Mám starosti o dcérinu budúcnosť.
Prajem všetkým krásny a úspešný Nový rok 2020 🙂
Mrzí ma, že sem prispievam depresívnou diskusiou hneď v Novom roku. Mám dve deti- dcéru (čoskoro 29) a syna (26). Deti nikdy neboli na učenie, syn mal problémy so sústredením, teda má iba výučný list ako maliar/natierač, ale darí sa mu, pracuje ako živnostník. Dcéra má strednú školu s maturitou, Obchodná akadémia. Keďže jej učenie nešlo, vysoká škola nepripadala v úvahu. Hneď po maturite sa zamestnala, pracovala vo výrobe, ale práce striedala, nikde sa jej nepáčilo, nikde dlho nevydržala. V 20ke prišla s tým, že odchádza do zahraničia, že u nás na Slovensku pracovať nechce, že si chce zarobiť peniaze na bývanie. Samozrejme som ju podporila, keďže s tými platmi to u nás nie je žiadna výhra. Odišla do Írska, pracovala v hoteli, neskôr v domove dôchodcov. Bola tam 5 rokov, potom ju to tam omrzelo, prestalo baviť a vrátila sa domov na Slovensko. Čakala som, že si kúpi nejaký pekný byt, nájde si tu prácu. Miesto toho si kúpila chatku, pravda, prerobila si ju, zrekonštruovala, ale nechápem čo ju to napadlo bývať v chatke, tam sa predsa chodí rekreovať alebo na víkendy, ale bývať? Manžel ani ja jej krok nechápeme, ale teda dobre, kúpila si ju za svoje zarobené peniaze, nepožičiavala si na ňu. Viac ma mrzí, kam sa jej život uberá. Čakala by som, že si nájde prácu, za tie roky v zahraničí sa jazyky naučila, nemala by mať problém nájsť si prácu aj u nás na Slovensku. No ona chodieva do zahraničia za prácou. Na Slovensku nepracuje. Cez leto bola v Dubaji ako animátorka, v septembri pracovala na akejsi farme v Škótsku. Cez sviatky je doma. V januári odchádza ani neviem kam. Potom sa vráti na mesiac-dva, je doma, oddychuje a potom zase ide niekam preč. Nechápem tento jej kočovný život, je toto normálne, veď bude mať 29 rokov, čakala by som, že prevezme zodpovednosť za svoj život a bude chcieť niečo viac ako pendlovať medzi krajinami a robiť práce, ktoré zvládne aj človek so základnou školu a akýchkoľvek predošlých skúseností. Učenie jej nešlo, ale je šikovná, pracovitá, verím, že prácu by si určite našla aj doma. Neviem ako dlho chce takto žiť, čo bude robiť v 40-ke, 50-ke? Aký bude mať dôchodok? Mala by rozmýšľať do budúcnost, keď sa s ňou o tom rozprávam, keď sa jej snažím dohovoriť, len ma odbije, aby som ju rešpektovala. Čo jej na to povedať? Zbytočne sa potom pohádame.
Ako by ste reagovali, riešili by ste to? Viem, že je to jej život, ale ako matka sa, myslím, právom obávam o jej budúcnosť.
Ja vám z časti rozumiem. Ja som bola doma s prvými deťmi 10 rokov, muž, teda ex slušne zarobil, ale sa rozhodol vymeniť model😂za, v jeho príde starší a odísť a mala som fakt problém, keďže po toku sa modelu prestalo páčiť, že dotuje svoju ešte rodinu. V tomto vám rozumiem. Ze je istejšie vedieť si na seba zarobiť, pripadne deti. Ale vaša dcéra to vie, určite lepšie ako ja s vysokou školou a bez akejkoľvek praxe v zamestnaní v tom čase. Škola nie je všetko. Ona si vyskúšala kadečo, ovláda jazyky a verte, že sa vie obracať, nemusí makať v 29 ako Milica v nadnárodnej spoločnosti 5 dní v týždni, víkendy tráviť na chate a splácať hypo za byt. Akože celkom fajn, ale ona je ona a ma iný pohľad na svet. A čo najhlavnejšie VIE Si PORADIT
Ty stále nechápeš že je pre tvoju dcéru úplne relevantné aký názor ma na jej život suseda tvojej susedy🤣..A inak..ja mám 45..A osobne si myslím, že človek , čo sa spolieha na dôchodok od štátu je čistý blazon
Bude mat narok na alikvtne čiastky, ktore sa spočitaju. Ja som si tiež dala pred troma rokmi pauzu a zazrakom mi platili podporu z zahraničneho platu, takisto ona ak ma odrobene určite mesiace moze poberat podporu ani o tom neviete. S tymi rybami by som to nepodcenovala znami takto robil a mal cez 2000 v čistom mesačne. Toto je len nazor ludi, ktory sa nikam v živite nepohli. Ten slovensky živnostnik je naozaj na tom horšie ak robi len " zamestnanca" na živnost minimalne odvody a narok na nič.
Prepacte ale vy ste velmi.obmedzena zena. Povedat o zene v domacnosti o ktorej neviete vobec nic ze je leniva. Ste zakomplexovana, skostnatena, pripiminate mi fanatika ktory si len tonsvoje melie bez ohladu na okolnosti.
Ja neviem ja by som na svk neostavala....teda...mala sim 27 ked som ostala lebo son otehotnela...inak by som pendlovala..zivot v zahranici je uplne iny lepsi..(moj osobny nazor) ...
Precestovaka skm egypt tunis maltu sierra leone gambiu juznu afriku ameriku a vsade bolo lepsie ako doma...
To ze sa vracia domov tym oodla mna relaxuje vacsunou sa pracuje 6 dni 1 den volna co je z dlhodobeho hladiska unavne...
Mamina nikdy nebola nadsena hlavne tou afrikou...ale nechala ma a popravde moc som jej nedovolila do toho kecat..
Tiez ti boli rozne zamestnania od animatora hr starostlivost o zakaznukov az po manazment...
Nechaj ju to je noj nazor
To neznamená, že ten názor je jediný a správny.Mam 41 r, ak to je dôležité.Uz teraz viem, že tvoja dcéra žije iný životný štýl a nikdy opakujem nikdy sa tu neposadi do kancelárie a nebude ju baviť práca od do...žije iným životným štýlom je čas sa s tým zmieriť.
Pani mama prezradila ze ake ma vzdelanie a cim sa zivi?
@lavender273 pani robi vo vyrobe
Práve hovorím muzovy čo to tu píšete a je v šoku ako môže žena také napísať.ked bola doma mesiac tešil sa do roboty a mňa obdivoval ako to zvládam doma s deťmi a ani náhodou že nič nerobím..to si nedovolil povedať ..ale či si dovolíte...tá čo to máte tam za chlapoch také ženy neuznavat do prdele celé zle...nevedia uživiť tak samozrejme radšej skritizuju ženu v domácnosti...beriem späť ten prvý príspevok ktorý som vám napísala..
Vy sa spoliehate na dochodok od statu🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣nam prislo s mm so soc.poistovne informacny papier, ze za odmakanych 20 rokov vo firmach a poriadne odvedenych odvodoch a pri urcitej inflacii, ked pojdeme do dochodku, dostaneme mesacny dochodok 599e- najom 3 izbaku stoji momentalne u nas v meste 1800e👍👍👍cize investujeme do nehnutelnosti- to bude nas dochodok, ale urcite sa na stat nespolieham, vsak to je blaznovstvo. Viete o tom, ze dochodkovy system na sk ma iba 100rokov? A dokym my pojdeme do dochodku, tak tu hranicu este par krat nazdvihnu, cize je otazne kedy a ci pojdeme na dochodok. Takto si s mm mozeme spravit iny model, nezavisly od statu.....ono je najhroznejsie , ze do toho "vasho spravneho" modelu tlacite vasu dceru😳😳😳😨
@basullinka a asi je tam,,velmi spokojna,, a tu spokojnost chce dopriat asi aj dcere🤔
@basullinka tak som pochopila ze aj praca vo vyrobe je pre pani mamu podradna. 🤭
@kvetinka75 ja by som len chcela vidiet ten dochodok a co si z neho dovoli😱😱😱 dcera bude mat isto iste, ak budu dochodky, ovela ovela viac na sk pomery....
Ja nechápem ako môže žena o žene povedať takéto veci! Ja som tiež žena v domácnosti a nie som jediná, poznám ich dosť veľa okolo seba! Minule som sa rozprávala s kamoškou, a vravím jej, že ju obdivujem, že stíha prácu, domácnosť, musí variť malému do školky kvôli alergiam a ona mi vraví, ja zas obdivujem teba, ze dokážeš byt s malou nonstop, ja by som toho svojho už asi vyhodila z balkóna! Každá sme nejaká a presne ako to tu bolo napísané, žena vyzmykana z prace a ide na druhú sichtu doma a muž keď príde spýta sa, či netreba niečo spraviť v domácnosti? No asi ťažko! Mne teda muž nikdy nič nevycital, že nepracujem ale starám sa o neho, dieťa, domácnosť, o všetko! Môj otec tiež nechcel aby mama pracovala, keď sme boli deti, chcel aby sa nám ako matka venovala
Švagriná išla do prace keď mal najmladší dva roky, deti sa potlkali cez škôlky, babky a známych, teraz sú to už dospelí ľudia a sama mi povedala, keby jej to teraz prišlo, nejde do prace, prišla o všetky krásne roky s deťmi, bola zahrabana v práci a co ma z toho? Je riaditeľka banky a povedali jej, že budú rušiť pobočku, príde pravdepodobne o miesto! Žiadna práca ti nezaručí, že v nej budeš celý život! A ty máš len svoj obraz! Žena v domácnosti je lenivá,zena ktorá cestuje za prácou tiež je vlastne lenivá, lebo nemá stálu prácu, taka a taka práca je podradna! Môj brat ma 27, a je slobodný a nie, nežije s rodičmi! Má vlastný byt!
Máš dvojaký meter na svoje deti, tvoj syn vlastne nemá nič, ani priateľku, ani vlastný byt, možno ani toľké úspory ako tvoja dcéra a je lepší ako ona?? Akože v com?? Každá žienka v diskusii tvoju dcéru pri najmenšom obdivuje, ale ty vidíš len stále svoj obraz nejakeho bludu, čo ti možno niekto celý život vtlkal do hlavy
A?? Co to nestiha?? Ved ma len 29 a robit budeme do 65 alebo.67 rokov.
..
Ste zaujimava osoba.90% ludi tu reaguje inak ako ocakavate, vy napriek tomu stale argumentujete proti..cize vobec ste si nic z tej diskusie nic nezobrala, pytate sa na nazor ale ziadny iny ako ten svoj nechcete aj tak prijat
. Tym padom mi unima zmysel,lebo ak ste chca vediet nazor ludi,dostala ste ho...vy chcete nieco, dcera nieco ine.. baby vam pisu,ze ma pravo robit si co chce a nie je nezodpovedna..aj tak si idete svoje..
Idete hlavou proti muru... naco je to dobre? Vy sa nezmenite dcera sa nezmeni...a co teraz?
@katrin21 Myslím si, že dcéra odmieta dospieť a bude pre ňu bolestivé, keď dospeje v 40ke či 50ke a zistí, že život jej utiekol pomedzi prsty.
A predstav si,aj ja poznam zeny kde muz ich zivi a zena ma len take svoje hobby,napr.robi sperky alebo nechty, iba kolko sa jej chce.... aby mohla byt cez prazdniny a volno s detmi..da sa to... staci aby myz zarabal...nuz vy to nechapete, lebo hladite len na muzov,co robia od do alebo za pasom..je kopec muzov, co zarobia a co vy viete, mozno sa vam vyda do zahranicia ked tam je casto... a mozno sa vyda lepsie ako si myslite. Kazdopadne sa nestrati, nemajte uz o nu taky strach, evidetne nie je retadovana, chce len zit po svojom..uz to pochopte..
A mimocjodom,dochodok syna zivnostnika vas netrapi?. Lebo to tiez nebude terno... kazdy zivnostnik plati nizke odvody..
A vy ste vestica amaterka? Ci mate doma kristalovu gulu??.
Aky zivot jej utiekol?? Ved ona si ho praveze uziva!!!! Preboha,ved cestuje, co da cloveku viac? Cestovanie do fabriky a naspat ako to mate vy??
Zivot v zahranici vas zmeni, by ste niekedy cestovala?? To je zivot, to je nepremrhany cas..nie robit od do a prd si uzit....
Mate uplne zly nazor na to,co to znamena zit.
A opakujem, nie kazda zena tuzi po detoch!
Mam za par dni 43 rokov , nie som mlada zaba, ale nesuhlasim.s vami! Mam 19 a skoro 4r dceru... nech cestuju, nech maju zaxitky, to je najviac.
Jediny clovek, ktoremu utiekol zivot pomedzi prsty si ty ! Predpokladam, ze za cely svoj zivot si nevytiahla paty zo svojej dedinky. Len sa dalej tyraj katastrofickymi scenarmi co sa stane AK. Odporúčam ci skor vyhladat pomoc spickoveho psychotetapeuta.
A o synacika, ktorý hnije v detskej izbe u mamicky sa nebojite, ze nebude mat dôchodok? Podla mna vy dcére zavidite to, ze moze robit co chce a vy ako tela v zástupe kazde rano nastupujete do fabriky. Ste frustrovaná, nešťastná zo svojho života lebo ste nikdy nemali to, co ma vaša dcéra teraz. A byt nou tak sa od vás odstahujem naveky aj do Himalájí. Synacika mate doma a krochkate spokojnosťou lebo je lenivý ako vy. Drží sa vás rovnako ako vy malomeštiackych názorov. Je na vás závislý a vam tom vyhovuje. Dcéra je rebelka a žije tak ako ona chce. Nic od vás nechce a je spokojna. A to vás neskutocne zere. To, ze akoze nedostane dôchodok je len zásterka.
och tieto naše slovenské "istoty". a závidieť niekomu, že vyštudoval sociálnu prácu??? vážená autorka dnes ľudia s magisterskými titulmi robia podradné práce napr. v McDonalde!!! sociálnu prácu by ste vyštudovali vo vašom veku ešte aj vy keby ste chceli. Mám kamarátku vyštudovanú historičku a v 25-ke po škole (pred 10 rokmi) išla robiť au pairku do Anglicka, potom čašníčku do Nórska a tiež to boli len také gastarbeiterské práce - čiže nie celoročne. By som sa kľudne pohádala aj s celou rodinou keby mi niekto hanil dcéru! Dnes je toľko absolventov vysokých škôl, že len málokto sa zamestná vo svojom odbore, koľko z nich robí podradné práce - recepčnú s vysokou školou, predavačku s vysokou školou... mohla by som pokračovať... takže určite radšej ostať v zahraničí, s lepším platom aj za (podľa Vás) podradnú robotu. tiež už by som tak urobila. Závidím Vašej dcére. Ale nie Vás.
@vendulka80 kde písala, že syn je doma?to som prekvapená, lebo som to asi prehliadla a myslela som, že aspoň ten je na poriadku ženatý, deti, vlastne pekne bývanie a odvádza odvody, žena dala deti do jaslí ako bolo zvykom a prispieva do domacnosti.Anonym aká je predstava, že sa správa žena, ktorá dospeje?Pre mňa dieťa, ktoré nechce zobrať zodpovednosť je také čo sedí rodičom pri sukni, čaká čo mama navarí, nemá žiadne plány, nepracuje nechá sa zivit, prípadne si spraví dieťa a hodí ho na krk rodicom.Tvoja dcéra nerobí ani jedno z toho.Mas obrovský problém prijať iný názor ako je tvoj.Kazdeho len súdis syn bol taký a onaký a preto išiel za maliara, dcéra lenivá na VŠ a preto....vy s mužom zodpovední a pracovití aj celá Vaša rodina na piedestál s Vami....
Upodozrievava, nedoverciva.....ako by si opísala vzťah s dcerou?môže Ti úprimne niečo povedať, zdôveriť sa, dala niekedy na tvoje rady, ja si neviem predstaviť to, čo si písala, že príde na sviatky a zase niekam ide ani nevieš kam....až teraz si napísala do Nórska poznám jednu takú pani ani deti jej nepovedia pravdu, lebo upodozrieva, všetko je zle, nesprávajú sa nanichodnici ako chce a koľko sa im obetovala a teraz po svete sa flakaju.Boja sa vlastnej mame povedať pravdu.
A, keď už sme pritom synova práca nie je podradna?aké máš meritko úspešnosti čo je ešte dobre a čo už nie?Poznám veľa žien, ktoré sú v domácnosti a vôbec to neberiem, ze sú lenivé aj byť x rokov doma pri deťoch, variť, nakupovať, starať sa nedokáže každý.Kolko žien utečie po roku, dvoch, lebo ich to nebaví, nenapĺňa akoby celý život malo byť všetko ružové.Nesud...kazdy má možnosť volby
No podla mna je dcera uplne normalna 😊😊😊 niezeby ste boli radi, ze je stastna a spoznava svet 🙈odpadnem, vy vyslovene hladate problem tam kde nie je.
Ona si život perfektne užíva. V starobe bude mať na čo spomínať. Tie zážitky z ciest, priateľov v zahraničí jej into nevezme. A hlavne, nikto nevie, čo bude o rok o 2, o 10. Možno bude ďalej takto užívať život, alebo ide spokojná žienka domáca, alebo niečo úplne iné. Čím som staršia čím mám väčšie deti, tým viac si uvedomujem, že v živote je dôležité jediné. Byť spokojný sám so sebou.A to sa vašej dcére asi darí. Sama mám skoro 30 ročnú dcéru, ktorá žije a študuje v zahraničí. A som na ňu hrdá, som hrdá na obe svoje dcéry a bola by som, i keby robili upratovačku v 4. cenovej. Som šťastná, že sú živé, zdravé a spokojné. To je najviac, čo si rodič môže priať.
Škoda, že vám to nedochádza.
@nerya ide ti o dcéru alebo o to co si myslia ostatní? Je to jej vec ako žije a kde pracuje. Pokiaľ je sebrstacna, není vám na krku nemáš žiadne právo jej do toho kecať. To co si myslia oni ľudia môže byť tebe aj jej sumak. Hlavne ze je šťastná. Škola ešte kariéru nerobí, áno tituly za a pred menom. To je len taka Slovenská mentalita. Aby sme sa mohli popýšiť. Miluj svoju dcéru takú aká je, nemas absolútne žiadne dovody sa báť o jej budúcnost. Očividne sa vo svete nestratí
Ja už ani neverím, že celá jej rodina má ten istý názor ako ona, možno jej len prikyvujú lebo sa im nechce s ňou takto neustále doťahovať, v konečnom dôsledku im je šumafuk, čo robí jej dcéra. Alebo rovnako ako ona proste sesternice závidia, že jej dcéra má už vynovenú chatu bez hypotéky, pričom ich dcérenky síce na stabilných slovenských postoch si museli pobrať hypotéky aby mali kde bývať. Tak hľadajú na nej aj smietku aby jej to mohli vytknúť. Závisť vie byť hnusná.
@lucia147852 to bolo pre mňa?
Tak ja ti to napisem z druhej strany. Moja dcera vystudovala vysoku skolu s cervenym diplomom a rozhodla sa, ze bude robit casnicku. Myslela som, ze sa zblaznila, ked chce umyvat zachody... Teraz uz tri roky zije v Spanielsku, pracuje tam, v Bratislave a od tohto roku pribudne Brno a Budapest. Takze je pomaly kazdy tyzden v lietadle. Na Slovensko sa nechysta vratit, v Spanielsku si kupila kona. Priatela nema a deti nechce.
Tiez by som si jej zivot vedela predstavit inak, ale ona je takto stastna. Aspon to teda tvrdi. Tak som sa s tym zmierila. Nechcem jej robit vycitky a vlastne ani nemam za co. Je to jej zivot a som rada, ked pride domov a je spokojna.
Takze cim skor prestanes dceru riesit a zacnes jej rozhodnutia akceptovat, tym lepsie pre teba, pre nu a pre vas vztah.

Lenze o stasti, praci a zivote vasej dcery rozhoduje vasa dcera, nie vy a vasa rodina