Mám depky z toho, že si neviem nájsť prácu
Zdá sa mi, ako by som žila v začarovanom kruhu, z ktorého už nie je cesta von. Začnem od začiatku. Už 10 rokov nemám prácu, žijem na východe, kde keď nemáte známeho do práce vás nik nevezme (a ja znameho nemam), 2x sa mi podarilo zamestnať vo firmach kde nikto nechce robiť a ludia odtiaľ utekaju. Lenže mna v skusebnej dobe aj z takej prace vyhodili, lebo nie som dosť dravá a rýchla. Doma sa skušam učiť aprogramovanie, ale aj to je na nič, firmy chcu mladých dravých profikov. A mne uz prihára pomaly 40tka. Zacinam si uvedomovať, ze o starú ženu už ani pes nestekne. Dieťa ma 8 r. a je ťažké ho opustiť a odísť za prácou vonku, aj ked na úrade práce v jednom kuse stále buzerujú: Kedy už odídete pracovať do zahraničia, je tam cez milión voľných miest?
Tak .. 10r. je dlhá doba. Píšeš, že máš / budeš mať 40r. a to je jeden z dôvodov prečo ťa zamestnávatelia odmietajú. Lenže, po materskej si mala 32 a aj tak si si nič nenašla. Roky bežia. Zamestnávateľov odradí aj to, že si doma 10r. Ja som zo západu no verím ti že u vás nie je tej roboty veľa. Skús popremýšlať nad vycestovaním aj so synom do zahraničia. Možno to je cesta ked tu na Slovensku sa nevieš uplatniť.
@asia83 tvoj príspevok fakt pobavil, ale ukazuje zmýšľanie mnohých Slovákov. To čo je už za logiku, - drala som lavice 18 rokov tak si zaslúžim plat vyšší ako ten, čo chodil len 12 rokov. Väčšiu blbosť som ešte nepočula. Keď ten s ucnovkou je 100x schopnejší ako ten, čo síce študoval, ale nič sa nenaucil, je neschopný, neproduktivny, neflexibilný ako naša zakladateľka témy, tak si určite nezaslúži viac, ako schopný učňovkar. Ak niekto nie je schopný obracať sa, nedokáže využiť svoje vzdelanie, tak nech kľudne dokladá tovar za minimálku, pretože to je to, na čo ma. A kľudne nech mu ten ucnovkar šéfuje, keď ten je schopný a vie ako. Koli takémuto zmýšľaniu sa mnohí trepú na vysoké školy, tie poberú kadejakych podpriemernych a ti potom chodia a vykrikujú, že musia mat prácu za toľko a toľko lebo oni sú páni inžinieri.
Pani inžinierka nech si sedí aj dalších 10 rokov doma a narieka, ako nemá prácu. Nejaká chyba v nej určite bude, keď ju aj zobrali a v zapati prepustili. 8 ročne “chúďatko” určite nepotrebuje, aby matka sedela doma a čakala kým príde zo školy. Vypustiť vysokú školu zo životopisu a zobrať hocičo - predavačka, čašníčka, robotník vo výrobe a pod. takých treba vždy. Keď si pani nedokáže nájsť ani obyčajnú pozíciu v administratíve ako sekretárka, asistentka, recepčná atď. tak musí začať hľadať tam, kde netreba ani len strednú školu a na vysoký plat môže rovno zabudnúť. No a trcanie v hladovej doline len preto, že som sa tam narodila, to tiež svedčí o “veľkej” snahe získať dobre platenú prácu resp. hocijakú prácu. Normálne zmýšľajúci človek, keď nemôže nájsť prácu v mieste bydliska hľadá niekde, kde ju nájsť môže a keď nájde zodvyhne kotvy a presťahuje sa tam, kde práca je. Nie čakať 10 rokov, či náhodou v našej dedine niekto nevytvorí pracovne miesto pre mna dobre platené a najlepšie hneď niekde cez cestu, nech je to bez námahy.
@sisaka 👏👏👏👏👏👏👏 Perfektne si to vystihla 👍
@sisaka perfektne napísané. My s manželom sme sa 3 krát minimálne sťahovali za prácou. Manžel dokonca aj do zahraničia kde získal skúsenosti. Aj vďaka tomu má dnes plat vyšší ako niekto s VŠ. A to má len strednú školu, makal na sebe a teraz si môže vyberať z ponúk. Teraz menil prácu a novú našiel za 2 týždne a nie jednu, mohol si vyberať.
Keby sedel celý život doma tak nieje tam kde teraz.
A kedy že sa to nedá, lebo deti, lebo rodina, lebo, lebo neobstojí. My sme to dokázali s postihnutým synom a išlo to.
Inak zvláštne že do obchodu nevezmu babu s Vš?Ja som robila napr.v Coop s jednou babou mala vš a teraz je veduca.Síce to trvalo cca 5-6 rokov kým sa vyšvihla ale dokázala to.A ja napríklad nemám ani strednú a furt mám prácu ked chcem.Nech je akákolvek ale je.Netreba si preberať ale vziať to čo príde
@isaia kazdy si vytvarame svoju realitu, svoj vlastny vesmir, ktory viacmenej funguje podla nasich pravidiel, ocakavani a tuzob. Ked sa citis byt starou, nezamestnatelnou, nepouzitelnou presne takato si aj pre ten svet naokolo. To je ten bludny kruh v ktorom samu seba motas, vsetky tie hranice a obmedzenia su v tvojej hlave, v tvojom svete. Ked mas zo seba pocit ze si nezasluzis ani tu otrocinu za pasom kdesi vo fabrike tak ano, potom sa to stava realitou a niesi dost dobra ani fabrike. Co od vesmiru chces, to dostanes..
Ja som tiez skoro 2 roky nezamestnana, mam 35 a 9 rocnu dceru, cize viacmenej tvoja rovesnicka, ale mne je dobre tak ako som. Ja do klasickej prace nepojdem, mam vela konickov a zalub na ktore by som potom nemala cas. Niektore moje zaluby mi prinasaju peniaze, niektore musim zase dotovat ja. U mna peniaze niesu hodnota, ja musim mat ten dobry pocit z cinnosti, musi to mat pre mna zmysel, inac to nejde.
Preto nechodim do klasickej prace, zaoberat sa nejakymi fakturami? Cumet do pocitaca? Do Lidlu za pokladnu? To by mi museli davat 20 eur na hodinu za to pipanie. Vo fabrike som v zivote nebola, stacilo mi pocuvat. Naco, zivot je kratky a zdravie prilis vzacne na to aby som to vsetko premrhala zbytocnostami.
Je tolko veci co mozes robit, ked klasicka praca nieje pre teba (ked mas problem si ju najst aj udrzat) Co tak skusit dobrovolnictvo? Zacat nieco vyrabat handmade a predavat na remeselnych trhoch? Chodit upratovat domacnosti? Vyucovat nieco? Robit motivacne kurzy? Rozbehnut nejake OZ? Rozbehnut svoj vlastny e-shop? Robit sprievodkynu turistom? Vestit z kariet? Pisat clanky do novin? Prenajimat cez AirBnB? Mozes cokolvek, staci chciet.
Je jedno take mudre prislovie - Treba sa vydat na cestu, chodnik co ta dovedie do ciela sa casom sam vzdy objavi. Ty teraz iba sedis, je jasne ze ten chodnik nevidis, musis proste vstat a urobit par krokov.
PS: Tetky na urade si nevsimaj, posli ziadost o rekvalifikacny postou, to musi ist priamo riaditelovi. Tato finta pomohla uz viacerim, kedze tetule uradnicky su niekedy nepriestrelne, oni su ohodnotene ze cim menej nezamestnanych a menej kurzov tym lepsi plat pre nich
Ja som si teraz dala na Profesii okr. Humenné a dala som si teda "vyrobu" ako tu niekto spominal ze vo vyrobe za pasom to nemoze byt problem ani v HE.
Mne vyskocilo 62 ponuk...ANI JEDNA NEBOLA v HE !!!
Najblizsie boli tusim 2-3 v Presove (brutto 525e...kolko je to v cistom?...kolko precestuje?...den zabity a penazi dokopy nic moc)
A same len Lozorno, Pardubice, Nitra, Praha, ČR, Galanta, Martin, Voderady a kooopec inych vselijakych len nie tu v HE)
Lidl stale hlada ludi dokola aj na skrateny uvazok...zial mne hned napisali ze nic, ani na pohovor ma nepozvali a znova a znova maju inzerat. detto Merkury Market stale hlada ludi ale mna nechceli ani na pohovor...tak cloveku to naozaj na sebavedomi neprida...teda aspon mne.
Napr. ja by som sa kludne aj prestahovala ale zas manzel je spokojny so svojou pracou ktoru tuna ma a on chce byt tu...tak ako ? Ako mnohe radia ist za pracou prec na zapad...ale uz ked ste ako rodina...jeden je aj za druhy nie...tak ako? rozviest sa ci co ?
Sestru po 25 r. vyhodili zo dna na den z personalnych dovodov z banky...ako hladala fakt intenzivne rok...bola na pohovoroch v bankach a inych skor administr. poziciach aj tak ju nechceli s 25r. praxou...to sa im nehodi... nensla...tak co...isla opatrovat do Rakuska...svagor odisiel z prace po 27 r. (neznesitelny sef)...hladal hladal...a uz je tiez v Rakusku....fakt je toto cesta vsetci odtial prec ? A mily dedko mila babka starajte sa mi tu o deti...To mi pripomina medzivojnove cestovanie vo velkom za pracou do Ameriky....my na zapad a k nam nech sa hrnu Rumuni, Bulhari, Ukrajinci a pod.
Nwchcem byť hnusná tiez mam VŠ som z východu praca sa fakt hlada ťažšie a tie akoz urady atd. Nič kazdy si tam rodinku dosadi alebo znameho viem o com hovorim
@isaia držím palce,aby si prácu našla čo najskôr ☺ čo by si chcela robiť? Čo by ťa bavilo?
Baby,neodcudzujte autorku. Ja som si skoro tri roky nevedela nájsť prácu. Síce nemám vs,ale mna nikde nechceli . A to som mala veľmi dobré prac.skusenosti. ked uz ma nechceli ani za predavacku,bolo mi do placu. Keď uz som bola na dne,práca mi spadla "z neba"☺
@petruska19 Praca snov, je robiť výskum v labaku. 😊
Co ty mas za vs? Lebo mne sa zda ze to co ja :D ja som sa do rodneho mesta Ke vratila kvoli top ponuke... lenze po md sa tam asi nevratim a praca pre mna na profesii sa objavi jedna za polroka :D niekedy uzkospecializovany obor je skor na skodu no...

@beky1813 presne tak nevie..