Mám 17 a strach zo šoférovania

1. sep 2023

Ahojte, mám 17, v máji som si spravila vodičák. Po skúškach som párkrát jazdila v Bratislave, no posledné týždne mám zo šoférovania strach. Ešte nemôžem jazdiť sama, kedže nemám 18 rokov, no keď otec jazdí so mnou, som v strese. Nedovolí mi parkovať, musím odstaviť, vymeníme sa a zaparkuje on. Stále mi hovorí, ako sa bojí, že niečo spravím zle a ja som z toho nervózna. Vodičák som spravila na prvý pokus, v autoškole mi to celkom išlo.
Bojím sa, že čím dlhší čas nebudem šoférovať, tým viac sa budem báť. Ako to prekonať?

doriiis
1. sep 2023

Vymeniť spolujazdca.Ako pardon,ale otec ide na to úplne zle

pribinak
1. sep 2023

Otec to viac škodí ako pomáha.

Dobre sú aj kondične jazdy, získaš stratené sebavedomie

adka176
1. sep 2023

Neboj nič... pôjde to ... vlastné auto to vyrieši... muži sú veľmi citliví na svoje autíčka.... poznám to ... môj manžel to isté.... nebojí sa o mňa, ale o auto...

bloger
1. sep 2023

A nemáš niekoho z rodiny kľudnejšieho? Jednoznačne spolujazdcu vymeniť.

lonely66
1. sep 2023

mas 17 a mozes soferovat auto?

iwesska
1. sep 2023

Zmenit spolujazdca. Ja som po ziskani vodicaku prestala jazdit,lebo s otcom sa to nedalo. S muzom v pohode,on nie je taky stresak.

patka06
1. sep 2023

@lonely66 áno môže s doprovodom
Autorka: rozhodne vymeň spolujazdca, vyber si niekoho kto ťa podporí, poradí ak bude treba

lonely66
1. sep 2023

@patka06 dik
autorka, v tom pripade to mas tazke. za mojich cias sme nemohli soferovat skor, nez po dovrseni 18 roku, ale mne daval otec "auto do ruk" uz od 12 rokov 😀 najprv z garaze k bytovke a nazad a postupne po meste (stale siel so mnou, samozrejme). v 17 mi dal auto od starych rodicov az domov, bolo to okolo 40 km, mama skoro skolabovala 🙂 vodicak som robila ako profik. obavam sa, ze ak nemas "vlastne" auto alebo moznost vozit sa napriklad na priatelovom s priatelom, nemas asi velmi na vyber. otec ma pomerne nove auto?

patka06
1. sep 2023

@lonely66 ono to nie je také jednoduché, spolujazdec musí mať 10 rokov praxe, čiže priateľ asi nie.
Spolujazdcov musí nahlásiť na polícii, kto s ňou bude jazdiť.
Dcéra má o 7 dní v deň svojich 17. narodenín skúšky a nahlasuje si 6 ľudí, pre istotu.

minenkak
1. sep 2023

Nejazdí s otcom,ale s niekým čo ti poradí a nebude ťa stresovať

doriiis
1. sep 2023

@patka06 ....spolujazdec nemusí mať 10 rokov praxe.Musi mať iba 10 rokov vodičák.Prax nikto neoveruje.
Takisto zoznam spolujazdcov musí schvalit zapísať zákonný zástupca maloletého vodiča,nie on sám.Takisto ako podať žiadosť o vydanie VO musí zákonný zastupca

patka06
1. sep 2023

@doriiis áno, máš pravdu, nevyjadrila som sa úplne presne
K zoznamu spolujazdcov, predpokladám, že 17 ročný človek sa už dokáže rozhodnúť s kým chce jazdiť - tam už je zákonný zástupca len formalita, aj keď ho musí podpísať a tiež žiadať o VP
V podstate, je nedomyslené, že 15 ročný občan si žiada OP preukaz sám a 17 ročný na VP potrebuje zákonného zástupcu

lonely66
1. sep 2023

@patka06 aha... kedze sa ma to netyka, nesledujem to, ale dakujem za ozrejmenie

autor
1. sep 2023

@doriiis
@bloger
@iwesska
@patka06
@lonely66
@minenkak zatial môžem šoférovať len s otcom, nikoho iného sme na polícií nenahlásili ako spolujazdca, pretože mama má vodičák len 6 rokov, priateľa nemám. Auto nemá ani 2 roky, bolo pomerne drahé.

yoxinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
minenkak
1. sep 2023

Tak ukáž otcovi túto diskusiu a povedz mu ako sa ti s ním zle šoféruje

patka06
1. sep 2023

Kedykoľvek môžete do zoznamu nahlásiť ďalších ľudí a môže to byť ktokoľvek, kto je ochotný sa ti venovať a poskytnúť auto.
Alebo za pár Eur kúpiť staršie auto, ktoré ti potom ostane a otec sa možno upokojí

lulu0123
1. sep 2023

Hlavne sa nim nenechaj zdeptat.Ja som sa na soferovanie presne kvoli rodicom vykaslala.Nemala som nervy na tie reci.U nas hlavne mama,ktora sa bala sadnut do auta,ked som soferovala.Roky som nesoferovala.Potom 3 deti,skola,skolka,kruzky,musela som po rokoch zacat a je to sakra tazke.

yoxinka
1. sep 2023

Vymeniť spolujazdca. Ja som mala takto nastaveného manžela, spôsobilo to akurát to, že som odložila vodičák a 7 rokov som sa tvárila, že som ho nikdy nerobila a že ho nemám. On to môj chlap nemyslel zle, ale rozobral mi sebavedomie na atómy a mne trvalo roky dať to do poriadku. Neskôr som jazdila zásadne sama. Šoférujem denne už vyše 5 rokov, vozím 3 deti, jazdím po celej BA a chlap sa už tiež nechá rád odviezť. Môj svokor furt po svokre hučal, stále pišťal, čo všetko robí zle, ženská, ktorá by v pohode šoférovala nesadne ta volant, lebo je presvedčená, že na to nemá. Svokor ju všade vozí ako také trdielko. Otec ťa môže úplne bloknúť a nebudeš šoférovať nikdy.

lylyjana
1. sep 2023

ja som po 15r od urobenia vodicaku zacala soferovat, mala som strach. Kazdy mi vravel, ze najlepsie sa jazdi samej, ze uvidim ake to bude super. Dala som si kondicne jazdy, to pomohlo odburat prvotny strach, potom som jazdila s manzelom, to som bola klbko nervov ale vela ma naucil. Jazdim uz rok sama a ked idem sama, je to ozaj TOP. Ked vsak ide so mnou manzel, zas som v strese, lebo zvykne poukazat na to, co mi nejde, co som urobila zle. Som vzdy z toho nervozna, no snazim sa to brat ako konstruktivnu kritiku, nech jazdim lepsie. Takze len odporucam vydrzat kym nemas 18 a pojdes sama. Bude lepsie 🙂

adabise683
1. sep 2023

Strach prekonas asi len postupne skusenostami, ale ze by si dlhsie nesoferovala a potom vsetko zabudla sa bat nemusis. Ja som robila vodicak v 2009 (na druhykrat bo prvu jazdu som nespravila) a az v 2011 som zacala aktivne soferovat. Dovtedy absolutne nic. A pekne postupne jazdami som ten strach prekonavala. Drzim moc palce !!! Ale ako radili ostatne kočky, tak treba toho "spolujazdca", ale si s nim o tom pohovorit, ze ti tym vobec nepomaha ale skodi.

slavomira236
1. sep 2023

Myslim ze sa boji auto. Mohol by ti kupit noeco starsie a v nom nech s tebu jazdi. Moja dvera pred viac ak rokmm spravila vodicak ako 21 rocna kupili sme starucku fabiu a jazdi sama v pohode. Na naucenie sa jej sluzi super

nikollx
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivanakaka
1. sep 2023

trening s milym clovekom, mne trvalo 10 rokov

betulinka1
2. sep 2023

Toto si uplne pamatam, ked na zaciatku so mnou jazdili rodicia 🙈🙈🙈 neznasala som to. Bola som v takom strese, ze som raz vystúpila z auta a povedala, ze nebudem soferovat, ked su v aute oni. Pochopili. Cize pockaj kym budes mat 18 a potom jazdi po meste vecer, ked je malo aut a rozjazdis sa. Jasne, ze sem tam spravis chybu, to je normalne, netreba robit paniku. Tu robia vsetci aj po 30 rokoch aktívneho šoférovania 😉.

ivanakaka
6. sep 2023

@betulinka1 hej s otcom to bol stres s fraferom pohoda

miriam11
6. sep 2023

Chlapi niektorí su pripeceni. Prepáč