Mám 24 rokov a od detstva sa zajakávam

20. máj 2020

Ahojte, chcem sa spytat vas , co mate takyto problem, mam 24 a od detstva sa zajakavam kokcem, premna je to psychicky velky probém, koli ktoremu sa trapim, nerobim nejake veci co by som chcela, som utiahnuta, jasne ze som sa s tym naucila zit, ale neviem ani nedavam sancu zeby sa to fakt nejak dalo riesit, tvarim sa pred ludmi ze ja taky problem vobec nemam, ale ten kto ma pozna vie ze kokcem niekedy. Stupnuje sa to ked sa vystresujem sama nad sebou ze mam nieco precitat nahlas,alebo niekde zatelefonovat a uz sa vystresujem. Nechala som kvoli tomu skolu, ako som si malq predstavit prezentacie pred celou triedou a potom obhajoby atd, v ziadnom pripade, skolabovala by som. Neviem je to aj psychikou ako sa na danu vec pozriem. Poradte ako sa s tym vysporiadat alebo ako vy ste to riesili

pribinak
20. máj 2020

Prečo nechodíš k logopedicke? A určite aj k psychologické. Veď to je základ pri riešení tvojho problému

solange7
20. máj 2020

Urcite logopedicka a psycholog, tak ako pise vyssie pribinak.

romana1110
20. máj 2020

Ahoj. Ja mám 26 rokov a tiež mám poruchy reči -koktam. Presne ako píšeš ten kto má pozná tak vie ale!! Moji rodičia ma vždy viedli k tomu aby som sa ničoho nevzdávala aj keď nám poruchu reči a zato im ďakujem dodnes . Vyštudovala som školu , mám maturitu všetko som si obhájila sama (porucha tam bola ale zas hovorila som pomalí takže som sa nemala čoho báť ) , mám prácu v ktorej niektori vedia ale niektorí nemajú ani šajnu,že sa zajakavam.... Čo oni so mnou rodičia preskákali čo sa tyka psychologicky logopedicky a všelijakých cvičení (na dýchanie ) . Netreba sa zato hanbiť ako áno je to porucha ale dá sa s tým žiť aj vyrovnať . Ja mávam obdobie,že sa nejazakavam rozpravam plynulo ale niekedy mám obdobie ,že sa zajakavam.
Všetko je len v hlave ako sa k tomu postavis sama ty!!
Moji rodičia sa niekedy smejú ,že aj keď mám poruchu reči zajakavanie ale že ťa papula sa mi nezavre ( som veľmi papulnata a to čo sa mi nepáči poviem hneď na rovinu) ...
Ty si musíš prehodnotiť sama či si ochotná s tým začať bojovať a ísť na všelijaké vyšetrenia alebo budeš celý život ako šedá myš zalezena niekde v kúte a ľutovať sa ,že más poruchu reči (prepáč ,že tak narovinu ale ak chces niečo dosiahnuť mala by si si to najskôr usporiadať v hlave lebo odtiaľ všetko začína !!!)
Ja to hovorím z vlastnej skúsenosti lebo sa viem do teba vcítiť....
Držím palce a dúfam, že sa neurazis za tu poslednú vetu ....

dazdovka
20. máj 2020

Mojaaa, spomen si na Andreja Danka, on, vrcholny predstavitel statu a daval von vsetko co mu zahrkalo v tej prazdnej hlave a koho to vzrusovalo, z celeho Slovenska tak do 150 ludi... Absolutne by som na tvojom mieste uz nemala stres, toto co sme zazili s Andrejom, to bola neskutocna terapia, tolerancia k zvlastnostiam a odlisnostiam je vo vacsine ludi teraz velkoryso prijimana, nech hovoris cokolvek, nikto z toho nepadne na rit, ani nebude celu noc riesit v posteli, je doba instagramova, vizual je dolezity, verbalne vyjadrovanie strucne, nikto necaka poeziu prozu na urovni okresneho kola Hviezdoslavovho Kubina, ludia chapu aj medzi riadkami.... Proste NO STRES, daj si prihlasu na vysku aka ta bavi, pamataj na toho Andreja Danka, to je skola naroda, fakt, drzim palce, pln si sny!!!

krisbar
20. máj 2020

mam kamosku a tiez kokta a mne sa prave na nej paci ako si to vie priznat a byt s tym uplne v pohode. ked som ju spoznala tak som az bola prekvapena ako je s tym vyrovnana.
asi potrebujes skor terapeuta na prijatie svojej nedokonalosti a skusit este aj logopeda ci by ti s tym nevedel pomoct.
niekedy slabina vie byt aj silnou strankou.

ivkazba
20. máj 2020

Píšeš, že si sa s tým naučila žiť. Nie, nenaučila. Ak by hej, tak tvoj postoj by bol úplne iný. Asi taký, ako to popísala @romana1110 za čo jej tlieskam, že svoj hendikep nevníma ako hendikep, ale žije život ktorý chce. Prečítaj si viac krát jej reakciu, presne o tom to je, mať to v hlave usporiadané, neľutovať sa a nevnímať to ako hendikep. A potom tvoj život nebude nijak rozdielny od života, ktorý by si mala ak by si nekoktala. Väčšinou ľudia majú ťažký život preto, že si ho ťažkým sami robia negatívnym postojom. Negatívne myšlienky a negatívny postoj nikomu neprinesú pozitívny život. Držím ti palce.

katkami123
20. máj 2020

@dazdovka

Tak teraz som sa nasmiala 😂😂😂😂 veru, keď sa cítim blbo, tiež si spomeniem na Aďa a kam to až dotiahol !!!

momusik
20. máj 2020

Poznam cloveka je veduci zavodu a zajakava sa ,takze aj s takouto vadou sa to da dotiahnut len ty sa s tym musis vysporiadat ze si takato,mne to napr. nevadi ked sa niekto zajakava a nie som kvoli tomu netrpezliva voci nemu