Mám právo odmietnuť nepríjemného zákazníka?
Baby, mám malú prevádzku , na občerstvenie...minule bola u mňa jedna rómska občanka, akurát som nemala to čo chcela , a na celú chodbu začala vykrikovať ,že sa mám pojeb.ť..nepovedala som jej nič ,čo aj manžel hovoril ,že som ju mala poslať niekam , ale bála som sa že prídu 20ty potom ..
Obslužili by ste ju? Ja mám právo neobslužit,nakoľko je to moje ...
A nie je to útok na rómskych občanov , nakoľko ja im normálne predávam, prídu aj celé rodiny , nič proti nim nemám ..ale toto chovanie ,riešila by som to isté aj keby šlo o bieleho ..čo by ste robili?
S takými radšej obslúžiť a nech idú, lebo vieš, že spravia cirkus a fakt prídu 10 ti.Takze ja by som to nehrotila
akoze dopredu odsudzujes ?
pokial by prisiel slusny clovek, nema dovod odmietnut ho obsluzit.
pokial by robil bordel - vola SBS (ak je), ak nie, rovno 158
dovi-dopo
Mas pravo pokial je to tvoja prevadzka, keby si bola len zamestnanec zalezalo by ako sa k tomu postavi majitel alebo veduci. Ale ked nemas to co chce tak ani ju nemas s cim obsluzit 🤣
@nynia áno moje to je
samozrejme. áno, máš. ty mozes odmietnut zakaznika. nemáš žiadnu povinnosť všetkých na svete obsluziť...nie sme tu pre vsetkych 🙂
ja som tiez za nehrotenie, ale uplne chapem o com hovoris... keby islo o vacsiu prevadzku, poziadala by som kolegynu - pracovala som v supermarkete a s ludmi som problem nemala ale jedna co chodila, ta hadam len chyby hladala, stale sa stazovala, cize tu ked som videla, tak som utekala opacnym smerom. Proste ked clovek nechce povedat nieco zle (navyse si pokazit povest, pripadne sa ohrozit, lebo nikdy nevies co sa stane ak zas spravi cirkus) tak by najradsej utiekol.
akoze dopredu odsudzujes ?
pokial by prisiel slusny clovek, nema dovod odmietnut ho obsluzit.
pokial by robil bordel - vola SBS (ak je), ak nie, rovno 158
dovi-dopo
@nyusika ako dopredu , ona už u mňa bola , zachovala sa ako sa zachovala...
Nehovorím o ostatných romoch , hovorím len čisto o nej , keďže už mi vulgárne nadávala
ja som tiez za nehrotenie, ale uplne chapem o com hovoris... keby islo o vacsiu prevadzku, poziadala by som kolegynu - pracovala som v supermarkete a s ludmi som problem nemala ale jedna co chodila, ta hadam len chyby hladala, stale sa stazovala, cize tu ked som videla, tak som utekala opacnym smerom. Proste ked clovek nechce povedat nieco zle (navyse si pokazit povest, pripadne sa ohrozit, lebo nikdy nevies co sa stane ak zas spravi cirkus) tak by najradsej utiekol.
@katkaseiner ja som tam sama 😏 nemám sa za koho schovať
tak nabuduce uvidis, ako sa bude spravat.
Ja celkom nerozumiem tvojej otázke. Prišla, obslúžila si ju (povedala si, že bohužiaľ nemáš k dispozícii, čo chcela), ona bola vulgárna, potom odišla. Teda rozumiem správne, že sa pýtaš na jej budúcu návštevu a nie na to, že tvoje 'nemala som, čo chcela" bola zámienka na odmietnutie obslúžiť, áno?
Z právneho hľadiska podľa mňa nie, nemôžeš odmietnuť niekoho obslúžiť na základe toho, že ti je nesynpatický. Z praktického hľadiska pre teba určite nie je lepšie v budúcnosti jej odmietnuť službu, napr. aj pre to čo spomínaš. Ak jej správanie bude príliš, môžeš zavolať políciu. Ak "len" nadáva, bohužiaľ, nie každý sa vie správať, ty si môžeš len zachovať tvár, že neklesneš na jej úroveň.
V tomto pripade je asi rozumne nereagovat konfliktne, lebo v hlucnych konfliktoch su tito jedinci trenovani. Slusne povedat, ze nemame (z toho a toho dovodu) a uz na nic nereagovat, nevsimat si extempore, akoby bola vzduch, "zobrat jej vietor z plachiet". Policia/mestski sa na nejake vulgarizmy vykasle.
✅ Kedy máš právo odmietnuť obslúžiť zákazníka?
Zákazník sa správa agresívne, urážlivo alebo ohrozuje teba, iných alebo majetok
Môžeš ho slušne požiadať, aby opustil priestor, alebo privolať políciu či SBS.
Je pod vplyvom alkoholu alebo drog a narušuje prevádzku
To sa týka najmä potravín, lekární, služieb – bezpečnostné a hygienické dôvody.
Nemá rúško/respirátor (ak je to nariadené) alebo porušuje iné hygienické pravidlá
V čase platnosti pandemických opatrení je to dôvodné.
Chce kúpiť tovar, ktorý je určený len pre plnoletých (napr. alkohol, cigarety) a odmietne sa preukázať
Ak máš pochybnosti o veku a zákazník nechce ukázať občiansky, nemusíš predať.
Zákazník ohrozuje plynulý chod prevádzky alebo porušuje vnútorný poriadok
Napr. odopiera zaplatiť, prehadzuje tovar, zneužíva personál.
❌ Kedy odmietnutie NIE JE dovolené:
Bez dôvodu alebo z osobných sympatií/antipatií
Na základe pohlavia, rasy, národnosti, náboženstva alebo sexuálnej orientácie
→ Diskriminácia je zakázaná zákonom a mohla by viesť k právnym problémom.
🛡️ Zhrnutie:
Áno, môžeš odmietnuť obslúžiť zákazníka, ale musí to byť zdôvodniteľné, zdvorilé a v súlade so zákonom. Ak si nie si istý, vždy je dobré to konzultovať so svojím nadriadeným alebo mať vnútorný poriadok predajne, ktorý tieto situácie pokrýva.
takze ak je to tvoje musis mat prevadzkovy poriadok neprestielny inak pruser od SOI
Ja celkom nerozumiem tvojej otázke. Prišla, obslúžila si ju (povedala si, že bohužiaľ nemáš k dispozícii, čo chcela), ona bola vulgárna, potom odišla. Teda rozumiem správne, že sa pýtaš na jej budúcu návštevu a nie na to, že tvoje 'nemala som, čo chcela" bola zámienka na odmietnutie obslúžiť, áno?
Z právneho hľadiska podľa mňa nie, nemôžeš odmietnuť niekoho obslúžiť na základe toho, že ti je nesynpatický. Z praktického hľadiska pre teba určite nie je lepšie v budúcnosti jej odmietnuť službu, napr. aj pre to čo spomínaš. Ak jej správanie bude príliš, môžeš zavolať políciu. Ak "len" nadáva, bohužiaľ, nie každý sa vie správať, ty si môžeš len zachovať tvár, že neklesneš na jej úroveň.
@annm81 na jej budúcu návštevu áno , slušne (vždy som slušná na každého) ,som jej povedala ,že bohužiaľ už nemám to čo chcela , mala som dokonca po záverečnej , pokladňa vypnutá , aj váha na váženie, denná uzávierka spravená , a ona dobehla do obchodu , a slušne som jej povedala ,že nemám , a už mám zatvorené , ona mi začala vulgárne nadávať , že som je.nuta ,že som p.ca...tak sa pýtam že či jej môžem povedať nabudúce, že nech sa nehnevá, ale že minule mi škaredo nadávala , že nech ide inde...a kričala to po celej chodbe
Na základe jej minulého správania ju nemôžeš odmietnuť v budúcnosti. V zákone sa píše
"Predávajúci je povinný vo vzťahu k spotrebiteľovi dodržiavať zásadu rovnakého zaobchádzania v poskytovaní výrobkov a služieb ustanovenú osobitným predpisom.11a) Predávajúci nesmie odmietnuť predať spotrebiteľovi výrobok, ktorý má vystavený alebo inak pripravený na predaj, alebo odmietnuť poskytnutie služby, ktorá je v jeho prevádzkových možnostiach."
Na základe jej minulého správania ju nemôžeš odmietnuť v budúcnosti. V zákone sa píše
"Predávajúci je povinný vo vzťahu k spotrebiteľovi dodržiavať zásadu rovnakého zaobchádzania v poskytovaní výrobkov a služieb ustanovenú osobitným predpisom.11a) Predávajúci nesmie odmietnuť predať spotrebiteľovi výrobok, ktorý má vystavený alebo inak pripravený na predaj, alebo odmietnuť poskytnutie služby, ktorá je v jeho prevádzkových možnostiach."
@annm81 takže mne v podstate môže nadávať kto chce ,ako chce ak to dobre chápem 🙈
Ak sa cítiš ohrozená, ak jej výstup znemožňuje chod tvojej prevádzky, môžeš to riešiť v tej chvíli a požiadať ju o odchod, alebo zabezpečiť SBS, alebo volať políciu. Ale ty vo svojej prevádzke nie si súkromná osoba a tak nemôžeš zákazníka diskriminovať.
Autorka ked pride po zaverecnej aj nabuduce a je jedno ci mas tovar alebo nie nemusis ju obsluzit lebo uz mas zatvorene. Ja ked som tak sice len brigadovala po zaverecnej som zamkla dvere a az tak si urobila kasu a potom odisla... Tak asi fajn by bolo tiez zamknut aby ti tam takto ludia nechodili. Ale ked pride cez otvaracie hodiny a budes mat tovar nema preco ti nadavat ked bude spokojna ona ze to dostala a ty ze si to predala a ked nebudes mat tovar nemas ju ani s cim obsluzit.
Mňa by ale celkom zaujímalo ze ako si to predstavuješ? Keď si jej povedala, že nemáš to čo chce tak ti vynadala a keď ju rovno pošles preč tak čo čakáš? Veď ti akurát tak rovno jednu tresne a celá tlupa ťa bude čakať pred prevádzkou a budeš rada keď dožiješ rána 🙃
Moja kolegyna volala na takychto policiu tu v AT, a to islo o bohatych nemcov. Proste tiez na nu zacali hucat skrz reklamaciu, na ktoru nemali ani blocek. Strasne jej nadavali. Upozornila ich, ze proste veci takto nepojdu v klude a potom ked hodinu hucali tak volala proste policiu. Ta ich poriesila. Urcite mas pravo odmietnut a tiez u nas taki ludia dostavaju zakaz vstupu do prevadzky.
Mňa by ale celkom zaujímalo ze ako si to predstavuješ? Keď si jej povedala, že nemáš to čo chce tak ti vynadala a keď ju rovno pošles preč tak čo čakáš? Veď ti akurát tak rovno jednu tresne a celá tlupa ťa bude čakať pred prevádzkou a budeš rada keď dožiješ rána 🙃
@janai1 a ty si to ako predstavuješ ? Príde ti normálne,že máš zatvorené , všetko vypnuté , a príde niekto , a chce tovar , povieš mu ,že nemáš , zajtra bude, už sa ti dnes minul, ona to začne nadávať do jebnutych pič, a hucat tam na teba , ty ešte ako tak zachovás chladnú hlavu, povieš jej že už zatvaras ,tak ona decibely ešte zvýši samozrejme, pridá ešte nadávky ....akoze ak je toto s kostolným poriadkom tak ok ,teda tu žiť asi nechcem ,v takej krajine ...a je jedno či je modrá jak šmolko, biela ako stena ,alebo čierna ako briketa...ja mám Rómov zákazníkov veľa, sú milý ,zlatý, žiadne problémy , ja im vyhoviem pokiaľ viem , oni mne tiež ..napríklad majú veľmi hlučný prejav , minule som tam mala dve romky, kričali ,a keďže tam som není sama , na tej chodbe aj lekárov máme , súkromné ambulancie, tak som ich poprosila nech sa trošku stišia, lebo ja budem mať zle zato ..podľa mňa vyvinuli neskutočne úsilie , aby mi vyhoveli ,ale šuškali si , tak že hovorím , ja som s nimi v poriadku ...
@janai1 minule som celej rómskej delegácie,zháňala koláče , lebo oni chceli špeciálne , hovorim urobim čo môžem , išla som 40 km tam , 40 km späť , oni dostali čo chceli , a oni to ocenili ,takže win win
Ale neviem ktorá predavačka ,by isla 80 km kvôli koláčom extra..takú nepoznám 🤷
Moja kolegyna volala na takychto policiu tu v AT, a to islo o bohatych nemcov. Proste tiez na nu zacali hucat skrz reklamaciu, na ktoru nemali ani blocek. Strasne jej nadavali. Upozornila ich, ze proste veci takto nepojdu v klude a potom ked hodinu hucali tak volala proste policiu. Ta ich poriesila. Urcite mas pravo odmietnut a tiez u nas taki ludia dostavaju zakaz vstupu do prevadzky.
@kiki68 toto ,že všade to funguje , veď aj taká predavačka sa má chrániť , len u nás na Slovensku,si musíš nechať... kamarátka robí na pošte , keď jej nadávajú , tak ona im pomaličky musí ešte aj poďakovať ,za to ,že jej nadávajú ..a správať sa milo🙄 ja nehovorím ,že sa má znížiť na rovnaké nadávky ,ale aspoň nejak brániť by sa mala..
Tvrdím niekde ze je to normálne? Prekrucuješ slová až to bolí... Hlavne, že ty píšeš v úvodnom príspevku, že si sa bála ze tam prídu 20 ak by si ju niekam poslala 🤣 ale keď to urobíš nabudúce tak už sa báť nebudeš? Tak ok, to ti bolo škoda tému zakladať
Hneď pri prvom raze by som to nerobila, ak by sa to zopakovalo viac x tak potom áno
Ja by som jej dala este jednu sancu. Nabuduce hned zamkni ked uzatvoris kasu, nech ti tam uz po zaverecnej nema sancu nikto vbehnut.
@kiki68 v At to je o inom ,žila som tam 10 rokov , išla som tam s krvácaním v tehotenstve, pýtala som sa ich ,či mi pomôžu , kks tak sa to tam rýchlo rozbehlo, všetky testy ,sona , krv, 3 lekári okolo mňa , našťastie všetko v poriadku,ešte mi aj pohlavie mi povedali , fotky som dostala
V druhom tehotenstve , bola som na Slovensku, v nemenovanej nemocnici , tiež som krvácala , po 2 hodinách čakania na chodbe , má vyšetrili , povedali mi že to potrat, že veď už jedno mám , asi bolo postihnuté..
Malý má 6 rokov🤷
Do konca života nezabudnem
Zaopatrila by som si kvalitnú kameru na prevádzke pre istotu a ak by hrotila tak ju upozornila, že sa jej výstup zaznamenáva a skutočne nemáš záujem sa s ňou nasťahovať pre tovar, ktorý momentálne nemáš na prevádzke.
Zaopatrila by som si kvalitnú kameru na prevádzke pre istotu a ak by hrotila tak ju upozornila, že sa jej výstup zaznamenáva a skutočne nemáš záujem sa s ňou nasťahovať pre tovar, ktorý momentálne nemáš na prevádzke.
@ovaaa áno dobrý nápad ďakujem
"na celú chodbu začala vykrikovať ,že sa mám pojeb.ť.."
Vies, co? Toto je u nich zial take normalne. Oni tak komunikuju bezne medzi sebou. Vulgarne si nadavaju, castuju sa tak, ze sa hory zelenaju.
Pustila by som to jednym uchom dnu a druhym von. Nereagovala.
Nedavno som stala na schodoch za jednou dvojicou (starsi chlap, mlade dievca). Ona a mu stazovala na partnera, ktoreho on tiez ocividne poznal.
Tak to lietalo ako sipky na turnaji. Kokot sem-kokot tam, cisty kokot, jebnuty kokot, a ty si tiez ako prijebana, ze mu dovolis, ... Ja viem, ze som prijebana, ale ked sa potom chova ako svina, aj mi jednu chcel svihnut, aj mi povedal, ze som pica ... Nic, pojdes teraz domov, zakmnes sa, a ked dojde, zavolas, ja ho dojdem zajebat, kokota. ...
Za tych asi pastnast sekund stania za nimi na voziacich schodoch to stalo za to.
A to nie je jediny raz, co som romov pocula sa takto medzi sebou bavit. Uplne kludnym hlasom, ziadne nervacenie, ze si v hneve nadavaju. Proste ich sposob.
Proste to ignoruj. Je to ich folklor. Kym je vsetko ok, su celi medovi Panicka sem-panicka tam. Ked nie je po ich, uz to lieta.
Nie je to prijemne, nie sme zvyknuti, cloveka to zaskoci, zaboli, urazi, aj vystresuje, lebo sa tym citi ohrozeny. Ma strach, ci nepride daco horsie.
Ale oni su taki. Na 99% to skonci pri chvilkovom nadavani, ak dalej nereragujes.
S kamerou opatrne, ak nemas uzavrety priestor (a mas napr. len otvoreny stanok na chodbe).
A aj u seba vnutri (ak mas uzavretu predajnu) potrebujes mat k tomu dokumentaciu (rataj tak 200-400 eur za vypracovanie) a urcite upozornenie pri vstupe, ze priestor je monitorovany.

Mas pravo pokial je to tvoja prevadzka, keby si bola len zamestnanec zalezalo by ako sa k tomu postavi majitel alebo veduci. Ale ked nemas to co chce tak ani ju nemas s cim obsluzit 🤣