kúpu bytu. Ja sa rodine nikdy nezdôverujem, či už ide o súkromný alebo pracovný život, keď mám problémy, riešim to všetko sama alebo s partnerom. Je Vám to možno trošku čudné, ale s matkou nemám taký ten klasický vzťah matka-dcéra, nemám ju rada, ublížila mi veľmi, ale ak by som to mala rozoberať, tento príspevok by nemal konca.
Idem teda k veci. Blížia sa Vianoce a všetci si nadiktovali, čo chcú. Samozrejme matka parfém za 150 eur od Chanela, nejaký rolák alebo svetrík. Mama je generál, ona r ozkazuje. Tak aj rozkázala, aby som otcovi kúpila parfém a bratom tiež. Babke by som mala kúpiť topánky, mala by som kúpiť niečo aj sesterniciným synom, ktorí sa jej narodili. Cítim sa ako taký oslík, otras sa. A nie je to len na Vianoce, ale počas celého roka. Matka mi volá, či neprispejem babičke na tamto a toto.. ok, kúpila som jej k narodininám zlaté náušnice za 120 eur, kúpila som jej stôl za 100 eur, tam som jej prispela a tam tiež. Mimochodom babka má 6 vnúčat. Neviem o tom, že by jej niekto prispieval.
Moji bratia, jeden vôbec nepracuje, nechce sa mu, nechce ani chodiť na úrad práce aby mu aspoň úrad práce platil zdravotné, nie, jemu zdravotné platí mama. Druhý brat pracuje. Ani jeden z nich mi nikdy nič nedal, ani mame, ani otcovi, nedali nám nikdy nič či už k Vianociam, meninám alebo narodeninám. Ani ich "netrkne", že by bolo fajn dať darček svojím najbližším k sviatku.
Ja som vždy dà ¡vala veľa darčekov a teda vyšlo ma to na dosť peňazí a ja som minulý rok dostala jeden darček a to náramok - bižutériu. Viem, že sa to nedá takto porovnávať, ale nikdy som od nich skoro nič nedostala - mama hovorí, že nemala čas behať po meste.
Tento rok očakávajú darčeky, ale ja toľko peňazí, aby bol každý spokojný nemám. Rozmýšľala som, kúpiť im nejakú drobnosť a niečo ručne vyrobiť, lenže to by nikto neocenil a skončilo by to na dne skrine alebo v horšom prípade, v koši. Vonná sviečka je pre matku hlúposť. Ja im vlastne neviem povedať NIE. Poradíte, ako by ste to riešili?
@eliska13 Pamatas sa dobre 🙂 Nepokrocila som ale nijako, ale toto je uz moc. S tymi vnucatami si ma pobavila, pre nu su deti pritaz a sama mi povedala, aby som ziadne nemala, vraj keby, ona mala pred rokmi rozum ako ma teraz, tak nie sme na svete a ona by si uzivala. Ja si ani neviem predstavit, ze by som jrj oznamila, ze cakam dieta. Ona aj otec by reagovali velmi negativne. Vobec by sa netesili.
Situacia neprijemna, nechapem, co su to za zdieraci..... Normalne sa pokus vysvetlit, ze nemas nazvys peniaze, mas odlozene na byt a jednoducho nebudes uz vsetkym nakupovat, pripadne zniz hranicu, ktoru si ochotna ci uz prispiet alebo investovat do darcekov....... Ziadnych 100, max 20 a podobne....... Kedze nasa rodina sa uz rozrastla, mam 3 surodencov, muz tiez, kazdy deti, tak som povedala dost, nakupuje sa do bludu, deti maju milion darcekov, ktore si vážia cim dalej tym menej....... , teraz sa stresovat pred Vianocami, ze mam nakupit 25 ludom, to nie...... Jedine sa dohodneme, co nasej mame a svokrovcom..... Odporucam ti este takto v predstihu to vyriesit, aby si mala pokojne sviatky.....
Tvoj prispevok je pre mna jedna z nasokujucejsich veci ktore som kedy na tomto fore citala.Som zhrozena a znechutena.Mas strasnu rodinu,hroznu prisernu mamu.Naozaj by si sa mala od nich vsetkych uplne odstrihnut a zit vyhradne svoj zivot s priatelom.Vsetko co pises je tak poburujuce...Nikdy som o takomto financnom vydierani matky voci dcere nepocula,je to strasne.Nebudem ti opakovat to co napisali dievcata asi tak 100x,ale som zhrozena.Povedala by som im ze je velmi smutne ze vo svojom veku stale nechapu, ze Vianoce nie su o peniazoch a daroch a ze si z ich pristupu znechutena a rada by si stravila sviatky vyhradne s priatelom.Ze im nic kupovat nebudes,lebo potrebujes peniaze na ine veci.A koniec,ziadne dary.Doniesla by som im trocha kolacov,popriala krasne sviatky A CAU!
@nini1010 Znie to sice neuveritelne, ale vsetko co som napisala je pravda, nic som si nevymyslela. Prekonat strach z matky bude snad jedna z najtazsich veci. A co sa tych darcekov tyka, rucne im nieco vyrobim a nazdar. Priatel do mna huci nech im nic viac nedavam. A mienim to tak urobit.
prepáč no kolko mas rokov???
ved toto nie je normálne také to dary nekupuje mi ani muž! my sme sa cela rodina dohodla, že drobnosť, detom ok darčeky drahšie ale aj to po jednom! svagrina zrušila uplne dary,gratulacie.
ako byť tebou kupim voňavky za 10e max 15 a hotovo!
myslí na seba tak ako oni myslia na seba
Ale ty si ty a máš právo mať svoj zivot a raz svoje deti.Tak sú nešťastní z deti a ešte jednému darmožráčovi platia zdravotku.Ved ty sa budeš báť mať aj vlastné dieťa určite to ries pre tvoje dobro.
Ona musí mať koho ponižovať z toho žije choré, ale je to tak.
Veď si užíva aj s deťmi chce drahu voňavku a Maledivy:(či to je bolestné pre ňu aký zlý život ste jej pripravili?Načo mala 3 deti?nedaj sa vydierať a utni to
@eliska13 Ja sa bojim mat dieta, neviem si ani predstavit ako by som jej to oznamila. Ale s priatelom deti chceme. Raz mi mama povedala, ze ked uz deti, tak max jedno.
@eliska13 Ked je ona ta zla, preco mam pocit viny ja? A vlastne preco sa jej bojim... asi fakt potrebujem psychoterapiu...
Preto že to tak ona a otec nastavili a žila si v tom. A vyrástla. Ako dospelá si veci uvedomuješ, ale ako je na tom tvoje vnútro?Dieťa potrebuje lásku bez podmienok a bezpečie, nie to čo bolo u teba ☹
@bagre Vnutro na tom dobre nie je, ved to sama mudis vidiet z mojich prispevkov, ale posnazim sa zabojovat. Ale bude to tazke.
Je to tazke, neustale jej musim nieco dokazovat alebo dokladovat. Chce vidiet pracovnu zmluvu a moj ucet, nech jej ukazem internetbanking. Ked ju odbijem, ci je normalna tak zacne s recami " Urcite nic nemas, nikde nerobis..". Minuly rok som bola doma na Vianoce, boli sme v meste a tahala ma k bankomatu aby som jej ukazala ucet..
A co sa otca tyka, je pod papucou. Par krat mamu huckal proti mne, napr ked som nechcela ukazat ucet a zmluvu a hovoril jej " Hovorim Ti, ze urcite nepracuje, ved ja ju poznam, uvidis dojde na moje slova"..
Mne to je jasné (aj bez príspevkov), reagovala som na to prečo TY máš pocit viny. Verím že to nevzdáš a zabojuješ 🙂 a liezť niekomu do IB a podobne je totál cez čiaru, bez ohľadu na vzťahy
Dievča zlaté :( , máš 29 rokov....a zranenú dušu z tyranskej narcistickej matky -megery. V prvom rade ODSTUP, žiadny posledný príspevok bratovi, žiadne darčeky, už ŽIADNE diktovanie, urážky a výsmech....tlačenie do kúta, nadávky....žiadne od budúceho mesiaca....budúcich Vianoc...
Urob to TERAZ !
Ak si ťa nemajú vážiť, na Vianoce proste neprídeš....ideš s priateľom niekam....
Okamžite si nájdi terapeuta a začni na sebe pracovať. Na začiatok si zabezpeč knihy : Když nám rodiče ničí život, Budu vubec nekdy dost dobrá a Manipulatívni rodičia. Skvelé su aj od Y. Poncet Bonnisol : O matkách a dcérach a Psychický nátlak v rodine.
Začni čítať a študovať narcistickú poruchu osobnosti - si jej obeťou v rodine.
Musíš zosilnieť a prestať sa báť matky.
Veľmi ti držím palce, ale riešenie neodkladaj....už včera bolo totiž neskoro. :(
Napíš jej späť, že hlupaňa si bola doteraz...
Mala by si si asi uvedomiť, že nech urobíš čokoľvek, tá spŕška nadávok na tvoju adresu príde zakaždým. Tá tvoja snaha poslúchať nemá zmysel. Škodíš ňou len sama sebe. Oberáš sa o čas, ktorý na tejto zemi máš. Jediný spôsob ako vystúpiť z toho doterajšieho kruhu je začať robiť veci zaťato podľa seba. Momentálne si pre rodinu také maslo na chlebe. Čo si povedia, to majú. Kam ťa posunú, tam sa postavíš. Celé zle. Prečo sa bojíš matke vlastne odporovať? Napriek všetkému by ti vadilo pretrhnúť s rodinou kontakty?
Nenechaj po sebe šliapať. Napíše ti že si hlupaňa, opíšem, veď si ma ty vychovala, vyšlo ti to a podobne. Chce vidieť tvoj účet? Pošlem ju do prdle, čo ju do toho? Na reči... nikde nerobí, nič nemá, poviem to isté, neživia ťa tak nech sa nestarajú... Na otázku či by si neprispela... skoč do reči... Uhádla si neprispela, bratia sú dospelý nech si zarobia-veď sú to chlapi, vždy mali výhodu v pracovných ponukách aj platoch. Najlepšie pre teba vy bolo vôbec sa s ňou nestretavať ani nedvíhať telefón. Načo, iba ťa deptá...
@lintu Ja by som bola stastna keby som s nimi pretrhla kontakty. Vobec mi nechybaju.
@lapalma Myslis, ze je narcis,? Nieco som o tom citala, ale moc mi to k nej nepasuje..
Noo, tak smelo do toho 🙂 Len začať s tým musíš žiaľ sama, lebo ty niečo chceš. Ľudia vôkol teba sa nezmenia. To ty sa musíš zmeniť. Ok, chápem tvoj strach. Ale veľa vecí vyzerá len v rámci predstáv tak strašne. Potom keď sa stanú, zvykne prísť jedna veľká úľava. Sloboda. Začneš sa pýtať samej seba, prečo si to tak vlastne už dávno neurobila?! Keď nevieš odvrávať, nauč sa aspoň ignorovať. Veď ako čo? Prídu ťa kvôli tomu z domu umlátiť? Čo najhoršie by sa mohlo stať? Si samostatne funkčná osoba. Ak ti nezáleží na udržaní vzťahov, naozaj nemáš asi o čo prísť. Môžeš len získať. Už len si to nejak do tej hlavy natlačiť 🙂
Pochvalila Ta niekedy?človek, ktorý je bez emócií, vidí za všetkym svoj prospech, teší sa, keď sa nad niekým povyšuje a dáva mu najavo, ako by boli bez nej stratení, negativizmus, to je x verzii povahy, poruchy...
Ak Ti nechýbajú a svojou prítomnosťou Ta iba komanduju a kontrolujú ako to malé dievčatko, ktoré si to vtedy muselo nechať prečo to robíš?Už si dospelá nerob to, čo tvoja mama očakáva.Ved nemôžeš žiť v strese pred maminym telefonatom
Ty si ako nesvojpravna. Pises ze mamu takmer nenavidis ale to by si ju lahsie odstrihla. Ty sa z nej trasieš ako male decko lebo ju miluješ. Cakas na jej uznanie pochvalu a bojiš sa jej reakcie. Fakt si mala davno investovat do terapeuta nie do vonaviek na vianoce pre rodinu co Ta mà za hlupanu. A bratovi nic nedlhujes no a co ze si slubila. Tak mu odkaž ze mu prispeješ ako si slubila Ale až ked si on najde pracu. Tvoja mater nie je problem problem si ty sama sebe. Odpiš jej ze este raz Ta nazve hlupanou zablokuješ jej čislo a Nie len že neuvidi darceky Ale ani teba uz nikdy. Ty si ten naj dar co ona v živote dostala a ked to nevie jej problem, Mas 29rokov a znies akoby si mala 19!!! Mama toto mama tamto. Chod s frajerom na vianoce do Dubai alebo na tie male divy mas pokoj. Musis sa naucit povedat Nie. Ked budes mat dieta raz je to dost doležite vediet povedat. Aj milion x za rok. Inak tu budes o 6rokov pisat temu - Moja skolkarka mà diriguje ked ju neposluchnem vravi ze som hlupana / co sa naucila od mojej matky.” Nerob nikomu handru nauc sa sebaucte!
@eliska13 Ona aj otec su pesimisti, otec ten najvacsi na svete. Pochvala? Myslim, ze ani nie, vacsinou stale kritizovals, ze nic nerobim dobre, ci uz islo o upratovanie alebo pranie. Vsetci sme ju museli kazde Vianoce obskakovat ked piekla kolace (kazde Vianoce pecie na predaj) neustale na nas kricala menom ked nieco potrebovala, bolo to kazdych 5 minut, stylom " Luca, pod sem,!" "Dano, zamiesaj mi cesto"..' " Urob to, umy tko" " Ty deb..., krava ", a vkuse kazdu chvilu. Fuj, ako ju neznasam uz len ked si ns to spomeniem.
Stale ju mas v hlave, stale mamu riesis... urob hrubu ciaru za svojim doterajsim zivotom a zacni odznova. Bez komandovania mamy, bez jej blbych reci, oslobod sa a zi po svojom. V tvojom veku je normalne zit po svojom, nie podla predstav matky....
Tak ked nevieš povedat nie,tak vyber tie našetrene peniaze na byt a kup si ho..nebudu peniaze,nebudu starosti...a ked maš malo na byt ,tak ked mama zavola tak pytaj od nej pozicat..a či by nemohli prispiet aj bratia,babka aj sesternicine deti...že keby boli takí dobrí.. a stale dokolečka pytaj až ti daju pokoj..
@tinnka30 Hhhh, je pravda, ze otec dedil nedavno 🙂 Inak ja zijek sama s priatelom v najme, nie s rodicmi. A to jej tiez vadi, ze platim najom cudziemu.

Prepac, za moju uprimnost teraz, ale co mas 10?? Sa bojis mame nieco povedat? Vsak Ta uz nezivi, takze sice Ti moze do zivota brblat, ale je na Tebe, ako si to zariadis...a cim skor s tym zacnes, tym lepsie pre Teba aj pre nu...zvykne si casom. Vztahy budes mat take, ake si ich nastavis, to je cele. Ak sa im nepaci, povedz im, ze darceky nebudu ziadne, setris si, ani nemusis hovorit na co. Pripadne jej povedz, ze max. suma 20 eur na hlavu a hotovo. Dalsia moznost je, kup len mame, co chce a odmietni obdarovavat zvysnych clenov rodiny. Cim skor to utneš, tym lepsie pre Teba.