icon

Mám autistické dieťa. Cesta a výzva zároveň

erikasadek
13. nov 2009

otvaram tuto temu kedze podobnu som nikde nenasla....

u nas to vyzera , ze asi ano. len cakam na vysledok je to ako cakanie ,ako na kata ☹

velmi sa trapim kvoli tomu uz dlho a bola by som rada , ak by s atu nasli mamicky ktore maju podobny problem...
myslim si ze by sa dalo o tom vela rozpravat a mne osobne dobre robi ak mozem o tom rozpravat a hlavne s niekym kto uz ma doma podobny problem alebo poznal niekoho...

bude to ako skupinova terapia, inak to ani nazvat neviem ale myslim ze sa tu snad niekto najde.. a budem esi mat co povedat...

myslim si ze je to tema, novodoba , ktora zacina trapit mnohe rodiny a nasu spolocnost...
nehovori s ao tom lahko , ani medzi partnermi alebo v rodine, tak uvitam , dobru diskusiu na tuto temu..

dakuejm Vam , vopred ak sa zapojite.. 🙂

lilitela
23. júl 2020

@amanta5 Chodili sme spolu, ja som to teraz po 3 rokov vzdala, lebo niektore veci co terapuetka produkovala bol nonsens. Neviem, ci manzel bude pokracovat...

@mummy01 Tusim 3-4 roky. Problem je ten, ze u vas to aspon preslo takym stylom, ze je otcom obcas, a zlepsilo sa to. lenze je jasne, ze u nas bude on bojovat minimalne za striedavku, preotze ja som zdevastovala dceru a on mi v tom predsa musi zabranit.

ewinka
24. aug 2020

@alaska28 dobry den, prosim Vas, mohla by som si od Vas kupit pdf na tu knihu? uz dlho zhanam obrazky aby som dcere vytlacila nakolko ma downov syndrom a k tomu je po operacii srdiecka a co je horsie mozgovej prihode a k tomu je neverbalna. dakujem pekne 🙂

simon32
25. aug 2020

Ahojte maminky po.dlhom case sme sa dopatrali k vydledku syncek ma aspergera s hyperaktivitou uz len sprava pride aby to.bolo.cierne na bielom. je tu maminka s dietatkom s takou s istou dg? vraj chlapci to maju tazsie ako.dievcata zaujimalo by ma v com ak niekto.vie.
prajeme vela zdravia 😍😘😘

meesha
Autor odpoveď zmazal
ivi85
10. nov 2020

Ahojte prosím neviete ako je to s dr Janosikovou? Na fb som čítala ešte v októbri v jednej skupine ze od novembra sa jej ambulancia premenovala,a že bude mať vyhradené hodiny na telefonáty.ja som bez auta a s malým tam cestovať dve hodiny len koli objednaniu je pre mňa problém.uz som jej písala aj sms no žiadna odpoveď.dakujem vám

nikpa
10. nov 2020

@ivi85 ja sa tam zajtra chystam, tak to tam môžem okuknut a dám vedieť.

ivi85
10. nov 2020

@nikpa jej budem rada lebo už by som potrebovala nutne termín,ak tak sa aspoň prosím spytaj či v pondelok robí a sa tam skúsim zastaviť.dakujem

nikpa
10. nov 2020

@ivi85 spýtam sa jej, aj odfotim ordinačné hodiny, viem ako je ťažko sa s ňou spojiť. A dupľom keď je človek z ďaleka.

duracelka13
10. nov 2020

@nikpa
@ivi85
Skopnute z FB skupiny
Ahojte priatelia, volala som s PhDr. Jánošíkovou, PhD. ohľadom rušenia zariadenia, ktoré prevádzkuje. Zariadenie sa neruší, len prechádza na s.r.o. , takže všetko aj naďalej platí ako do teraz, všetky objednania. Čo sa týka objednávania, pracuje sa na nových webovkách a bude tam mať aj objednávací formulár. Nové centrum sa bude volať Centrum pre vývinové poruchy. Takže všetko funguje aj naďalej. Čo sa týka tejto situácie Covidovej ,tak ak máte termín a nie ste z rizikovej oblasti Orava alebo Bardejov, tak objednanie stále platí. Pani Janošíková nepatrí do výnimiek lekárov, ale ak ste objednaní a prídete dá vám razítko o návšteve lekára. Zatiaľ toľko info priamo do zdroja. Ospravedlnila sa aj, že nie vždy sa jej dá dovolať, má toho veľa.

AKTUALIZÁCIA :

👉Od 1.11.2020 bude pracovať ako CDD, s.r.o (Centre for Developmental Disorders - Centrum pre vývinové poruchy, ale skratka bude CDD) a vôbec nič sa nemení.
👉Ordinačné hodiny budú od pondelka do stredy - v čase od 7,00 hod do 16,00 hod..
👉Budú samostatne vyhradené hodiny na telefonický kontakt ( upresní sa )
☝️Čo sa týka COVID 19, keďže je Dr. Jánošíková zdravotnícke zariadenie - ambulancia, zatiaľ pracuje (má činnosť špecializovanej ambulantnej praxe, jej sa obmedzenia netýkajú ), ale keďže nie je primárna, alebo základná starostlivosť, je to na jej rozhodnutí či bude pracovať alebo nebude. Ale keďže pracovala ako jedna z mála v prvej vlne, tak už to už má zažité, nič sa u nej nezmenilo.
👉V prípade, že ju navštívite v čase obmedzeného pohybu dá vám razítko o návšteve jej ambulancie.
☝️Samozrejme, po plošnom testovaní môže byť pozitívna, alebo aj v priebehu času - nedá sa to vylúčiť, takže tam bude potom karanténa, ale v tom prípade bude klientov vopred telefonicky upozorňovať.
☝️Po 01.11. je vysoko pravdepodobné, že u rodičov a detí nad 10 rokov (okrem výnimiek vyplývajúcich zo zdravotného stavu - teda napr. deti s PAS) , bude musieť požadovať pri vyšetrení preukázať sa negatívnym testom COVID. To znamená, že ak je dieťa s PAS alebo inou poruchou, ktorá znemožňuje vykonanie testu nemusí mať tes urobený, ale sprevádzajúca osoba – doprovod by sa mal preukázať negatívnym testom na COVID- 19
👉Čo sa týka zamerania, bude poskytovať stále tie isté služby - zamerané najmä na diagnostiku a poradenstvo v celom spektre vývinový porúch - okrem PAS aj NKS (narušený vývin reči), či prípadne diferenciálno-diagnostické doriešenie stavov, ADHD, problémy v správaní a pod.. .
👉Ak sa všetko ukľudní, chcela by od januára poskytovať aj terapie a tiež vyšetrenie ADOS, intelekt (izolovane), nakoľko si to začínajú žiadať posudkoví na UPSVAR.
👉Pani Dr. chápe, že posudkoví si vôbec neuvedomujú, ako skomplikovali život rodičom, chcú to od pedopsychiatrov, ale to vôbec nie sú ich diagnostické metódy - "zase niekto rozhodoval, kto tomu nerozumie".
👉Pacienti sa ale nemusia obávať, už sa to priebežne rieši a posudky vypracováva podľa aktuálnych požiadaviek.
👉Dr. Jánošíková nemá zmluvu so žiadnou zdravotnou poisťovňou, to viete, ale je tu možnosť požiadať si o preplatenie časti vyšetrenia – je tzv. nezmluvný poskytovateľ. Je to trochu administratívne náročné - teda treba to urobiť vopred, najmenej 10 dní pred termínom, ale tiež sa vie s pacientom dohodnúť.
👉Taktiež má v pláne rokovanie s poisťovňami, aby terapie boli preplácané minimálne na úrovni 80 %.💙

ivi85
10. nov 2020

@duracelka13 ano na toto som narážala no na jej pôvodnej stránke nemá žiadne aktuálne info a ani zmienku o vyhradenom čase na telefonické objednávky....

nikpa
10. nov 2020

@duracelka13 ďakujeme pekne za info 👍 si zlatá 💚

kocov
Autor odpoveď zmazal
nikpa
11. nov 2020

@ivi85 na isto mi povedala že tam bude 19.11 takže ak chceš, chod vtedy. Inak má mierne šokla sumou, 150€. Mužov kolega bol s dcérou tento rok za 100€ takže asi zdražela ale o polovicu je aj dosť.

duracelka13
11. nov 2020

@nikpa Janosikova teraz pracuje ako sro a nema zmluvy so ziadnou poistovnou, preto tych 150€, my sme tiez v marci platili este 100€

ivi85
11. nov 2020

@nikpa ďakujem pekne,skúsim teda.ano ja viem o tej sume,tiež sa mi panenky pretacaju,ze pracuje ako sro nieje dôvod na zdraženie nakoľko na sro niesu potrebné žiadne náklady naviac.sama som si sro zakladala takže viem.chapem že už robí iba tri dni v týždni ale 50% zvýšenie je sila,no ale rodičia ktorí ju potrebujú si zaplatia a bodka.je pre mňa aj maximálne neseriózne aby sa rodič musel trepať cez pol slovenska kôli termínu,zvlášť pri takých sumách a službách by mala mať aspoň hodinu denne vyhradenu na telefonáty.no ale čo,aj ja ju potrebujem tak sa musím prispôsobiť.este raz vďaka za ochotu

nikpa
11. nov 2020

@ivi85 presne si to vystihla. Suma neúmerne navýšená, vzhľadom na rovnaké služby a ešte sa tam človek musí trepať na objednávku v 21.storoči a pritom by stačilo odpovedať na maily alebo zdvíhať hodinu týždenne telefón. Ja som si predstavovala volaku starú pani ktorá neuznáva PC a mobily keď to u nej takto funguje ako pred 20 rokmi. No zrejme to bude len v tom , že si dobre uvedomuje, že rodičia zaplatia aj takú sumu. Snáď to teda bude stáť za tie peniaze a dozvieme sa čo potrebujeme.

ivi85
11. nov 2020

@nikpa držím palce v čo najlepší výsledok,my sme u nej už boli no potrebujem rediagnostiku kôli rodicaku.u nás v meste mala v auguste prednášku,kôli objednaniu som na tu prednášku šla,tak sme sa k nej dostali aj pred rokom,zapísala moje číslo a údaje o synovi a ubezpečila má že zavolá a termín vraj niekedy v októbri da. No je november a nikto nevolal, neodpísal proste nič..ja som pred materskou robila s ľuďmi a teda keby som sa takto neseriózne správala ( o odbornosti nehovorim,v Tom je naozaj špička) tak do pol roka som bez zárobku.no nič,vlakom výlet do TT to istí.este raz vďaka

duracelka13
12. nov 2020

@ivi85 a čo keby ste na redagnostiku vyskúšala psychiatričku Betku Lázikovú, kedysi pracovala u Jánošíkovej, vedie ABA terapiu, takže s auti deťmi pracuje neustále a je oveľa lacnejšia a ľahšie sa k nej dostanete. Je rovnako v Trnave. Veľa mamičiek si ju chváli.

nikpa
12. nov 2020

@duracelka13
@ivi85 tiež ma napadla na rediagnostiku Lazikova, chodíme k nej na ABA terapie. Písala nám aj posudok na predĺženy rodičak. K nej sa určite dovolate alebo skúste mail. Ak by ste chceli dám vám kontakt, robila pre Ale mente ale už robí sama.

duracelka13
12. nov 2020

@ivi85 https://www.psychologsiloe.sk/o-mne/
Stranka Betky Lazikovej, je tam vsetko potrebne, co potrebujes vediet, cennik, kontakt...

ivi85
12. nov 2020

@duracelka13 ďakujem pekne ☺️

slizovap
24. nov 2020

@lilitela citala som pozorne co pises...na toto mozem len jedine: CHlapi su sebestredni egoisti, strasne ma mrzi co prezivas, v mnohom som sa nasla sama, tiez som vytriezvela co sa podstaty mojho muza tyka... na vsetko som sama, presne, on si konickuje, po veceroch sa hrava na nete online hru, jedine co ho vydz vecer caka , ze robi vecernu hygienu s detmi , pokym ja chystam veceru...a tak som prestala od neho ocakavat, ked sme sa teraz konecne dostali s maliým na diagnostiku a Dr Janosikova potvrdila PAS u maleho tak bol v soku, ... co tam po tom, ze ja som uz rok predtym presla tou fayźou vyrovnania sa matky s tym ze jej dietatko je ine...Ja ho lubim, je uzasny a caka nas kopa prace, maly dzavoce , terazmal tri rocky, ale teda kontakt s nim je niekedy ozaj narocny...sem tam sa smejem na tom ze je ako 3rocny pubos, co ma matku v paži :D
Drzim Ti prsty aj na nohach , nech Ti to doma vsetko dobre dopadne, ked chces popisat a uvolnit sa kludne napis

rakahaka
5. dec 2020

@slizovap aky test prosim spominas?

slizovap
6. dec 2020

@rakahaka M-CHAT ma ho napr. Dr.Janosikova ma webe

daduska2009
6. dec 2020

@erikasadek ahojte idem sa posťažovať aj po radu nás kubko je z nicoho nic taky ako by nás nepočul s ostatnými sa baví normalne no s nami rodicmi nie bol aj hospitalizovaný kde určili úzkosť nic viac lebo tam fungoval normalne cim je to že s nami nekomunikuje moc? Je to len obdobie? Prosím o rady ako na neho co by mu pomohlo

slizovap
7. dec 2020

@daduska2009 no treba poriesit pricinu, ja som so strarsim synom riesila kadeco, mal paniku napr. z kakania, hotove galeje to boli a ked sme sa odhodlali ist k detskej psychologicke ta mi rovno povedala ze on je ok, to vy sa dajte dokopy mamicka...a veru mala pravdu. deti zrkadlia- ked som poriesila svoje starosti vnutorne , maly sa prestal bat a zrazu sa kopa nasich problemov stratila

tinni
6. jan 2021

Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o Vaše skúsenosti, keďže ka skúsenosť nemám. Chlapček (22 mesiacov), sporadicky reaguje na meno, od rodičov občas, od cudzích vôbec, slabý očný kontakt s cudzími, s rodičmi je to lepšie. Vie sa sám zahrať, nevyžaduje pozornosť, máličko ukazuje, telku vie pozerať aj pol hodinu a vtedy nereaguje absolútne vôbec. Sám pre seba si žvatlá, keď sa ho niečo spýtame tak vydá zvuk ale očný kontakt žiadny. Áno/nie na otázku nevie ukázať ani gestom. Jed rodičia prídu domov, teší sa z toho, keď príde niekto cudzí, len pozerá a nereaguje. Veľmi malo opätuje úsmev, povedala by som že len pri šantení. Základne pokyny rozumie všetky. Mohlo by ísť o autizmus? Niekde som čítala že autisti nerozumejú ani základným pokynom v takto malom veku. Ďakujem veľmi pekne za každú odpoved😊

oilkatka
6. jan 2021

@tinni Dobrý deň, ak sa chcete dozvedieť odpovede na Vaše otázky, skúste tento dotazník: https://vyskum-autizmu.webnode.sk/news/skrining...
Pekný deň prajem.

tinni
6. jan 2021

@oilkatka vďaka 😉

katka1274
8. jan 2021

Ahojte ak by mal niekto záujem posuniem fosfoser memory, chyba 4 kapsúl, neviem ich nijako do malého dostať.