icon

Mám pocit, že som sklamala partnera

25. máj 2020

Mam 34 rokov s priatelom sme 4 roky buduci rok nas caka svadba. Problem je v tom,ze obcas mi moj vytkne,ze nevie sa postarat dostatocne o domacnost. Mna k tomu mama nikdy nevidela. Upratat upracem, povysavam,utrem prach ked si spomeniem, postelne pradlo menim asi raz za mesiac aj to z nechutou. Periem tak ze vsetko slahnem do pracky a operem to naraz a vesam ako si myslim,ze sa to ma vesat (moj chlap vravi,ze to vesiam blbo), kupelku umyjem iba ked uz mi to ozaj vadi, kuchynu sa snazim drzat v cistote ale moj pracovny stol je cista katasrofa. Podla priatela neviem viest domacnost ale ja ozajnetusim ako sa vedie domacnost. Nakupy robim ja, varim ja obcas partner. Premyslam co este alebo ako sa to naucit. Zehlit neviem preto nezehlim. Mam pocit,ze ako zena som zlyhala ale ja sa tonemam kde a ani ako naucit ked mi to nikdo neukazal. Vsetko toto robim preto lebosi myslim,ze to asi tak ma byt.
Navyse nie som vobec sikovna. Varim podla nvodou a tak to vyzera ale stazovat sa nemozem. Ja nejem varim to iba priatelovi ale vzdy som si predstavovala ake to je vsetko jednoduche. Asi je to hanba ale mna fo ozaj trapi. Da sa to este naucit?

luccija
25. máj 2020

No tak, keď si mysleli, že budeš celý život s nimi si naozaj prerastené dieťa.A deti plánuješ?Možno, keby si sa normálne najedla máš aj chuť niečo robiť.Ste 2 ľudia asi pracujete na to naozaj netreba veľa času a skúsenosti, aby si trocha upratala.Je to vymyslený príspevok?Keď bola dôležitá škola,tak si zaplať pani, ktorá Ti uprace.Keby všetci robili iba to, k čomu majú vzťah to by sme dopadli
Ja tiež nevypekam, nepulirujem, ale bežne upratanie snáď treba.

hederamonstera
25. máj 2020

@dominika_sk a zena, ktora tiez zaraba, mu ma robit poskoka? Ci ako si to myslela?;)

matus7030
25. máj 2020

Z ovocia a zeleniny sa nechudne....naozaj! Iba si môžeš ublížiť

luccija
25. máj 2020

@najk ty nevieš plachtu zastrcit prstami načo nadvihujes celé matrace?alebo nadvihnem roh matracu a posúvam nič nenadviham. Moja 13 r dcéra sama prezlieka postele nesranduj

hederamonstera
25. máj 2020

Inak upratovanie je fajn fitko😄 skus si to v hlave tak nastavit😄

marca12
25. máj 2020

Perie sa tak,ze das zvlast tricka prat aa este aj tie delis na tmave a biele,nohavice zvlast,spodne pradlo zvlast a zvlast aj utierky a uteraky. Pred pranim si rob kopky. Postelne pradlo menim po 2 tyzdnoch,mesiac v jednom spat by sa mi hnusilo. Zvlast chlapi sa viac potia,tak treba casto menit. Prach utieram podla potreby niekedy raz za tyzden,niekedy raz za 2 tyzdne. Kupelnu raz do tyzdna a wc aj kazdy druhy den to je minutova zalezitost. Verim,ze mas v tom chaos,ked ta doma nenaucili. Popros priatela,nech ta vedie a nauci. Nezufaj. Vsetko sa da naucit,len k tomu musis mat trosku vztah. Musis chciet zit v cistote.

sissy27
25. máj 2020

@najk áno, moje decko si od cca 10 rokoch vie samé prezliecť posteľ a nezaberie jej to viac ako 10 min. Pol hodiny to fakt neviem čo robíš s jednou posteľou ak máš dve zdravé ruky. Matrace máme ťažké a vysoké, tie otáčam tak 3x ročne, ale ani to nezaberie pol hodiny. Plachty máme naťahovacie, to je raz dva, obliečky mám nachystané opačne, takže len strčiť ruky dnu do rohov, chytiť perinu, 2-3x “máchnuť” a perina navlečená, vankúš snáď nerobí problém nikomu.

bluka2
25. máj 2020

@dominika_sk co je na tom nepochopitelne, ze niektori ludia nevedia žehliť? To je ako keď niekto nechápe, že niekto nevie plávať, ísť na bicykli, šoférovať. Sú proste aj takí ľudia, čo sa (ešte) nenaučili. Už som žila v krajine, kde bol problém zohnať upratovačku, čo vedela žehliť.

marca12
25. máj 2020

@najk pol hodinu? Mne to netrva ani 5 minut

laila22
25. máj 2020

@heidy222 ja tiež nezehlim, iba veci co sa naozaj musia o žehliť, práve som premýšľala, že to idem o žehliť, ale tvoj koment ma presvedčil, že radšej zoberiem knihu.. :D

kiki68
25. máj 2020

V prvom rade zijete tam dvaja, tak si to rozdelte. Nech nieco robi aj chlap, postelne pradlo raz za dva tyzdne spravte obaja. Aspon my to tak robime a ide to od ruky. Moj bezne vesa oprate pradlo. Kopec vychytaviek najdes na nete. Na vysavanie kupte roombu, nastavit juna nech pobeha kazdy den. Na podlahu je tiez robot, ak nemas niekde koberce tak je idealny, iba tam natiahnes taku mokru utierku a pustis ho na spacirku. To ostatne sa da tak, ze ten kto ma k comu vztah to poupratuje. Napr ja robim rada kupelnu, chlap obyvacku rad dava dokopy. Boze poslite tych chlapov na 48hod do Rakuska, my im tu uz vysvetlime, ze zene sa pomaha. A este je posledna to moznost: najst na par hodin v tyzdni upratovacku. A vybavene.

dominika_sk
25. máj 2020

@bluka2 no a ja ti hovorim že keď pichneš žehličku do zastrčky a pošuchaš tak vždy to bude trochu ožehlene a postupom času sa určite zdokonali. A na youtube je milion videi ako žehliť, po pozreti 2-3 videi by sa naučilo ako tak ožehliť aj teľa😁

kiki68
25. máj 2020

@dominika_sk kupit susicku a o to menej zehlenia 😂

dominika_sk
25. máj 2020

@hederamonstera poskoka? 😂sa opytaj tvojej babky či dedo niekedy bežal domov umyť riady namiesto prace. A keby aj hej... absolutne netušim kolko platime učty pretože moj manžel zaraba aby platil naš život a nezaťažuje ma tym čo treba platiť a ja pracujem na to že si možem svoju vyplatu rozhadzať celu aj na kozmetičku a kadernika a on sa do toho nestara. Zato mu poskytujem komfort že keď pride domov, može si vyložiť nohy v upratanom voňavom dome a nemusi si bežať zaviazať zasterku a robiť. Myslim si že nič spravodlivejšie neexistuje. Ešte mu s laskou spravim kavičku a odpracem po ňom poharik❤️

bluka2
25. máj 2020

@dominika_sk vystihla si to, žijete model našich babiek a dedkov. Fajn, keď vám to vyhovuje, snáď navždy. Len doba sa posunula a sú aj iné -spravodlive- modely už.

hederamonstera
25. máj 2020

@dominika_sk ok😄 keby moj muz nerobil okolo domu, tak si pekne domacnost rozdelime, nic na tom nevidim🙂

lucyluv
25. máj 2020

Tak ako to opisujes, znie to trosku humusacky. Radsej si najmi upratovacku a budete obaja stastnejsi

jvlo
25. máj 2020

Ja keby nemusim, nic nerobim, neznasam upratovanie. Tak ale v zivote nerobime len prijemne veci, vsak.....Takze vysavam 2x denne, lebo moje deti urobia z 1 rozka kilo struhanky, takisto kupelne, periem, zehlim, periny prezleciem raz za týzden-dva.... jedine co, tak neumyvam okna, tie su mi uradnute, cize to robi manzel, ked uzna za vhodne. Ak sa nevies premoct, tak si niekoho zaplat a mas pokoj.... To že ťa rodičia k tomu neviedli je len vyhovorka, tak si urob rozpis a drž sa ho, veď nemusis celu sobotu preupratovať. Jeden den kupelna, druhy podlahy....treti prach, zase to nezaberie tolko casu

juliet86
25. máj 2020

ak vies po anglicky tak online existuje vela cleaning hacks videos. realne sa to da naucit. existuje vela systemov. poskusaj si rozne a uvidis ktory ti sedi. zaklad je aby veci mali svoje miesto (kabelky oblecenie riady papiere klice) ked nemas zapratane povrchy vies upratat rychlejsie. v tomto je minimalizmus na udrzbu lahsi. aj vevi v kupelni maj v skrinke ci v debnicke ktoru das lahk oprec a naspat. dalej napr speed cleaning. t j daj si budik (oblubeny mix pesniciek a 15minut ides) alebo zonovyv. pondelok kuchyna. v utorok kupelna . v sttrdu dlazky. stvrtok orach a tak dokola. alebo ze piatok vecer co sobota doobeda jedno velke upratovanie. rozdelte si povinnosti.

lucyluv
25. máj 2020

@najk mne tiez tak dlho trva prezliekanie postele. Velky matrac, velke paplony, tazke obliecky, ja som krpata a slaba, aj ked to mam poprevracane, aj tak s tym zapasim, je to narocne, ale zas je pravda, ze to mam rada urobene dokonale, plachta musi byt dokonale natiahnuta, paplon v obliecke od rohu po roh presne :D toto je ozaj cinnost, do ktorej sa nerada pustam, vzdy si normalne musim pocas toho oddychnut, vacsinou to necham na muza a ja potom len detaily dotiahnem

codal
25. máj 2020

Vezmi kalendář a zapiš si každý den, co chceš stihnout, např. Pondělí - umýt koupelnu (max 20min.- omyt umyvadlo, zrcadlo, vanu myju každý den po koupání, podlahu vlastně taky, pac je vždycky nacákáno , tak to rovnou setřu), kuchyň (Max. 5 minut utřít linku a stůl několikrát denně, umýt nádobí je na dýl, díky bohu za myčku). Úterý - záchod (max 10 minut- umýt mísu a vytřít podlahu) , kuchyň. Středa - prach (cca 30min podle velikosti bytu, když se dělá pravidelně, není to tak zlý), kuchyň. Čtvrtek - záchod, kuchyň, vyžehlit (žehlit jen výjimečně, teď teda roušky musím, ale jinak jen pár kousků). Pátek - velký nákup, koupelna, kuchyň. Sobota - vysát, vytřít, záchod, kuchyň. Neděle - jen kuchyň. Něco z toho může klidně dělat partner, žehlení můžeš omezit na to nejnutnější, já mám sušičku, žehlit minimálně. Denně teda vařím pro sebe, manžela i děti, mám myčku nádobí nemeju díky bohu, vyložit myčku otázka 5 minut). Ja třeba vysávám častěji, páč nesnáším zametáni, takže kuchyň vysávám obden, hlavně teda pod jídelním stolem, mám malé děti a je tam vždycky hromada bordelu (otázka 5 minut), vytírám jednou týdně a stačí. Do kalendáře si zápiš jednou za tři týdny povlečení. A každý den si to odškrtni, budeš mít přehled a radost z toho, jak ti to ubývá. Většina činnosti je otázka pár minut. Když to děláš pravidelně, tak je té špíny jen málo a jde to rychle, než když se tam špína usadí. Velký úklid necháváme na sobotu, kdy jeden hlídá děti a druhý vysává a vybírá, je to rychlejší a je na to klid, když kolem nelituji děti. Domácí práce děláme oba podle času, únavy, jak to prostě vyjde. Já vařím, on čistí kotel, v tom se nestřídáme. Generalni úklid - vnitřky skříní, okna atd dělám dvakrát do roka a hrozně nerada. Povrchový úklid hraček atd. pořád a neustále každý den a celý den a pořád je tu binec 😁. Tak asi tak, třeba ti to pomůže. Já úklid nesnáším, ale zjistila jsem, že když se dělá pravidelně po kouskach, stojí to méně času a úsilí a jde to i s dětma, tu půlhodinu denně se vždycky nějak zabaví nebo holt "pomáhají", to pak trvá o něco déle (mají rok a půl a tři a půl). Pro mě je úklid velký vopruz, ale nutné zlo a pak má člověk vždycky radost, když to má hotové. Můžeš se pak vždycky něčím odměnit, kávou, kouskem něčeho dobrého.

janinah
25. máj 2020

Najjednoduchšie riešenie a myslím to úplne vážne- zober dva týždne dovolenky a chod sa naučiť variť a upratovať k jeho mame alebo ešte lepšie,ak by ona s týmto cieľom učiť došla k vám.Ked prídu deti,tak zakapete,lebo takto sa ozaj nežije.Keby ťa nebavila ´jedna ,dve z domácich činností,ale teba nebaví nič,čudujem sa,že ťa ešte neposlal do teremtete.

autor
25. máj 2020

My mame pracku zo susickou lenze muzovi vadi ako to vesiam tak sme sa povadili a vykrical mi,ze ma matka vobec nepripravila do zivota ale ja stale nechapem co odomna chce. Ved izbu upratujem skoro stale kupelku umyvam kazdy tyzden plus vanu okna neumyvam pretoze byvame na 1 poschodi a ja mam fobiu z vysok. Postelne pradlo vymienam iba vtedy ked to mamka spomenie. Priznam sa,ze neni to ani tak moja lenivost ako to,ze pracujem 12 hodin a ked o 6 alebo 7 pridem domov ozaj sa mi nechce zrovna ist upratovat proste som strasne unavena ani sa nenajem iba sa sprchnem a hned spim a spim aj do 11 mojmu to nevadi ale on bol nauceny,ze toto su zenske roboty on uprace asi tak raz za mesiac a to uz ozaj musi byt hrozny bordel aby vobec to upratal. Jednu jedinu vec co som mu dala je vynasat smeti ani to nespravi. A povedal,ze vydi,ze nemam k tomu vztah a ako asj tak mam mat? Mna bavia technicke veci ako vrtat sa v programovani atd a nie lietat po byte s vechtom a stat cely den nad sporakmi

sissy27
25. máj 2020

@bluka2 spravodlivý model je taký, ktorý vyhovuje všetkým zúčastneným 😉 a ostatní nemajú čo ohŕňať nosom, že je to zastaralé.

hariet
25. máj 2020

urcite sa to naucit da. Tiez nemam nejak extra vztah k upratovaniu, ale citim sa dobre v upratanom, takze nemam na vyber 🙂 Sadni si s priatelom a dohodnite sa, ako budete domace prace riesit. Najlepsie je to podelit, ako to uz bolo spominane. U nas muz vzdy vysaval a utieral prach, ja ostatne, varili sme spolu alebo zvlast. Ono ked dvaja radi travia cas spolu, da sa aj z upratovania spravit prijemna aktivita. Este (ak su financie), odporucam roboticky vysavac a umyvacku riadu. Problem vsak bude v muzovi, zeny nie su naprogramovane na udrziavanie domacnosti tip top a hlavne, ked mas narocnu pracu v ktorej travis vela casu a potom si unavena. Na vymenu obliecok ti poradim dat si pripomienku do mobilu alebo proste vzdy prveho v mesiaci tie periny prezlec. Jaj a este- ak sa mu nepaci ako vesias pradlo- nech to robi on a je vybavene. Ja som sa tolko zlostila nad muzom, ktory nevedel nalozit umyvacku podla mojich vysokych narokov, ze to robim len ja a sme obaja spokojni 😀

nika_m
25. máj 2020

V prvom rade sa prestan tryznit tym, ze ako si zlyhala a neviem co, dobre mama ta k tomu neviedla, nevies mozno ako si v tom najst system,priatel ta este sprdne (na to by som mu hned navrhla nech to robi sam ked je mudry)...chapem, ze sa mozno citis dost mizerne, este aj zeny tu ti nalozia...ale zijete mimo rodicov, upratovacku nemate, tak to musis chytit do vlastnych ruk a poradit si 🤷 mna napriklad mama dost intenzivne viedla k upratovaniu atd, cize vsetko ovladam ale nemam tieto cinnosti velmi v oblube,co uz ale, zijeme uz s muzom a dietatom sami tak si musime poradit s domacnostou 🙂 zehlim iba veci, ktore treba, upratujem poriadne raz tyzdenne, vysavam denne lebo mame aj zajaca aj dieta, ktore cokolvek najde tak to musi ochutnat 🙄 kuchyna denne lebo varim atd...musis si v tom najst system, ste uz sami, caka vas svadba potom deti...nikto to za vas neurobi a snad nechcete zit ako zvierata v hnoji 🙄 zial su cinnosti, ktore mozno nemame rady ale je nutne ich zmaknut 🤷

bluka2
25. máj 2020

@sissy27 to presne píšem. Ona píše, že spravodlivejší model nepozná.

autor
25. máj 2020

@codal celkom tomu nechapem preco mam kazdy den upratovat jednu miestnost? A kuchynsku linku co na nej mam akoze upratat? Ved ked umyjem riad pospratavam a neni tam nic to treba este nieco upratavat?

eliska13
25. máj 2020

Veď asi nerobíš každý deň 12 h.vanu snáď umyjes vždy, keď sa osprsite umývadlo umyjem ráno po umytí zubov.Nemate deti nemusíš stále variť, pomazanky robiť, polievky....odkladať po nich...tebe stačí 2x týždenne povysávať a utrieť prach.To si rozdeľte v sobotu doobeda a za hodinu nemáte čo robiť.

codal
25. máj 2020

Pokud jsi 12 hodin v práci, tak chápu, že nemáš chuť šůrovat. Na druhou stranu, když jste celý den pryč, nemáte děti, tak se toho bordelu tolik nenadělá. A pokud jste oba plně pracující, tak tím spíš byste se na domácích pracech měli podílet oba. Oba tam bydlíte. Pokud si partner zvykne na to, že děláš všechno ty, tak se z toho příchodem dětí definitivně zblázníš.