Mám starosti o dcérinu budúcnosť.
Prajem všetkým krásny a úspešný Nový rok 2020 🙂
Mrzí ma, že sem prispievam depresívnou diskusiou hneď v Novom roku. Mám dve deti- dcéru (čoskoro 29) a syna (26). Deti nikdy neboli na učenie, syn mal problémy so sústredením, teda má iba výučný list ako maliar/natierač, ale darí sa mu, pracuje ako živnostník. Dcéra má strednú školu s maturitou, Obchodná akadémia. Keďže jej učenie nešlo, vysoká škola nepripadala v úvahu. Hneď po maturite sa zamestnala, pracovala vo výrobe, ale práce striedala, nikde sa jej nepáčilo, nikde dlho nevydržala. V 20ke prišla s tým, že odchádza do zahraničia, že u nás na Slovensku pracovať nechce, že si chce zarobiť peniaze na bývanie. Samozrejme som ju podporila, keďže s tými platmi to u nás nie je žiadna výhra. Odišla do Írska, pracovala v hoteli, neskôr v domove dôchodcov. Bola tam 5 rokov, potom ju to tam omrzelo, prestalo baviť a vrátila sa domov na Slovensko. Čakala som, že si kúpi nejaký pekný byt, nájde si tu prácu. Miesto toho si kúpila chatku, pravda, prerobila si ju, zrekonštruovala, ale nechápem čo ju to napadlo bývať v chatke, tam sa predsa chodí rekreovať alebo na víkendy, ale bývať? Manžel ani ja jej krok nechápeme, ale teda dobre, kúpila si ju za svoje zarobené peniaze, nepožičiavala si na ňu. Viac ma mrzí, kam sa jej život uberá. Čakala by som, že si nájde prácu, za tie roky v zahraničí sa jazyky naučila, nemala by mať problém nájsť si prácu aj u nás na Slovensku. No ona chodieva do zahraničia za prácou. Na Slovensku nepracuje. Cez leto bola v Dubaji ako animátorka, v septembri pracovala na akejsi farme v Škótsku. Cez sviatky je doma. V januári odchádza ani neviem kam. Potom sa vráti na mesiac-dva, je doma, oddychuje a potom zase ide niekam preč. Nechápem tento jej kočovný život, je toto normálne, veď bude mať 29 rokov, čakala by som, že prevezme zodpovednosť za svoj život a bude chcieť niečo viac ako pendlovať medzi krajinami a robiť práce, ktoré zvládne aj človek so základnou školu a akýchkoľvek predošlých skúseností. Učenie jej nešlo, ale je šikovná, pracovitá, verím, že prácu by si určite našla aj doma. Neviem ako dlho chce takto žiť, čo bude robiť v 40-ke, 50-ke? Aký bude mať dôchodok? Mala by rozmýšľať do budúcnost, keď sa s ňou o tom rozprávam, keď sa jej snažím dohovoriť, len ma odbije, aby som ju rešpektovala. Čo jej na to povedať? Zbytočne sa potom pohádame.
Ako by ste reagovali, riešili by ste to? Viem, že je to jej život, ale ako matka sa, myslím, právom obávam o jej budúcnosť.
@basullinka no tak možno sa to už nenosí, ale to neznamená, že s tým má človek prestať. Aj keby všetci ostatní boli zlí a arogantní, tak to je len ich svedomie. Človek nemá strácať ideály a hodnoty aj keby mu to v živote neprinášalo úžitok.
chodi do zahranicia, robi opatrovatelku.
Tak ako tvoja dcera som zila aj ja s mojim muzom cca do 32 rokov.. Odchadzali sme so Slovenska mladi,neskuseni prakticky rok po maturite zadlzeni po usi a ano robili tie,,podradne prace,, brali sme vsetko bez vynimky aby sme splatili najprv dlh,potom zarobili na nehnutelnosti,uspory.Nevies si ani predstavit aky musi byt clovek zivotaschopny,disciplinovany,huzevnaty hodeny do cudzieho prostredia bez znalosti jazyka,zazemia,kolko si treba zo zaciatku odopierat,ako boli cele telo pod tarchou narocnej fyzickej prace, ako je clivo za blizkymi ale vysledok je sloboda a cas.Cas je najvzacnejsia komodita.Tvoja dcera si SAMA poctivou pracou zarobila na nehnutelnost,sama sa zivi to je v dnesnej dobe obdivuhodne .Vaz si to ze je tvoja dcera clovek slobodnej mysle a nedava sa nikym vydrziavat.Mam pocit ze by si ale asi bola spokojnejsia keby ostala na Slovensku a ,,dobre sa vydala,,. a mala ,,karieru,, a vsetky tie nezmysly.Vsetko je v konecnom dosledku len marnost nad marnost dolezite je ze je zdrava,stastna a spokojna ,lebo dnes tu je a zajtra uz tu byt nemusi tak ako ktokolvek z nas..Popracuj na sebe aby si sa prestala za nu,,hanbit,, lebo o nu prides.
@basullinka akú kvalifikáciu ? Kurz ?
@777januska777 ved prave preto sa im snazim dat toto do zivota...teda aspon sa snazim :D
ja inak totálne nechapem máš zdravu, samostatnu dcéru, ktorá si vie sama najst pracu, pohybovat a cestovat vo svete -to niektoré vlakova a autobusové stanice by si musela zažiť ten kolos sa tam nestratit, detto letiska , nema dlhy, nechodi pytat prachy, netahajuš z maleru, nedroguje, nepije
a ty sa za nu habíš
ach jaj čo by som ja dala za to aby moje dieta adhd takto fungovalo ked bude dospele, by som aj labutie jazero každy den bola ochotna tancovat
vieš kolko mám by dalo neviem čo za to aby mali aspon zdravé deti a ty tu riešiš ako totálne ale totálne hovädiny a to sa ešte krotim aby som to tu nenapisala od pluc vulgarne ale zišlo by sa ti
@lenocka12345 su rekvalifikacne kurzy, ktore ked si evidovana na upsvare ti preplatia. Napr. To uctovnictvo. Ma vysoku uspesnost uplatnenia. Ono niekedy sa treba vynajst. Naviac v 30ke zvlada aj si dorobit aspon Bc externe. Cize moznosti su 🙂 len treba hladat a dobrovolne sa rozhodnut.
@basullinka ale mamička píše , že na učenie nie je
čo sa týka rekvalifikačných kurzov , pekné , ale čo keď nechce byť zavalená papiermi s kalkulačkou v ruke ?
prepáč autorka, ale trpíš strašnými predsudkami. A vďaka tomu očakávaš od dcéry aby žila životom kedy nebude šťastná, hlavne že bude spĺňať predstavy okolia a tvoje? To by si fakt bola radšej? Tvoja dcéra nerobí nič zlé, len si našla spôsob práce, ktorý ju baví, teší, napĺňa a ty by si za to mala byť vďačná, že to dokázala. Na svete sú milióny titulovaných nešťastných ľudí. Celý život robiť niečo čo ťa neteší len aby si akože na dôchodku mala o 100E navyše? Veď to je úplne chorá myšlienka. Poprvé ten dôchodok dnes už nezaručí nik či vôbec bude, po druhé ona si aj pre teba podradnými prácami môže zarobiť a ušetriť toľko, že sa na dôchodku bude mať lepšie ako bývalý slovenský doktor na dôchodku. To že nevieš oceniť podľa teba "podradné" práce a pochváliť sa samostatnou zodpovednou dcérou, ktorá má silu a odvahu žiť život ktorý ju baví je len a len tvoj problém. Ja by som sa takou dcérou chválila, ty sa hanbíš. Všetko je len o našom vnútornom postoji a tým si určujeme aj vzťahy aj svoju budúcnosť. Ona umrie možno nie najbohatšia ale s pocitom že svoj život prežila tak, že bola šťastná. Ty umrieš sklamaná, lebo si si narobila v hlave kopu falošných predsudkov, ktorým veríš a ktorým prikladáš úplne zbytočnú dôležitosť. Ničíš si tým pekný vzťah s dcérou - zdá sa že radšej akoby si sa mala postaviť na jej stranu pred nejakými závistlivými a škodoradostnými tetkami, ktoré budú hľadať na druhom hocičo len aby sa oni cítili dôležitejšie. To ti je fakt dôležitejšie čo im povieš ako tvoj dobrý vzťah s dcérou? Nepoviem keby bola feťáčka, flákačka atď. Ale ona len robí iným štýlom a práce, ktoré ju bavia a ešte si tým zarobí viac akoby tu pracovala na nejaký TPP. Ja neviem, niektorí ľudia si vedia vyrobiť problém aj zo vzduchu a znepríjemňovať život ním celej rodine.
@lenocka12345 ja nehovorim, ze musi byt napr. Ta uctovnicka...ale z kazdej tej veci, ktoru robila sa da najst nieco, co by mohla robit v buducnosti na slovensku a dorobit si kvalifikaciu. Naviac v uceni existuju aj urcite zasady, kedy je clovek schopny sa nieco naucit. A to, ze nebola na ucenie dobra vtedy, neznamena, ze nebude teraz. Naviac, mozno nebola dobra v uceni preto, ze nie je na ucenie nesikovna, ale ju to nebavilo. Ono netreba hned to zatracovat. Ale hladat, rozmyslat a ked najde oblast, ktora ju bavi, ju to moze motivovat na studium.
Ja tvoju dcéru obdivujem, mam tiez 29 a už som aj mama, ale taky život? Veď je to super, vidí svet, spoznáva kultúru, vo svete sa nestratí! Čo keď je niekto aj lekár alebo právnik a najďalej bol čo ja viem v Nemecku? Nerátam dovolenky 😉
Co tak sa pochváliť práve tým?? A co ak jej napríklad závidia?? Mnohí by možno radi viedli taky život ale nemajú na to gule
Titul ti tiež nezaručí, že budeš mať super život
Radšej by si chcela aby drela vo fabrike celý život a celý život sa bála, že príde do prace a povedia jej, že už ju nepotrebujú?? Ved nemá žiaden stres, peniaze zarobí, dovolenku si urobí kedy chce ona a zas ide ďalej, klobúk dole pred ňou
@lenka2710 Toto ju ale čaká, kedykoľvek jej môžu povedať, že ju nepotrebujú. Príde kríza a nič iné okrem nízkych pozícii nevie robiť. A takí sú prepustení medzi prvými. O tomto píšem celý čas.
Vieš čo najviac potrebuje každé dieťa? Rešpekt od rodičov. To že ho berú také aké je, sú na neho hrdí... Večne nespokojná a nešťastná mama ju určite nerobí šťastnou. Čo čakáš? Že bude žiť podľa TVOJICH predstáv? Nežije predsa zle. Nesedí doma na zadku, bez práce, bez cieľa. Jednoducho si život užíva svojim spôsobom. Ak bude mať potrebu, priestor a partnera ktorý za to bude stáť, usadí sa. Dnes je iná doba a mladí ľudia ktorí ochutnajú svet sa ho ťažko vzdávajú. Upokoj sa a teš sa ak je šťastná. Bude šťastnejšia dvojnásobne 🙂
@lenka2710 Chápala som to, keď mala 20 rokov, ale ťahá jej na 30 a žiadna zmena.
autorka aj to je mylná predstava, po prvé žiadna kríza prísť nemusí, po druhé ak príde myslíš, že už jahody nebude treba oberať, ani strážiť deti? Ale prosím ťa...Keď je kríza prichádza o prácu veľa ľudí a aj tí vysokoškolsky vzdelaných so stabilnou prácou, to vôbec nezaručuje nič. Presne tak prišla o prácu jedna moja známa, pracujúca v banke, robila tam 15 rokov, dobrá pozícia, vyštudované mala to čo tvoja dcéra, a bum. Proste prišla kríza a išla. To má teraz tvoja dcéra žiť v neustálom strachu že sa niečo stane? práve takýto ľudia, flexibilní ako ona si vedia poradiť v akejkoľvek situácii. Ale ak niekto robil 20 rokov rovnakú a jedinú prácu a potom ostane na chodníku, ver tomu že ten je na tom omnoho horšie.
ale vonku ak je šikovná čo je si robotu vždy nájde, to nie ako tu na sk
vidno že si vonku nebola reálne, max na dovolenku
nízke pozície ? vie si zarobti na život vie, si normálna ako ten čo pracuje ako napr predavačka alebo pokladníčka je ako odpad ?
ona pracuje na poziciach na dobu určitu čiže ona sa triast o stoličku nepotrebuje, časy ked si mala pridelené miesto od KSČ su preč a stravila si tam cely život
tak ako tvoja dcéra žije , žije xxy ludí na svete, to nie je nič ani na hanbu, ani na plač
všetko nie je o škole , zvláš to naše na sk kde sa suvislost v dejepice, prečo, ako aky to malo dopad neuči ale roky nadrislené musia byt
zbytočne robíš z komara slona ,
Tie strachy a obavy sú tvoje nie dcerine nepodsuvaj jej tvoje zmýšľanie.Aj ty si sa mohla rekvalifikovat či ísť robiť do zahraničia s ňou.Co by si povedala, keby žila v detskej izbe a robila nočné vo fabrike, lebo by nemala ani tu chatu či na normálny život a pozerala by si sa ako zivori.Tak má 30 r a čo?ty jej chces dobre, lebo pravdepodobne ty nie si spokojná, ale to sú tvoje pocity.Ona je spokojná.
Ale prosím ťa, to ju čaká práve tu na Slovensku
Sama píšeš, že práce sa nebojí, tak potom?
Mne to skôr príde, že píšeš o sebe! Hanbis sa za dcéru, prečo? Lebo sa ňou nemôžeš chváliť??
Práve ja mam dcéru a bola by som na ňu skôr pyšná, že sa sama o seba vo svete postará! Sama som bola v zahraničí a tiež sa musí človek obracať, tiež ti tam zadarmo nič nedajú, tak bud na nu pyšná
Joj to si nás uz mladé baby nadobro odpísala 😂
Co to je?? Ze skoro 30, v dnešnej dobe najlepší vek
@lenka2710 Ale už nie vek na študentské práce.
Depresívne téma.... Asi mas nejaký problém ty. Máš šikovnú, zdravú dcéru, ktorá si žije život podľa svojich predstáv, je mladá, šikovná a zarobí, pritom sa učí. Ma iba 29😉a je to samostatna jednotka. Ak je toto podľa teba dôvod na depresii, tak suoer
Inak neustale nam tu pani podsuuva, ze ma 29 rokov. Ale baba ma v 30tke zabezpecene byvanie bez hypoteky. To je podla mna prejav absolutnej sikovnosti!!!
@basullinka Určite áno, som pyšná že si sama zarobila na tú chatku, ale teda neviem prečo si nekúpila byt. Chatku pol hodinu od mesta. Ale rešpektujem to.
Lebo ona tuzila byvat v chatke od mesta, lebo je tam klud, ticho, pokoj. Velmi sa mi to paci. A viete co? Toto je aj moj sen a preto ju chapem.
Kupila si chatku alebo staru rozbitu chajdu v zahradkarskej oblasti medzi ludmi, ktorych exekucia dohnala k tomu, ze kupili chajdu za 5tisic, aby mali kde nocovat. Ak to druhe rozumiem tvoje rozhorcenie. Ak to prve, ze ma slusne byvanie, potom nerozumiem.
No vidíš a zase Ti vadí, že chata a nie byt.A stále budeš s niečom nespokojná, lebo si ju neprijala aká je.Ak by prišla domov a kúpila byt a mala prácu ako si pre ňu vysnívala zase by bolo na programe dňa, že rodina sa chváli vnúčatami a ty nemáš a kedy sa usadí.
@ladyvi Chatka je na úrovni, zrenovovala si to tam, nie je to našťastie žiadna záhradkárska oblasť. Ale mohla byť radšej v meste a nie niekde na samote. Niečo sa jej stane a tak rýchlo sa nedostane do nemocnice, napríklad.
@eliska13 súhlas, strašne mi to pripomína moju mamu a môjho brata! On je tiež svetový, síce ma stabilnú prácu, vysokú školu ale tiež keď ma par dni voľna už ho neni! Mama si myslela, že jej bude asi sedieť u zadku, veľakrát som sa s ňou vadila, že je mladý slobodný, kedy bude cestovať? Staršia generácia to berie inak, keď žena v 20 nebola vydatá, už sa na ňu krivo dívali, teraz?? Je to asi práve naopak, je to životný štýl! Ja som si vybrala rodinu, niekto si vyberie svet, teraz je to normálne

V priebehu troch hodin az 115 komentarov a nikto s tebou nesuhlasi. Mala by si otvorit oci, zamysliet sa sama nad sebou, vratane manzela a dceru nechat na pokoji. Lebo jediny kto ma problem si ty. Dcera urcite nie, lebo je aj zodpovedna aj pracovita a ked chce moze robit cely zivot v zahranici a teba do toho nic. Moja 65 rocna teta tiez stale chidi