icon

Mám autistické dieťa. Cesta a výzva zároveň

erikasadek
13. nov 2009

otvaram tuto temu kedze podobnu som nikde nenasla....

u nas to vyzera , ze asi ano. len cakam na vysledok je to ako cakanie ,ako na kata ☹

velmi sa trapim kvoli tomu uz dlho a bola by som rada , ak by s atu nasli mamicky ktore maju podobny problem...
myslim si ze by sa dalo o tom vela rozpravat a mne osobne dobre robi ak mozem o tom rozpravat a hlavne s niekym kto uz ma doma podobny problem alebo poznal niekoho...

bude to ako skupinova terapia, inak to ani nazvat neviem ale myslim ze sa tu snad niekto najde.. a budem esi mat co povedat...

myslim si ze je to tema, novodoba , ktora zacina trapit mnohe rodiny a nasu spolocnost...
nehovori s ao tom lahko , ani medzi partnermi alebo v rodine, tak uvitam , dobru diskusiu na tuto temu..

dakuejm Vam , vopred ak sa zapojite.. 🙂

sanny01
21. mar 2017

@zuzu2580 to by zaujimalo aj mna? Odkial ste? Mate tam taku skolu, ktora prijme dietatko s autizmom?

llulla
21. mar 2017

@zuzu2580 Ahoj,ja to momentalne riesim.Co konkretne Ta zaujima?Napisem len v skratke-je potrebne,aby malo dieta psychologicke vysetrenie,vratane iq testov.Nesmie mat mentalnu retardaciu.Ak ma iq ok a psycholog da odporucenie na integraciu,tak je potrebne najst vhodnu skolu a nechat si v CPPP vypracovat "papiere".Malo by mat asistenta-to je podla mna velmi dolezite.Vsade odporucaju co najmensi pocet deti v triede,ale zial-je takmer nemozne najst takuto skolu.

atreyu
21. mar 2017

@martinafin miková nie je žiadna odborníčka...

ghlouskova
21. mar 2017

Chcela by som sa opytat tych, ktori drzali bezlepkovu a bezmliecnu dietu, ci ako nahradu kravskeho mlieka konzumovali kozie mlieko a podukty z neho, alebo ci aj kozie a ovcie produkty su zakazane?

lianka102
22. mar 2017

Je tu niekto ra mamička čo má skúsenosti s týmito tabletkami CoNCERTA boli nam prepísané včera od pani Pedopsychitrie

veroni6
22. mar 2017

@ghlouskova my pijeme kokosove ryzove su aj mandlove cize nie zivocisneho povodu

zuzicka220
22. mar 2017

Ahojte mamičky. Viete mi niektorá napísať aká dlhá je momentálne čakačka v Andreas centre na vstupnú diagnostiku a či má nejaké termíny dr. Jánošíková v Trnave? Prípadne poradiť iného schopného odborníka v smere vývojovej dysfázie/autizmu v Bratislave a okolí?
Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za info 🙂

slnieckoma
22. mar 2017

@zuzicka220 ked sa chces objednat janosikovej treba volat piatky rano.

ghlouskova
22. mar 2017

@veroni6 Vdaka za info. Prejdeme teda aj my na rastlinny povod vyrobkov.

ghlouskova
22. mar 2017

@zuzicka220 Ohladne autizmu je mozne objednat sa aj do ACVA (akademicke centrum vyskumu autizmu) na Fyziologickom ustave Lekarskej fakulty v Bratislave. Cakacia doba je cca 6 mesiacov

zuzicka220
22. mar 2017

@slnieckoma ďakujem, budem skúšať. Čaká sa u nej viac ako 6 mesiacov? Čo som čítala tak je dosť zaneprázdnená.

zuzicka220
22. mar 2017

@ghlouskova ďakujem za tip. Skúsime sa objednať aj tam. Lepšie je mať asi názor od viacerých odborníkov v tomto smere ;)

slnieckoma
22. mar 2017

@zuzicka220 nie ja som cakala 3,5mes. Zalezi kolko toho ma

zuzicka220
22. mar 2017

@slnieckoma to by bolo super, vedieť na čom vlastne sme..

dadinka85
22. mar 2017

@zuzicka220 ja som dcéru objednávala 4.2. a už 15.3. 2017 sme boli na vyšetrení u Dr. Jánošíkovej..takže sme mali šťastie na termín..len sa bohužiaľ potvrdili naše obavy a dcéra je auti..

zuzicka220
22. mar 2017

@dadinka85 to je mi luto, ze sa vam potvrdil autizmus. Aka stara je dcerka? Moj ma 28 mes. Neviem ci je to mozne u deti uplne jasne urcit uz v takomto veku. Ale na dr. Janosikovu som citala dobre ohlasy co sa diagnostiky tyka. Moj urcite rysy autizmu splna, ale urcite nie je taky na prvy pohlad typicky autista. Ja stale dufam "len" vo vyvojovu dysfaziu..

peter952
Odpoveď bola odstránená
majooocka
22. mar 2017

@zuzicka220 a ake ma priznaky?

dadinka85
22. mar 2017

@zuzicka220 dcéra ma presne 3,5 roka..my sme s pristupom dr. Jánošíkovej boli spokojní..bola velmi milá a chápavá (osobne sa s tým ťažko vyrovnávam a obávam sa o dcérinu budúcnosť),strávili sme v ordinácii asi 2 a 1/4 hodiny..a aj ja som verila,že jej to len nejaký nedostatok do vývine,nakoľko aj EEG u neurológa poukázalo,že mozog nie je kompletne dovyvíjaný..a zrovna dnes nám prisla správa z vyšetrenia od doktorky,tak to už máme čierne na bielom..

zuzicka220
22. mar 2017

@majooocka co mi robi najvacsie starosti: nerozprava (ani zkladne ako mama, baba..) iba asi mesiac dozadu pochytil z nejakych anglickych rozpravok cisla 1- 5 a na jablko pocedal par krat apu ( asi apple). Cuzdi ludia/deti ho nezaujimaju, ak sa mu vsak prihovoria reaguje placom a odmietanim. Nejavi zaujem ani o mladsiu sestricku (10 mesacnu), max jej poda cumlik alebo flasku s vodou ak ho o to poziadam a ma naladu. Celkovo porozumenie hovorenemu slovu ma slabe, urcite nie na svoj vek. Veci pochopi ak mu pri tom gestikulujem, rutinne veci rozumie. Hra s hrackami tiez o nicom. Najlepsia hra je vsetko rozhadzovat. Chvilku vydrzi pri hre iba ak sa hra s dospelim a ten ho usmernuje.
Nechce opakovat - to je asi pricina preco je ho aj tazke nieco naucit. Proste slovo ani zvuk nezopakuje..
Ale zasa ked sa jasime tak to ma rad, vyzaduje si aby sme mu venovali pozornost, s dotykmi problem nema, nevyzaduje si stale tu istu trasu, hracky nestavia doradu ani netoci iba s kolieskami.
Urcite som tu nenapisala vsetko, ma proste vela veci kedy neviem ci nerozumie, rozumie ale nechce to spravit alebo jednoducho chce robit nieco ine. Napr. zachvaty zlosti na 90% su preto ze jednoducho robi nieco co nema a niekto mu to zakaze.

majooocka
22. mar 2017

@zuzicka220 a aky je stary?

dadinka85
22. mar 2017

@zuzicka220 Zuzka..dr. Jánošíková ma stránku kde je taký mini dotazník a ono to trochu človeku napovie o tom dieťati..my sme sa našli vo väčšej časti..a keď som s dcérou vonku na prechádzke,málokto by to o nej povedal..ale po dlhšom sledovaní zistia,že nie je všetko s kostolným poriadkom..

zuzicka220
22. mar 2017

@dadinka85 kazdy rodic veri do poslednej chvile ze to jeho dieta aj ked nie je uplne v norme, rovesnikov zazracne dozenie a vsetko bude ok. Velmi dobre Vam rozumiem. Ja som momentalne v tej faze kedy dufam v stastie v nestasti. Na druhej strane ked uz viete na com ste mozete sa dcerke venovat spacialne, odbornici urcite pomozu. Precitala som si kopu mamiciek co sem pisali ze maju tiez taketo dieta. A obdivujem kazdu jednu z vas.

zuzicka220
22. mar 2017

@majooocka 28 mesiacov

zuzicka220
22. mar 2017

@dadinka85 ano, dotaznik som si presla, presne preto sa k nej chcem objednat. Lebo neistota je fakt strasna.. :/

zuzicka220
22. mar 2017

@peter952 ano, urcite ho o nieco odlozim minimalne.. mne sa vsak vidi ze sa synovi pohorsilo po horucke po ockovali MMR.
Teraz mal vysoku horucku pri chorobe a tiez sa mi zda ze to malo zly dopad na spravanie.

dadinka85
22. mar 2017

@zuzicka220 ďakujem za pochopenie..za vás dúfam,že to u Vás lepšie dopadne ako u nás..a ak ešte môžem prispieť..dr. nám povedala, že anglický jazyk je echolalický..asi pre deti lahko zapamätateľný..my mame dcere zamedziť pristup k angličtine,kvôli tomu aby sa rozbehla slovenčina..aby som ozrejmila..naša dcera sa naucila po viacerych zopakovaniach niektore farby po anglicky,napočítať do 5, a zachytila čo-to z Máša a medveď po rusky..inak má rada deti,snaží sa zapojiť do hier,miluje skladať puzzle,ale na 2.strane tiež mala hysáky z toho isteho dôvodu do váš a napr.zopakuje všetko čo poviete,ale na položenú otázku neodpovie (okrem tej či chce cikať,kakať,papať) a miluje prelievať vodu..a ešte to by som mohla ešte písať o tisíc iných veciach..😉

zuzicka220
22. mar 2017

@dadinka85 celkovo televizor som uz obmedzila ked som si vsimla ze teda po slovensky nic a po anglicky zrazu vie sa nieco naucit ;) masu a medveda rad pozerava po slovensky v poslednej dobe. ale ako pisete je to tisic drobnosti, ktore robia aj napr."zdrave" deti a mne sa to uz zda ako priznak autizmu. Kazdopadne potrebujem radu odbornika, co malemu vlastne je a nasledne ako mu co najviac pomoct ;)
Ked sa mozem spytat, tu diagnozu vam uz stanovila ako konecnu alebo sa to moze vyvojom a pracou zlepsit?

dadinka85
22. mar 2017

zuzicka220 predpokladám,že ako konečnú..aj keď sa vyjadrila,že môže byt z nej časom vysokofunkčný autista..že ak bude mať iq o.k,mohla by kľudne študovať gumnázium..a áno, spravnym špecialnym postupom sa to môže zlepšiť a dobehnúť,len to chce na tom makať..manžel sa jej venuje cez mobilné aplikácie,ktoré vymyslel nejaký otecko autistu (manžel je v tejto veci dôsledný a dcéra manžela viac rešpektuje resp. viac bojí_vyberte si 😉 ) a ja s ňou kreslím,maľujem vodovkami,pečiatkujem,priraďujem pečiatky k predlohe a tak..a vysvetľujem a vysvetľujem..aj keď niekedy si prídem,ze hovorím ako do vetra..

jenny6
22. mar 2017

@ghlouskova Nám najviac chutí mandľové mlieko. Pri varení používam aj ryžové. Smotanu som nahradila tiež ryžovou..