Mám schovať sladkosti pred návštevou?
Mám 2 deti (6r, 4r). Naši majú voľný prístup k skladkostiam a myslím, že už od 2r, ale nepamatam si. Vedia, že sladkosti majú dovolené, keď sa spýtajú. Ja im vysvetlím, že napr. nemôžu, lebo dnes už mali 2. Alebo nemôžu, lebo budú ešte obedovať, potom si môžu dať. Rozumejú tomu a nemáme s tým žiaden problém. Minule k nám prišla švagriná s 2,5r synom. Dieťa samozrejme nechcelo sedieť pri stole, lebo všade okolo neho nové hračky. Tak sme jedli bez neho, on sa hral. Neskôr si všimol sladkosti a hor sa na ne. Zjedol skoro celý balíček kindercukríkov. Ja som to neriešila. Malý už bol samozrejme hladný a nacukrovaný, hotová katastrofa. A keďže on je od malička strašný nervák, švagriná ani švagor mu nedokázali zobrať misku so sladkosťami. Vážim si ich, mám ich rada, akurát si myslím, že sa boja hysákov vlastného dieťaťa. Preto ho nedokážu nakrmiť, keď je hladný, zobrať mu niečo, čo nechce dať. (vonku prší, malý chce nosiť len crocsy, tak musí mať crocsy). Inak je to samozrejme veľmi múdre dieťa a vie, ako dosiahnuť svoje. Možno je to tak len u nás, že sa s ním nechcú naťahovať. A teraz otázka. Majú k nám prísť. Viem, že sa to zopakuje, malý si bude robiť čo chce, nedokážu mu nič zákazať. Mám schovať misu so sladkosťami, nech majú pokoj? Očakávali by ste to od rodiny? Ja to pre nich spravím, ale vnútorne nesúhlasím s tým, aby sme pred deťmi schovávali veci, ktoré nemôžu mať vždy, keď chcú. Len už si nepamatám, či nechcem moc od 2,5r dieťaťa.
P.S. vždy od nás odchádzajú s nejakou hračkou mojích detí, lebo malý ju chce a to by bolo v aute peklo.
ďakujem za názor.
Hmm...naj by bolo povedať že sladkosti po jedle a basta, a keď začne trvať a jeho rodičia povedia,že daj, tak daj je to ich dieťa.
Ale odísť s hračkou môjho dieťaťa len preto že to 2,5rocne má hysak🤦♀️toto už nie je ok...ďaleko za hranicou. Nedovolila by si! Prečo by som mala, len preto že sa dieťa rozreve😳Myslím že ani mojim deťom by sa nepáčilo že niekto vzal hračku, toto sa šokovalo viac že toto dovolíš
@ewhita uprimne o tom pochybujem, keďže to opisuje ako nie jednorazové správanie. A áno, rodičia sa evidentne boja reakcie vlastného dieťaťa, ak nie sú schopní zareagovať a zakázať mu brať niečo, čo nie je jeho. Moja dcéra si toto nedovolila ani v dvoch rokoch a nedovolí si to ani teraz. A to je jedno, či sa jedná o sladkosti alebo hračky. Moj názor sa ti páčiť nemusí.
@mon777 možno je to náročné dieťa a aspoň na návšteve sa s ním nechcú naťahovať a chcú v klude vypiť kávu tak ho nechajú....;) nevieš...a ani autorka...ani vám sa môj názor páčiť nemusí, ale podľa mňa, toto musel byť príspevok z nudy alebo čo, lebo sú to totálne hlúposti toto riešiť na cudzom dietati...nrchcem aby vyjedalo sladkosti, odlozim ich-nechcem aby bralo hračky,nedovolím...jednoduche
@nique múdrosť dieťaťa sa neurčuje podľa toho čo chce.ako prepáč,😃😃😃dnes chce crocsy zajtra ,,samopal ,,lebo ho chce...
Presne toto robí môj ex ale z 13r dcérou ,-lebo ona chce ...už teraz vidím katastrofu.akurat ja riešim už aj s políciou😀😀😀a tí blázni povedia ,-tak hádam už media deti čo chcú 😃😃😃🤷🤭🙈
@zuzanalila20 jediné kto je tu frustrovaný si ty. A k tomu emocionálne hovädo.
Čítaj s porozumením a keď to nevieš suoydo školy. Dieťaťu jasné poviem že to nemá robiť. Všetci dospelí sú s tým akože ok. Ale nie sú, boja sa neico povedať. A keď bývaš v paneláku tak ver že ľudia keď robíš ramus vybehnú ti povedať že už majú toho dosť. Svorkovci pindaju keď to robia nad nimi susedia ale keď to robí Ich vnučka je to ok.
Netreba zabúdať že treba byť tolerantný a nerobiť to čo ja sám nemám rád a rešpektovať priestor druhého.
@nique Tak potom naco mas vylozenu misu kadejakych sladkosti, ktore tvoje deti nezaujimaju? Potom je uz len jeden dovod - chces, aby to niekto z navstevy zjedol a ty si sa toho "zbavila". Ale ponukat tym zrovna 2,5r dieta je uz trochu cez nemyslis?
Ano, ja ked ocakavam navstevu tak mam vonku vylozene len pohostenie, ktore chcem navsteve ponuknut t.j. ak ocakavam 2,5r dieta, tak tam je nakrajane ovocie, zelenina, nejake detske keksiky a potom nieco pre dospelych - chlebicky a pod. Taktiez ked mam doma vacsie deti a ocakavam male dieta, tak si ten byt prebehnem a odlozim z dosahu takeho dietata nebezpecne veci. Preco? Lebo chcem byt dobra hostitelka a ozaj mi to nestoji za to, aby navsteva - rodicia museli najprv sami obehnut cely moj byt resp. spristupnene miestnosti a skontrolovat ci tam ich dietatu nehrozi nebezpecenstvo, a teda si mozu pokojne vypit tu kavu resp. posediet a pokecat. Chcem, aby sa navsteva u mna citila bezpecne a pohodlne a nie stale v strehu sledovat a kontrolovat svoje dieta.
A tiez na konci navstevy zvyknem dat detom nejake darceky na rozlucku - nejaku zdravu sladkost, nalepky, omalovanku atd. Takto si dieta odnesie domov to co mu ja dam a zabudne na ine veci, co by si chcelo domov odniest.
@nique ahoj neviem ci este budes citat diskusiu ale skusim napisat. Ja mam 2 rocneho narocneho chlapceka. Nerozprava len par slov, ostatok krici alebo place. Od malicka za vsetko. Cize viem pochopit rodicov. Ale ako naucis dieta, len tak zakazes. Proste ta hracka sa neberie a basta. Ano poplace ale moj zabudne do 5 min. Jeme za stolom, neexistuje, ze nie. Ked sa spiera, nasilu drzim. Som tvrda ale musime to takto robit inak by nam skakal po hlave. Tak isto zakazuje aj rodina. Svagrina prisla k nam na navstevu a mali sme kolace na stole a rovno povedala, ze odlozit lebo jej dcera mala vela sladkosti. Cize aj s tvojej strany bud kludne tvrda a daj vediet aj rodicom, ze maly je navsteve a jednoducho si niektore veci neprajes.
@zuzanalila20 Nuž ono to nemusí byť imaginárna suseda, prečo by mala byť? Mali sme takú susedu, že keď sme mali známych s deťmi na návšteve raz v nedeľu o 16.00, tak prišla búchať, že čo robíme. A to deti nič extra nerobili, tuším s niečim omylom buchli o podlahu. Takže áno, odvtedy aj návšteve kľudne poviem, ze nemôžeme robiť hluk lebo môžu prísť susedia, a neviem, čo je tam na hanbenie.
@vespertine no ja to mám každý deň aj teraz. Veľkú pardubicku. Ono odkedy nie sú koberce je to horšie v paneláku bývať
Sladkosti by som schovala, aj nožnice. Rovnako, ako by som schovala alkohol (keby sme doma nejaký mali :D ), ak by k nám mal prísť alkoholik. A rovnako, ako som ešte u našich schovávala svoje lieky z nočného stolíka, keď k nám mali prísť sestrine deti. Príde mi normálne spraviť určité opatrenia a prispôsobiť prostredie návšteve. Malý sa ešte nevie ovládať a je smutné, že ho rodičia nechajú, ale nepodieľala by som sa na tom.
A odnášať hračky len tak by som nedovolila.
@nique toto, že dieťaťu dajú čo chce, ja tzv. nevýchova, nie je to žiadna voľná ani demokratická výchova. Je to nevýchova. Proste sa im nechce ho vychovávať, teda ist s dieťaťom do konfliktu, teda mu stanoviť hranice. Najjednoduchšie je ho nechať tak, takže takéto deti nám vyrastajú. Inak , čo sa týka sladkosti, toto by som absolútne neriešila, to je v ich réžii.
@ada12345 👍
@nique vieš, to je ťažko povedať v akej nálade príde. Môže mať zrovna deň, kedy nebude mať záujem, ale môže to byť aj opak. Ak ťa o to nepožiada švagriná, tak by som nič neskovala. Jedine, že by som tam dala o niečo menej sladkostí.
Schovaj ich. Kto nezazil narocne dieta, nepochopi. Vklude moze ist o nejaku diagnozu u neho. Nemusia byt vsetky deti nevychovane a moze byt za tym nieco ine.
@nique schovala by som a bude klud. My sme mali problem ze ked k nam mala prist navsteva syncek bol v strese lebo mu vzdy zlomili nieco z oblubenych vlakov az raz sam od seba ked pocul ze zaraz pridu pizatvaral boxy s vlakmi a taham ich rychlo do spajze 🤣 a dobre urobil, vsetci sme boli spoko
Moje deti majú tiež povolene sladkosti keď sú najedene atď. A tiež sme ich mali dlho v ich izbe. No jedna s našich návštev dokáže zjesť obrovské množstvo, nikoho sa nepytat a ešte papieriky hodiť na zem, pripadne niekde schovať kde nepatria napríklad za postel. Takže sme sladkosti odložili do kuchyne. Deťom to nevadí a vedia ze hocikedy môžu prísť a pokutrat sa tam. Sú radi ze im to nikto nezje a ze nemusia upratovat po pazravych kamarátoch.
@nique necitala som komentare, ale si super rodina..jasne ze nie si to povinna robit o tom potom a jasne ze zlyhavaju rodicia ale nikto nevie co za tym je a mozno si chcu vydychnut plus tebe sa moc tu vychovu aj tak nepodari napravit mozes im len poradit ak sa spytaju, je to uz na tebe ak chces mat klud a chces potesit aj ich aby si vydychli schovaj budes mat dobry skutok a dobry pocit na dusi...bez ohľadu na ich výchovu a prístup, to sa ťa netýka..ak sa Ti to prieci proste neschovaj je to vaša domácnosť a keby niečo možeš vysvetliť, ale je veľmi pekné aká si ohľaduplná a empatická, to už dnes málokto, chcela by som Ťa mať za rodinu 😘
@nique ja som taka povaha, ze ja by som to schovala…vopred by som sa snažila pripraviť vsetko ta,aby mali aj švagrovi nieco z navstevy…a neriešili stale uplakané dieta… lebo ved sladkosti naozaj mozu byt bokom schované, to je fakt blbost… su, su, nie su, nie su… ale dat synovcovi vzdy hračku mojich deti, lebo on chce… tak to nikdy… ze bude v aute mat hysak? A tvoje deti hysak mat nebudu, ze im zobral ich hračku?
@vecicky1805 dakujem za pekne slova. Potesili ma.
@jahodka11 dakujem za odpoved. moje deti samozrejme mavaju protesty, hysaky by som to uz nenazvala. Uz su vacsi. A protesty im dovolim, vsak musia dat najavo svoj postoj. Aj krikom, placom, telom. Ale co sa tyka hraciek pre synovca, nejak s tym nemaju problem. Oni ho beru ako maleho bratranca, ja mam toho drobca rada, teda oni tiez. Takze sa podelia. Ale samozrejme, keby boli proti, hladala by som riesenie. Teda ponukla by som synovcovi nieco, na com mojim detom az tak nezalezi. Len nie som typ, ktory riesi cudzie deti. Vychovavam svoje, na cudzie nejak nemam kapacitu.
Ze ak by nahodou synovec nechcel jest normalne jedlo, aby si mu chudakovi vopred neschovala vase sladkosti, aby nebol hladny? Lol to snad nie
Sladke schovaj bude klud. Hracku si nesmie bravat, robitd detom medvediu sluzbu. Aky budu mat tvoje deti casom vztah k bratrancovi, ktory im (dokonca s vasim dovolenim) kazdy raz vezme hracku?

@nique tak ale obchod a rodina sa nedá porovnať. Ani do obchodu nechodíš na kávičku pokecať s predavackami,nie? Keď prídeš do rodinného kruhu tak je úplne normalne, že si deti hračky poziciaju...preco by to nemalo byť vhodné? Už aj deti v škôlke aj v škole si navzájom poziciavaju a menia veci....ved pokiaľ to nieje oblubena hracka a moje dieťa dovoli, tak nevidím dôvod nepozicat...ved sa opýtaj aj svojho dieťaťa, či mu danú hračku požičia, mozno bude privetivejsie ako ty🙂 ak áno, pripomeň dieťaťu aj rodičom, že to treba vrátiť...