Mám dilemu ohľadom kúpy auta
V skratke: stará ťava si robím vodičák, a chcela by som si následne kúpiť auto. Objektívne to, čo od neho potrebujem (nákupy,presuny mimo mhd, atď) by splnilo aj 10 ročné ojazdené auto. Akurát som začala špekulovať, čo by sa mi páčilo, interiér, farba, tvar...Takže moja otázka:myslíte, že prvé auto je lepšie kúpiť lacné, obzvlášť keď v ňom človek netrávi dlhé hodiny napr. na dopravu do práce (cestujem vlakom), ale bude využívané skôr príležitostne-alebo radšej prihodiť, a kúpiť si novšie, krajšie, s lepšou výbavou?
áno, je mi jasné, že ak ten peňažný rozdiel bude niekomu chýbať, tak mne, nie vám 😃 ale budem vďačná za každý postreh a radu. nejde o to, že si lepšie nemôžem dovoliť, ale skôr, či to nie je zbytočný luxus... ďakujem 🙏
@elizabet173 prečo sa v súvislosti s autom hovorí "investícia"? 🙈 auto je luxus, pôžitok, nevyhnutnosť, čokoľvek... ale nie investícia, to je nehnuteľnosť.
@annamalaga nové Sandero už dávno nestojí 7 tisíc. Začína to tesne pod 10 tisíc Eur. iba tak na margo ...
Starsie auto neznamena zle vybavene alebo nepohodlné auto. Mozno nebude mat milion asistentov jazdnych pruhov a pipanie pri tom, keď nedržim volant dostatočne pevne. Ale bude mať klimu, vyskovo nastaviteľný volant aj sedacku, abs, vankúše a cuvacie senzory. Nad 10 rokov sa uz auta kazia, to je jasné každému. Nikto rozumny si ako prvé auto nebude kupovať 25 ročnú limuzinu (ze sa vela nerozumnych najde vidno na cestách), ale taktiež to neznamena, ze si za 4 stovky má ísť poskladať na vrakovisko nejaku feldu. Povedz si, ze ideš kúpiť auto za 7 tisíc, dve tisicky doloz na opravy a úpravy po kúpe a máš vybavené.
Nešla by som do jazdeného v dnešnej dobe. Nové autá zas nie sú az také pálky (ak ti vyslovene ide o to aby malo 4 kolesá a distalo ta z bodu A do bodu B), na tukance, suchance a pod je orrdsa havarijné poistenie, tiez som auto oblia ako hrušku a stále vyzerá ako nové, všetko preplatene cez poistku.
autorka, prípadne napíš potom čo konkrétne máš vybrané, aby sme Ti povedali, prečo nie ;). Každý model auta sa robí s lepšími, horšími aj príšernými motormi (čo sa týka spoľahlivosti).
Podľa mňa s lepšou výbavou veľa nových áut má rôzne senzory ako to, že drží auto v jazdnom pruhu, drží si odstup od ostatných áut, samé zaparkuje, má parkovacie kamery, dàva pozor na vodiča - v prípade potreby bezpečne zastane a vytočí 112, čo si myslím, že je oveľa bezpečnejšie ako nejaké staré auto pri ktorom nestihneš zabrzdiť alebo zle zaradíš na manuály rýchlosť a môže sa stať nešťastie alebo nejaká zbytočná škodová udalosť len preto, že budeš mať nedostatok skúseností.
@zuzanka.zuzu Nehnuteľnosť je investícia tak poslednych 20 rokov a musí byť na okoli nejaké mesto koncentrujuce zárobky. Moj stryko ma byt. Ma ho 15 rokov. Kupil ho za 10 tisic eur, prerobil a dnes ma hodnotu 13 tisíc eur. 90 stvorakov, loggia, vlastna garáž k bytu. Výhľad do lesa, ticha lokalita pri cintorine. Skola, skolka 3 minúty pešo. Obchody , lekár, lekáreň do 500 metrov. Kde je problém s investiciou? Do najblizsieho mesta je to 70km 🙂
@zuzanka.zuzu no pre mna je auto uz roky nevyhnutnost, ale myslela som to tak, ze kupis nove, zacvakas plnu sumu a o pol roka s par najazdenymi km ho predas znacne pod cenu. Moj znamy tak auto kupil. Malo rok a pol, 9000 najazdenych km, teda prakticky nove, ale cena neporovnatelne nizsia.
Mazda?ani zadarmo chod do hondy my uz po skusenostiach s korcenovymi autami jazdime na hondach ja som mala este renault espace to bolo mega auto.
@stary_ujco on už zle kúpil 😝 zase aj investovať treba vedieť... no 15 ročné auto rozhodne nestojí z 10 000 na 13 000 😉
V dnešnej dobe by som si ojazdené auto nekupovala jedine ak vieš po kom je. Žiadne autobazári. A ja by som si asi na to čo ty potrebuješ kupila Toyota, KIA, Peugeot pripadne Hyundai za mna najspoľahlivejšie autá. Mame 8 ročnú Kiu a okrem oleja a bŕzd sme na nej nič nemenili a stále jazdi ako nová a to je dva krát burana.
3-5 rocne, s lepsou vybavou, a mensie
@nika898 dnes si vies o tom aute zistit uplne vsetko
@elizabet173 ale stále je to jazdené a nevieš ako sa ňom jazdilo.
Ja som šla hneď do novsieho cca rok staré, a aby sa mi aj páčilo... Cena je výrazne nižšia ako nové a napriek tomu ešte v záruke... Všetko je ale otázka peňazí... Koľko si môžem dovolit
Moje odporúčanie je , si na kúpu alebo obhliadku zobrať so sebou nejakého technika čo sa rozumie do aút . Je to to najlepšie čo viete spraviť . My zakaždým ak kupujeme nejaké vozidlo , berieme aj automechanika , ktor v rýchlosti skontroluje stav vozidla . Keď som raz ja aúto predávala , prišli mi kupujúci aj s diagnostikou 😀😀😀
Vyberaj hlavne bezpecne auto.
Moje prvé auto bola čisto nová Toyota.Najadzila som na nej 250tia km a to bol benzín bez poruchy ci drahších výmen. Potom som ju ešte dobre predala. Bežný servis, výmena bŕzd po čase ale inak auto slapalo ako malo. Vela kolegov ci známych nemali pri iných značkách také šťastie!! Ani Mazda nie je žiadna sláva. Susedu pravidelne štartujeme co jej vkuse odchádza baterka. Hlavne nekupuj Fordy, škodovky ci VW! Aj pri čisto nových autách je to otras! Veľmi odporúčam hondy ci toyoty s benzínovým motorom (nie turbo benzin ani diesel) . Sú to nesmrteľné auta, budeš to iba tankovať. Nemusíš sa báť ani staršieho, do 100.000km by bol môj strop.
@nika898 to je pravda, ale ak je v hre aj jazdené, tak by som išla do maximálne päť ročného. Ani nové nie je zárukou, že nebude stále niečo na ňom blbnúť, síce je záruka, ale nič príjemné. A je to podľa mňa aj o šťastí. Mali sme dva krát tu spomínanú Mazdu a spomínanú v negatívnom zmysle, rôzne typy a maximálna spokojnosť, tá jedna nemala poruchu nikdy, až kým sme ju nepredali.
Ahoj, ja som si ako 1.kúpila staré malé autíčko. Prežilo so mnou pár 1000km. Tiež som ním šuchla steny a auto a na naučenie bolo dokonalé. Ako firemné som nato dostala fungl novú Octaviu za 27tisíc. A poviem ti, že ja do nového nikdy nepôjdem. Ani nové auto nieje bez vady, to ti poviem rovno. V súkromí nerobím také cesty typu BA/KE. Čiže na presun do 100km, mi stačí vozítko, ktoré keď mi niekto nabúra, nebude ma to bolieť na ❤️
Ahoj, ja sa len chcem vyjadriť k tomu, že všetci Ti píšu, že prvý rok, dva to auto buď naburas alebo tuknes. Ale vôbec to tak nemusí byť, ja som prvé roky vôbec nemala žiadnu nehodu a ani škrabance. To prišlo paradoxne až neskôr, keď už som mala najazdených x tisíc kilometrov. Asi som si bola moc sebaista, že veď tu zaparkujem, nacuvam... A bum tukes bol na svete 😀
Ahoj, tiez som si robila vodicak po zridsiatke. Jazdim teraz 3 roky. Prve auto som mala renault clio za 800€ od kamosa, malo 16 rokov. Idealne bˇna rozjazdenie sa. Sucha somho o branu, tukla do autobusu, konare kriky. Nebolo mi ho luto. Presne na to sluzilo. Pred mesiacom odislo, presne v case ked som uz kukala nove. Kupila som si citroen c1 , 9 rocny. Slape jak hodinky. Stal necele 3000€. Presuvam sa len po meste, skola skolka praca,shopping... vsade zaparkujem, som spokojna.
Nove auto by som si nikdy nekupila. Mozno v pripade dlhych tras atd
@wodanka úplne súhlasím, prvé som mala tiež nové, nikdy som ho nikde neoškrela, ale po rokoch jazdenia som pár krát mala s ďalším na mále, našťastie to dobre dopadlo, ale už dávam väčší pozor a jazdím pomalšie 😎

Ja som si spravila vodičak v 18tke...ale dlho som auto nemala, neskôr som bola v zahraničí a až pred dvomi rokmi, keď som mala 31 r., mi manžel kúpil autíčko na učenie...opel corsa D r.v.2009..a začiatky boli teda kruté..po pol roku som tukla zadny nárazník a po roku predny... a ľúto mi to dáko nebolo..je to auto na učenie...určite by som si na začiatky kupila niečo lacnejšie..keď sa rozjazdis a budeš si už istejsia, môžeš si kúpiť niečo luxusnejšie...”