Mám pocit, že som sklamala partnera
Mam 34 rokov s priatelom sme 4 roky buduci rok nas caka svadba. Problem je v tom,ze obcas mi moj vytkne,ze nevie sa postarat dostatocne o domacnost. Mna k tomu mama nikdy nevidela. Upratat upracem, povysavam,utrem prach ked si spomeniem, postelne pradlo menim asi raz za mesiac aj to z nechutou. Periem tak ze vsetko slahnem do pracky a operem to naraz a vesam ako si myslim,ze sa to ma vesat (moj chlap vravi,ze to vesiam blbo), kupelku umyjem iba ked uz mi to ozaj vadi, kuchynu sa snazim drzat v cistote ale moj pracovny stol je cista katasrofa. Podla priatela neviem viest domacnost ale ja ozajnetusim ako sa vedie domacnost. Nakupy robim ja, varim ja obcas partner. Premyslam co este alebo ako sa to naucit. Zehlit neviem preto nezehlim. Mam pocit,ze ako zena som zlyhala ale ja sa tonemam kde a ani ako naucit ked mi to nikdo neukazal. Vsetko toto robim preto lebosi myslim,ze to asi tak ma byt.
Navyse nie som vobec sikovna. Varim podla nvodou a tak to vyzera ale stazovat sa nemozem. Ja nejem varim to iba priatelovi ale vzdy som si predstavovala ake to je vsetko jednoduche. Asi je to hanba ale mna fo ozaj trapi. Da sa to este naucit?
@hederamonstera mna tiez nebavi byt otrokom domacnosti ale hygiiena a urcity poriadok by sa mal dodrziavat. Neupratovat az ked je toho moc. Ine je ked su deti alebo obdobie ze nestiham ale kto perie vsetko naraz?, vysavat treba pravidelne. A nue je to o tom ze by on nepomahal ale asi v tom ze sa jej nechce. Minule som si vypoculana zastavke rozhovor 2 muzov. 1hovori ze ta jeho neuprace, veci ma kade tade po byte, vlasy vsade ako sa cese. Ze ked prejde na boso, vsetko ma na nohach.ze ked on nespravi tak je bordel. Ze je strasna bordelarka. Takze bude to asi o lenivosti
Tak u nas je umyvadlo spinave, zafrkane za 3 dni. A to sme traja.
Najjednoduchšie je povedať "neviem" .. všetko sa dá naučiť. Každý nejak začínal. Možno ťa to bude stáť pár pokazených jedál alebo prepalené tričko ale časom sa to iste zlepší. Prosím ťa, prádlo roztried aspoň podľa farieb, tú kúpeľňu upratuj častejšie a nie až, keď sa ti to hnusi a prihlas sa na kurz varenia 😁
Já mám každý den jednu místnost proto, že mám malé děti a když si to v průběhu týdne rozložim, tak mě to stojí pár minut denně a nijak mě to neomezuje. Kdybych to dělala v jeden den, tak mě to bude stát třeba hodinu a s malými dětmi za zadkem hodinu uklízet je pro mě nereálné. Já jsem s dětmi doma (nějak jsem z tvého prvního příspěvků nepochopila, že ty pracuješ, takže nejsi doma) takže já linku myju vlastně furt, vařím oběd, dělám svačiny, večeři, na lince jsou furt drobky nebo fleky, takže já linku skoro furt utírám a taky likviduju drobky pod stolem a u linky (holt malé děti 😁)..
Aha nebudes to potrebovat? A ked oni tu nebudu tak zhnijes v spine?
Už po pár odpovedí som sa pekne usadila a chlipkam si čajík (nemám víno ani popcorn doma,škoda) a čítam a bavím sa ako tu naleteli ženy,ako kobylky dokonale, perfektné, najsamlepšie a poďme....jedna cez druhú...ktorá je lepšia gazdiná 😂😂😂😂😂 ja sa tak baviiiiiim 🤪🤪🤪
Vana je po koupání špinavá, vždycky je tam pruh špíny, který je potřeba umýt. Umyvadlo to samé, prostě když se člověk myje, čistí zuby, tak tam zasychá špína, pasta atd. Když to člověk hned omyje nebo alespoň jednou denne, tak má za minutu hotovo a má klid. Když to zaschne, trvá to pak dýl a člověk se nemusí stydět, když přijde návštěva. Jednou týdně to pak beru dezinfekcí. Stejně tak záchod, ten je potřeba častěji.
AK 12 hodín denne programuješ,tak by si si už mala zarobiť na upratovačku...lebo v 34rokoch takto fungovať dokáže len lenivá neschopná gazdiná.Nemusíš vedieť,chcieť upratovať domácnosť,ale ako žena máš ty zabezpečiť,aby ste žili ako ľudia,nie ako prasatá v chlieviku.
@kvetinka75 u nás za 3 hodiny
Autorka ty si robíš srandu že?😊ty robíš iba to, čo ste vždy robili doma?Veď vyleziem z vane osprchujem vaňu a zmyjem s hubkou mastnotu, vlasy a pod...za minútu nemáš čo robiť.Varit môžeš na 2 dni, alebo minútky píšeš, že aj frajer si sám vari občas.ja varím 13 rokov každý deň, alebo obden robím z domu, syn sa stravuje doma plus raňajky, desiate, večera to rovno sa môžem ísť odstreliť😂
Zcasu na cas treba aj na linke utriet prach aj dvierka, povytahovat zo skriniek a utriet vnutro
Ze vraj ona neje
@kvetinka75 tak ja periem vsetko naraz, inak by som zaplnila 1/5 pracky a to mi nepride moc ekologicke. Jedine co periem zvlast su uteraky a utierky, lebo to samostatne zaplni pracku. Ale prat zvlast spodne pradlo? Vsak to by som musela zbierat 2 mesiace. A hento je uz fakt humus. U nas ide vysavac denne, neznasam bordel. Ale chapem ludi, co k tomu nemaju vztah.
No...ja mám 27, 8 ročného syna, 11 rokov partnera. Žijeme sami vo svojom byte. Mám muža, ktorý je kamionista, takže viacmenej všetko robím len ja. Chodím do práce, starám sa o dieťa, učím sa s ním, denne vysávam, chodím na nákup, varím. + Máme psíka. 😀 Čo sa týka upratovania naozaj vysávam každý deň. Prať periem podľa potreby. Keď vešiam prádlo, musí byť všetko tak ako má byť na svojom mieste.😂 Keď to robí muž ináč, ide ma roztrhnúť 😂, ale som ticho.😀 Čo sa týka žehlenia, žehlím minimálne. 🙂 Svokra ma naučila trik ako vyvesiť prádlo bez toho aby bolo "krave z pyska" 😂😂 rozumej "pokrčené" 😂. Prach utieram každú sobotu a to naozaj každú. Neexistuje aby som to nespravila. To sa týka aj kúpeľne. Každú sobotu umývam komplet všetko cez poličky, vaňu, wc, zrkadlo...niekedy aj viackrát do týždňa. 🙂
@dominika_sk chlap má zarábať a postarať sa o rodinu? A čo keď žena zarába minimálne toľko, alebo viac ako on? Podľa mňa by sa mal každý z partnerov podieľať na chode domácnosti. Ak muž napr osem hodín sedí za PC(čím absolútne nechcem podceňovať duševnú prácu) a žena stojí a maká pri páse? On má prísť domov a veget? A žena druhú zmenu? Sorry, ale názor ako zo začiatku 20. storočia. V každej domácnosti to je samozrejme iné, ale názor, že muž má zarábať a žena starať sa o domácnosť...
Ahoj, zjavne Ti chýba systém, nevieš, kedy čo treba robiť. Skús si preštudovať stránku www.terapiedomova.cz a prihlás sa na odber mailov, každý deň Ti príde mail s úlohami na ten deň.
Zlatá si 🙂 kľud, keď ťa niekto ľúbi, toto mu nevadi...skôr či je ten pravy
Jej, ty by si sa páčila tomu môjmu. U nás je to naopak. On tvrdí, že načo to všetko robím...
Tak bud si sa tak len opísala, alebo skutočne máš problém fungovať v domácnosti. Nebaví ta to,či nemáš čas? Lebo reálne to ozaj nie je učivo z vysokej školy. Nevravím, že žena je slúžka, alebo že chlap nemá nič urobiť, ale zase budme trochu v realite, ani ty by si nechcela, aby muž žiadal, že "veď vymaluj, tiež presun nábytok, oprav splachovac" teda tie už "muzskejsie práce". No a to, že chceš to zmeniť, je fajn. Poriadok sa nerobí, on sa udržuje. Začni tak, že vždy po jedle umyjes riad, umyjes stôl, sporák, linku. Potom vezmeš handru, prebehnes skrinky, poličky. Chytis vysávač, pripadne mop a utries podlahy. Vyzlečies sa, prádlo hneď do prania alebo uložiť do skrine. Raz za týždeň mrkni chladničku, či sa nekazi, nehnije dačo. Prádlo tried na svetle a tmavé, červené a modré, inak si ho úplne znicis. Keď hodíš spolu uteráky a nohavičky, tak jedno bude zničené a druhe nedoprate. Teda ber to aj podľa materiálu. Posteľné plachty, obliečky, tam raz za mesiac je malo, potis sa v noci, a podobne, treba ich aj vetrať, dat na balkón. Varenie beriem, že môže byť problém, ani nie ono samo, ale pointa je v dochucovani, soľ, korenie, prísady, ale existuje Google, recepty, kuchárske knihy. Podstatné je, že máš, snahu to zlepšiť.
Taaak na zaciatok by som si s muzom ujasnila par veci...Vy mate podpisanu nejaku zmluvu o vedeni domacnosti zenou? Ak nie tak mu ukaz kde je metla, pracka, vysavac, sporak, zehlicka, chladnicka ...a povedz mu ze ak si doteraz myslel ze ma zakazane "viest domacnost" tak tymto mu dovolujes upratat, navarit a robit domace prace podla jeho predstav. Mozes k tomu aj sampus buchnut.
A potom si mozes/mozete urobit nejake opatrenia aby to u vas vyzeralo cistejsie,krajsie...urobit si rozpis, nejake rutiny, normalne stylom
sobota
8:00 pozbierat a vytriedit pradlo, naplnit 1x pracku
8:30 prezliekanie posteli
9:30 zacat chystat obed (predpriprava - ocistenie zeleniny, nakrajanie masa, zamiesenie cesta, dat varit polievku a pod...pri kave)
10:00 povesat pradlo, dat prat 2x z posteli
10:30 upratat predsien (zrovnat topanky, vesiak, pretriedit policky...)
11:00 dovarit obed
12:00 obed
12:30 povesat z posteli, dat prat 3x ak treba (uteraky, sezonne veci...)
13:00 kava, relax popritom pretriedit co ja viem casopisy v obyvacke, veci co tam nepatria, miesta kde sa kopia veci - letaky, papiere, drobnosti...
atd atd toto opakovat kazdu sobotu
V piatok zas ina rutina, pozametat? vyniest kose? upratat chladnicku? umyt kupelnu? Tak aby to aj logicky nadvazovalo. Aby napr.chlap nevysaval kuchynu predtym ako sa ide varit.
Proste si vytvorit rozpis na veci ktore sa opakuju a robi sa z nich "bordel" a zapojit aj priatela, kym ty varis obed on moze vysavat alebo naopak, on vari ty vysavas.
"Postelne pradlo vymienam iba vtedy ked to mamka spomenie" ...uprimne radsej si toho chlapa neber ked nic ine nevies ako sedet na riti a programovat ...este aby ta rodicia upozornovali na vymienanie postelneho pradla a bohvie co este....sa divim ze toho chlapa za 4 roky pri tebe slak netrafil lebo iní poriadkumilovníci by toto netolerovali ...well takto to dopadne ked rodicia si hickaju decko ze ich nic ine nema v prvom rade zsujimat nez skola potom to tak aj dopadne a to mam tiez taku kamaratky ...chlapa nemaju a fuuurt len skola skola skola nabrigadu nechodia radsej si najdu vyhovorku nikde nic nieje telefony notebooky handry vsetko mozne im kupuju rodicia a hlavne stary rodicia z dochodku plus su strasne technicky a manualne chabe- naucit napisane texty ucivo sa vedia ale nevedia ani domacnost viest nieto este kvetinu presadit
ja to robím takto, vždy si dopredu plánujem čo ktorý deň urobím, niekedy večer upracem celý dom a inokedy si do rozdelím na niekoľko dní napríklad prídem z práce cca o 17:30 dám psovi papať idem s ním von. Potom pripravím rýchlu večeru a dám si kávu a oddýchnem si tak do 19:00 potom medzi 19:00-20:00 mám také, že jeden deň utriem prach, kupelku a wc, další deň povysavam, další deň utriem podlahu a umyjem spotrebiče a kuchynu, další deň operiem, další deň opraté poskladám a uložím. Keď veci takto robíš priebežne tak nemáš toľko veľa práce naraz napríklad v sobotu. A ešte vždy podla toho ako skončím si idem večer troška zacvičiť. Máme dom a záhradu a o záhradu, povalu a pivnicu sa staráme cez víkend. máme kopec času aj na voľný čas chodievame za odinou, grilovať alebo bicyklovať. Čo sa týka žehlenia ja tiež nežehlím (zatiaľ deti nemáme) prádlo keď vyberám z pračky vždy vytrasiem a povešiam alebo vytrasené dám do sušičky potom to oblečnie nie je dožužlané a netreba ho žehliť. Podla mńa si musíš nájsť systém a zapojiť aj manžela. Napríklad prídeš z práce oddychneš si a večeru nech spraví manžel, ty zatiaľ sprav nejaké domáce práce. A ešte myslím si že určite 1x do týždňa utrieť prach, wc, kupelnu, kuchynu, povysávať a utrieť podlahu. Keď budete mať deti tak budeš určite častejšie upratovať, zatiaľ si na to zvykaj takto pomaly kým ste dvaja a nastav si nejaký režim. Ja odporúčam robiť každý deň niečo po troške potom máš celý víkend voľno a môžeš sa venovať svojím záľubám a manželovi
no a k tomu postelnému prádlu, myslím si že to je chvíľková záležitosť, ja mám strašne rada ten pocit voňavého, čistého a sviežeho oblečenia keď si večer lahnem do postele to je perfekté🙂 tiež mám rada zmenu, že raz mame také obliečky, potom zasa iné. Prezliekanie postelného prádla, vyberanie riadov z myčky alebo umývanie riadu, postelenie toto napríklad robím rano, keď som bývala s rodičmi som si pospala radšej teraz si o pol hodinu privstanem a toľko vecí navyše stihnem, že niečo sa dá robiť aj ráno. Pre mňa to bolo náročne keď som sa z bytu od rodičov presťahovala do domu kde som sa musela naučiť starať o muža, domácnosť, variť som nevedela a nikdy som ani neprala. Ale fakt sprav si systém, zvykneš si, naučiš sa a časom ti všetko pôjde rýchlejšie od ruky a ja osobne už teraz neviem ani obsedieť čo predtým som prišla domov lahka k pc a celý večer ležala.
Ako sa naucit upratovat? Ako deti, pozorovanim. Upratuj s priatelom a pozeraj sa, ako to robi on.
Zakladom pre malo upratovania je nenarobit si zbytocny bordel. Potom Ti stacia 2 hodiny v tyzdni - povysavat, hodit do pracky, umyt kupelnu a este aj to si rozdelite.
Ak sa Ti nechce upratovat, tak si ulahci si zivot (roboticky vysavac, mycka, nezehli,...), viacej zarabaj v praci a zaplat si upratovacku, na jedlo su restauracie a donasky. Ak zarabas malo a nechce sa Ti ani upratovat, tak si proste musis vybrat. Nenadriet sa ani v praci, ani doma, sa neda, ak si si nenasla niekoho, co to urobi/resp. zaplati inym za to za teba ...
Akoze prepáč ale napr. mne tiež nik nič neukázal ako sa čo robí. Ale take jednoduché veci ako upratať a utriet prach zvládne aj môj 4 ročný syn a tiež som mu to nikdy nevysvetľovala len má vždy pozoroval. Ale aj bez pozorovania sú to tie najjednuchie veci na svete. Keď niekto napíše že nevie žehliť až má vystrie, ťahať žehličku po nejakej veci je fakt na doktorát... Ja akoze niesom dokonalá ale toto je fakt o lenivosti. A variť som sa tiež prakticky učila sama z receptov. Na začiatku strach a hrôza veľa krát sa to nedalo jesť, ale postupom času a keď prišlo dieťa som sa naučila. A poviem ti že sa dajú variť aj zdravé jedla.... Tak sa neľutuj a začni so sebou niečo robiť a prosím ta tie periny s nechuťou prezliekaj aspoň raz za 2 týždne. Veď to sa Vám už ani dobre späť nemôže v takom hnuse prepotenom.... A samozrejme zapoj aj chlapa ak sa mu nepáči tak nech ti to ukáže...
Ked si vytazena z prace, treba si zivot ulahcit...kup si umyvacku riadu - v kuchyni vzdy poriadok, kup si roboticky vysavac - kazdy den povysavane, kup si cisticku vzduchu - menej prachu na nabytku, kup si deleny kos na pradlo - vzdy per jeden, kup si susicku - nemusis vesat a ked to vyberes hned a zlozis nemusis zehlit...varit sa da jednoducho - napacuj kilo kuraciny a na panvicu si to zvladne muz aj sam hodit....kazdy den venuj desat minut casu a utri prach z jednej miestnosti, nikdy ho nebude vela...odpratavaj veci za sebou na svoje miesto...a tie periny...tam si na to musis dohliadnut, lebo to je jedina vec ktora u teba naozaj spada do kategorie humus...akoze fakt to neni tazke a neni treba nad tym uvazovat...muza neriesim to si s nim musis vydiskutovat...u nas frcime na tom tak ze, dvor manzelov, dom moja zodpovednost...a pomahame si ked treba
A inak cudujes sa mu? Ja vobec, skro ma prekvapuje, co ho 4 roky pri tebe drzi, ked zijete v takychto podmienkach. Mas 34 rokov a nevies upratat? Tak si urob plan, napis si to.. a nie "ked si zmyslis". To co musi byt umyt kupelnu az ked ti to velmi vadi ? utieres prach ked ta napadne? Ako celkom nechapem tvoju hlasku, ze vana sa neumyva... ako fakt? Ani hygiena ti nic nehovori viditelne, by som sa asi pogrcala lahnut do neumytej vane (duplom NIKDY neumytej), lebo na co. A rovnako musite mat uzasne cistu a vonavu spalen, periny menit pri dvoch dospelych ludoch raz za mesiac.
Normalne si napis veci co sa doma robia a daj tomu den a cas, kedy sa to bude robit a kto to bude robit. Mam takmer 200m2 a cely dom dam do pucu za pol dna + kazdy den cca 30-40min mam na bezne upratanie (aj s tou kuchynou, pranim, ...), takze to nemoze byt taka katastrofa pre teba niekde v byte a ked ste dvaja... povysavat, utriet prach, umyt podlahu, umyt kupelnu a wc.. raz za cas umyt okna, dvere... hotovka. Pranie a podobne zalezitosti neratam, ved to pracka robi hodiny sama... fakt ziadny problem, narobit si kopky (da sa triedit aj vopred pradlo, staci ti na to system, hadzem farebne bezne veci rovno do pracky, ostatne do kosa, handry a uteraky ked riadim, rovno idu do pracky... ).
Pytas sa co kazdy den na kuchyni riadit. NO VED NIC! praveze to, ked sa udrzuje poriadok, netreba tam nic extra riadit. Umyjes riad, odlozis, utries plochy a hotovo a myslim, ze ked mate prach vsade, ako pises, tak tie plochy budu problem. A tak to funguje v milion veciach doma, ak to robis automaticky, pravidelne a poriadne, tak sa ti nenazbiera kopa prachu a spiny doma ani nebudes cely den riadit ani nebudes mat bordel (rovnako je to s kupelnou, ak si ju upracete po sebe zbezne "po pouziti", potom ti fakt staci pouzit nieco na vodny kamen raz za tyzden, utriet prach, wcko nastriekac domestosom a utries utierkou vlhkou a mas svaty pokoj..) .).
Ak pracujes, roboticky vysavac je super, povysava ti kym prides z prace, ty jedine urobis ze ho povysypas... CO sa tyka prania, kazdy to robi inak. Ja netriedim extra tricka a extra nohavice a extra neviem co.. idem tmave-cierne/farebne/biele/handry-utierky/uteraky.... a to je vsetko (zda sa to vela, ale ked nemas tolko pradla, tak ti ani tolko davok nevyjde kazdy tyzden... ) . Raz za cas jemne pradlo osve, postelne pradlo u nas nie je dlhsie ako 10dni natiahnute, cize to ide tiez osve. Co sa tyka zehlenia, vela zien nezehli vobec. VELA. Na mna pozeraju kamosky ako na dinosaura, lebo zehlim vsetko. Vesia si pradlo tiez kazdy inak... niekto stipcuje, niekto dava na polovicu dobreze nie a tak zavesi.. a niekto nevesia vobec a zaobstara si susicku. URob si to tak, aby sa ti pradlo co najmenej krcilo.. vytriast, vyrovnat, prevesit...
Urob si plan a neprekvapi ta nic ani ked budete mat rodinu atd... Len treba prekonat lenivost a urobit si system. Ak musis denne varit, lebo chlap vsetko zje, tak uvar VIAC. To hadam za tolko rokov vies, kolko zje na jeden raz. Urcite ked urobis 3L polievky, nezje to naraz... Ja mam chalpa co fakt zozerie aj kona a nevarim kazdy den za zvycajnych okolnosti.
@najk mam 2,2x2m postel a nemam ziadny problem za 5minut ju kompletne prezliect, chlap by ma vysmial s tymi vyhovorkami, ze zapasit s navliekanim :D ale tak, kazdy ma ako sa zariadi. Netvrdim, ze je to moja oblubena cinnost, to ani nahodou, ale makacka je vonku furikovat 2tony zeminy a nie preziect perinu... moja dcera v klude navlecie vankuse aj perinu vo svojej izbe, cize neviem... v hoteloch tiez nemaju specialneho chlapa na prezliekanie postele :D
To nic, staci ze raz zazijes pocit poriadnej hanbi a bude to v pohode. Aj samej ti to dotukne. Nevadi, to pride casom a potom sa preberies k zivotu 🙂 Fakt, poznam to osobne. Zivot vie davat tie spravne priucky ked treba.
Ak si dobrá programátorka, tak to možno vysvetľuje (ale ako sa hovorí, neospravedlňuje) túto situáciu, takto od stola to odhadujem na ľahšieho Aspergera (a ak si to ty, Maja Č., vek by tomu odpovedal, tak to rovno priprav chlapa na to, že upratané nikdá nebude 😉 ).
Sú potom dva nápady, ako z toho von:
1. si to predsa zalgoritmizuj, ako najlepšie a najrýchlejšie domáce práce urobiť, niečo (najmä fyzicky náročnejšie, ak teda nie si nejaká svalnatá matróna 🙂 ) nechaj robiť muža (nepriamo úmerne pomeru jeho a tvojho finančného príspevku do domácnosti) a najmä netrč v práci celý deň, lebo z toho čoskoro vyhoríš
2. na časť práce si najmi upratovačku
Toto je uplne neobjektivne, vsak mozno upratujes dobre a chlap je pedant. "Kupelku umyjem len ked mi to vadi" - a to je ako casto 1x mesacne alebo 2x tyzdenne? Navrhujem aby si nam to pofotila, ci je u vas fakt prasacinec, alebo je to vsetko ok, a chlap ta iba sekiruje.

@eliska13 my sme doma nikdy vanu neumyvali po okupani naco? Ved to staci raz za cas a umyvadlo iba ked je spinave. A varit musim pretoze moj priatel je vkuse hladny a on zje vsetko este v ten den