Mám autistické dieťa. Cesta a výzva zároveň
otvaram tuto temu kedze podobnu som nikde nenasla....
u nas to vyzera , ze asi ano. len cakam na vysledok je to ako cakanie ,ako na kata ☹
velmi sa trapim kvoli tomu uz dlho a bola by som rada , ak by s atu nasli mamicky ktore maju podobny problem...
myslim si ze by sa dalo o tom vela rozpravat a mne osobne dobre robi ak mozem o tom rozpravat a hlavne s niekym kto uz ma doma podobny problem alebo poznal niekoho...
bude to ako skupinova terapia, inak to ani nazvat neviem ale myslim ze sa tu snad niekto najde.. a budem esi mat co povedat...
myslim si ze je to tema, novodoba , ktora zacina trapit mnohe rodiny a nasu spolocnost...
nehovori s ao tom lahko , ani medzi partnermi alebo v rodine, tak uvitam , dobru diskusiu na tuto temu..
dakuejm Vam , vopred ak sa zapojite.. 🙂
@trantabula No presne. Nas detska psychologicka hned doporucila do Andreasu, pretoze sa jednoducho neodvazila anilen naznacit autizmus resp.zachovala sa neutralne, kedze moj synko nie je typicky autista, kde by absentoval soc.kontakt (ak vobec autista je) Preto....ak by mi dal diagnozu autizmus neurolog, asi by som na neho divne pozerala a ostatni sa tak mozu akurat vyjadrit, no nie diagnostikovat.
@nikulka79 vyborny casovac do mobilu/tabletu pod androidom- vizualne stvarnenie obehnuteho/zostavajuceho casu a tiez zaroven ciselne odpocitavanie https://play.google.com/store/apps/details?id=c...
Mozem sa spytat? Maly ma 3 roky chodi my predlzena materska?? Ked som na materskej s dcerkou?? Plienky nam predpisaly ,a este jedna otazocka ze nemaju nijake terapie pre 3 rocne deti ani tyzdenne specialnu pedagogiku kam nosite deticky?
my chodime do aut.centra v poprade od dvoch a z hnuste k nam domov chodi aba terapeutka.c dennymi terapiami mame problem aj my pretoze centrum co tu je vraj prijma len deti este bez diagnozy
@veroni6 keď si na materskej s dcérkou mladšou tak ti chodí na ňu rodičovský na staršieho dostávaš len rodinne prídavky predĺženú môžeš poberať len ak nepoberám na mladšiu čiže do jej 3 rokov nemáš nárok na nič pre staršieho ale od 6 rokov ak ti schvália môžeš mat aj opatrovateľský aj rodičovský naraz dva rodičky sa brat nedajú
@veroni6 na terapie som chodila do Andreasu raz za týžden každá terapia sa platí a stala má 15 EUR teraz sme už v špeciálnej škôlke a tam platím len za škôlku a tá má stojí aj s obedmi aj terapiami čo mám v cene ak je tam cely mesiac 80 EUR
a mozem sa spytat kde byvate a kde je ta skolka dakujem pekne
@andrejka1974
Bola by som rada keby sme sa o tom blyzsie porozpravali. Moja dcerka je zvlastne dieta
@veroni6 my chodíme do ústavu Karola matulaya problém je v tom že všade sú čakačky my sme mali šťastie že jedno dievčatko odchádzalo do iného ústavu a boli sme prvý v poradí a tak sme sa tam dostali len po 7 mesiacoch čakania bežne sa čaká aj rok a pól
@veroni6 je to v Dúbravke v Bratislave mám šťastie mám to hneď pri dome
Ahojte.chcem sa spýtať,ci ti ktorí ste na gfcf diéte ste po čase nemali nejaké problémy....či s trávením alebo iné.dskujem
mali sme viac ako tyzden hnacku potom sa to upravilo vylucili sme gluten mlieko a cukor prisladzujeme kokosovym cukrom cajik
Myslela som tak po pol roku diéty.. malému zacalo bývať spatne...dostane zimnicu a raz sa povracal...inokedy ho to predje po pol dni... pred tým to nemal
Ahojte maminy, zdravim vas po dlhej dobe...
Niekto sa t pytal na eeg vysetrenie.
Mne povedal pan profesor , ze eegckom nikomu nemozbu zistit, aku ma dieta mentalnu uroven....
ak su vlny vo vyvoji na 6 rokov, musia sa terpiou "upravit" na vek zoddpovedny dietatu...
S malou sme zacali biofeedback a ja si viac ako pochvalujem....nechcem t nikomu robit reklamu, ani nebudem pisat kde ssom si kurz robila, ale vazne za nas len pochvalujem....mala sa zlepsila v porozmeni a v reci....mame ale este problem v jemnej motorike...v hrubej sme ok...ak budete chciet vediet viac kludne sa mi ozvite. pekny vecer vsetkym
Amy nejde mi ta nakliknut cez odpoved, ale teraz odpovedám práve tebe, nebola to ani otázka, skor nedorozumenie, ohľadom vypovednosti eeg a iq. Je to proste fakt, že to spolu nijak nesúvisí, musela som to proste hneď napísať, aj keď som niekoho žiaľ nastvala, ale zase je aj fakt, že dosť veľa neštandardných deti ma aj nestandardnu mozgovú cinnost, v sk sa to nejako podrobnejsie vôbec neskuma, pokiaľ tam nie je napr. riziko epi. Aj maminka, ktora pôvodne ten príspevok napísala, má v niečom pravdu, že niektoré deti s poruchou, majú niektoré mozgové vlny podľa meraní nad rámec svojho fyzického veku, väčšinou to ale nebýva hodnotené ako pozitívna vec, ale ako niečo, čo sa má dostať do normalu. Naozaj mi je niekedy osobne strasne ťažko tuto písať aj úplne overené informácie, vždy sa to nejako nakoniec zvrhne, pokazí, niekto sa urazí, dotkne sa ho to, ostatne nebavime sa o móde, ale o veľmi vážnych problémoch. Ale k čomu vlastne teraz smerujem. Pracoviska ktoré robia bio feedback napr. v sk sú väčšinou súkromné, mimo oficiálnej neurologie a tieto pracoviska zrazu odhaľujú informácie akosi oveľa podrobnejšie a znepokojujucejsie pre záujemcov ako štandardný neurológ na základe eeg, že sú tam odchýlky, že musíme riešiť odchýlky, že potrebujeme bio feedback, atd, ja nesudim, nijako nehodnotím, sama vidím že cele nastavenie dieťaťa je iné, ja osobne by som teda aj rada už konečne videla aj tie empiricky merateľné odchylky... Mam taky pocit, že napr. ty žiješ v zahraničí, francúzsko? Nepamätám si presne. Bolo by fajn, keby si nieco napísala k tomuto: štandardná neurológia a biofeedback, ako sa vzájomne znášajú, tolerujú, pripadne odporúčajú u vás z čisto medicínskeho hľadiska. Bola by to naozaj pre mnohých, vrátane mňa, velmi dobrá informácia. Dakujem ti vopred veľmi pekne.
No mňa by tiež zaujímalo či môžem so synom chodiť na biofeedbak keď mal nález na eeg.my sme s tým prestali...tiež si veľmi pochvalujem malý bol ako vymeneny...ale teraz sa bojím ...ale vazne by som chcela zas na to chodiť...
Moj sikovnik ❤️ Naucili sme sa ukazat ocko, nostek, poslat pusku❤️ A uz aj polku abecedy 😍 Dnes skusame napocitat od 1-5, tak som zvedava, ci sa chyti.
https://www.youtube.com/watch?v=aVoXCgTbUUoAhoj trantabula, o tej biofeedback terapii...
ano žijeme vo Francuzsku, mam vsak pocit, ze tu su este dávno za opicami co sa týka týchto veci
Ked som vravela nášmu Dr, ze idem na to s malou, tak len gulal očami ...
Samozrejme, ze najľahšie je pchať do deti lieky, ktoré pomôžu na 1vec, ale majú dalších 5neprisznivych účinkov, ktoré vam samozrejme nepovedia..
Je to veľký business, Dr spolupracuje s farmáciu a naopak
Ale este k tej terapii
Odporúčam vyskúšať takých, kde je aj neurológ, ktorý vam natočí eeg a podla výsledkov vam povie, ci je vaše dieta vhodný kandidát ci nie ..
My sme na tom boli v Prahe, mam ten prístroj doma, takze trénujeme skoro každý den cca60minut
Uz po nejakých 25sedeniach som začala vidieť pokrok...
Ked som sa pýtala preco to klasicky Dr neodporúčajú, tak mi povedali, lebo nemajú o tom este dostatočne informácie
Mozno sa všetko znení za pár rokov a biofeedback bude v každej ordinacii
Ahoj ďakujem pekne za odpoveď, čo som tak zisťovala na slovensku, eeg je aj tu dosť dostupná, väčšinou ide ale mimo neurologie, samé súkromné pracoviska. Keď som sa pýtala neurologa povedal asi, ze je to síce neškodné, ale iba zbytočne vyhadzovanie peňazí, teda asi tak. My pojdeme skusit. V ktorej oblasti ste videli u vás napr. najväčší benefit? Dakujem, pa.
Ahoj, tak u nas pred terapiou, mala sa nevedela dostatočne sústrediť ked bola na bicykli.teraz uz bicykluje sama...
Nevedela pracovať vo vete so slovesami, teraz uz chápe...mame problém s jemnou motorikou...začína kreslit kruhy, čiary,robiť bodky...predtým len cárbala...
Inak vcera sa nam stala aka banalita...
vcera som s ňou absolvovala stretnutie s orl Dr lebo ma problém pri vyššom hluku...
On jej pozeral do uši...a mi vraví, ja sa ani nečudujem, ze velmi nerozvíja vety, ked ona ma v oboch ušiach vodu...
Čiže dobre nepocuje, ma tlaky
Ja som ostala ako obarena...
Dal mi sirup a ked to neprejde o 3mesiace, musíme ist na operáciu 😒
My sme toto mali tiež užívali sme sirup aeirus a pomohlo nam to ale aj tak nam potom povedali že sluch je ok a mame Autizmus
My ale autizmus nemáme, cim je staršia tym sa nam nejaké auti znskY co mala uplne odstránili..
Teraz sa uz aj hra s detmi, ale stále ta reč...
@nikulka79 ale zas ked ola mensia a nevedela sa vyjadrit tak revala a hadzala sa o zem..
takze to olo tymto smerom autisticke,ale psychologicka mi povedala, ze ona sa nervaci, leo je frustrovana a nevie sa vyjadrit...teraz je to uz lepsie...aj ked niekedy nepocuva a stavia si svoju hlavu...ked nieco od nej pozadujem...a ona nechce tak ani za svet... :(
popritom ma aj hyperaktivitu takze je to niekedy viac ako narocne :(
@amy287ked ma dietatko problem a nevie to vyjadrit tak je normalne ze sa smare,nervaci🙂na hyperaktivitu mozem odporucit vyradit sladke to dodava vela energie.misme malemu vyradili vsetko a ja blba som myslela ze hroznovy cukrik moze no zjedol len jeden a nastala reakcia,lietal ako keby robil reklamu na duracel,cely cerveny prisiel ku mne,oci dobre ze mu sli nie vypadnut a mne isiel lica vysklbnut,vela deticiek ma hyper a ako som pocula mamicky tak to maju tiez zo sladkosti

Nie je vôbec vylúčené, že sa nejaký skúsený neurológ alebo trebárs logoped tiež úplne presne trafí do diagnózy, koniec koncov všetky deti s vyvojovymi poruchami, poruchami reči, poruchami správania sa pred týmito ľuďmi tak ci tak premelu, akurat ak sú títo ľudia slušní a normálni tak vedia presne, ktoré veci majú kompetenciu diagnostický nejako uzatvárať a ktoré vôbec nie a nerobia potom zbytočne zmätky a vietor.