icon

Mám starosti o dcérinu budúcnosť.

1. jan 2020

Prajem všetkým krásny a úspešný Nový rok 2020 🙂

Mrzí ma, že sem prispievam depresívnou diskusiou hneď v Novom roku. Mám dve deti- dcéru (čoskoro 29) a syna (26). Deti nikdy neboli na učenie, syn mal problémy so sústredením, teda má iba výučný list ako maliar/natierač, ale darí sa mu, pracuje ako živnostník. Dcéra má strednú školu s maturitou, Obchodná akadémia. Keďže jej učenie nešlo, vysoká škola nepripadala v úvahu. Hneď po maturite sa zamestnala, pracovala vo výrobe, ale práce striedala, nikde sa jej nepáčilo, nikde dlho nevydržala. V 20ke prišla s tým, že odchádza do zahraničia, že u nás na Slovensku pracovať nechce, že si chce zarobiť peniaze na bývanie. Samozrejme som ju podporila, keďže s tými platmi to u nás nie je žiadna výhra. Odišla do Írska, pracovala v hoteli, neskôr v domove dôchodcov. Bola tam 5 rokov, potom ju to tam omrzelo, prestalo baviť a vrátila sa domov na Slovensko. Čakala som, že si kúpi nejaký pekný byt, nájde si tu prácu. Miesto toho si kúpila chatku, pravda, prerobila si ju, zrekonštruovala, ale nechápem čo ju to napadlo bývať v chatke, tam sa predsa chodí rekreovať alebo na víkendy, ale bývať? Manžel ani ja jej krok nechápeme, ale teda dobre, kúpila si ju za svoje zarobené peniaze, nepožičiavala si na ňu. Viac ma mrzí, kam sa jej život uberá. Čakala by som, že si nájde prácu, za tie roky v zahraničí sa jazyky naučila, nemala by mať problém nájsť si prácu aj u nás na Slovensku. No ona chodieva do zahraničia za prácou. Na Slovensku nepracuje. Cez leto bola v Dubaji ako animátorka, v septembri pracovala na akejsi farme v Škótsku. Cez sviatky je doma. V januári odchádza ani neviem kam. Potom sa vráti na mesiac-dva, je doma, oddychuje a potom zase ide niekam preč. Nechápem tento jej kočovný život, je toto normálne, veď bude mať 29 rokov, čakala by som, že prevezme zodpovednosť za svoj život a bude chcieť niečo viac ako pendlovať medzi krajinami a robiť práce, ktoré zvládne aj človek so základnou školu a akýchkoľvek predošlých skúseností. Učenie jej nešlo, ale je šikovná, pracovitá, verím, že prácu by si určite našla aj doma. Neviem ako dlho chce takto žiť, čo bude robiť v 40-ke, 50-ke? Aký bude mať dôchodok? Mala by rozmýšľať do budúcnost, keď sa s ňou o tom rozprávam, keď sa jej snažím dohovoriť, len ma odbije, aby som ju rešpektovala. Čo jej na to povedať? Zbytočne sa potom pohádame.

Ako by ste reagovali, riešili by ste to? Viem, že je to jej život, ale ako matka sa, myslím, právom obávam o jej budúcnosť.

gabi000
3. jan 2020

Nič zle nevidím na spôsobe života vašej dcery. Sezónna práca je zlá? Za 3-4mesiace vie toĺko našetriť aby potom mala pauzu 1-2 kludne aj 3 mesiace. Je sebestačná, žije si svoj život, zarába tak dole klobúkom. Nerobte si starosti, je dospela, robí si to čo jej vyhovuje 🙂

marca12
3. jan 2020

Deti Janka Ledeckeho sa vzdelavali doma,do skol chodili len na preskusanie a pozri,kam to dotiahli. Vidis vsetko velmi negativne. Nechapes,ze svojim konanim odhanas dceru od seba? Cim viac do nej rypes,tym viac sa vzdalujete. A do dochodku sa jej zapocitavaju aj roky odpracovane v zahranici,tak sa uz tolko neboj. Takisto aj matersku bude mat pocitanu. Zbytocne sa suzujes. Neboj,dcera raz pochopi,ze si jej chcela dobre. Ono vela veci si uvedomime az na vlastnych detoch,ale teraz nic nezmenis,chapes to?
Co potom 50tnicky,ktore chodia opatrovat do zahranicia? Kolko takych zien chodi cele roky,tie sa neboja o dochodok,lebo vedia,ze sa im to zapocitava. Nastuduj si to lepsie a prestan sa uz konecne bat.
A akyze dochodok uz len bude mat syn zivnostnik,ktory odvadza minimalne odvody. Dostane 350€ dochodok a bude spokojny,to ta netrapi? O toho by som mala vacsie starosti. Ak sa bude chciet osamostatnit,ktora banka mu da hypoteku?, ked ma minimalne odvody? Ziadna,nema sancu.

gabi000
3. jan 2020

@stefi_k dobry vecer, prosim Vas priznali Vam podporu po navrate zo zahranicia? Kolko rokov ste boli preč? Ďakujem pekne.

ivana11155
3. jan 2020

Som prekvapená reakciou autorky, že ktorá žena na Slovensku si môže dovoliť byť doma a žiť z manzelovych peňazí? Odpoved:veľmi veľa žien. Ja sama som prekvapená koľko veľa je takýchto žien v mojom okolí. Veľa rodín žije z muzovho platu úplne vpohode. Keď majú malé deti a treba stíhať kruzky úlohy vodenie do školy, veľa rodin zvolí túto možnosť aj za cenu, že sa trochu uskromnia. Nie je to nič netypické pre túto dobu.

stefi_k
4. jan 2020

@gabi000 samozrejme, že priznali treba to len vydokladovať. Vtedy to bolo nejakych 9 rokov ale tolko netreba. Ako vymeroavaci zaklad sa použlla zahranična mzda, len si už nepametam kolko bola maximalna suma.

autor
4. jan 2020

@ivana11155 Veľmi veľa žien? Moja švagriná nepracovala a brat sa s ňou kvôli tomu rozviedol. Bola skrátka lenivá. Vy sa snažíte zakryť lenivosť akousi teóriou o zodpovednosti mužov, starať sa o rodinu. O rodinu sa majú starať obaja, aj prispievať. Manželova sestra nepracuje odkedy porodila, od roku 86 až doteraz je doma. Muž ju živí. Veď to je hrozné, deti už vyleteli z domu a ona už bude mať 58 rokov a nikde nerobila. Čo by s ňou bolo ak by prišlo k rozvodu? Veď to je príšerné a Vy takéto lenivé ženské velebíte.

halienka
4. jan 2020

alebo je manželov brat na prachy a cenu ženy vidí len v tom koľko peňazí domov prinesie. Pritom cena ženy je v úplne niečom inom. Dnes nemajú ženy na starosti len 2-3 izbový byt v paneláku a 2 babky po ruke a pracovnú dobu prispôsobenú škôlkam a školám ako to bolo za socíku. Mnohé majú na starosti samé celý dom aj so záhradou - keďže muž je do večera v práci - babky buď ešte pracujú alebo sú od nich ďaleko, a pracovnú dobu už nik neprispôsobuje škôlkam. Kopec žien si po rodičovskej nevie nájsť prácu nie že by neboli kvalifikované, ale jednoducho preto, že potrebujú končiť tak aby si mohli deti vyberať zo škôlky a školy, lenže nájsť takú prácu s takým pracovným časom je sci-fi. A tak ak si to všetko zrátajú, že by museli platiť nejakú pani, čo by im deti ešte 2 hodiny trebars strážila, alebo ak by robila na smeny tak aj dlhšie, ďalej cesta do práce, nervy stresy všetko stíhať, deti si riadne nevidieť a roboty dvakrát tolko a prečo? Že by v konečnom dôsledku po odpočítaní peňazí pre opatrovateľku a dobravu priniesli do domácnosti možno 200 E navyše? No to sa oplatí ? Znovu píšem, je úplne iná doba a vy si to nechcete pripustiť. A o rodinu sa starajú obaja, len to majú spravodlivo podelené, muž zarába a žena sa stará o domácnosť a deti. Všetci sú spokojný, lenže vy si taký model neviete alebo nechcete predstaviť, lebo vy ste tak nežila, naháňala sa od rána do večera a teraz chcete aby tak povinne žili aj ostatní, lebo vás to asi štve že niekto môže mať príjemnejší život ako ste mali vy. To nie je lenivosť, to je spravodlivé rozdelenie povinností. jedine že by sa muž podieľal na domácich prácach rovnakou mierou ako žena, ale to neviem kde tak je, asi len vo výnimočných prípadoch sa nájde také manželstvo, väčšinou dnes muži robia dlho a preto sú radi ak celú domácnosť má na starosti žena a on si môže po práci tiež oddýchnuť a nie ešte makať na domácich prácach.

marca12
4. jan 2020

Ale nemozes podla svagrinej porovnavat vsetky a navyse porovnavas neporovnatelne. Ty si beznadejny pripad.

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
halienka
4. jan 2020

@maciatkolulu homeoffice, vidno že si z blavy, lebo mimo blavu takú vymoženosť má minimum žien, aj práca do tretej je tak pre 1% žien v iných mestách na slovensku. To že ženy za socíku bavilo tak žiť je ich problém, dnes sú iné možnosti a nie je to o lenivosti ale o tom, že chcú mať iný život a rozdeliť si to spravodlivejšie aj v rodine. A že tá doba aj ženy do toho tlačí. Mne nemusíš písať ako to bolo, pretože mám 46 a za socíku som sa narodila, moja mama nemala na starosti žiadnu úrodu, len 3 izbový byt, v práci končila o pol tretej každý deň, otec o štvrtej takže v klídku doma stíhali čo bolo treba. Počas socíku mali možno na dedinách úrody, lenže tam aj žili viaceré generácie v dome a nie len jedna ako dnes, tak si aj pomáhali, no v bytoch žili jedna generácia a nemali už žiadnu úrodu, poprípade nejakú záhradku, na ktorej teda veľa roboty nebolo. Takže až tak strašné to nebolo, až na to, že vtedy mali ženy v hlave vtlačené to, že sa len oni musia starať o domácnosť, chlap nemusí a tak napriek všetkému mali 2 šichty, lenže ľahšie šichty, lebo vieme ako sa pracovalo za socíku a nikto sa v práci vtedy nestrhal tak ako teraz zamestnávatelia by so zamestnancov aj kožu najradšej zodrali, nech každý robí aj za troch najlepšie. No a potom sa aj tá druhá šichta žene doma dala ľahšie zvládnuť, keď už bola o tretej doma z práce. Dnes je úplne iná doba. Ale ja hlavne nechápem, ak matka nechce aby sa jej dcéra mala lepšie ako ona a nedopraje jej to. Ak sa žena riadne a dobre stará o domácnosť a deti tak nevidím problém aby bola doma pokým nebudú deti samostatnejšie a potom si našla prácu podľa potreby. Pre celú rodinu a hlavne deti je to plus, ak tá mama je po ruke keď treba a nie pohadzovať deti aj choré furt po kadejakých opatrovateľkách príbuzných, do škôlky ich vláčiť choré a nestíhať a byť furt v nervoch, manželstvá sa na tom rúcajú len také fukoty, nič iné tu nečítam len ako sú z toho takéto ženy na nervy a potom keď ešte vidia, že chlap príde domov a váľa šunky, resp. pomôže jej len minimum, tak logicky že má pocit nespravodlivosti a situácia sa začne prudko zhoršovať, no ale len hlavne chodiť do roboty, nech susedy nepovedia že je lenivá.🙈

jana_eyre_2
4. jan 2020

@maciatkolulu super zovšeobecňujes 😏 aj v minulosti boli ženy doma a boli za to tak ako dnes osocovane ako lenivé (moja mama bola doma kým som nešla do školy ako najmladšie dieta).. problém ludstva je, že majú dojem že vedia vždy lepšie ako majú druhí žiť, vždy vedia lepšie čo je pre daného cloveka lepšie ako on sám.. a pritom nikdy nikto nepozna všetky okolností jednotlivcov..

gabi000
4. jan 2020

@stefi_k napíšem Vám súkromnú správu ohľadom toho 🙂

modrykoniicek
4. jan 2020

Závidím ženám ktoré sa nemusia báť byť na materskej.
Ja bezdetná som bola ešte na pohovoroch potencionálna matka takže s deťmi bez detí...žena to má ťažké čo sa pracovnej oblasti týka.
Ja by som nemohla byť doma.To by sme len prežívali.Ale nerozumiem prečo sa už všade robí na zmeny.Ako majú potom obaja pracovať.Kde dajú deti?

Ja mám dnes pocit, že bez detí sa mi ľahšie žije.Dnes to nie je len mať dieťa.Dnes je to otázka...

či mi dajú hypotéku
Či si ju vôbec môžem zobrať čo ak mi nepredĺžia zmluvu.
Čo ak nás zatvoria.
Čo ak si už takú prácu nenájdem.
A momentálne mám takú prácu vďaka ktorej by sme vedeli nejak fungovať.

Ja ako bezdetná som mala sakra problém si nájsť prácu na zmluvu.Všade somnou chceli len vydrbať.A všade 12stky...Nemala som sa ako dostať domov cez víkendy ani cez týždeň.Chceli mi dať zmluvu len na dohodu.

Áno je to fajn.. ako žena s dieťaťom pracovať ale ľutujem ženy ktoré robia na 3 zmeny.Nedaj bože aj manžel a hotovo.Čistá katastrofa.Niektorí starí rodičia ešte pracujú.

Tie ženy nie sú lenivé... Niekedy je to jediné riešenie.A ak sa dá tak prečo nie.

Keď sa mám na to pozrieť z môjho pohľadu tak si deti dovoliť nemôžem a musím pracovať.Obaja robíme na zmeny (nie vo výrobe)
Niekedy aj celý deň.A neviem povedať či aj o rok budeme mať robotu.
Čiže plánovať si prácu na celý život a celý si ho nalinajkovať je smiešne.

Podľa mňa je super ak manžel vie zarobiť toľko aby dieťa aspoň rodiča videlo.

Skôr by som sa zamerala na to, že to ako je systém nastavený veľmi ovplyvňuje aj rozhodnutie mládeže mať deti.Aspoň tej rozumnej mládeže ktorá nesplodí dieťa niekde na internáte bez bývania a práce.

Je ľahké napísať cudzej žene aké je všetko jednoduché.Nie každý žije v Bratislave kde sa to prácou len tak hemží.Ja som sa presťahovala a požičala si peniaze aby som vôbec robotu mala.Lebo v okolí môjho bydliska nebolo nič.Len dajaká jedna výroba kde bola kopa spoluobčanov a všetko maďarsky hovoriaci.

Lenže ja deti nemám.A mala som možnosť ísť si za tým čo som chcela.Ale ani to nie je isté až do dôchodku.
Nič nie je isté.Každý žije ako sa dá v momentálnej situácií.

Ja som bola na pohovore kde prišla pani Magistra, ja a mamička z materskej...Viete koho prijali? Mamičku 🙂.
Takže nič sa nedá predpokladať dopredu.
A ten pracovný čas pre ženu s deťmi je niekedy fakt katastrofa.

ivana11155
4. jan 2020

pani autorka, nie ja som nepísala o zodpovednosti mužov starať sa o rodinu ani o lenivosti ich manželiek. Asi žijete len to svoje a pozeráte na život rodín z perspektívy zamestnanca za pásom. Áno sú také rodiny a je ich kopec, kde žena musí čo najskôr utekať do roboty aby vyzili. Ale je paradoxne aj kopu takých kde sa ženám neoplatí do roboty za pár 100viek ísť, pretože to vpohode zvládnu s jedným platom a radšej sa budú venovať deťom kým sú malé. Ja robím na finančnom v zahr.firme a keby ste videla tie koncoročné bonusy co sa vyplácajú vedeniu jednorazovo, to sú sumy ktoré rodiny s dvoma lepšími platmi nemajú šancu našetriť za rok. A vy sa čudujete takýmto manželkám že nejdu do roboty? Veď takýchto rodín, kde sú manželia brutálne vyťažený je kopec, príde domov neskoro a este rieši maily. Taky chlap je celý rád, že žena sa o všetko postará.

evittam
4. jan 2020

@halienka Prosím ta netrep že 1% alebo len v BA😁😁😁. A iste predavačka po 3detoch asi ťažko zoženie prácu s možnosťou homeoffice. Suhlas s
@maciatkolulu

stanzi
4. jan 2020

@halienka Aj ja suhlasim s @maciatkolulu

Prehanas. Prave dnes je doba kedy ma zena aj ine moznosti, nez len bud byt v domacnosti, alebo hodit deti do jasli a makat 8 hodin denne - home office, polovicny / skrateny uvazok - a nie, nielen v Ba. Len na to treba nieco vediet 🙂 Opisujes starostlivost o domacnost, ako by snad islo o palac a 10-clennu rodinu, ale prave v dnesnej dobe to maju zeny lahsie nez kedysi, vdaka roznym vymozenostiam...pracka so susickou, roboticky vysavac, umyvacka riadu...Takze to, ze zena je cely zivot doma a muz maka, mi v dnesnej dobe fakt nepride ako spravodliva delba prace...

evittam
4. jan 2020

@modrykoniicek Ano aj s tebou z časti suhlasim. Ale ako pise
@stanzi Toto je presne taký pohľad ľudí čo nemajú inu možnosť len makat na smeny a podobne.
Ja napríklad by som mohla byt doma bez problémov ale to by som sa asi zbláznila. Som typ co sa potrebuje realizovať a ďalej nebyt závisla ani len na muzovi. A tiez je viac menej co sa domácnosti týka a deti len na mne preto mam zamestnanie kde vysli mne v ústrety a podla mojich predstáv - nahanania sa uz stacilo. Mam skráteny úväzok, možnost homeoffice, vsetko v pohode stíham a aj mam svoju kariéru a som aj sebestačna. A nie nie som z BA.😁😉

modrykoniicek
4. jan 2020

@evittam Tak ja nemakám popravde :D robím to čo ma baví.Robím v oblasti kde niekomu môžem zachrániť život čiže ma tá práca napĺňa a je na zmeny po celom svete.
Cítim sa v práci dobre ako doma.Do výroby by som šla len keby už naozaj nič iné nebolo.

Dostala som raz ponuku aj do kanclu.Veľmi zaujímavá ponuka ale nemohla som si dovoliť 3 týždne sa len zaúčať.Bývala som sama nemohla som ostať bez príjmu.

Ono ja sa na to pozerám tak, že ak by som veľmi chcela a zaujímala sa o ekonomiku, účtovníctvo a takéto podobné oblasti tiež by som mohla robiť z domu.Samozrejme, že sa nájde firma ktorá má takýto systém.Ale mňa tieto oblasti nezaujímajú tým pádom by som zbytočne zaberala niekomu miesto.A popravde asi by som sa ošalila.

A z vlastnej skúsenosti...našla som aj prácu úplne jednoduchú od pondelka do piatku kde stačilo len nablokovať jedlo.Alebo prácu v admin.budove na recepcii tiež len do 4 poobede od pondelka do piatku.Moja mama tiež robí do 4 v kancelárií.

Všade by ma zobrali.Ale už som prácu mala 🙂
Pravdupovediac naozaj tu toho veľa nie je s takým prac.časom ale raz za čas sa niečo nájde.
Všetko záleží aj od okolností a oblasti v ktorej človek pracuje.

Mám v pláne nerobiť pre nikoho časom a v tom čo nás baví.Momentálne deti nemám takže mi moja práca vyhovuje.A mám viac voľna než iný ľudia.A robím na 8smičky.Takže jediný problém by nastal ak by pribudla škôlka/škola... Nie vždy sa to dá prispôsobiť.Všetci kolegovia už deti majú.A niekto musí robiť aj poobede 🙂.

jana_eyre_2
4. jan 2020

@ivana11155 presne tak, môjmu mužovi sa v práci darí, baví ho a robí ju zrejme podľa úspechov dobre.. keby som však ja bola človek, čo považuje aj svoj pracovný život za dôležitý, tazko by sme mohli tri deti vychovávať podľa seba.. jednoducho on robí to čo chcel, môže sa tomu venovať tak ako sa mu páči a ja sa starám o deti a domácnosť.. finančne nevyskakujeme, nekupujeme si štvorkolky
a skútre z nudy ako niektorí ľudia v okoli čo už nemajú kam dávať zarobené peniaze, ale sme šťastní a sebestační.. nikto nam nepomáha a ja som šťastná že môžem žiť život tak ako sa nam páči aj za cenu, že na nás niektori ľudia pozeraju ako na luzrov čo nemajú dokončený predok dvora 10rokov lebo máme iné priority.. keď sa raz vrátim do práce, aj tak sa na mňa bude niekto pozerať zvrchu.., som s tým uzmierena, pretože mi je jasné, ze budem zase na začiatku pracovného života a tak budem robiť podľa autorky "podradnu prácu".. nevadí, ja sa za to nehanbim 😊 a nehanbím sa ani za to, že najviac čo má kedy bavilo z každej prace bolo venovať sa deťom a možno tak sa bude uberať aj môj budúci život ktovie.. keby sme boli všetci rovnakí a robili rovnakú pracu, tak spoločnosť umrie od hladu napríklad 😅

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
marca12
4. jan 2020

@modrykoniicek presne tak a pani sa zesekla v dobe,kedy komunizmus drzal mladych na uzde. Dame ti byt,ale musis sa ozenit a mat deti. Komunizmus velmi dobre vedel,co robi,ale pani zlata zabudla,ze komunizmus uz davno padol a jej istoty su v haji. Dnes uz nie su ziadne istoty.

gamakage
4. jan 2020

To že si kúpila chatku namiesto bytu/domu je úplne v poriadku.. v zahraničí známy spôsob bývania.. dokonca výhodnejší ako klasický hlavne ak ju zrekonštruuje na celoročné bývanie.. dobrý realitný maklér už aj na Slovensku ponúka chaty na bývanie nie iba na rekreáciu .. t je dosť starý spôsob myslenia.. čo sa týka jej spôsobu života tiež je to ok.. ak aspoň niekde v pozadí myslí na budúcnosť a prípadne si šetrí v 2 pilieri prípadne aj má nejaké fondy alebo niečo tak by som sa ničoho nebála .. ak by samozrejme vždy všetko minula to už by som jej dala návrh nech začne aspoň trochu šetriť.. niekto jednoducho nedokáže pracovať v jednej firme a robiť monotónnu prácu ... Nemyslím si že by ste mali vôbec niečo riešiť ... Naučila sa jazyk a určite nie iba jeden .. veľa vyskúšala a zažila a ak by sa aj rozhodla nájsť si "klasickú" prácu nebude mať problém... A žiadna práca nie je podradná... To je dosť nevhodné myslenie ... A byť vyštudovaný tiež nie je všetko.. u nás v práci máme veľa záchytov kde voláme policajtov a najviac kradnú ľudia s titulmi .. je to až vtipné ..

mischelag
4. jan 2020

Asi ste niekde zaspali dobu. Myslim, ze Vasa dcera je sikovna, dokaze sa o seba postarat. Zbiera skusenosti, zazitky a ma odvahu aj sama niekam odist a zarobit si na seba. Mali by ste byt hrda na nu, ze sa dokaze o seba postarat, ze si dokazala zabezpecit byvanie aj bez hypoteky. Nemam rada ten zastaraly nazor, co povedia ini ludia. Mnohi vedia len plakat a stazovat sa. Ona jednoducho zije

jana_eyre_2
4. jan 2020

@maciatkolulu áno čítala som poriadne, dokonca som si to pre istotu prečítala ešte raz.. a len zopakujem, nikto z vonku nepozná okolností jednotlivcov prečo im vyhovuje život tak ako ho majú zariadený a ako ho ziju a nikde nie je napisane, že to ako žijú bude navždy a nikdy sa to nezmeni..

ja som na retazovej X3 a teda moja práca určite nie je len kosenie trávnika v satelite a práveže keď nechcem odrbavat zamestnávateľa, jednoducho do práce ísť zatial nemôžem.. ten môj problém jednotlivca - mám dosť chorlave deti, predpokladám, že kolegovia by z mojich ocr a prázdnin k tomu naozaj nadšeni neboli, pretože nemám nikoho komu by som v prípade potreby zavolala nech sa postará za mňa a plat nebudem mať nikdy taky aby som platila opatrovateľku.. a ani by som to tak nechcela.. muž ma zastúpiť nemôže práve preto, lebo pozíciu má taku, akú má.. nesedim na ritule roky a roky, len mám proste svoje dovody ktoré vyhovujú aj muzovi.. keď si bola kedysi s deťmi doma, sedela si na ritule? Tieto tvoje vety boli zovseobecnujuce..

A dokonca som aj uzrozumena s tým, že raz si aj môj muž môže nájsť iný model, alebo sa môže stať aj nešťastie (môj otec dostal mozgovu keď som mala 8rokov a mama to zvládla, aj keď to bolo tazke) ale takéto situácie proste budú problematické vždy.. nevieme to však spraviť inak, aj keď má toľko ľudí pocit, že by to vedeli lepšie ako my.. (a len doplním, nemáme nadstandard a zažila.som aj časy keď som nemala nič..)

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
4. jan 2020

@maciatkolulu ok, možno som nečítala dobre v kontexte a nepochopila som tvoje slová tak ako píšeš.. nie vždy mi ide karta, ale podráždená nie som 😉

sindla
4. jan 2020

Ja normaaalne zasnem. Momentalne som si precitala celu diskusiu a mila pani, pri kazdej jednej vasej odpovedi sa moj tlak zvysil.
V prvom rade by ste mala byt hrda na Vasu dceru! Vasej dcere uprimne zavidim a zo srdca jej prajem, nech sa jej dari. Dceru by ste mali podporovat, byt jej oporou a nie ju zhadzovat na verejnom fore. Ste zatrpknuta osoba zaseknuta v rokoch sedemdesiatych a svojej dcere len zavidite. Noa, ze preflakala peniaze, vsak si na ne zarobila. Preflakala ich ked bola mlada. A co ze pride po polroku prace zo zahranicia a ma dva mesiace volno. To len Vam trha zily, ze vy mate narok na 21 dni dovolenky rocne. Cudujem sa len, ze si tu chatku nekupila vo vacsej vzialenosti od vas, nie len polhodina.
Keby svoju dceru lubite, ako ste spominala vyssie, toto by ste ako matka nedokazala pisat o svojej dcere.
Peniaze nerozhadzuje na somarinach, nepije, nedroguje tak preco robite problem tam kde nie je.. Vy tocite stale len o trapnom dochodku. Prosim Vas..keby boli super tisicove dochodky na Svk nepoviem ani pol slova. Ste ale len na smiech. Mne ked niekto rozprava o dochodku tak sa len zasmejem, pretoze sa toho dochodku nedozijem. A myslim si, ze Vasa dcera si je vedoma toho, co bude v buducnosti. Kazdy je strojcom svojho stastia.
Vy ste ako moja babka.. Kazdemu len zivot dirigovat a vo vsetkom hladat chyby aj ked Vasa dcera chyby nema. Vlastne ma.. jednu chybu a to tu, ze po tomto vsetkom je s vami este v kontakte.. Dajte jej precitat tuto vasu diskusiu aka ste hrdinka a co vsetko o nej pisete. Verte tomu, ze v tom momente pridete o dceru a doma budete mat uz len 26 rocneho synacika na Vasom cecku.
V zivote by som nechcela mat okolo seba tak toxickych ludi ako ma Vasa dcera a je mi jej luto.. len tolko.

puklica13
4. jan 2020

Mňa inak vcelku fascinuje ako ľudia čo robia za pásom, považujú prácu iného človeka za podradnu...ale tak chápem vcelku, vzdelanie malé, ambície nulové, najkrajšia časť dňa prísť domov, ohovorit so susedom sesternicu z 3tieho kolena čo akurát dostavala dom, a v klude večer kuknut nejakú bezduchu farmu...A potom nakydat na vlastné dieťa že nemá rovnaké ambície 3smennej prevádzky za pásom...to je už vyhra..
Ja som teda v živote robila všeličo, vrátane čašníčky v 4* krčme, chyznej vo fr. Alpach( pred 25rokmi..bože, krásne obdobie) umyvacky riadov v pražskej 1* restike...A tak ďalej..A to mám VS a dokonca aj s doktoratom... ale teraz som podľa zakladatelky asi len obyčajná lemra lebo sa venujem mojim trom deťom a síce mám popri tom aj vlastné OZ a sro..ale robím tak max 4hodiny denné z domu.. úplne niečo iné než som vyštudovala.. ale všetky tie ( podľa zakladatelky) podradne práce mi dali všeobecný rozhľad,cestovatelske zážitky,priateľstva.. A najmä vieru vo vlastné schopnosti...ale ja som aj mala rodičov ktorí možno občas vyjadrili obavy, ale v živote ma nezhodili, nehucali do mňa ako mám žiť podľa nich, naopak..sú stále hrdí.. na rozdiel od zakladatelky..A to je hlavný rozdiel..
Mier vsetkym

vevesh
4. jan 2020

@puklica13 tak ja mam cca. podobny zivitopis ako ty, lenze mala som to zuzo, ze moji rodicia mali zakladatelkyne tendencie. Dospeli sme k bodu, ze oni sa staraju o svoj dochodok a ja o svoj zivot.....howk😎