icon

Mám autistické dieťa. Cesta a výzva zároveň

erikasadek
13. nov 2009

otvaram tuto temu kedze podobnu som nikde nenasla....

u nas to vyzera , ze asi ano. len cakam na vysledok je to ako cakanie ,ako na kata ☹

velmi sa trapim kvoli tomu uz dlho a bola by som rada , ak by s atu nasli mamicky ktore maju podobny problem...
myslim si ze by sa dalo o tom vela rozpravat a mne osobne dobre robi ak mozem o tom rozpravat a hlavne s niekym kto uz ma doma podobny problem alebo poznal niekoho...

bude to ako skupinova terapia, inak to ani nazvat neviem ale myslim ze sa tu snad niekto najde.. a budem esi mat co povedat...

myslim si ze je to tema, novodoba , ktora zacina trapit mnohe rodiny a nasu spolocnost...
nehovori s ao tom lahko , ani medzi partnermi alebo v rodine, tak uvitam , dobru diskusiu na tuto temu..

dakuejm Vam , vopred ak sa zapojite.. 🙂

denisa098
3. feb 2018

@amanta5 ved to ze okamzite su ovplyvneny lebo chcu spravu a ked mala ignoruje tak hned auti avsak obe povedali ze ona je dieta ktoremu nedokazu urcit diagnozu na sto percent.

denisa098
3. feb 2018

@amanta5 ta dr janosikoova neni nahhodou aj v Ba v andrease ?K Sedibovej asi nnechcem ist necitala som na nu dobre recenzie,ci sa mylim ?A este opatruje babiku,krmi a tak,mojka macky,psy uz pred nou utekaju,lebo ich oblieka a krmi granulami,toto dokaze dietatko s auti .?

denisa098
3. feb 2018

@silesias Sofi obccas tiez zoraduje konkretne prvy krat u logo jej zoradila a pouklafala vela hraciek ,ona mi povedala,ze ma iba dve deti co toto co ona robi a ze su nadpriemerne inteligentne,viez potom aj to ona nic nevie ona je na urovni roka a pol a mala mi povie mami pod do vody s predlozkou vo vete a spravne,tak akoze komu mam verit ?

denisa098
3. feb 2018

@silesias no sak aj nasa tak raz ma nepredovat a ked napreduje tak vsetko je autisticke aj ze vie ze ked sa vycika a utrie sa tak sa ide splachovat.

denisa098
3. feb 2018

@erikasadek este by ma zaujimalo,maminy ktorych deticky takto dopadli taknste davali preockovat tym mmr znova,lebo mala nam sticla asi dva tyzdne pomtom ockovani,dovdety vsetko super,no po ockovani zacala aj uplemsama chodit a prestala hovorit zrozumitelnejsie a teraz napreduje ahko hrom,neviem ci ju dovolim preockovat zas.

lulanka
3. feb 2018

@denisa098 nam odporuca neurologicka neockovat

denisa098
3. feb 2018

@lulanka dakujem

evelien
Autor odpoveď zmazal
denisa098
3. feb 2018

@evelien no na malu mi povedula ze ona je ina ale dala jej jedna psychologicka ze F88 znamena ina psychicka porucha a pod to cislo ze spada aj vyvojova agnozia,lenze mala je doma upne ina ako u nejakej cudzej zenskej ktoru anni nepozna a ma kopu novych hraciek v ambulancii.A ze ani jedna ani druha nevie na sto percent stanovit diagnozu nakolko nechce. nimi spolupracovat a potomk aj nieco spravi prehovori,ze kacka je kacka atd tak vsetkooooo je autistiiiicke lebo sa to odvija od tohho ze nechce spolupracovat ,logopedicku nema rada,tuto novu psychologicku celkom zacala mat rada.Aspon trocha.Ale keby tam bol chlap a sadol by jej tak by ho organizovala mala a nie doktor ju.

denisa098
3. feb 2018

@denisa098 a Sofi mala len teraz tri a pol

evelien
Autor odpoveď zmazal
monca77
4. feb 2018

@denisa098 urcite neockovat, moze to dopadnut este horsie. My sme malemu vobec nedali mmr a ani v 5 r. nebol ockovany.

denisa098
4. feb 2018

@evelien a ake ma muchy prosim ta ?

evelien
Autor odpoveď zmazal
tina55
Autor odpoveď zmazal
tina55
4. feb 2018

@evelien no ked tak citam vacsinu prejavov co ma tvoj maly maju aj "normalne plne zdrave deti" ja mam niekedy uz pocit staci raz spomenut ze sa vam nejak dieta nezda tak uz vsetko co spravi sa dava do suvisu s autizmom. ze si vydobja pozornost krikom, ze chce bt 1.... mam starsieho syna bez "poruchy" od 3r rozprava v 3jazykoch... a do teraz ma problem sediet v skole na zatku a spolocenske hry len s problemom znesie ked prehra... bodaj by sme sa aj s mladsim dopracovali k takym problemom ako ma stars😉

denisa098
4. feb 2018

@evelien no tak zmala max ked nerozumie alebo nevie tak si zaecholaliuje aaa,aj to uz velmi malo,ona jedine nechce hovorit a ked uz,tak daj ho vetu a cumime.Tez robi obcas cirkus d nieco ned o stane ,no rychlo ju to prejde,hlavne nereaguje ked je niecim zaujata ale to podla mna aj ine deti.

denisa098
4. feb 2018

@tina55 inak Sofi vie pocitat po anglicky aj farby ona teraz zacina hovorit no vela anglictiny,dokonca aj cestina obcas leti

denisa098
4. feb 2018

@denisa098 jedine co je moja nocna mora je ze ona nerozoznava nebezpecenstvo,hojda sa na hojdacke a pusti sa,skoci mi z domceku na ihrisku ,je tam taka sietovina strma dole a ona ze hu huuu akoze sa chcela po nej smyknut.Este ze som ju zachytila.Rozbehne sa mi k hojdaciemu dietatu rovno pred nohy.Infarkty na ihrisku.Az ked sa udrie tak si dava pozor.

denisa098
4. feb 2018

@denisa098 pojasena je,velmi,inak dobre dievcatko,poslusne

evelien
Autor odpoveď zmazal
narayan
5. feb 2018

@denisa098 počuj a ćo tak efektívny mutizmus? to by nemohol byť váš prípad? .... mi to len preblesklo hlavou...

narayan
5. feb 2018

Baby inak ja už som tiež magor zo všetkého, môj má ( zatiaľ ) len dysfáziu a tým, že tie poruchy reči s v počiatkoch veľmi podobne s PAS čo sa prejavov týka, tak ja už neviem čo je prejaj "len" dysfázie a čo by mohol byť prejav už PAS, na diagnostike u klinickej psychologičky sme ešte neboli, lebo logo zatiaľ nič nehovorí a ja čakám, kedźe sa nám teraz v troch rokoch rozbieha reč a aj porozumenie a vlastne ani neviem komu mám ísť potom na diagnostiku, lebo všade čo skúsenosť, to iný názor... že v Andrease dávajú PAS každému, teraz vyśšie mamina písala že Jánošíková dáva zas NKS a nakoniec je to často predsalen PAS.... to ozaj si musím vybaviť Prahu, kde sú ročné čakačky? A čo psych. Lazíková z centra reči v TT?

denisa098
5. feb 2018

@narayan len ona rozprava,stale nieco hatlanina slova,veta obcas,opakuje spievanie,doplna slova ked tancujeme kolo mlynske,ale ze ma slabsi ocny kontakt,no napriklad ked sa blaznime nieco jej vtipne hovorim,puame si auticko na chodbe,to co je pre nu vesele. zaujimave icny kontakt uplne ok,len nechce opovedat,akby nerozumela ale viem ze rozumie a u lekarok sa uplne tvari,ze nic nevie ani pozdravit,pritom to tak neni.inak deti lubi,hlavne babatka v kociku ,s babami sa hra,s domcekom pre babiky tiez,opatruje a tak,jedine co je ona sa aj rozbehne na ulici stastna k susede a ked ju suseda pozdravi,tak mala mi skoro nikdy neodzdravi,ona sa tak postavi,pozera do nebicka a zaspieva si aaaaa.Pritom to vie,kamoska vravela,ze sa asi hambi alebo nevie ako sa ma spravat,no ked sa nahanaju s deckami na ihrisku tak deti vykrikuju blazniaa sa a co povedia aj ona opakuje,opakuje cinnosti po nas aj po detoch.Dokonca polutuje deti ked placu,ked chlapec spadol nepovie to ale nam pride ukazat ako spadlol a ide ho hladkat.Myslite ze je to autisticke ?My to nemame potvrdene,len si mysli psychologicka,no nedokaze to povedat s urcitostou.Ked ju poziadam aby ukazala psika,tak nic,ked tato povie raznejsie tak ukaze ale moc sa jej nechce.

narayan
5. feb 2018

@denisa098 a kde a kto vás zdiagnistikoval? V Andrease? Či? .... podľa tohto tvojho posledného príspevku mi to autistické nepríde, ale ja sama v tom tápam a nerozumiem už ničomu, pretože to by museli byť AS/VFA dve tretiny detí 😳

evelien
Autor odpoveď zmazal
charlie1980
5. feb 2018

@denisa098 Ja ti to vysvetlim z mojho pohladu:
Hatlanina=nefunkcna rec. Dieta okolo 1-1,5r zacina cielene pouzivat slova, teda slovo priradi ku konkretnemu predmetu/cinnosti. Hatlanina je vlastne blabotanie akoby blabotalo 1 rocne dieta bez zameru.
Aj moj syn vie basnicky naspamat, ktore som ho naucila, ale on v skutocnosti nerozmysla nad tym, o com ta basnicka je. Ale vie ich odverklikovat. Tak isto nez zacal vobec rozpravat, vedel anecedu z Fihy, ale on nechapal, ze sa to vztahuje na pismena a tie pismena tvoria slova a tymi slovami sa dorozumievame na vymenu informacii. Vsetky cinnosti, ktore mal rad, tak tam sa javil ako uplne v poriadku. Akonahle vsak mal urobit nieco podla mojich predstav, cielenu ulohu, uz bol problem na svete. Jednoducho odisiel. Akonahle niekto od neho nieco chcel, tam skoncila komunikacia.
Aj taky pozdrav sa da naucit mechanicky. Moj zdravi. Niekedy zabudne, tak ho upozornim. Spontanne vsak tazkopadne, niekedy vobec. Jemu je to jedno, ze sa to tak robi resp. neuvedomuje si to. Na ihrisku sa vzdy, vzdy pridal k detom a opakoval po nich. To uz v utlom detstve a nemal problem s detmi nikdy. Aj moj syn sa jasi s mladsim, ked pride od svokry, pobozka ho, pozdravi sa mu. No to vsetko sme ho naucili. Spontanne by to asi nevedel, nerobil. Tak isto ked zhodil chlapca s bicyklom nahodou, isiel sa mu ospravedlnit, pohladkat ho.

Autisticke prejavy zacinaju tam, ked dieta zacina ukazovat prstom- tj.ukaze na objekt zaujmu, pozrie na vec, pozrie na rodica=puta jeho pozornost. Moj sice ukazoval, ale nie ako zdielanie pozornosti, ale len to, co chcel dosiahnut pre seba.
Toto vsetko robi. A vedela by som tu roman popisat, co za abnormality robil. No vsetko akoby utalo v 3.roku....teraz v 4.roku sa vela veci zlepsilo, no v sposobe komunikacie ten autizmus vidno, pretoze teraz aj rozprava.

charlie1980
5. feb 2018

@denisa098 Tym som chcela povedat, ze pokial dieta nema mentalnu retardaciu, vie sa naucit mechanicky, dokonca aj vzory spravania (pokial ma dieta tieto predpoklady a jeho autizmus nie je "silny". Ked sa s nim spravne pracuje, vie sa naucit pouzivat rec aj funkcne, pokial ma predpoklady. Ked nie, bude neverbalne, prip.bude pouzivat echolalie (zalezi od stupna). Spektrum je tak siroke...a nakoniec, autizmus neznamena nutne mentalna retardacia. Cokolvek vies funkcnejsieho autistu naucit. Rozdiel je v tom, ze autisticke deti to musis naucit, to, co normo deti uz davno prirodzene pochopili.

vargatomas1
5. feb 2018

dobrý den chcela by som sa spýtat syn ma autizmus a este ine diagnozy, potrebovala by som sa mamin co majú deti z autizmom ci na zaklade toho ma dieta ZTP a oni sú s nim doma na opatrovatelskom lebo syn bude mat v maji 6 rokov do školy este nejde bude mat odklad ale musim s nim ostat doma nakolko škôlku zvlada len od 8 do 12 hod. dakujem

silesias
5. feb 2018

@charlie1980 presne si to napísala super a pravdivo