Mám autistické dieťa. Cesta a výzva zároveň
otvaram tuto temu kedze podobnu som nikde nenasla....
u nas to vyzera , ze asi ano. len cakam na vysledok je to ako cakanie ,ako na kata ☹
velmi sa trapim kvoli tomu uz dlho a bola by som rada , ak by s atu nasli mamicky ktore maju podobny problem...
myslim si ze by sa dalo o tom vela rozpravat a mne osobne dobre robi ak mozem o tom rozpravat a hlavne s niekym kto uz ma doma podobny problem alebo poznal niekoho...
bude to ako skupinova terapia, inak to ani nazvat neviem ale myslim ze sa tu snad niekto najde.. a budem esi mat co povedat...
myslim si ze je to tema, novodoba , ktora zacina trapit mnohe rodiny a nasu spolocnost...
nehovori s ao tom lahko , ani medzi partnermi alebo v rodine, tak uvitam , dobru diskusiu na tuto temu..
dakuejm Vam , vopred ak sa zapojite.. 🙂
Áno samozrejme.
@magimary konečne niekto ako my! Môj Niko má 15 mesiacov a od cca 10.mesiacov so všetkým len točí. Zoberie autíčko, točí s kolesami. Alebo ho prevráti na strechu a točí. Ovládač od TV skúšal točiť viac ako pol hodinu a nevzdal to aj keď nespolupracoval. Miluje všetky lopty a guličky. A vytiahol to na vyššiu úroveň.. Na dlážke a na stole sa to točí lepšie ako na plávačke 😅 Tak točí na rôznych povrchoch. Nič iné ho nezaujima 🤷🏻♀️
@magimary 🙈
@sonycobain skúste vylúčiť mlieko a mliečne výrobky a pozorujte či sa niečo na ňom zmení..
@afinito a dôvod prečo by som to mala vylúčiť?
@erikasadek tiez mam obavy o synceka vcera sne boli u psichologicky povedala ze ma mierne naznaky autizmu ale ze je maly ze sa to este s urcitostou neda povedat ide mat 2 roky.jeho spravanie napriklad :ideme von pokial nejdeme jeho stranou hodi sa o zem;pri jedeni vyvadza,prudko reaguje na zmeny ako ideme jest,prebalit ani za svet,obliect ani nehovorim.Rec je zvlastna rozprava ale nevieme co,obcas daco aj zopakuje zrozumitelne,ked sa mu daco zakaze hodi sa o zem alebo byje nas.Ked chyti zachvat neda sa rychlo ukludnit je to autusticke spravanie alebo vzdor?podla psichologicky mierne naznaky autizmu a silny vzdor,som uz zufala lebo si neviem rady
@jamajka23 tak v niektorych veciach urcite ano, ale niektore veci ostali, teraz sa nehadye o zem za to akou cestou ideme von - priklad, ale za to ked sa ideme ucit. Ale viem uz ako nanho, ze krik, ani na zadok nepomaha...vzdy robil velke sceny ked bol maly koli jedeniu, nechcel s nami nikdy sediet pri stole, vzdy bol koli tomu stres, plac atd. potom som to uz prestala riesit, ked nechce nech sedi inde...alebo nech sa naje inokedy vtedy ked on chce. Je zvyknuty ze ho vodim do skoly ja, ked ma ist s otcom je vzdy problem.(rev, plac) proste nema rad zmeny. tak vzdy ked viem ze ma byt nieco inak tak sa mu to snazim povedat den vopred aby sa stihol na to pripravit a potom je to lepsie, aj ked ked mu to oznamim tak vyvadza, ale zmieri sa s tym do toho dalsieho dna...a potom uz do skoly napriklad ide v pohode.
.
@jamajka23 moze byt ale moze to byt aj nieco ine ... Napr moj syn ma tiez mierne znaky autizmu, ktore ale maju dovod v nezrelej cns. Celkovo je pozadu aj motorika aj porozumenie. Ma dg oneskoreny vyvin reci. A casom tie znaky vymiznu ked dobehne rovesnikov. U tak maleho dietatka to ozaj mozu byt sprievodne javy aj "lahsieho" dovodu nez autizmus 😉
@misulka47 on tiez pri jedeni nevydrzi byt pri stole zacne byt nervozny bucha si hlavu o stolicku do zadu tak ho dam dole pohadze sa na zemi a ked vyhladne ide jest potom zje vsetko ale vacsinou v izbe pri hrackach alebo po stojacky,ked mu nieco velmi chuti beni problem ale ked ma jest maso to nie to je krik
@sonycobain mne sa začalo dieťa zvláštne správať keď som ho prestala kohút a dala mu iné ako materské mlieko. Je taká teória o autizme .. že ho sčasti spôsobuje metabolické príčina, sú o Tom aaj knihy a aj štúdia na Slovensku, čreva dieťaťa nefungujú správne a bielkovine z kravského mlieka sa dostáva do krvi ako kazeomorfin a poškodzuje CNS a mozg preto sa diét správa zvláštne. U môjho dieťaťa ti je viditeľne tak. Sú aj ďalšie potraviny... Aj lepok napríklad.. odporucam knihu :
Ahojte, chcela by som sa spýtať či tu nieje mamička nejakého predškoláka, ktorá bude riešiť tento rok školu, ale mamičky, ktorých deti chodia do prípravného ročníka do TT na Lomonosovovu alebo do PK či Modry. Neviete poradiť, ako sa rieši teraz odklad po novom?
@a_driana Fuha. Ono je to uz takmer 4roky čo sme toto riešili. Ja na OTA nedam dopustiť tvrdím že nás dostala z najhoršieho. Neviem ako dlho sme ju robili myslím že 3mesiace asi aj viac. Ano steklenie idem casom horšie. Treba hladat nové spôsoby a metódy ako dieťa rozosmiať. Nikdy by človek neveril ale to môže byť náročné. Mne hodne pomáhal manzel vždy večer keď prišiel z prace aj tých 5x urobil s malým. Ja som si to rozdeľovala. Ráno, pri prebalovani, pred jedlom, pred spaním a po spani, von na ihrisku, na hojdacke. Stále som vyžadovala očný kontakt. Ci doma či von. Je to náročné ale treba sa zatnut. Nášho toto nakoplo že ostatné body sme prešli ani neviem ako. Moc držím palce. Ak máte ešte otázky kľudne napiste

@silesias náš chlapček ma práveže aj to sociálne správanie narušené :(