Mám autistické dieťa. Cesta a výzva zároveň
otvaram tuto temu kedze podobnu som nikde nenasla....
u nas to vyzera , ze asi ano. len cakam na vysledok je to ako cakanie ,ako na kata ☹
velmi sa trapim kvoli tomu uz dlho a bola by som rada , ak by s atu nasli mamicky ktore maju podobny problem...
myslim si ze by sa dalo o tom vela rozpravat a mne osobne dobre robi ak mozem o tom rozpravat a hlavne s niekym kto uz ma doma podobny problem alebo poznal niekoho...
bude to ako skupinova terapia, inak to ani nazvat neviem ale myslim ze sa tu snad niekto najde.. a budem esi mat co povedat...
myslim si ze je to tema, novodoba , ktora zacina trapit mnohe rodiny a nasu spolocnost...
nehovori s ao tom lahko , ani medzi partnermi alebo v rodine, tak uvitam , dobru diskusiu na tuto temu..
dakuejm Vam , vopred ak sa zapojite.. 🙂
@oilkatka
u nas to bolo naopak. doktorka sa hrala s malym a psychologicka mi kladla otazky. urcite ich bolo ovela viac ako 90, lebo som s nou sedela vyse troch hodin. aj nam robili odbery, ktore boli pre maleho velmi stresujuce, stolicu sme doniesli. tiez chceli moc, ale kvoli plienkam sme ho doteraz nedoniesli, zistuju z neho opoidne peptidy, ak su zvysene, odporucaju nasadit gfcf dietu. zo stolice urcuju kalprotektin, ktory ak je zvyseny moze oslabovat steny criev a prepustat toxiny do mozgu a takto sa snazia najst nejake suvislosti s autizmom.
@andrejka1974
maly ma Doveru.
@lilitela Tak som rada, že ste na tom takto, teda že nemáte veľkú odchýlku. Vo Vašom prípade by som potom zvolila radšej Andreas, v ACVE ako som písala robia výskum autizmu, a konečnú diagnozu musí aj tak stanoviť kl. psycholog al. detský psychiater. Tá doktorka, čo robila so mnou pohovor je MUDr. ale neviem, či má atestáciu z psychiatrie. Bola tam aj psychologička, čo sa hrala s malou, ale bola vo vysokom štádiu tehotenstva, tak teraz tam nerobí, takže asi to robí niekto iný. Mali sme problém s odberom, krv- malá nám tak vrieskala, držala sme ju obaja s manželom :(
Stolicu sme doniesli (to kakala do plienky) tiež mala plienky, a moč sme doniesli len teraz v januári, oni nám kvôli tomu volali, lebo dcerka mala vtedy plienky.
Výsledky ešte neviem.
@ghlouskova super. diky. lebo ked som sa s tymto obratila na acvu, tak som dostala vlaznu odpoved... ze hormony, geny. ako beriem ze je to zdarma, ale mne to zavana prilis tym zdravotnictvom, ani tam sa clovek poriadne nedozvie. nemozu si fungovat pre seba, ci? aj ked je to vyskum, to ma sluzit ludom, inak 0 bodov.
Ahojte. Od novembra mame z Andreasu dg.detsky autizmus. Prosim vas, ti ktori ste tam boli. Ako dlho trvalo,kym vam papiere prisli postou? A este jednu otazocku mam. Maly bude mat v aprili 4 rocky. Este nerozprava ale ficime na kartickovom systeme a zacina pouzivat prve slabiky. V Andreasi nam povedali,ze je v spektre, pridruzene nic nema,a ze s najvacsou pravdepodobnostou rozpravat bude. Kedy sa vam deturence rozkecali?
Baby, Tak ja len v rychlosti. Na mojho syna su Aj v diagnostickom centre prikratki 🙈🤔 Pekne spolupracoval, zahral sa tam,Aj s nami, potom ho odviedli medzi deti, kde som ja nemohla a tam Vraj isiel rovno k hrackam, nenadvazoval kontakt priamy s detmi, iba sa hral s autami. Takze musime Prist Este o mesiac 🤔 Koniec sveta. Akoze ja viem, ze On sam od seba nepride k detom, Ale Ak sa mu prihovoria, alebo sa nahanaju, Tak on sa Prida k nim. No hotovi sme vsetci z tohto dietata😅
@lilitela jedna pani tu pisala,zevysledky nedavaju lebo su urcene len na ich vyskum no zasa niekto pisal ze im vysledky poslali.ja som tam syna objednala uz pred dvoma rokmi ziadna odpoved,pred rokom opatne objednavala,po volani mi poslali dotaznik a zasa rok nic.nebavy ma tam sa uz dovolavat a vyplnovat stale to iste no zaujimalo by ma ako ste tam dlho vy cakali?skor sme sa dostali do trnavy a to som tiez vahala ale nakoniec isla k doktorke nanosikovej,lebo by sme doteraz nadalej len cakali a cakali noaked neposielaju ani vysledky.....
@mokilko nas mal prve "cielene" slova v 4r. - ako prve zacal hovorit pismenka A,E,I...(ma ich rad). postupne pridaval zopar slov. najprv hovoril "v samohlaskach" (napr. otvor bolo "O-O"). ani dnes sa neda povedat ze rozprava rad, v podstate len ked to od neho vyzadujem alebo ked to je v jeho zaujme (cize ked nieco chce tak si vypyta), jeho vyslovnost nie je dobra.
@mokilko moja nerozpráva vôbec od 2 rokov ani náznak autisti sa rozprávať naučia ako posledne
Preposielam z netu, mozno sa niekomu hodi info (o.z.RATA organizuje)
RATA o.z. sk
Má vaša škola/centrum záujem využívať techniky ABA pri vzdelávaní detí s autizmom, adhd a poruchami správania? 2. marca 2017 začína v Bratislave nový cyklus prednášok pre odborníkov v tejto oblasti s behaviorálnou analytičkou Ivanou Trellovou BCBA. Viac info a prihlášky na abatrellova@gmail.com. Uľahčite deťom vzdelávanie pomocou ABA!
https://www.facebook.com/RATA-oz-sk-14828601720...
Ahojte, pisem sem, snad ma niekto usmerni...mam 5 rocneho syna s autizmom, momentalne chodi do specialnej skolky prvy rok a je najsikovnejsi z triedy, daleko pred ostatnymi, hlavne co sa vedomosti tyka. Uci sa pisat a ide mu to, globalne citanie ho tiez bavi, celkom schopne komunikuje, jasne ze v ramci svojich moznosti, niektore veci su problem, ale lepsi sa to. Cize co sa inteletu tyka, je to fajn, socialne spravanie je uz horsie, ale nie je to katastrofa. Mam dilemu ohladom skoly. Dat do specky, alebo integrovat na beznej zakladke. Do skoly pojde az o rok a pol, ale ja by som chcela v hlave mat aky taky predbezny plan a predstavu. Co by ste vybrali na mojom mieste? Nemam strach ze v beznej ZS by neobstal, mam ale velky strach zo sikany, lebo syn je vemi bojazlivy a ked vidi niekoho dominantnejsieho nez on, nedokaze sa branit, uteka, ma strach...toto ma od beznej ZS odradza...al neviem, rada by som pocula vase nazory, pripadne ako ste to riesili, alebo budete riesit s vasimi detmi vy. Dakujem...
@alexandraalexandrova nájdite si menšiu škôlku prípadne niekde na dedine... Naj by bolo aby bola zmiešaná trieda...Osobné si myslím že určite je lepšia bežná škôlka pokiaľ nemá vás syn až taký veľký problém....Veľa zdravých detí má problém s kolektívom...
@matusvocik dakujem. nejedna sa o skolku ale o skolu, do skolky chodi teraz a tam sa ma fajn, su 6 v triede, venuju sa im a jemu sa to velmi paci, lebo si vyzaduje vela pozornosti a velmi rad sa uci. Toto by v beznej skole nemal, tam je v triede vela deti a jedna ucitelka ktora musi zvladat vsetkych. Okrem ineho sa tam tazsie ustriehnu nejake problemy v kolektive ako v specialnej skole, kde ich je v triede par a su pod drobnohladom...v specialnej skole zas neviem ci sa nebude nudit, ci ho to nebude brzdit nejako v rozvoji kedze je dost sikovny...dilema
@alexandraalexandrova ja by som skusila nejaku malotriedku na dedine. s malym poctom deti.pripadne ak si z mesta tak nejaku skolu pre adhd deti alebo montesory skolu ci sukromnu.proste kde je malo deti a ochota uciteliek prihliadat na specifika dietata.hoci je pravda ze moze normo skolka aj ublizit sikana, tlak ucitela,dlhe hodiny a vyucovanie.nas to len caka,ale uvazujem takto
@majkam6 hm...no musim pozistovat co tu je, ale dedinsku skolu by som tu neriskla, sama som do takych chodila a ten pristup ucitelov nic moc, ako na konci sveta za komunistov...sukromne skoly sa platia, na to nemam...ja by som ho najradsej dala do specky, len sa bojim aby som ho tym nebrzdila...my to budeme riesit az o rok...ake stare mas dieta ak smiem vediet?
@alexandraalexandrova no my to riešime teraz,nás je predskolak,začala k nám chodiť raz v týždni učiteľka zo špeciálnej školy ako príprava na zápis, keďže je tiež šikovný,len problém obsediet a plniť úlohy,boli sme už aj v škole dopredu informovať že budeme chcieť asistenta, takže uvidíme čo bude .... Nerozmýšľali ste nad asistentom?
@alexandraalexandrova bude mat styri.a urcite uz teraz viem ze dam odklad aj do 8 rokov.tak u nas je aj skola pre ADHD, aj cirkevna kde sa malo deti hlasi, a aj malotriedky takych 15km od mesta.lenze moj este nerozprava len zacina vokalizovat zopar slov pusti.takze ja predcasne rozmyslam o normo skole.zatial snivam.
@sofiass rozmyslala som aj nad asistentom...ale neviem ako to vlastne funguje ak ma dieta asistenta, co k otmu treba aby sme asistenta dostali? A co to bude za cloveka, to si mozeme vybrat, ci? Budem vdacna ak mi k tomu napises nieco...
@majkam6 v tom veku som ja rozmyslala uplne inak...odvtedy ale syn urobil obrovske pokroky...to sa moze stat aj u vas. Pred rokom a pol by som na normalnu skolu ani nepomyslela...
@mokilko nas zacal vo 8mesiaci zakladne dvojslov vety a prestal 18mesacny po regrese.obnovuje sa rec od druheho roku,rad spieva svojou bablaninou ale ked nieco chce tak povie pekne.logopedicka povedala ze deti s da zacinaju okolo 6-8roku pouzivat dvojslovne vety a od tohto veku sa to ma rozbiehat dalej
@menatko toto je ale ze fakt dobra kniha, hoci sa tak strašne ťažko rodičovi cita.
@trantabula aspon niesom jedina komu sa cita tazko.. 😊
@alexandraalexandrova tak my tiež len začíname a uvidíme,viem že sú potrebné správy od lekárov čo máme,nám to vysvetlil tak, že škola žiada asistentov,tak uvidíme ako dopadneme,a ak nie tak si budeme hľadať asistenta sami...

Ináč je to individuálne s plienkami moja je stále lienkovana je podľa psychologicky na úrovni jeden a pol roka nočník neznáša a wc tiež otrebujeme ešte čas