Mám starosti o dcérinu budúcnosť.
Prajem všetkým krásny a úspešný Nový rok 2020 🙂
Mrzí ma, že sem prispievam depresívnou diskusiou hneď v Novom roku. Mám dve deti- dcéru (čoskoro 29) a syna (26). Deti nikdy neboli na učenie, syn mal problémy so sústredením, teda má iba výučný list ako maliar/natierač, ale darí sa mu, pracuje ako živnostník. Dcéra má strednú školu s maturitou, Obchodná akadémia. Keďže jej učenie nešlo, vysoká škola nepripadala v úvahu. Hneď po maturite sa zamestnala, pracovala vo výrobe, ale práce striedala, nikde sa jej nepáčilo, nikde dlho nevydržala. V 20ke prišla s tým, že odchádza do zahraničia, že u nás na Slovensku pracovať nechce, že si chce zarobiť peniaze na bývanie. Samozrejme som ju podporila, keďže s tými platmi to u nás nie je žiadna výhra. Odišla do Írska, pracovala v hoteli, neskôr v domove dôchodcov. Bola tam 5 rokov, potom ju to tam omrzelo, prestalo baviť a vrátila sa domov na Slovensko. Čakala som, že si kúpi nejaký pekný byt, nájde si tu prácu. Miesto toho si kúpila chatku, pravda, prerobila si ju, zrekonštruovala, ale nechápem čo ju to napadlo bývať v chatke, tam sa predsa chodí rekreovať alebo na víkendy, ale bývať? Manžel ani ja jej krok nechápeme, ale teda dobre, kúpila si ju za svoje zarobené peniaze, nepožičiavala si na ňu. Viac ma mrzí, kam sa jej život uberá. Čakala by som, že si nájde prácu, za tie roky v zahraničí sa jazyky naučila, nemala by mať problém nájsť si prácu aj u nás na Slovensku. No ona chodieva do zahraničia za prácou. Na Slovensku nepracuje. Cez leto bola v Dubaji ako animátorka, v septembri pracovala na akejsi farme v Škótsku. Cez sviatky je doma. V januári odchádza ani neviem kam. Potom sa vráti na mesiac-dva, je doma, oddychuje a potom zase ide niekam preč. Nechápem tento jej kočovný život, je toto normálne, veď bude mať 29 rokov, čakala by som, že prevezme zodpovednosť za svoj život a bude chcieť niečo viac ako pendlovať medzi krajinami a robiť práce, ktoré zvládne aj človek so základnou školu a akýchkoľvek predošlých skúseností. Učenie jej nešlo, ale je šikovná, pracovitá, verím, že prácu by si určite našla aj doma. Neviem ako dlho chce takto žiť, čo bude robiť v 40-ke, 50-ke? Aký bude mať dôchodok? Mala by rozmýšľať do budúcnost, keď sa s ňou o tom rozprávam, keď sa jej snažím dohovoriť, len ma odbije, aby som ju rešpektovala. Čo jej na to povedať? Zbytočne sa potom pohádame.
Ako by ste reagovali, riešili by ste to? Viem, že je to jej život, ale ako matka sa, myslím, právom obávam o jej budúcnosť.
29 rokov nie je este tolko, aby nemala cas to poriesit aj s materkou a pod. Ona nie je male decko, aby si nevedela poriesit, vybavit a pozret veci, co a ako vybavit. A naviac - skusenost je neprenosna. Mozno je lepsie ju nechat aj popalit, aby si sama niektore veci uvedomila.
ak sa k tomuto dostane nahodou tvoja dvera chcem ju len povzbudit k tomu ze je jedinecna a milovana aj ked nie svojou matkou a najlepsie bude ak s tebou prerusi kontakt lebo s manipulativnou osobou je lepsie sa nestretavat a nenechat si ju zasahovat do svojho zivota
MOHLA ale nechce, ty by si sa mohla prestať do nej starať, lebo sa môže stať, že tú svoju chatku predá a na slovensko bude chodiť raz za 5 rokov.
A este sa vas pytam, ake mate zamestnanie vy? Ked tu stale pisete o podradnych pracach. Pretoze toto ma vytaca do vyvrtky. Ked nebudete mat chlieb, bo nikto nebude chciet byt podradny pekar, napiste, co je podradna praca!
Tvoja dcéra si žije svoj sen. Vyhovuje jej to takto. Keď si bude chcieť založiť rodinu, nikde nemáš napísané,že to bude na Slovensku. Ona to bude riešiť zapochodu. Určite by som sa nehanbila za decko,ktoré sa postavilo na vlastné nohy a žije podľa seba.
Prestaň jej plánovať život.Mozno ani deti nechce, možno si nájde muža v zahraničí odsťahuje sa a bude ju živiť kde je napísané, že bude poberať slovensku rodičovskú a, keby aj?vieš koľko žien na rodičovskej ťahá z úspor?sú ženy, ktoré ani tie úspory nemajú.Kam dá dieťa??tej otázke nerozumiem.
Myslíš to v dobrom asi si v jej veku už mala 2 deti a robila od do....nechaj ju žiť si svoj život aký si vybrala.Vy s mužom zodpovední pracovití ona vetroplach za ktorého sa hanbíš, lebo niekto z rodiny je doktorka.No tak na to nemala, alebo mala a mala si na ňu tlačiť, aby si spravila VŠ.
Sú zeny, ktoré majú VS učiteľky, sestričky a plat o ničom, že im ani nedajú hypo.
Má kde bývať, ma našetrené, nebojí sa vzdialiť od tvojej sukne, vie jazyky....jej čas príde, kedy ju to prestane baviť.Mozno bude delegátka v nejakej krajine.Nerob si zbytočne obavy a už vôbec nie aký bude mať dôchodok.Taketo malomestiacke zmýšľanie mi je proti srsti.Jasne, že cíti z teba, že ňou pohrdas.Akoby bolo nutné mať naplánovaný život ako v českej komédii čo bude za 5r, čo za 10 r a áno možno bude takto žiť celý život jej volba
@eliska13 inak mne toto tu trosku pripomina Babovresky (ten film) a neviem si odovodnit preco :D
@basullinka pracujem vo výrobe. Je to dôležité?
@eliska13 Ja jej život neplánujem, veď nech žije ako chce, len nech je zodpovedná.
A čo ak nechce byť účtovníčka ? Ale zas , má skončenú obchodnú akadémiu , to si myslíš , že z nej budú padať na riť ? Veď bežne s maturitami robia vo výrobe , predavačky , upratovačky atď
ty neviem čo čakáš , že si urobí kurz účtovníctva a bude z nej riaditeľka banky ?
Lebo TY CHCEŠ ? Píšeš ako ti ide o jej dobro , ale ide vlastne len o to aby naplnila tvoju predstavu ako by mala žiť
Pre mna to bolo dolezite, ked mate neustalu potrebovat posudzovat a odsudzovat prace ako podradne. Ako by ste sa citili vy, keby vam niekto povie, ze robite podradnu pracu? (Recnicka otazka). Nie velmi dobre. Pretoze aj mne niekto stale vtlaca do hlavy, ze robim podradnu pracu a nie je to 2 x prijemne.
a preco robis vo vyrobe ? preco si nestudovala? nemas na viac ? preco si nenajdes lepsie platenu pracu aby si mala lepsi dochodok ?
@basullinka Aj mne to ľudia hovoria a nechcem, aby to zažívala dcéra, nech robí niečo, čo bude žiadané a kde s ňou nezatočia ako s handrou. Príde kríza a prví prepustení budú nízkokvalifikovaní.
Takže pocit menejcennosti a nenaplnené ambície , jednoduchá odpoveď
Ja robím na živnosť a keď som išla na materskú, mala som ju nižšiu ako rodičovský príspevok. A to som predtým pracovala 6 rokov. Musela som siahnuť na úspory. Kolegova dcéra otehotnela hneď po vysokej škole, nemala nárok na materskú. Toľko k nášmu sociálnemu štátu. Takže to úplne zbytočne riešite. Z Vášho popisu mi pride, že dcéra je zodpovedná baba. Určite by sa vedela zariadiť. Nechajte ju žiť po svojom, aj tak to nezmeníme a ešte si môžete pokaziť vzťah s ňou.
@lenocka12345 Vtedy bola iná doba, to sa nedá zrovnávať.
Tak tu to mame. Zjavne nieste spokojna vy sama so svojim zivotom v praci a preto nechcete, aby dcera tak skoncila. Lenze vy vase skusenosti a ambicie nedokazete preniest na ineho cloveka, pretoze moznosti, ktore ste mali vy a ktore mame my su uplne ine. Pretoze ked clovek vie jazyky, ktore ona teraz piluje je lepsie ako niekolko vs. Nemozete porovnavat takto prudke generacie. Verte tomu, ze vasa dcera nadobudla skusenosti, ktore si vy ani neuvedomujete a nevidite, kedze ste to nemali sancu zazit.
@basullinka Áno súhlasím, ale viem aj to, že keď sa vrátila z Írska nik sa o ňu netrhal, nemohla nájsť inú prácu ako vo fabrike a tam panička nechce.
@basullinka žiadna práca nie je podradná, nech vás netrápi, ak to rozprávajú ľudia, lebo normálny človek čo si váži prácu si bude vážiť každú prácu. Ja som inžinierka, ale vážim si každú prácu. Lebo človek čo pracuje poctivo aj keď nezarába veľa je pre mňa vždy hodný uznania. Ten kto sa nad vás navyšuje nie je človek čo vám stojí za trápenie.
Úprimne....radšej zahraničný kočovník než domáci otrok...nech si robí čo chce...a jediný kto na ňu zle pozerá ste vy lebo ju zrovnávate po late aké kto má v rodine vzdelanie
@777januska777 no ved prave mne je to smiesne. Ja som ucitelka a poviem vam, uz mi parkrat niekto vulgarne nadal do k.... a ze hovno robim :D ale ja sa na tom smejem a moje deti v skole ucim ucte k sebe samym a ostatnym ludom...lebo zjavne toto sa uz nenosi
@judar Myslíte si, že mi je príjemné počúvať chvály na netere a ja nemám čo povedať? Naviac, keď sa spýtajú keby už dostane rozum.
Ale to , že vie jazyk neznamená ešte nič , teraz je konkurencia veľmi veľká , treba aj vzdelanie
nie je také jednoduché si zohnať schopnú prácu
a v tom je doba minulá a aktuálna odlišná
A ja s panickou plne suhlasim a nesla by som tam. Lebo co zarobi tu za mesiac, zarobi tam za 2 tyzdne a bude sa mat 100 x lepsie ako otrokarcit nad kablikmi
@lenocka12345 Veď práve, jazyky vie kde-kto a nič iné nevie a preto sa neuplatnila.
ale zasa sme pri tom , že to je tvoj problém s tým , že nemáš sa čím chváliť ( podľa teba)
ty nechceš dobre jej , ale sebe
@lenocka12345 ale zase ziskat kvalifikaciu nie je az taky problem, ako by sa mohol zdat. Podla mna je to lahsie, ako sa naucit kvalitne jazyk. A este je otazne aky. Lebo ak je to anglictina, tak ano. Ale uz jazyky ako taliancina, spanielcina tak tych ludi tolko neni, co ich vedia dobre.
ved tie pracovné pozicie ktoré píšeš to je ako keby tu robila niekde v urade a buchala pečiatkou, na animatorku do dubaja nezoberu hocikoho, tam máš pohovor, atd, dostane na starost deti čo ked im sa narazi nechtík je z toho halo, tam na tu poziciu nezoberu hocikoho
no ja mám kolegyne čo študovali angličtinu od škôlky, 1 od hora až dole a teda ta ich angličtina je total katastrofa, pisana forma des, by som bola uplne kludna, lepší jazykovy kurz ani nemôže mat

Rozumiem ako to myslite. Lenze doba sa meni. Za 20 rokov prebehla zmena v spolocnosti, dnes je stolar, kuchar, pekar, casnik aj upratovacka, ktora nevysla z vazenia alebo netrpi alkoholizmom, naozaj vzacny clovek spolocnost, a este len uvidime, aka bude kriza, ked vam praskne potrubie a nema to kto opravit. Uz dnes to citit na cenach. Kedysi priznavam by som aj pohrdla smetiarom, dnes sa na svet pozeram inak. Pozri sa na svet detskymi ocami. Obdivuju deti, uja co tuka do kompu? Alebo obdivuju smetiara, pekara, a hraju sa na kucharov a bagristov. Oni vidia ten svet taky, aky by mal byt aj v nasich ociach.
Musis sa otvorit viac svetu a vidiet viac zivot zo siroka. Materska ju z biedy nevytrhne. A deti mozu zit aj kocovny zivot, dnes taky popularny medzi rodinami.
Casnika stroj nenahradi. Ani v hoteli postel neustelie robot. Myslim, ze tvoja dcera zije zivot, na aky 99% mladych ludi nema gule. Len o tom snivame. Pracovala som ako casnicka, velakrat ma chyti chtic vratit sa spat do tohto fachu. Velmi ma to bavilo. Ale nemam na to gule, zanechat "falosnu karieru v korporacii". Tvoja dcera je mozno velmi uvedomely clovek, len ty to nevidis.