icon

Mám 30 a žijem s ročdičmi, neviem sa pohnúť ďalej - som lúzer?

9. apr 2021

Uz dlho mam taky pocit,mam 30+ byvam s rodicmi,som nestastna,chcem sa osamostatnit,ale dostupnost byvania a hypoteky sa cim dalej vzdaluje,vsetko zdrazeieva a 150 - tisic na byt fakr nemam. Par rokov, som bola v zahranici teda myslim,ze az tak uplne neschopna nie som,mam celkom dobru aj odbornu pracu, len stale malo na byvanie. Myslim,ze rodicia sa za mna hanbia,a lutuju ma ,aj ked mi to nikdy nepovedia,ze ako som dopadla,kamaratky maju domy ,deti,rodiny,takisto ostatna rodina

kiwi3
9. apr 2021

@mihula ak je z bratislavy, tak tych 150 tisic je uz aj na 1-izbak malo

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
alvaluka
10. apr 2021

Preco sa povazujes za luzra? Nie si jedina co byva s rodicmi, dokonca aj manzelia s dietatom mozu byvat u rodicov, kym stavaju dom napriklad.

Bola si v zahranici, mas asi dobru pracu, budes inteligentna tak preco to neriesis? Najprv si zodpovedz otazku, ci chces mat manzela a deti, alebo nie.

Pises o 150 tisicoch, co si chces kupovat, 3izbak, dom? Si sama poobzeraj sa po 1izbaku/garzonke v najhorsom. Mozes ist aj do podnajmu, ale musis pocitat s tym, ze tam najskor neurobis rezervu na vlastne. Ak uz niekolko rokov pracujes a byvas u rodicov mi nevrav, ze nemas nasetrene. Nepises, zeby si nejako rozhadzovala, tak musis mat fkat nejaku sumu odlozenu a chybajuce peniaze na hypo sa daju financovat aj z uveru predpokladam.

Aknuz nic ine, brala by som vlastny byt ako investiciu, ale ty sama vies, ako na tom financne naozaj si. Sama tiez vies, ci naozaj chces to, co maju tvoje kamaratky a ostatna rodina.

daddyasmr
Odpoveď bola odstránená
lija22
10. apr 2021

si a vyplakavaj este dalsi rok. nic sa nezmeni, lepsie nic nebude, rozhyb sa a daj uz rodicom pokoj.

nevenka
10. apr 2021

@elizabet173 ze dom...v BB napriklad jednoizbak 30-35 m2 cca 80 tis., rodinny dom za 150 ani nahodou, tu take vacsie 3 izbaky, stare prerobene idu od 120-150 tis., nehovorim o novostavbach a za domy v blizkom okoli BB stare zrekonstruovane ako tak aj 300-400 tis., a to tu nie je extra ani robota, ani nic. Len to dobre znie, ze krajske mesto. Minule som videla totalne premoceny dom s takmer nijakym pozemkom, cele cierne plesnive steny a pytali za to 110 tis...To som skoro odpadla. Autorka niekde pise, kde byva? V akej lokalite sa pohybuje? Nepostrehla som...

elementissa
10. apr 2021

@elizabet173 rodinny dom za 150.000? Haha. Tu v BA kupis tak dvojgarzonku úplne starú so zatekajucimi oknami za 160.000
Ja viem, ze su na Slovensku miesta, kde za 50.000 kupis celu dedinu aj so starostom a fararom, no dôležité je, kde byvas. Ak hovori o 150.000, tak je niekde tu na západe pravdepodobne

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
najk
11. apr 2021

Ja by som kupila dvojizbak a nasla si spolubyvajucu, ktora by mi pomahala spacat hypoteku. Budes mat aj spolocnost, aj prisun penazi

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
najk
11. apr 2021

@elizabet173 ked je problemom, vzdy sa da vymenit. Moj byt, moje pravidla. Ine je ked uz ma clovek partnera, deti, vtedy sukromie potrebuje. Ale keby som bola sama, tak by som brala radsej vacsi byt so spolubyvajucou. Ja na casy ked som byvala s kamoskami najradsej spominam 🙂 Este aj ked uz som chodila s terajsim manzelom, sme byvali 5 rokov v Prahe v zlozeni ja, moj manzel a moja najlepsia kamoska. Super casy, manzel vzdy vecer pri pocitaci, my s kamoskou pri stamprliku :D Este aj moja rozlucka so slobodou bola v tomto zlozeni, lebo som tyzden pred svadbou ochorela, tak som si s kamoskou pripila Robitusinom. Najlepsie casy, hned by som to tak na tyzden vratila 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
najk
11. apr 2021

@elizabet173 to zavisi od toho co autorka hlada. Pretoze ja si neviem predstavit ako zatvorenie sa sama do mikrogarsonky vyriesi jej depky z toho, ze sa citi ako luzer. Moje by to teda nevyriesilo. Nevnimala by som to ako sukromie, ale ako samotu. Zatial co pri spolubyvajucej ma vzdy sancu, ze si sadnu, ze cez nu spozna novych ludi, nove zaujmy, pripadne najde partnera a potom uz len spolubyvajucu moze vymenit za neho. Nehovoriac o tych par stovkach mesacne, ktore by z toho mala. Lenze to musi vediet ona na co sa citi..

najk
11. apr 2021

@elizabet173 inak aj ked si najdes chlapa, tak niekto cudzi s Tebou uziva Tvoj byt 🙂 A prave to vidim aj vo svojom okoli, ze ludia, ktori si zvykli dlhsie zit sami, si nakoniec ani uz nedokazu najst partnerov, lebo by sa museli prisposobovat zivotu s niekym a to sa im uz potom nechce, alebo to uz ani nevedia.. uz aj preto by som sama byvat nechcela..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
najk
13. apr 2021

@elizabet173 ked citam diskusie tu na konovi, tak mam niekedy pocit, ze ta spolubyvajuca vydrzi casto dlhsie ako partner.. Diskusie typu mam pol rocne dieta a rozvadzam sa a podobne. Takze nemam problem porovnavat parnera a spolubyvajucu. Nikdy nevies co vydrzi dlhsie

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
najk
16. apr 2021

@elizabet173 na internate? Opytaj sa hromady mladych ludi po skole, ktori odisli do zahranicia, alebo do vacsieho mesta do prvej prace a povedzme 10 rokov ziju sposobom spolubyvania s niekym. Skus si hned v Prahe, alebo v Bratislave kupit svoj byt, aby si byvala sama, lebo ved spolubyvanie je len pre studentov :D Ale mozno si mala tolko penazi, ze si si rovno po skole mohla kupit byt sama. Ja som si s manzelom kupila byt az ked som mala okolo 30. Dovtedy som sice jeden byt vlastnila, ale ten som iba prenajimala a byvala inde prave so spolubyvajucimi. Na to naozaj nie je vek iba na internate. Ziju tak v SR tisice ludi, ktori maju davno po skole, ale este sa nerozhodli ako dalej, alebo este nesplnaju podmienky na hypoteku

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
alvaluka
17. apr 2021

@najk ale ved autorka ma 30+ cize aj nejaky ten rok uz pracuje a nejaky cas byva s rodicmi. Ja som bola podobne na tom, vs, bola som v zahranici, pracovala som na svk, byvala nejaky cas u rodicov, potom so spolubyvajucimi a za ten cas u rodicov som si nasetrila najviac a po troch tokoch so spolubyvajucimi som zacinala uvazovat nad kupou bytu, hoc aj garzonky. Keby som nespoznala priatela tak to riesim ako desiatky ludi cez hypoteku a uver lebo tych nasetrenych penszi zas nebolo nejako vela a byvat v podnajme hoc aj zdielanom tiez nie je riesenie, lebo by som mohla skoncit aj ako spolubyvajuca, zijuca 8 rokov v podnajme a cakajuc, kedy si nasetri dostatok, aby si vzala hypo, ale chodila na vylety, hoc lowcostovo, ale aj tak tam nejake stovky eur zhucali 🤷‍♀️

ajka0207
17. apr 2021

@elizabet173 bohužiaľ v BA aj jednoizbak stojí 150 tisíc.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
katpox
17. apr 2021

Tak byvanie bude len a len drahsie, ani ja som nemala taku velku hotovost, myslim, ze drtiva ludi ma hypoteku a aj ja, ak chces byvat sama tak rataj s hypotekou, este stihas danovy bonus do 35 r.,no a ked budes mysliet, ze nevladzes splacat, nehnutelnosti naberaju na hodnote, takze prerobit, neprerobis...Neviem,ci vobec chces vlastne byvanie... No a je to tvoj zivot, tak neviem, co je komu do toho, najprv reci si sama, potom mas muza, kedy zacnete spolu zit, kedy bude dieta, preco len jedno dieta, preco dve deti a dvojizbak ablabla by sa z toho jeden zblaznil..

najk
18. apr 2021

@elizabet173 spominam studentov preto, lebo Ty si napisala, ze na spolubyvanie je vek len ked je clovek na internate. Ty si ako prva spomenula studentov. Ja naopak hovorim, ze okolo 30 je stale v pohode vek na spolubyvanie ked to ma pomoct cloveku utiahnut hypoteku.

najk
18. apr 2021

@alvaluka ved prave preto som napisala, ze podla mna je idealne riesenie kupit 2 izbovy byt a zobrat si do jednej izby spolubyvajucu, aby jej splacala hypoteku. Byvat v podnajme su zbytocne vyhodene peniaze. Lepsie je zarabat na ludoch, ktorych mam v podnajme

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
najk
18. apr 2021

@elizabet173 Pozri, najprv zhodis tisice ludi, ktori ziju formou spolubyvania, lebo podla Teba je to len pre studentov a asi ked tak ziju pracujuci, tak je to divne a nespravne a potom si este podrazdena 🙂 Prepac, nechcela som sa Ta nejako dotknut, neviem preco si to beries osobne. Predpokladam, ze keby sa syn rozhodol ostat zit v Prahe, kupila by si mu tam hned byt, aby mal sukromie a nemusel ako pracujuci byvat formou spolubyvania, lebo je to len pre studentov.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
ceresnovci
18. apr 2021

nemusis si kupit hned byt za 150 tis.. kukni lacnejsie garzonky na kraji mesta a dostanes sa aj pod 70 tis ... postavis sa na vlastne nohy, pojdes do vacsieho.

xara1233
18. apr 2021

Ja byť na tvojom mieste nikto ma doma neudrží, bež do zahraničia užívaj život. Čo ma prísť to príde. Nepremýšľaj nad tím ako ťa vidia iný, dôležité je ako vidíš ty samú seba a ešte jedna vec nezačínaj rozmýšľať ako sa to či ono nedá, pretože kde je vôľa tam je cesta. Držím palce.